MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΠΑΛΕΤΟ

Σπάρτακος από τον θρύλο των Μπολσόι

Ο σπουδαιότερος εν ζωή ρώσος χορογράφος και για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι, Γιούρι Γκριγκορόβιτς, έρχεται στην Ελλάδα και παρουσιάζει την ιστορική χορογραφία του για τον δούλο μονομάχο «Σπάρτακο» που κατάφερε να αντισταθεί σε ολόκληρη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου στο Badminton.

Monopoli Team

Εκτός από την ιστορική χορογραφία του για την παράσταση «Σπάρτακος»,  το “Grigorovich Ballet theatre of Russia”, η χορευτική ομάδα του Γκριγκορόβιτς παρουσιάζει και μια τρυφερή διασκευή στη «Λίμνη των Κύκνων» πάνω στην χορογραφία των Μάριους Πετιπά – Λέβ Ιβάνωφ, στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στην Αθήνα με την καθοδήγηση και την παρουσία του ίδιου του Γιούρι Γκριγκορόβιτς.

Η παράσταση

«Ο Σπάρτακος διεξήγαγε ίσως το μοναδικό δίκαιο πόλεμο στην ιστορία..»

Βολταίρος

Πρόκειται για ένα μπαλέτο βασισμένο στο βιβλίο του Ραφαέλο Τζιοβανόλι, σε μουσική Αράμ Κατσατουριάν και χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς.

Ο σπουδαίος Ρώσσος (Αρμενικής καταγωγής) συνθέτης Αράμ Κατσατουριάν έγραψε τη μουσική το 1954, αρχικά παρουσιάστηκε το 1956 σε χορογραφία του Λεονίντ Γιάκομπσον από τα μπαλέτα Κίροφ, έπειτα από τον Ιγκόρ Μοϊσίβ το 1958 αλλά η χορογραφία που τελικά έμεινε στην ιστορία ήταν του Γιούρι Γκριγκορόβιτς το 1967 στα μπαλέτα Μπολσόι.

Ο Σπάρτακος ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων κοινωνικώς καταπιεσμένων ατόμων εναντίον των Ρωμαίων τον πρώτο προχριστιανικό αιώνα, τότε που φαινόταν ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εξάπλωση της Ρωμαϊκής δύναμης και την εδραίωσή της στη Μεσόγειο. Τίποτα εκτός από έναν δούλο μονομάχο που κατάφερε να επαναστατήσει στην καρδιά της Ιταλίας παραμένοντας ασύλληπτος και ανεγξέλεγκτος για πάνω από τρία χρόνια. Η εξέγερση του Σπάρτακου αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αποτέλεσε παράδειγμα για πολλές μεγάλες επαναστάσεις κατά της δουλείας και υπέρ της ελευθερίας σε όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τον ως σύμβολο και ήρωα.

Γιούρι Γκριγκορόβιτς

Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς είναι μια μοναδική μορφή που κυριάρχησε για πάνω από 30 χρόνια ως χορευτής, χορογράφος αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων Μπολσόι από το 1964 μέχρι το 1995. Εκείνη τη χρονιά αφήνει τα Μπολσόι και αποφασίζει να δημιουργήσει τη δική του ομάδα, το «Yuri Grigorovich Ballet Theatre of Russia» με την οποία παρουσίαζει όλες τις σπουδαίες χορογραφίες του σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα το 1992 ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς παρουσίασε την παραγωγή του «Ηλέκτρα» στο φεστιβάλ Αθηνών ενώ έχει παρουσιάσει δουλειές του και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι χορογραφίες του αποτελούν τις μόνιμες σχεδόν επιλογές των Bolshoi ακόμα και όταν δεν τις διευθύνει ο ίδιος.

Το φετινό φθινόπωρο ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς διευθύνει και πάλι το ανέβασμα της παράστασης «Η ωραία κοιμωμένη» στο θέατρο Μπολσόι ενώ η παράσταση «Καρυοθραύστης» με τη χορογραφία του θα είναι από τις πρώτες παραστάσεις που θα ανεβούν στην ανακαινισμένη αίθουσα του θεάτρου Μπολσόι που ανοίγει τον Οκτώβριο του 2011. Επίσης, στις 2 Γενάρη του 2012 θα γίνει τιμητική εκδήλωση στο θέατρο Μπολσόι για τα 85α του γενέθλια.


Προπώληση εισιτηρίων:

210-8840600

WWW.TICKETNET.GR

στα ταμεία του θεάτρου Badminton

σε όλα τα PUBLIC και τα METROPOLIS

[iframe frameborder=”0″ width=”480″ height=”360″ src=”http://www.dailymotion.com/embed/video/xk6wwr” ]
SPARTAKOS – GRIGOROVICH BALLET THEATRE by Wepromotion

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b