MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Χορεύοντας στις πόλεις

Το πρωτότυπο project ενός ευρηματικού φωτογράφου που βάζει τον χορό στο καθημερινό αστικό τοπίο.   Επιμέλεια: Αργυρώ Σταυρίδη

Monopoli Team

«Χορεύετε γιατί χανόμαστε» (“Dance, dance, or we are lost”) έλεγε -σε ελεύθερη μετάφραση- η διάσημη Γερμανίδα χορογράφος Πίνα Μπάους. Η κίνηση μέσα στους φρενήρεις ρυθμούς των πόλεων μοιάζει περισσότερο με rat race παρά με χορό, ωστόσο η οξυδερκής ματιά του Τζόρνταν Μάττερ, που τοποθετεί ευρηματικά τους χορευτές-μοντέλα του σε αστικά περιβάλλοντα, επιχειρεί να προσδώσει καλλιτεχνική διάσταση και ταυτόχρονα έντονα συναισθηματική φόρτιση σε καθημερινές στιγμές και δραστηριότητες.

Το πρωτότυπο project του φωτογράφου και πρώην ηθοποιού με έδρα τη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, αλλά απέκτησε σταδιακά ευρεία δημοσιότητα, αφού ο εμπνευστής του αποφάσισε να «περιοδεύσει» την ιδέα του και αλλού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκτοτε το “Dancers among us” βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη, και το εκάστοτε επόμενο μέρος όπου θα λάβει χώρα μια φωτογράφιση στα πλαίσιά του, αποφασίζεται συνήθως με ψηφοφορία μέσω των social media. Ο Μάττερ δεν «ξεμένει» ποτέ από πρόθυμους χορευτές, καθώς μόλις δημοσιοποιήσει την αναζήτησή του, πάντα εμφανίζονται διαθέσιμα «μοντέλα».

Ο ίδιος δηλώνει πως, παραδόξως, σε αυτή τη δουλειά του, του είναι πιο δύσκολο να πάρει άδεια για φωτογράφιση χορευτών σε δημόσια μέρη σε σύγκριση με το project του με τίτλο “Uncovered”, για το οποίο φωτογράφιζε δημόσια γυμνόστηθες γυναίκες! Ο Μάττερ σημειώνει επίσης πως δεν θεωρεί τον εαυτό του φωτογράφο χορού με την παραδοσιακή έννοια, καθώς η φωτογραφία με αντικείμενο τον χορό είναι συνήθως «στουντιακή» ή γενικά αποκομμένη από την πραγματικότητα. Τονίζει ακόμη τον καθοριστικό ρόλο των social media στην υλοποίηση και διάδοση της δουλειάς του. Με τον ίδιο περίπου τρόπο λειτουργεί -σαφώς σε μεγαλύτερη αριθμητικά κλίμακα- ο γνωστός φωτογράφος Σπένσερ Τάνικ, που φωτογραφίζει μαζικά γυμνούς ανθρώπους οι οποίοι μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, σπεύδουν με χαρά να πετάξουν τα ρούχα τους και να ξαπλώσουν δίπλα σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες -επίσης γυμνούς- αγνώστους, προκειμένου να μπορούν να πουν ότι συμμετείχαν σε ένα τέτοιο «μνημειώδες” happening.

 

Πάρτε μια γεύση από τη δουλειά τού Τζόρνατν Μάττερ μέσω της photo gallery και του παρακάτω βίντεο:

[iframe width=”560″ height=”349″ src=”http://www.youtube.com/embed/6wH5a-lBHco” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b