MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Maraveyas Ilegal στο Γκάζι- Παράνομος και … gentleman!

Τι είναι αυτό που προκύπτει όταν συνδυάζονται η ιταλική τζαζ με τον Μάνου Τσάο, ο Βαμβακάρης με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς, η ηλεκτρική κιθάρα με το σαξόφωνο, η πανκ φρενίτιδα με την ρομαντική μπαλάντα, η τρέλα με την ευαισθησία; Μα θέλει και ρώτημα; Οι Maraveyas Ilegal!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το συγκρότημα του Κωστή Μαραβέγια έδωσε τη δική του παράσταση χθες στο Γκάζι, πηγαίνοντας κόντρα στην κυβέρνηση, στο ΔΝΤ και στην μπόρα που έριξε καρεκλοπόδαρα. Η βροχή καθυστέρησε αρκετά τη συναυλία, γιατί χρειάστηκε πολλή ώρα για να αλλαχθούν τα βρεγμένα ηχεία, να στεγνώσουν τα βρεγμένα καλώδια, να γίνουν όλα αυτά τα ενοχλητικά sound-checks και άλλα, που θα σας τα εξηγήσουν πολύ καλύτερα οι ειδικοί στα ηλεκτρολογικά.

Το αποτέλεσμα ήταν πως το support group, οι Λεόν, ήταν σαν να μην βγήκαν καθόλου. Ο ήχος έβγαινε τόσο παραμορφωμένος από τα ηχεία, που δεν  είχε καν νόημα, αλλά θα ήταν και άδικο να προσπαθήσουμε να τους κρίνουμε. Στην πραγματικότητα, απλά βγήκαν για να δώσουν χρόνο στους τεχνικούς να διορθώσουν τον ήχο για τον μεγάλο star της συναυλίας, τον Μαραβέγια.

Όταν βγήκαν οι Maraveyas Ilegal ο ήχος συνέχιζε να βγαίνει άθλιος. Κάποτε κοβόταν τελείως, άλλοτε έβγαινε υπερβολικά δυνατός. Όμως οι ηρωικοί fans της μπάντας τραγουδούσαν εκείνοι τα τραγούδια όταν η φωνή του τραγουδιστή δεν έφτανε στα αφτιά του κοινού. Γρήγορα πάντως ο ήχος έφτιαξε και η συναυλία πήρε κανονικά το δρόμο της.

Η performance έκανε κοιλιά στην αρχή, αλλά μετά βρήκε τον ρυθμό της. Κι έτσι μια ηλεκτρική καταιγίδα ακολούθησε την πραγματική καταιγίδα του απογεύματος. Οι τζαζ ήχοι συνδυάζονταν με την εκπληκτική ηλεκτρική κιθάρα, ο Μαραβέγιας ήταν ασυγκράτητα ενεργητικός πάνω στην σκηνή, ενώ, μαζί με την αδιαμφισβήτητη τρέλα του, έβγαζε μια ευγένεια ασυνήθιστη πάνω στη σκηνή. Επίσης, με το κυριλάτο του ντύσιμο έδινε ένα άλλο χρώμα στον αναρχικό χαρακτήρα των στίχων του. Αν και βέβαια, δεν παύει να είναι κι ένας… γοητευτικός τροβαδούρος του έρωτα!

Ο Κωστής Μαραβέγιας είναι ένας μουσικός με μεγάλη εμπειρία στην εγχώρια και στην ιταλική σκηνή, αλλά και πολλές γνώσεις πάνω στη μουσική, που μπορεί να περνάει μέσα από πολλά διαφορετικά είδη και να διατηρεί πάντα ένα δικό του προσωπικό χρώμα. Και κυρίως καταφέρνει να πιάνει ένα τραγούδι και να το παρουσιάζει με έναν τρόπο που “τραβάει” το αφτί του κοινού- κοινώς, ξέρει να το αναδεικνύει. Από την άλλη, είναι και πολύ “ωραίος” τύπος και ξέρει να κρατάει μια εξαιρετική επικοινωνία με το κοινό του.

Ιδίως με τα μέλη του ωραίου φύλου, τα οποία κατακλύζουν συνήθως τις συναυλίες του, ίσως γιατί τις εξιτάρει το “κολοσσιαίο” ερώτημα που θέτει ο “ποιητής” με το τραγούδι- ύμνο: “πώς να χωρέσουν στο ίδιο κρεβάτι δύο γυναίκες και μία καρδιά…”

Αν και όλη την ώρα ισχυριζόταν πως είναι ένας τραγουδιστής του έρωτα, ο οποίος διακηρύττει το δόγμα “sex and revolution”, δεν απέφυγε τελικά τα πολιτικά σχόλια, ιδίως στα τραγούδια του για την Ζαρντινιέρα, για το ΔΝΤ (δεν νιώθω τίποτα!), αλλά και για τους πρωθυπουργούς. Σε μία από τις πιο αστείες στιγμές του, απευθύνθηκε στο κοινό, λέγοντας ότι βλέπει σε αυτό 5 χιλιάδες υποψήφιους πρωθυπουργούς της χώρας. Και αφιέρωσε σε αυτό ένα τραγούδι του Βαμβακάρη:

“Όσοι γεννούν πρωθυπουργοί, όλοι τους θα πεθάνουν
τους κυνηγάει ο λαός, για τα καλά που κάνουν!

Συνολικά, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η βροχή, η συναυλία που έδωσαν οι Maraveyas Ilegal είχε μπόλικο ηλεκτρισμό, αλλά και δόσεις έξυπνου αυτοσαρκασμού και σάτιρας. Μας ανέβασε σε μια όμορφη καλοκαιρινή νύχτα στο Γκάζι.


Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b