MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κωμωδία

ART

Η «κωμωδία-φαινόμενο» του 20ού αιώνα, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ανεβαίνει από το «Θέατρο Χρωμάτων» στην Α’ Σκηνή του θεάτρου Βαφείο-Λάκης Καραλής, από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Monopoli Team

Η παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο του «Black and White» project, που διοργανώνουν η Εταιρεία Θεάτρου «Προσωδία» και το «Θέατρο Χρωμάτων» του Γιώργου Βούρου, ένα ξεχωριστό project αποτελούμενο από μια «λευκή» κωμωδία με τρεις άντρες («ART») και από μια «μαύρη» κωμωδία με τέσσερεις γυναίκες («Creve Coeur»).

Το «Θέατρο Χρωμάτων» και ο Γιώργος Βούρος πρωτοανέβασαν το ART στο θέατρο «Ακάδημος» της Αθήνας, το 2006.  Ακολούθησε το θέατρο ‘Σοφούλη’ της Θεσσαλονίκης το 2008 και φέτος (2011) παρουσιάζεται στο θέατρο ‘Βαφείο – Λάκης Καραλής’ με καινούρια διανομή.

ART: μια «λευκή» κωμωδία, ένα φιλοσοφικό μπουλβάρ ή ένα «δράμα» αστεία γραμμένο, όπως το αποκάλεσε η Ρεζά;

Η αντρική φιλία είναι αθώα και άδολη ή διέπεται από σχέσεις εγωισμού και εξουσίας; Η τέχνη εξημερώνει τους ανθρώπους ή τους φθάνει στα άκρα;

Η υπόθεση:

Τρεις αστοί διανοούμενοι καταστρέφουν και ξαναφτιάχνουν την παλιά φιλία τους με αφορμή έναν «άσπρο» πίνακα. Μια εκρηκτική δραματική κωμωδία ή ‘ένα δράμα αστεία γραμμένο’, που διερευνά τον κόσμο της ανδρικής φιλίας. Με πλοκή εμπνευσμένη μέσα από την εμπορική -πολιτιστική τρέλα της μοντέρνας τέχνης των 90’s, χρησιμοποιεί ως «πειραματόζωα» τρεις φιλότεχνους φίλους.

Η Γιασμίν Ρεζά έγραψε το ART το 1994. Με πατέρα ιρανικής καταγωγής, μητέρα Ουγγαρέζα βιολίστρια, η συγγραφέας του έργου μεγάλωσε στο Παρίσι, περιτριγυρισμένη από μουσικούς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ήρθε το Art.  Ένα έργο ανθρώπινο, καθημερινό, με μια πλοκή εμπνευσμένη μέσα από την εμπορική-πολιτιστική τρέλα της μοντέρνας τέχνης των 90’s.

To ART έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο και παρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1994 στο θέατρο Champs-EIysees, όπου πήρε το βραβείο Moliere για καλύτερο σενάριο, καλύτερες ερμηνείες και καλύτερη παραγωγή. Βραβεύτηκε επίσης στο Λονδίνο ως καλύτερη κωμωδία (με πρωταγωνιστές τον Albert Finney, τον Tom Courtenay και τον Kenn Stott), και στη Γερμανία ως καλύτερο ξενόγλωσσο έργο. Μεταφράστηκε σε 35 γλώσσες και παίχτηκε στη συνέχεια στο Τόκυο, Βομβάη, Γιοχάνεσμπουργκ, Μπουένος Άιρες, Πενσυλβανία κ.α. Ο Sean Connery στη συνέχεια, μετά από παρότρυνση της γυναίκας του, αγοράζει τα δικαιώματα για την Αμερική και εκτοξεύει τη δημοτικότητα του.

Μετάφραση, Σκηνικά- Φωτισμοί: Γιώργος Βούρος

Μουσική: Θάνος Ρούφος

Κοστούμια: Άννα Ζώτου

Φωτογραφίες: Lykavittos

ΠληροφορίεςΚρατήσεις: Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, τηλ.: 210 3425637

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Γιασμίν Ρεζά
Σκηνοθεσία: Γιώργος Βούρος


Παίζουν: Ερρίκος Λίτσης, Γιώργος Βούρος, Ευθύμης Δημητρίου

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b