MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Καταπολεμήστε το ξηρό σας δέρμα!

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ξηρή σας επιδερμίδα

Monopoli Team

Το ξηρό δέρμα είναι ίσως ο πιο ενοχλητικός τύπος δέρματος. Είναι πολύ ευαίσθητο στην έκθεση στον ήλιο, εμφανίζει ρυτίδες ευκολότερα και έχει διαρκή ανάγκη για ενυδάτωση. Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε ξηρά χέρια, πόδια, σώμα, πρόσωπο και χείλη!

Το καυτό νερό βλάπτει το δέρμα μου;

Το πολύ ζεστό νερό απορροφά την υγρασία του δέρματος γι’ αυτό είναι προτιμότερο να πλένεστε με χλιαρό νερό. Εάν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό τον κανόνα, προσπαθήστε το μπάνιο σας να είναι σύντομο και μόνο μία φορά τη μέρα. Η πολύ υψηλή θερμοκρασία είναι πραγματικό βασανιστήριο για το ξηρό δέρμα σας.

Tip: Για να καταλάβετε μέχρι ποια θερμοκρασία αντέχει το δέρμα σας, κάντε την εξής δοκιμή: πλύνετε τα χέρια σας με διάφορες θερμοκρασίες νερού: από το χλιαρό μέχρι πιο ζεστό: όταν τα χέρια σας κοκκινίσουν, τότε το νερό είναι πολύ ζεστό για εσάς.

Tip 2: Προστατεύστε το δέρμα σας από τη σκληρότητα της πετσέτας. Όταν βγαίνετε από το μπάνιο, μην σκουπίζεστε βίαια και απότομα. Ακουμπήστε απαλά την πετσέτα στο σώμα σας.

 

Κάθε πότε πρέπει να ενυδατώνομαι;

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για απαλό και υγιές δέρμα αλλά δεν υπάρχει κανόνας για το πότε πρέπει να ενυδατώνεστε. Όποτε νιώθετε ότι το δέρμα σας τραβάει ή σας τρώει ή απλώς το νιώθετε πολύ στεγνό, τότε πρέπει βάζετε ενυδατική κρέμα. Αυτό βέβαια ισχύει για όλο το σώμα σας. Μην ξεχνάτε να απλώνετε body lotion σε όλο το σώμα μετά από το ντους και να βάζετε κρέμα χεριών κάθε φορά που τα πλένετε!

Tip: Το λαδάκι σώματος (baby oil) είναι ιδανικό για ξηρές επιδερμίδες. Ενυδατώνει, μαλακώνει και ανακουφίζει άμεσα το δέρμα. Υπάρχει ειδικό λάδι και για το πρόσωπο, το οποίο επίσης έχει καλά αποτελέσματα.

 

Η απολέπιση είναι απαραίτητη και για μένα;

Ναι, είναι. Η ενυδάτωση λειτουργεί πολύ καλύτερα σε δέρμα στο οποίο έχει γίνει απολέπιση. Κάντε απολέπιση μία φορά την εβδομάδα στο πρόσωπο και στο σώμα, αλλά επιλέξτε ήπιο προϊόν απολέπισης. Κάντε απαλό, πολύ απαλό μασάζ για να μην ερεθίσετε το ευαίσθητο δέρμα σας.

 

Μήπως χρειάζομαι υγραντήρα;

Το δέρμα χρειάζεται περίπου 30% υγρασία για να διατηρείται ενυδατωμένο. Αν για οποιονδήποτε λόγο το σπίτι σας έχει ξηρό αέρα (καλοριφέρ, κλιματιστικό), επενδύστε σε έναν υγραντήρα και αμέσως θα καταλάβετε τη διαφορά. Τοποθετήστε τον στην κρεβατοκάμαρα και κλείστε την πόρτα για να μην «δραπετεύει» η υγρασία.

 

Ποιο σαπούνι είναι ιδανικό για μένα;

Κάποια σαπούνια μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αφυδάτωση στο δέρμα σας. Προτιμήστε τα κρεμώδη υγροσάπουνα που περιέχουν ενυδατικά στοιχεία όπως η γλυκερίνη ή η βαζελίνη.

 

Πως πρέπει να φροντίζω τα άκρα μου;

Τα χέρια και τα πόδια μπορεί να υποφέρουν από το ξηρό σας δέρμα, γι’ αυτό πρέπει να τα φροντίζετε όπως φροντίζετε το πρόσωπό σας. Προτού φορέσετε παπούτσια, βάλτε ενυδατική κρέμα στα πόδια σας. Για ακόμη καλύτερη ενυδάτωση, πριν κοιμηθείτε απλώστε μεγάλη στρώση πηχτής ενυδατικής κρέμας και φορέστε κάλτσες! Το πρωί θα ξυπνήσετε άλλος άνθρωπος. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα χέρια σας: Βάλτε βαζελίνη, καλύψτε τα χέρια σας με μικρές πλαστικές σακούλες και βάλτε τα μέσα σε κάλτσες. Μισή ώρα είναι αρκετή για ενυδατωθούν σωστά.

 

Αν πίνω πολύ νερό, ενυδατώνομαι καλύτερα;

Αυτός ο κανόνας έχει αρχίσει να αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες. Σε μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Allure, αποδείχτηκε ότι άνθρωποι που δεν πίνουν πολύ νερό, μπορούν να διατηρούνται ενυδατωμένοι. Η αφυδάτωση επηρεάζει το δέρμα αλλά το δέρμα έχει μάθει να προσαρμόζεται στην ποσότητα νερού που προσλαμβάνει. Πίνετε νερό όταν διψάτε, τότε ο οργανισμός σας (και το δέρμα σας) χρειάζεται νερό.

Tip: Το νερό που προσλαμβάνουμε, χρησιμοποιείται πρώτα από ζωτικά όργανα που το έχουν ανάγκη (νεφρά κ.τ.λ.) και έπειτα από το δέρμα μας. Άρα μην νομίζετε πως ένα ποτήρι νερό «φτάνει» στην επιδερμίδα σας.

 

Τα χείλη μου σκάνε συχνά. Είναι αφυδατωμένα;

Κατά πάσα πιθανότητα, ναι. Τα χείλη χρειάζονται και αυτά ενυδάτωση μαζί με όλο το σώμα σας. Το να γλύφετε τα χείλη σας, δεν τα ενυδατώνει, αντίθετα να ξηραίνει περισσότερο. Συνήθως ένα απλό lip balm μπορεί να ενυδατώσει τα σκασμένα χείλη. Αποφύγετε όμως κραγιόν σε stick μορφή, γιατί επιδεινώνουν την κατάσταση.

Tip: Για βαθιά ενυδάτωση των χειλιών, κάντε απαλό μασάζ με την οδοντόβουρτσά σας για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα κι έπειτα απλώστε μπόλικη βαζελίνη!

 

Έλενα Τσαφταρίδη

 

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b