MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Περπατήστε!

Ο πιο έξυπνος τρόπος να γυμναστείτε

Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Περπατήστε! - Monopoli.gr
Monopoli Team

Με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής πολλές γυναίκες δεν βρίσκουν χρόνο να βάλουν το γυμναστήριο σταθερά στη ζωή τους. Αν ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία, μην απογοητεύεστε. Το περπάτημα είναι ένας έξυπνος και πολύ αποτελεσματικός τρόπος να διατηρείστε σε φόρμα.

Είδη περπατήματος

Υπάρχουν διάφορα επίπεδα περπατήματος: Το πρώτο είναι το χαλαρό περπάτημα κι αντιπροσωπεύει τον τρόπο που περπατάτε όταν πάτε για ψώνια ή μια βόλτα. Το δεύτερο είναι το fitness περπάτημα, δηλαδή ένας περίπατος με γρήγορο ρυθμό στη γειτονιά σας. Το τρίτο επίπεδο είναι το μεγάλης ενέργειας περπάτημα, το οποίο είναι σαν να περπατάτε σε αγώνα δρόμου κι έχει πολύ γρήγορο ρυθμό. Το τελευταίο επίπεδο είναι το περπάτημα-τρέξιμο: εναλλάσσετε το τρέξιμο με περπάτημα για να μειώνετε ή να κλιμακώνετε την ένταση.


Ποιο επίπεδο είναι κατάλληλο για εσάς;

Εξαρτάται από το πόσο γυμνασμένες είστε, πόσο χρόνο θέλετε να αφιερώσετε και τι προτιμάτε. Οι περισσότεροι επιλέγουν ένα ρυθμό περπατήματος που κυμαίνεται ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο επίπεδο. Αυτό είναι μια καλή αρχή αν έχετε πολύ καιρό να γυμναστείτε. Έπειτα, αν θέλετε να χάσετε κιλά και να ασκηθείτε πιο σοβαρά, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα συνδυασμό του τρίτου και του τέταρτου επιπέδου. Για να διαμορφώσετε το δικό σας πρόγραμμα, λάβετε υπόψη τα εξής:

Συχνότητα: Πόσο συχνά μπορείτε να περπατάτε; 3-5 φορές τη βδομάδα είναι πολύ καλή συχνότητα που θα σας βοηθήσει να είστε σε φόρμα.

Ένταση: Αν επιλέξετε το χαλαρό περπάτημα, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να περπατάτε περισσότερο, γιατί δεν πιέζετε τον εαυτό σας και τις δυνάμεις σας αρκετά. Όταν μεταπηδήσετε στο τρίτο ή τέταρτο επίπεδο, μπορείτε να μειώσετε και το χρόνο που αφιερώνετε, αφού γυμνάζεστε έντονα. Αν θέλετε να αναμείξετε όλα τα επίπεδα, ιδού ένα καλό πλάνο: Χαλαρό περπάτημα μία φορά τη βδομάδα, fitness περπάτημα 1-2 φορές τη βδομάδα, μεγάλης ενέργειας περπάτημα μία φορά την εβδομάδα και περπάτημα-τρέξιμο επίσης μία φορά την εβδομάδα.

Χρόνος: όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε για να περπατάτε, τόσο το καλύτερο. Είναι δύσκολο να βρίσκετε 30-60 λεπτά, 3-5 φορές τη βδομάδα, ιδιαίτερα αν έχετε φορτωμένο πρόγραμμα. Προσπαθήστε να περπατάτε 20-35 λεπτά τις μέρες που έχετε φορτωμένο πρόγραμμα και 45-60 λεπτά τις πιο χαλαρές σας μέρες. Επίσης, τις καλές σας εβδομάδες, μπορείτε να περπατάτε 5 μέρες με πολλή ένταση και διάρκεια, ενώ στις «κακές σας εβδομάδες» 3 μέρες χαλαρού περπατήματος είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Είναι σημαντικό όμως να μην αφήνετε καμία εβδομάδα χωρίς να περπατάτε, γιατί χάνετε τη φόρμα σας κι είναι σαν να ξεκινάτε πάλι απ’ την αρχή.

Έλενα Τσαφταρίδη

Περισσότερα από Fitness
VIMA_WEB3b