MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
21
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η τέχνη του να μην: Μια σύγχρονη ανάγνωση του καφκικού «Καλλιτέχνη της Πείνας» στο Steehos Space

Η παράσταση H Τέχνη του να Μην, σε διασκευή των MASH (Κατερίνα Αναστασίου & Χρήστου Καπενή), εμπνέεται από το διήγημα του Φραντς Κάφκα «Ο Καλλιτέχνης της Πείνας».

Monopoli Team

Η παράσταση H Τέχνη του να Μην, που παρουσιάζεται από 7 Μαρτίου 2026, κάθε Σάββατο στον Steehos Space, εμπνέεται από το διήγημα του Φραντς Κάφκα «Ο Καλλιτέχνης της Πείνας», σε μετάφραση του Θοδωρή Τσομίδη και διασκευή των MASH (Κατερίνα Αναστασίου & Χρήστου Καπενή). Αποτελεί μια σωματική και υπαρξιακή εξερεύνηση της ιστορίας του καλλιτέχνη της πείνας, που αρνείται τη σίτιση ως έσχατη μορφή αυτοέκφρασης.

Ο ήρωας του έργου αφιερώνει τη ζωή του στην τέχνη της νηστείας· εκτίθεται σε δημόσιες παραστάσεις, κλεισμένος σε ένα κλουβί, ενώ το πλήθος παρακολουθεί με θαυμασμό τη σταδιακή εξάντληση του σώματός του.

Η μουσική και ο ήχος της παράστασης δε λειτουργούν απλώς ως υπόκρουση, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αφήγησης. Σε έναν κόσμο που καταναλώνει εικόνες και αποθεώνει το θέαμα, η παράσταση προτείνει μια ριζοσπαστική επιστροφή στη γύμνια του θεάτρου: ο ερμηνευτής, μόνος και εκτεθειμένος, φτιάχνει έναν κόσμο δικό του, όπου το κενό — το κενό ως καλλιτεχνικό αποτύπωμα, ως εσωτερική αλήθεια και ως χώρος αλληλεπίδρασης με το κοινό — γίνεται σημείο αιχμής της εμπειρίας.

Οι «καλλιτέχνες της πείνας» υπήρξαν ιστορικά πρόσωπα, με δημόσιες εμφανίσεις στην Ευρώπη και την Αμερική από τον 17ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν η παρατεταμένη νηστεία παρουσιαζόταν ως θέαμα προς κατανάλωση. Η παράσταση συνομιλεί με αυτή την πραγματικότητα, ενσωματώνοντας στη δραματουργία της αναφορές πραγματικών καλλιτεχνών της πείνας, φωτίζοντας τα όρια ανάμεσα στην τέχνη, το σώμα, την εκμετάλλευση και την ανάγκη για αναγνώριση.

Από το Σάββατο 07 Μαρτίου 2026 και κάθε Σάββατο στις 21:00 στον Steehos Space. Για Περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Franz Kafka
Μετάφραση: Θοδωρής Τσομίδης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Καπενής & Κατερίνα Αναστασίου (MASH)

Σκηνικά: Σταμάτης Λεόντιος
Μουσική: Κατερίνα Αναστασίου
Φωτισμοί: MASH

Παίζουν: Χρήστος Καπενής

Διάρκεια: 70’
Τιμές Εισιτηρίων: 13 ευρώ, 10 ευρώ (κάρτα ανεργίας, φοιτητικό, ΑΜΕΑ)
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 7 Μαρτίου έως 4 Απριλίου
Πληροφορίες: 6947072424, 6981588110
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 21:00
Πληροφορίες Χώρου: Steehos Space, Διπύλου 7, Αθήνα
Φωτογραφίες: Νίκη Αδαμοπούλου
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Μια ζωή – Ο μονόλογος μιας μοδίστρας: Η παράσταση με τη Νένα Μεντή στο Βασιλικό Θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Η Απόσταση: Η παράσταση του Τιάγκο Ροντρίγκες από την Αβινιόν στη Στέγη
ΘΕΑΤΡΟ
Μη με λησμονεί: Η παράσταση του ΚΘΒΕ έρχεται στο Θέατρο Ιλίσια
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Βυσσινόκηπος, του Αντόν Τσέχωφ στο Βασιλικό Θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Γέρμα (η ανεκπλήρωτη), σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα στο Βασιλικό Θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Υλικό Αρχείου: Μια πολυμεσική site-specific παράσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου στο Drft Space
ΘΕΑΤΡΟ
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού στη Θεσσαλονίκη
ΘΕΑΤΡΟ
Tanko Down, από την ομάδα χορού Prolet OCD στο An Club
ΘΕΑΤΡΟ
Πέρσες: Ο Χρήστος Θεοδωρίδης σκηνοθετεί το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου στην Επίδαυρο
ΘΕΑΤΡΟ
δεκάξι, του Γιάννη Κεντρωτά από την ομάδα Lorem Ipsum στο Θέατρο 104
ΘΕΑΤΡΟ
Ένα μωρό για τρεις: Ατζαράκης, Ρούμπος και Χιώτης στην κωμωδία του καλοκαιριού
ΘΕΑΤΡΟ
Vagabondages, των Ελένης Μποζά και Σοφιάννας Θεοφάνους στο Θέατρο Μπέλλος