MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
14
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Finch of Athens: Ιστορικά ελληνικά περίπτερα αναβιώνουν σε μια έκθεση στο Fresh Hotel Athens
Από 15/10/2026 έως 15/11/2026
No Blue No Future: Η σύγχρονη τέχνη συναντά τη θαλάσσια οικολογία στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Από 18/09/2026 έως 18/10/2026
Pulses: Οι παλμοί της ανθρώπινης ψυχής στην πρώτη έκθεση της Johanna Stavrakaki στην Ελλάδα
Από 17/09/2026 έως 17/10/2026
Roma Gallery: Η νέα έκθεση της Μαρίας Φραγκουδάκη επαναπροσδιορίζει τη Γη πέρα από το ανθρώπινο μέτρο
Από 15/10/2026 έως 14/11/2026
Santantonio: Στον Λόφο art Project ο φωτογραφικός ρεαλισμός συναντά τη σύγχρονη ελληνική τέχνη
Από 24/09/2026 έως 20/10/2026
Seizensō: Οι μεταβάσεις της ζωής ως αποχαιρετισμός σε μια ομαδική έκθεση στην Γκαλερί Can
Από 06/10/2026 έως 21/11/2026
South by Southeast: Η νέα έκθεση του ΕΜΣΤ ξαναχαρτογραφεί την Ελλάδα πέρα από τα όρια της Δύσης
Από 11/06/2026 έως 08/11/2026
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
Από 12/10/2026 έως 30/11/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
Will and Nature: Ζωγραφική έκθεση του Αδριανού Σωτήρη στην γκαλερί Contemporary Athens
Από 15/10/2026 έως 07/11/2026
Youths III: Νέοι καλλιτέχνες μεταξύ... σφυριού και αφέντη
Από 02/10/2026 έως 16/10/2026
clinamen: Η viral εγκατάσταση του Céleste Boursier-Mougenot ταξιδεύει στην Αθήνα
Από 26/09/2026 έως 05/12/2026
«Τα Ημερολόγια»: Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Χρήστου Μποκόρου, στο Φουγάρο Art Center του Ναυπλίου
Από 19/06/2026 έως 31/10/2026
Αθέατη Πόλη: Μια φωτογραφική έκθεση για την πόλη και τις ζωές που την κατοικούν, στο Χαλάνδρι
Από 09/10/2026 έως 29/11/2026
Αλέκος Λεβίδης: 65 χρόνια ζωγραφικής στο Μουσείο Μπενάκη
Από 08/10/2026 έως 14/02/2027
Αναδρομικά: Νέα έκθεση στο Μουσείο Βορρέ επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της συλλογής του
Από 25/04/2026 έως 25/04/2027
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Από 04/06/2026 έως 31/01/2027
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 08/11/2026
ΔΕΣΤΕ: Αναζητώντας την «ξεχασμένη» Γενιά Χ
Από 18/06/2026 έως 26/11/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
ΕΒΕ: Νέα εικαστική έκθεση τιμά τη σπουδαία Jella Lepman και τη δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας
Από 18/09/2026 έως 19/10/2026
Η Τέχνη είναι η ίδια η Ζωή: Η συναρπαστική διαδρομή της Όπυς Ζούνη σε μια έκθεση στην ΕΣΗΕΑ
Από 17/09/2026 έως 29/10/2026
Ιούλιος Βερν 200: Μια διαδραστική έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο» ζωντανεύει το σύμπαν του σπουδαίου συγγραφέα
Από 25/08/2026 έως 25/10/2026
Μια άλλη Ευρώπη: Η άγνωστη πτυχή του φωτογραφικού έργου του Τάκη Τλούπα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Από 02/10/2026 έως 04/11/2026
Ρωγμές Φωτός: Ένας ζωγραφικός διάλογος με τα άστρα από την Κατερίνα Λουκά στη γκαλερί Αργώ
Από 01/10/2026 έως 24/10/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Τριλογία: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Νομικού στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
Από 09/09/2026 έως 15/10/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Ζωγραφική

Δημοτική Αγορά Κυψέλης: Μια ιδιαίτερη έκθεση με έργα τέχνης κρατουμένων των φυλακών Αυλώνα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Μια ιδιαίτερη έκθεση εγκαινιάζεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, με έργα ζωγραφικής που δημιούργησαν κρατούμενοι ηλικίας 18-21, στο “χωνευτήρι ψυχών” των φυλακών Αυλώνα.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωτογραφία Γιώργος Σπανός
Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωτογραφία Γιώργος Σπανός

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Monopoli Team

Από την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2025 πραγματοποιείται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης η έκθεση [un_released] με έργα ζωγραφικής από νεαρούς κρατούμενους της φυλακής του Αυλώνα.

Οι δημιουργοί των έργων που παρουσιάζονται είναι μαθητές ηλικίας 18 έως 21 ετών του σχολείου που λειτουργεί μέσα στον χώρο των φυλακών, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη μεγάλη ανομοιογένεια ως προς την εθνικότητα, τη γλώσσα, το μορφωτικό επίπεδο, το θρήσκευμα, καθώς και το αδίκημα για το οποίο εκτίουν ποινή φυλάκισης. Κατά το σχολικό έτος 2024-2025, μαζί με τον εικαστικό Κωνσταντίνο Καλογερόπουλο, παρακινήθηκαν και έγιναν δημιουργικοί σε ένα δυστοπικό περιβάλλον. Οι παραπάνω ιδιαίτερες συνθήκες ενεργοποίησαν βαθιά ερωτήματα, σχετικά με το κατά πόσο η παραγωγή τέχνης μπορεί να βοηθήσει ένα τόσο ευάλωτο πληθυσμό. Ξεπερνώντας αρκετές δυσκολίες κατά τη διαδικασία και, καθώς συχνά το μάθημα άγγιζε τα όρια του πειραματισμού, όπως και η ίδια η τέχνη άλλωστε, οι συμμετέχοντες στα μαθήματα γεύτηκαν τον θεραπευτικό χαρακτήρα της.

«Μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής που διαπραγματεύεται το αδιαπραγμάτευτο: τη φύση του ανθρώπου να ζει ελεύθερος. Άνθρωποι, οι μαθητές μου, που η καθημερινότητά τους είναι μέσα σε ένα κλουβί από τσιμέντο και σίδερα φθάνουν σε σημείο να αποτυπώσουν τον εαυτό τους, άθελά τους τις περισσότερες φορές, μέσα από την αρχέγονη τέχνη της ζωγραφικής. Δεν είχα τίποτα άλλο να τους δώσω, σε αυτή τη συνύπαρξη, παρά, σαν παυσίπονο για τη συνθήκη που ζουν, τη δική μου συνταγή για το αναπόδραστο της ζωής∙ την Τέχνη και την προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει την καλλιτεχνική του φύση. Το αποτέλεσμα μίας πολύ ιδιαίτερης σχέσης και εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε είναι τα έργα που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έκθεση, δίνοντάς μας μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε συμβολισμούς και μηνύματα που κρύβονται στη θέασή της. Μια ολοκληρωμένη και στιβαρή εικαστική πρόταση, από παιδιά που ζωγραφίζουν, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους, αρκεί για να μας ξε-βολέψει. Το αντέχουμε; Αρκεί μια κάτω παύλα να ελευθερώσει;», αναφέρει ο ζωγράφος και επιμελητής της έκθεσης, Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος.

Η παρουσίαση αυτού του έργου κινητοποιεί μια σειρά από συμβολισμούς που θα πρέπει να μας απασχολήσουν σαν κοινωνία και εμείς, από την πλευρά μας, να αναρωτηθούμε κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι να αποδεχτούμε ανθρώπους που έχουν υπάρξει παραβατικοί σε μια πρώιμη φάση της ζωής τους. Η τέχνη και ειδικά το έργο αυτών των παιδιών, διεισδύει μέσα στον ιστό της κοινωνίας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συνυπάρξουμε μαζί τους, χωρίς τη φυσική τους παρουσία που πιθανόν να μας ήταν «ανυπόφορη».

Μέσα από τα έργα τους, παίρνουμε πληροφορίες για τη συναισθηματική, ψυχολογική και πνευματική τους κατάσταση. Ειδικά, μέσα από τις 33 προσωπογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, νιώθουμε το απαραίτητο ξε-βόλεμα, ώστε να αναρωτηθούμε πώς στεκόμαστε απέναντι σε αυτά τα παιδιά. Η ωμότητα της έκφρασης, η επιλογή των χρωμάτων και η ελευθερία που καταγράφεται μας κάνουν να σταθούμε μπροστά τους με τον ανάλογο σεβασμό και δέος. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι μας χαρίζουν γενναιόδωρα το αποτύπωμά τους, τη στιγμιαία τους ελευθερία, τη ρωγμή του κελιού τους, την αγάπη, τον θυμό τους και ό,τι κουβαλάει το έργο που θα μπορούσε ο καθένας μας να δει. Δεν απαιτούν τίποτα από αυτό. Αγγίζουν την ανιδιοτέλεια της Τέχνης που δεν ζητάει τίποτα.

«Η [un_released] δεν είναι απλώς μια παρουσίαση ζωγραφικών έργων, αλλά μια πράξη ορατότητας, επανένταξης και συμπερίληψης. Τα έργα των μαθητών του Ειδικού Σχολείου του Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα μάς υπενθυμίζουν τη δύναμη της τέχνης να ανοίγει δρόμους επικοινωνίας ακόμα και εκεί που υπάρχουν εμπόδια και να προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία σε όλους μας. Ως Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, έχουμε σταθερά την πεποίθηση ότι οι χώροι πολιτισμού πρέπει να είναι ανοιχτοί σε όλους, να δίνουν βήμα σε εκείνες τις φωνές που δύσκολα ακούγονται και να καταπολεμούν τον κοινωνικό ρατσισμό μέσα από τη δημιουργία. Η έκθεση αυτή είναι μια πρόσκληση προς την κοινωνία να δει πέρα από προκαταλήψεις. Είναι ένα μήνυμα ελπίδας και κάλεσμα για μια νέα αρχή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, Κωστής Παπαϊωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣφήκες: Όταν ο αριστοφανικός λόγος γίνεται έκκληση για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη – μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού12.09.2018

Τα ζωγραφικά έργα που παρουσιάζονται σε αυτήν την ομαδική έκθεση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης είναι μια ολοκληρωμένη εικαστική πρόταση, από παιδιά που ζωγραφίζουν –ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους– καθώς και παιδιά που, πιθανόν, δυσκολεύονται να γράψουν το όνομά τους, υποδηλώνοντας έτσι μια ηχηρή παρουσία, που υπερκαλύπτει την φυσική τους απουσία από την εκδήλωση αυτή.

Ο τίτλος της έκθεσης πρέπει να μας υποψιάσει για την προσπάθειά τους να ελευθερωθούν από το παρελθόν τους. Τα ίδια τους τα έργα έρχονται να τους «ελευθερώσουν», κάτι που άλλωστε χαρακτηρίζει και την ίδια την τέχνη. Η έκθεση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης προτείνει να τοποθετήσουμε εμείς την κάτω παύλα [_] σαν κατώφλι ή ρήγμα του περιεχομένου της έννοιας «unreleased» (αυτός που δεν έχει ελευθερωθεί, δεν έχει εκτονωθεί).

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Διάρκεια Έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου 2025
Είσοδος: Ελεύθερη
Πληροφορίες Χώρου: Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα 113 61 & Τηλ: 21 0440 0545
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Τρεις θεατρικές επιτυχίες επιστρέφουν & ακόμη 2 στάσεις που αξίζουν σήμερα
Εικαστικά
Ανοίγω ένα βιβλίο… ανοίγω έναν κόσμο: Μαθητική εικαστική έκθεση ταξιδεύει από τη Μεσσηνία στην Αθήνα
Εικαστικά
Αθέατη Πόλη: Μια φωτογραφική έκθεση για την πόλη και τις ζωές που την κατοικούν, στο Χαλάνδρι
Εικαστικά
Οι απόλυτοι Deep Purple στην Αθήνα - και 3 ακόμη λόγοι να βγούμε σήμερα στην πόλη
Δραστηριότητες
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν δημιουργικά Σαββατοκύριακα για παιδιά με ζωγραφική, μουσική και θέατρο
Εικαστικά
Μυθολογίες Πολέμου: Οι μάχες και οι ήρωες του Μοριά μέσα από τα έργα της Ράνιας Καπελιάρη στο Ναύπλιο
Εικαστικά
It’s Alive!: Το 23ο ADAF απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες και δημιουργούς
Εικαστικά
Ars longa, vita brevis: Εκδήλωση – αφιέρωμα του ΕΜΣΤ στην ιδρυτική του διευθύντρια, Άννα Καφέτση
Εικαστικά
Τα Ημερολόγια: Τελευταίος μήνας της μεγάλης έκθεσης στο Φουγάρο με ξενάγηση από τον Χρήστο Μποκόρο
Art & Culture
Ίδρυμα Θεοχαράκη: Πολυκαλλιτεχνικό πρόγραμμα με άξονα τα εικαστικά
Εικαστικά
Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια για τη Γυάλινη Δημοτική Πινακοθήκη στη Νέα Παραλία
Εικαστικά
Το αόρατο νήμα υφαίνει: Εικαστικά, γεύσεις και βιωματικές δράσεις υμνούν την αξία της φροντίδας στην Τήνο