Το 47
Το βραβείο Γκόγια καλύτερης ταινίας (μαζί με άλλα 4) δόθηκε στη δημιουργία του Μαρσέλ Μπαρένα που βασίζεται σε πραγματική ιστορία.

Ένας οδηγός λεωφορείου των δημόσιων συγκοινωνιών της Βαρκελώνης προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πείσει τους υπεύθυνους του οργανισμού – αλλά και του δήμου- να επεκτείνουν τη γραμμή 47 προς την απομονωμένη και υποβαθμισμένη γειτονιά του Τόρε Μπάρο.

Η επίσημη δικαιολογία για να μην στείλουν οι υπεύθυνοι το λεωφορείο 47 στο κακόφημο προάστιο της Βαρκελώνης είναι ο μη ασφαλτοστρωμένος δρόμος και οι μεγάλες ανηφόρες της περιοχής. Ο αποφασισμένος ήρωας θα επιχειρήσει να τους πείσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και θα «κλέψει» το λεωφορείο 47 για να το οδηγήσει στις παρυφές της καταλανικής πρωτεύουσας.

Ο Μαρσέλ Μπαρένα («Mediterraneo: Τhe law of the sea»), εμπνέεται το στόρι από ένα γνήσιο λαϊκό ήρωα της περιοχής, που μάλιστα κάποια στιγμή κατάφερε να γίνει μέχρι και δήμαρχος της Βαρκελώνης. Η ταινία δεν επιδιώκει πάντως να γίνει μια στείρα ταινία καταγγελίας για τους κακούς πολιτικούς και τους καλούς εργάτες.
Ενίοτε αυτές οι δύο κατηγορίες ανακατεύονται και σε πολλά σημεία ο ήρωας εξοργίζεται περισσότερο από τους μονίμως γκρινιάρηδες συντρόφους του. Όμως το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη επιστρέφει ξανά και ξανά σε μια ιστορία απίστευτης επιμονής και σθένους (εξαίσια η σεκάνς με τον Βιτάλ να περιμένει για ώρες στα γραφεία του δήμου μέχρι να εξεταστεί η αίτηση του).

Ίσως το περισσότερο ανάλαφρο ύφος και η κωμική χροιά του σεναρίου να ξενίσει κάποιους θεατές που θα προτιμούσαν μια πιο στιβαρή πολιτική ταινία. Προφανώς και ο Μπαρένα το αντιλαμβάνεται αυτό αλλά προτιμά να μετατρέψει την μαρξιστική ταινία του σε ένα είδος λαϊκού θεάματος με ευέλικτη – και ενίοτε διασκεδαστική- μυθιστορηματική ευστροφία που στέκει πιο κοντά στο πνεύμα ενός Κεν Λόουτς παρά στην άκαμπτη στρατευμένη ιδεολογία των αδερφών Νταρντέν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


- Αθήνα
- Αττική
- Θεσσαλονίκη