MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
14
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Athens Photo Festival 2026: Η μεγάλη διεθνής συνάντηση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη
Από 10/06/2026 έως 26/07/2026
Convivial Gestures: Η έκθεση σύγχρονης τέχνης του Thermia Project στην Κύθνο
Από 04/07/2026 έως 19/07/2026
FORMA | Objects in Conversation: Έκθεση στο Uni.versus Art Room
Από 18/06/2026 έως 18/07/2026
Maria La Callas: Τα κοστούμια της ταινίας του Pablo Larraín σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Από 27/05/2026 έως 13/09/2026
Midsummer Party: Ένα εικαστικό συμπόσιο από νέους καλλιτέχνες στη Roma Gallery
Από 07/07/2026 έως 08/08/2026
South by Southeast: Η νέα έκθεση του ΕΜΣΤ ξαναχαρτογραφεί την Ελλάδα πέρα από τα όρια της Δύσης
Από 11/06/2026 έως 08/11/2026
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
Από 12/10/2026 έως 30/11/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
«Τα Ημερολόγια»: Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Χρήστου Μποκόρου, στο Φουγάρο Art Center του Ναυπλίου
Από 19/06/2026 έως 31/10/2026
Έμπνευση: Το αποτύπωμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης στην Ιταλία στο Μουσείο Ακρόπολης
Από 16/06/2026 έως 30/08/2026
Αναδρομικά: Νέα έκθεση στο Μουσείο Βορρέ επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της συλλογής του
Από 25/04/2026 έως 25/04/2027
Αναπλάθοντας τη Μοίρα: Μια σύγχρονη έκθεση γλυπτικής φοιτητών της ΑΣΚΤ στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά
Από 07/05/2026 έως 26/07/2026
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Από 04/06/2026 έως 31/01/2027
Γεννάδειος 100: Ένας αιώνας ζωής και έμπνευσης σε μια επετειακή έκθεση
Από 01/04/2026 έως 26/07/2026
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 08/11/2026
Γιατί Κελαηδά το πουλί στο κλουβί: Το Just Art Project στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων με μια ομαδική έκθεση
Από 30/06/2026 έως 13/09/2026
ΔΕΣΤΕ: Αναζητώντας την «ξεχασμένη» Γενιά Χ
Από 18/06/2026 έως 26/11/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής για πρώτη φορά στην Αθήνα
Από 14/06/2026 έως 31/07/2026
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Η Εισβολή της Αρχαιότητας: Το εικαστικό σύμπαν της Aleksandra Waliszewska στο Μουσείο Μπενάκη
Από 03/06/2026 έως 27/09/2026
Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις: Έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Από 16/05/2026 έως 04/10/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Στο ένδοξο αλωνάκι: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου σε μια έκθεση στην ΕΒΕ
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Τοπία της Μνήμης: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 20/05/2026 έως 04/10/2026
Υφαίνοντας Όνειρα: Ιστορικά κιλίμια από το Γεράκι Λακωνίας στο Μουσείο Μπενάκη
Από 23/04/2026 έως 26/07/2026
Φωνές απο τα σύνορα: Έκθεση φωτογραφιας στο Goethe-Institut Athen
Από 16/06/2026 έως 17/07/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Διάφορα

Nήματα Eπιλογής: Ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών και αναφορών “συναντιούνται” μέσα από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, στον ιστορικό χώρο της Αίθουσας Τέχνης Αθηνών, στο πλαίσιο της νέας ομαδικής έκθεσης «Nήματα Eπιλογής».

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Την Τρίτη 24 Ιουνίου 2025 στις 20:00 εγκαινιάζεται, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, η ομαδική έκθεση καλλιτεχνών «νήματα επιλογής».

Nήματα Eπιλογής: Ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Η Ελίζα Γρηγοράκη σημειώνει για την έκθεση:

«Η έκθεση που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών με τίτλο: «νήματα επιλογής» προέκυψε μέσα από δικές μου αισθητικές επιλογές και προσωπικές αναζητήσεις. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών και αναφορών “συναντήθηκαν” μέσα από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, ένα ζεστό απόγευμα του Ιουνίου στον ιστορικό χώρο της γκαλερί.

Κάθε έργο αφηγείται μια ιστορία που με άγγιξε. Όλα μαζί, ωστόσο, συνυπάρχουν σε έναν κοινό τόπο και σε ένα πεδίο αισθητικής αρμονίας, όπου διαφορετικές φωνές δένουν μεταξύ τους σιωπηλά και καλούν το θεατή να ανακαλύψει τα δικά του “νήματα επιλογής”.

Ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας της γκαλερί από το 1963 κάποιοι από τους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται, σηματοδοτούν την αισθητική, τις επιλογές και τις συνεργασίες της ιδρύτριας της, Μαριλένας Λιακοπούλου όπως ο Γιάννης Μπουτέας του οποίου η πρώτη ατομική έκθεση πραγματοποίηθηκε το 1972, Ο Harold Stevenson, αγαπημένος καλλιτέχνης του Αλέξανδρου Ιόλα, του οποίου το έργο “Ηνίοχος” μας φέρνει στο νου τη γόνιμη συνεργασία της ιδρύτριας της γκαλερί με τον Ιόλα. Το έργο του καλλιτέχνη της διασποράς Δημήτρη Περδικίδη σηματοδοτεί την πρωτοβουλία της ιδρύτριας να τον συστήσει στο Αθηναϊκό κοινό με την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών – Χίλτον το 1963. Το οπτικοκινητικό έργο του Victor Vasarely που παρουσιάζεται μας υπενθυμίζει μια άλλη σημαντική πτυχή της ιστορίας της γκαλερί καθότι η Μαριλένα Λιακοπούλου σε συνεργασία με Το Γαλλικό Ινστιτούτο έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών – Χίλτον την οπτικό κινητική τέχνη, σε μία έκθεση με τίτλο: “Vasarely, ses maitres, ses amis”. Το έργο του Jean Tinguely από την έκθεση “Πενήντα Διεθνείς Καλλιτέχνες Εμπνέονται από τον Ολυμπισμό” που παρουσιάσθηκε το 2003 και έρχεται ως φόρος τιμής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του καλλιτέχνη.

Nήματα Eπιλογής: Ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Το έργο του Tingeuly με τίτλο: Meta-Meta, Roto-Zaza που παρουσιάζεται στην έκθεση, μέσα από το παιχνιδιάρικο και γεμάτο χιούμορ του ύφος αποτελεί ένα σχόλιο για τη σύγχρονη κοινωνία και τεχνολογία ενώ ταυτόχρονα έρχεται να απαλύνει τα γεμάτα υπαρξιακές αγωνίες έργα του Δημήτρη Περδικίδη και του Ηλία Καρρά.

Ανάμεσα στα έργα της νεώτερης γενιάς θα δούμε έργα καλλιτεχνών όπως του προαναφερόμενου Ηλίας Καρρά, της Αγγελικής Ξυνού, του Παναγιώτης Πασάντας, του Γιώργου Ταξίδις της Μαριάννα Τρώντσιου αλλά και του Darryl Keith Babatunde Smith των οποίων η πρώτη τους ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.

Τα έργα της Αγγελικής Ξυνού πάλλονται από την αγάπη της για τη λογοτεχνία και το θέατρο. Κάθε ένα μπορεί να ιδωθεί σαν ένα μονόπρακτο που αφηγείται μια μυστήρια ιστορία και προκαλεί τον θεατή να ανακαλύψει τα νήματα που συνδέουν αυτά τα πρόσωπα και τις ιστορίες. Η διάσημη αναφορά του Shakespreare “Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή, και όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες απλώς ηθοποιοί” δεν θα μπορούσε να ταιριάζει καλύτερα. Τα έργα αυτά συνδιαλέγονται με το αφαιρετικό έργο του Ντίκου Βυζάντιου, για το οποίο έγραψε ο Ευγένιος Ιονέσκο δύο αισθητικά δοκίμια.

Ο ηδυπαθής Ηνίοχος του Αμερικανού Harold Stevenson δημιουργεί έναν απρόσμενο διάλογο με τα έργα του Αφροαμερικανού καλλιτέχνη Darryl keith Babatunde Smith (ΔΚΒΣ) τα οποία διαπνέονται από την αμέριστη αγάπη του και θαυμασμό για την αρχαιοελληνική τέχνη και φιλοσοφία. Ανάμεσά τους το εκτυφλωτικό κιτρινόμαυρο έργο του Victor Vasarely έρχεται να φωτίσει, ακόμη περισσότερη το διάλογο αυτό αλλά και την ιστορία της Αίθουσας Τέχνης Αθηνών.

Οι ασπρόμαυρες ακουαρέλες του Ηλία Καρρά συνομιλούν γόνιμα με το έργο του Δημήτρη Περδικίδη (1975) που είναι μια διαχρονική κραυγή αγωνίας για τα δεινά του κόσμου αλλά και ένα δυνατό κάλεσμα για κοινωνική αφύπνιση. Το παιδάκι μέσα, στο κατεξοχήν χρώμα της αθωότητας, ροζ φόντο κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε, υποθετικά,να έχει επηρεάσει τον Banksy.

Τα μαυρόασπρα έργα του Γιώργου Ταξίδη του οποίου το έργο θίγει θέματα ταυτότητας, μνήμης, αφηγήσεων και ξεριζωμού εντείνονται από το εντυπωσιακό κίτρινο φως του έργου του Γιάννη Μπουτέα, σαν να συνεργούν και τα δύο προκειμένου να τονίσουν τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Αλλά και μήπως την προσπάθεια του ανθρώπου να βγει από το σκοτάδι;

Μια σειρά από δυστοπικά ψυχικά τοπία, βράχια και θάλασσες της Μαριάννας Τρώντσιου αντανακλούν θέματα επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το τοπίο. Ένας διάλογος με το ασπρόμαυρο σχέδιο – βράχο της Ύδρας του Περικλή Βυζάντιου αποδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρος καθότι ο καλλιτέχνης ήδη από τη δεκαετία του 1960 προείδε, έθιξε και πάλεψε για την αποτροπή αλλοίωσης του ελληνικού πολιτιστικού τοπίου.

Τα δύο γλυπτά που παρουσιάζονται στην έκθεση λειτουργούν συμπληρωματικά. Το “Επώασις” του Παναγιώτη Πασάντα ως σύμβολο προσμονής και υπόσχεσης μας οδηγεί απαλά στο γλυπτό αθώο παιδικό κεφαλάκι του Ηλία Καρρά. Σύμβολο για τα αθώα παιδιά του κόσμου, θύματα του παραλόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό την Αθήνα στην Σαντορίνη, η εμβληματική έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων»12.09.2018

Η έκθεση φαίνεται πως μας κλείνει το μάτι μέσα από μια φωτογραφία του Robert Mc Cabe που δείχνει μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα που είδαμε και στο σχέδιο του Περικλή Βυζάντιου. Σε ένα καφενείο κάποιοι άνθρωποι πίνοντας με αξιοπρέπεια τον καφέ τους, σαν θεατές παρακολουθούν το “νήμα επιλογής” της έκθεσης που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους. Βλέπουν, αφουγκράζονται, στοχάζονται. Είναι οι άνθρωποι των οποίων τα πρόσωπα χαρακτηρίζονται από αξιοπρέπεια και καλλιέργεια ψυχής. Στην ερώτηση του Albert Camus παρμένη από το Μύθο του Σίσυφου “να αυτοκτονήσω ή να φτοιάξω ένα καφέ” επιλέγουν τον καφέ!»
Ελίζα Γρηγοράκη

*Η φράση «’Ολος ο κόσμος είναι μια σκηνή» προέρχεται από το έργο του William Shakespeare «As You Like it».

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Αίθουσα Τέχνης Αθηνών Γλύκωνος 4, Δεξαμενή Κολωνάκι, Αθήνα.
Διάρκεια Έκθεσης: Από 24 Ιουνίου έως 27 Σεπτεμβρίου 2025 | Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από τις 21 Ιουλίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου
Πληροφορίες Χώρου: Αίθουσα Τέχνης Αθηνών Γλύκωνος 4, Δεξαμενή Κολωνάκι, Αθήνα. Τηλ: +30 210 7213938. Ε: [email protected] | https://www.athensartgallery.gr/
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Midsummer Party: Ένα εικαστικό συμπόσιο από νέους καλλιτέχνες στη Roma Gallery
Εικαστικά
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Γιατί Κελαηδά το πουλί στο κλουβί: Το Just Art Project στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων με μια ομαδική έκθεση
Εικαστικά
Convivial Gestures: Η έκθεση σύγχρονης τέχνης του Thermia Project στην Κύθνο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Soft Prints: Έκθεση κοσμημάτων της Χρυσάνθης Κουμιανάκη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΔΕΣΤΕ: Αναζητώντας την «ξεχασμένη» Γενιά Χ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Love Transcends All»: Μια πολυαισθητηριακή εξερεύνηση της αγάπης στο T.A.F./ the art foundation
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Φωνές απο τα σύνορα: Έκθεση φωτογραφιας στο Goethe-Institut Athen
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
FORMA - Objects in Conversation: Ένας "διάλογος" ανάμεσα στη Μαριλένα Μιχοπούλου και τη Δώρα Χαραλαμπάκη στο Uni.versus
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Έμπνευση: Το αποτύπωμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης στην Ιταλία στο Μουσείο Ακρόπολης
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Τι μένει όταν το έκτακτο γίνεται κανονικότητα; Η νέα έκθεση του Poka-Yio στην Upper Ankyle
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Finding Balance: Έκθεση του Σταύρου Καπετάνιου στο Living Room