MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Alexis Gritchenko: Η «Ελληνική Περιπέτεια» του Ουκρανού πρωτοπόρου στο MOMus
Από 22/11/2025 έως 30/04/2026
Deux pièces: Έκθεση του Περικλή Πραβήτα στην αίθουσα τέχνης έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου
Από 12/03/2026 έως 04/04/2026
Portfolio Selection: Ομαδική έκθεση στο Domatio Art Space
Από 20/03/2026 έως 03/04/2026
Seascapes, Still Lifes, and Nudes: Αναδρομική έκθεση του Tom Wesselmann στη γκαλερί Gagosian
Από 17/03/2026 έως 30/05/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
When I see the moon, it makes me weep: Έκθεση της Belle Santos στο Ammophila Space
Από 13/03/2026 έως 31/03/2026
Why Look at Animals?: Η νέα διεθνής ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ ζητά δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή
Από 15/05/2025 έως 16/04/2026
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 06/12/2025 έως 11/04/2026
«Παραδείσια τέρατα» από 12 εικαστικούς στον Λόφο
Από 05/03/2026 έως 05/04/2026
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Από 14/01/2026 έως 27/04/2026
Έργα τέχνης από τη Συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη
Από 26/02/2026 έως 26/04/2026
Ήχος από Φως, Χαρτί και Αιθέρα: Οι απαρχές της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής στο MOMus
Από 20/12/2025 έως 30/04/2026
Αγγέλων Βήμα: Έκθεση του David W. Kaneen στο πλαίσιο του αφιερώματος για την Αυστραλία
Από 01/04/2026 έως 05/05/2026
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Από 04/06/2026 έως 31/01/2027
Αντώνης Καστρινάκης: Αναδρομική έκθεση που μυρίζει... θάλασσα στο Μουσείο Μπενάκη
Από 12/03/2026 έως 24/05/2026
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 20/09/2026
Δήμητρα Παπαδημητροπούλου: Γλυπτά από χαρτί και φως
Από 20/03/2026 έως 28/03/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο - 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Από 08/11/2025 έως 03/05/2026
Η Van Gogh: The Immersive Experience έρχεται στην Ελλάδα
Από 22/10/2025 έως 31/05/2026
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Η μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφιών του Γιώργου Λάνθιμου κάνει πρεμιέρα στη Στέγη
Από 07/03/2026 έως 17/05/2026
Ιστορίες από χνούδι: Έκθεση υφαντικής της Ιωάννας Τερλίδου στο Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»
Από 07/03/2026 έως 03/05/2026
Λυδία Δαμπασίνα: Με μια «Κόκκινη γραμμή» στα Χανιά
Από 13/12/2025 έως 19/04/2026
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 06/02/2026 έως 31/05/2026
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
Από 01/02/2026 έως 19/04/2026
Μουσείο Μπενάκη: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου
Από 18/02/2026 έως 03/05/2026
Ο Κήπος του Επίκουρου: H νέα έκθεση ζωγραφικής της Εριέττας Βορδώνη στο Μέγαρο
Από 30/03/2026 έως 17/06/2026
Ρευστά Όρια: Έξι γκαλερί των Εξαρχείων ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια νέα σπονδυλωτή έκθεση
Από 05/03/2026 έως 28/03/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 20/09/2026
Στο ένδοξο αλωνάκι: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου σε μια έκθεση στην ΕΒΕ
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Χώρα της Αμφιλογίας: Η πρώτη ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Σακελλαρίου στην Kourd Gallery
Από 10/02/2026 έως 04/04/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 20/09/2026
Φωτογραφία

Τι βλέπουν τα αγάλματα: Ένα φωτογραφικό πρότζεκτ για την “αθέατη ζωή” του Μουσείου Ακρόπολης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

Το φωτογραφικό πρότζεκτ της Μαρίας Λουτζακλή, με τίτλο «Τι βλέπουν τα αγάλματα: Η αθέατη ζωή του Μουσείου Ακρόπολης και των ενοίκων του», παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων και αναδεικνύει τη συνομιλία του μουσείου και των εκθεμάτων του με τον περιβάλλοντα οικιστικό ιστό και την πόλη.

Monopoli Team

Από τις 17 έως τις 29 Ιουνίου το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας της ψυχαναλύτριας Μαρίας Λουτζακλή. Η έκθεση, με τίτλο «Τι βλέπουν τα αγάλματα: Η αθέατη ζωή του Μουσείου Ακρόπολης και των ενοίκων του», περιλαμβάνει μια σειρά φωτογραφίες από τους χώρους του Μουσείου της Ακρόπολης.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Το φωτογραφικό πρότζεκτ της Μαρίας Λουτζακλή σκιαγραφεί με έναν πλάγιο και ελλειπτικό τρόπο το πορτρέτο ενός εντυπωσιακού, εκκεντρικού και εξόφθαλμα διαφανούς δοχείου, όπως είναι το Μουσείο της Ακρόπολης. Διερευνά την αθέατη ζωή του Μουσείου, εστιάζοντας στην καθημερινή χρήση αυτού του «δοχείου» από τους επισκέπτες και τους ενοίκους του, δηλαδή τα αγάλματα. Οι φωτογραφίες που τράβηξε η Λουτζακλή, κυρίως από την αίθουσα του Παρθενώνα, προέκυψαν από ένα αυθόρμητο ερώτημα: «τι βλέπουν τα αγάλματα;» Με άλλα λόγια, η αρχική της διερώτηση προκρίνει την ταύτιση του βλέμματος της φωτογράφου με το βλέμμα των αγαλμάτων. Στην πορεία, ωστόσο, οι συνεχείς της επισκέψεις στον χώρο του Μουσείου μέσα σε διάστημα ενάμιση χρόνου, σε διαφορετικές εποχές και ώρες της ημέρας, τόσο με φυσικό όσο και με τεχνητό φωτισμό, είχαν ως αποτέλεσμα την τροποποίηση του ερωτήματος και συνακόλουθα την παραγωγή μιας σειράς φωτογραφιών, οι οποίες αναδεικνύουν τη συνομιλία του μουσείου με την Ακρόπολη, τον περιβάλλοντα οικιστικό ιστό και την πόλη.

Ο φωτογραφικός φακός της Λουτζακλή προσπερνά εσκεμμένα τα σώματα των αγαλμάτων, εστιάζοντας κυρίως στο εξωτερικό περιβάλλον, το αθηναϊκό τοπίο. Ένα διαμελισμένο άγαλμα, για παράδειγμα, φωτογραφίζεται με φόντο ηλιακούς θερμοσίφωνες και κεραίες τηλεόρασης, αυτό το ιδιότυπο «αστικό δάσος» που σχηματίζεται στις ταράτσες των πολυκατοικιών. Επιπλέον, τα μορφολογικά και τοπογραφικά στοιχεία που πλαισιώνουν τα αγάλματα αλλού είναι ξεκάθαρα κι αλλού υπονοούνται: σκιώδη περιγράμματα επισκεπτών με φόντο τον ιερό βράχο, περίπτερα, γειτονικοί δρόμοι, τέντες εστιατορίων και καφετεριών στη συνοικία Μακρυγιάννη, το Ηρώδειο, τα βουνά της Πεντέλης και της Πάρνηθας.

Κοιτώντας τις φωτογραφίες που τράβηξε η Λουτζακλή κατά τη διάρκεια της σποραδικής κατοίκησής της στον χώρο του Μουσείου, έχεις την αίσθηση ότι φυλλομετράς τις σελίδες ενός βιβλίου. Κι αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ υπάρχει, αν και όχι τόσο ευδιάκριτα, ένας αφηγηματικός άξονας ημερολογιακού τύπου, ένα είδος προτεινόμενης διαδρομής. Στη συγκεκριμένη διαδρομή, που έχει αφετηρία, ενδιάμεσες στάσεις αλλά και κορύφωση, το βλέμμα διασχίζει την αίθουσα του Παρθενώνα, τις μετόπες, τα αετώματα και τη ζωφόρο, την πόλη, τους θεατές, ένα δεύτερο μνημείο, τον ορίζοντα, για να καταλήξει σε ένα (ατέρμονο) παιχνίδι αντανακλάσεων, οι οποίες, σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, «θέτουν σε αμφισβήτηση την εγκυρότητα του βλέμματος».

Στο κείμενό της για αυτή τη φωτογραφική εμπειρία, η Λουτζακλή σημειώνει:

«Οι επισκέπτες κοιτούν τα αγάλματα. Εγώ κοιτώ τα αγάλματα. Τα αγάλματα δεν κοιτούν αυτούς που τα κοιτούν. Έτσι, ξαφνικά και απρόβλεπτα, αναδύεται στον νου μου το ερώτημα: Πού κοιτούν, τι βλέπουν τα αγάλματα; Ποια είναι τα αντικείμενα του δικού τους βλέμματος; Εκ των υστέρων αποδεικνύεται πως ένα τέτοιο απλό ερώτημα, όταν τίθεται στον συγκεκριμένο χώρο, δεν επιδέχεται μια απλή απάντηση. Αντ’ αυτού με οδήγησε σε μια φωτογραφική εργασία στον χώρο του Mουσείου, η οποία διήρκησε περίπου ενάμισι έτος, με πολύωρες παραμονές στους χώρους του, σε διαφορετικές εποχές και ώρες του εικοσιτετραώρου.

Μετά τη φωτογραφική απάντηση στο αρχικό ερώτημα, η σχέση μου με τον χώρο συνεχίστηκε εκτός του πλαισίου της εναρκτήριας απορίας. Μετατράπηκε σε μια περιοδική “παθητική” παραμονή μου σε αυτόν χωρίς συγκεκριμένο φωτογραφικό στόχο, αναμένοντας την οπτική συνάντηση με το απρόβλεπτο… με το ξάφνιασμα… Με ένα οπτικό “κάτι”, ένα “punctum” μέσα στο εντυπωσιακό περιβάλλον του Μουσείου και την αντίστοιχα εντυπωσιακή παρουσία του Βράχου.

Η συνθήκη αυτή σταδιακά αλλά και γενναιόδωρα μου προσέφερε ένα σπουδαίο “κάτι”: το ξάφνιασμα και τη συγκίνηση. Μέσα από τομές στο πεδίο του πραγματικού, μου επέτρεψε την πρόσβαση στο οπτικό παράδοξο, στο αινιγματικό και το ανατρεπτικό… Σε πεδία αδιάκοπα συγκροτούμενων και μετασχηματιζόμενων εικόνων, άλλοτε εντυπωσιακών, άλλοτε σχεδόν αφανών, στα όρια της αντιληπτικής δυνατότητας της όρασης. Εικόνες-εικαστικές κατασκευές και “διάλογοι” που στο βλέμμα και τη σκέψη μου σταδιακά αποκάλυπταν “την αθέατη ζωή του μουσείου και των ενοίκων του”.

Στα πλαίσια της ζωής αυτής, παρόντες και συνομιλούντες αναδεικνύονται το Μουσείο, με την αρχιτεκτονική του ταυτότητα και τα υλικά στοιχεία του σώματός του (μάρμαρα, τσιμέντα, σκίαστρα και ατσάλινες συνδέσεις), οι αρχαιοελληνικοί “ένοικοί του” –αγάλματα, γλυπτά και ανάγλυφα– όπως και οι σύγχρονοι επισκέπτες του.

Παρούσα και συνομιλούσα αδιάλειπτα μαζί τους, η Ακρόπολη με την πρωτογενή υλικότητα του Βράχου και την πολιτισμική εμβληματικότητα των κτισμάτων της. Η πόλη, ως «περιέχουσα» όλα τα παραπάνω, μετέχει συνεισφέροντας τα υλικά και άυλα δικά της “αντικείμενα”. Τον ουρανό και τη θάλασσά της, το γεωλογικό της ανάγλυφο, το οικιστικό και αρχιτεκτονικό της σώμα με προεξάρχοντα εντός της τον Βράχο.

Οι παραπάνω συμβαλλόμενοι με καταλύτη το φως –τεχνητό και φυσικό– υπόκεινται σε μια συνεχή και αδιόρατη διεργασία μετασχηματισμών. Σε μια αδιάκοπη ροή από σκιές, αντανακλάσεις, διαθλάσεις, προβολές και αντικατοπτρισμούς που με τη σειρά τους διαπλέκονται, τέμνονται και συνομιλούν, συστήνοντας νέα απρόβλεπτα εικαστικά αντικείμενα «στα όρια του πραγματικού και του ονειρικού». Εικόνες-ψηφίδες του “αθέατου” αυτού κόσμου, τις οποίες το μάτι εντόπισε και ο φακός αποτύπωσε, εκτίθενται σήμερα στο δικό σας βλέμμα και στους δικούς σας συνειρμούς».

 

Μαρία Λουτζακλή

Η ψυχαναλύτρια Μαρία Λουτζακλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ιδιωτικά. Σπούδασε Κοινωνική Εργασία  στην Ελλάδα. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Λονδίνο, στον τομέα της  Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας στο Institute of Family Welfare και της Ψυχανάλυσης στην Tavistock Clinic. Ολοκλήρωσε την ψυχαναλυτική της εκπαίδευση στην Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Είναι μέλος της ΕΕΨΨ και υπήρξε συνεργαζόμενο μέλος της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔΕΣΤΕ: Μια αισιόδοξη ματιά στη σύγχρονη ελληνική τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη12.09.2018

Η σχέση της με την τέχνη, και τη φωτογραφία ιδιαίτερα, αφορά την πρακτική και θεωρητική ενασχόλησή της με τα πεδία αυτά τα τελευταία περίπου δεκαπέντε χρόνια. Στα πλαίσια του ενδιαφέροντος αυτού, παρακολούθησε σεμινάρια Φωτογραφικής Κριτικής με τον Πλάτωνα Ριβέλλη και σεμινάρια σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου και τον Μάνο Στεφανίδη, αντίστοιχα. Για τη φωτογραφική της δουλειά είχε μια μακρόχρονη εποπτική και εκπαιδευτική συνεργασία με τον φωτογράφο Πάνο Κοκκινιά, υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φωτογραφίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Παρακολούθησε ως ακροάτρια το Εργαστήριο Φωτογραφίας της ΑΣΚΤ για δύο χρόνια. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της, συγκεκριμένα τις ενότητες «Η ανθρώπινη σκιά στο Αιγαίο» και «Από τις σκιές του Αιγαίου στο φως της Αλεξανδρούπολης», σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (2012), τα Χανιά (2012), την Αλεξανδρούπολη (2017), την Καρδαμύλη (2018) και την Τήνο (2024).

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Μαρία Λουτζακλή
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο, Αθήνα.
Διάρκεια Έκθεσης: Από 17 έως 29 Ιουνίου 2025 | Εγκαίνια: Τρίτη 17 Ιουνίου 2025, στις 19:00
Είσοδος: Ελεύθερη Είσοδος
Πληροφορίες Χώρου: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο. Τηλ: 210 3452150 | www.opanda.gr
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Στο ένδοξο αλωνάκι: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου σε μια έκθεση στην ΕΒΕ
Εικαστικά
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Portfolio Selection: Ομαδική έκθεση στο Domatio Art Space
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
When I see the moon, it makes me weep: Έκθεση της Belle Santos στο Ammophila Space
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ο Κήπος του Επίκουρου: H νέα έκθεση ζωγραφικής της Εριέττας Βορδώνη στο Μέγαρο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Seascapes, Still Lifes, and Nudes: Αναδρομική έκθεση του Tom Wesselmann στη γκαλερί Gagosian
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Δήμητρα Παπαδημητροπούλου: Γλυπτά από χαρτί και φως
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Αντώνης Καστρινάκης: Αναδρομική έκθεση που μυρίζει… θάλασσα στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
Πίσω από τη βιτρίνα: Γυναίκες της δουλειάς και της ζωής -Έκθεση στο Καπνεργοστάσιο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ιστορίες από χνούδι: Έκθεση υφαντικής της Ιωάννας Τερλίδου στο Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Παραδείσια τέρατα» από 12 εικαστικούς στον Λόφο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Η κουλτούρα της πτώσης»: Βία και κατανάλωση στα γλυπτά του Παναγιώτη Λαμπρινίδη