MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
03
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η Τέχνη της Μνήμης: Το ντοκιμαντέρ της Αννέτας Παπαθανασίου για τους Έλληνες επιζώντες του Ολοκαυτώματος στο 27ο ΦΝΘ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Στο ντοκιμαντέρ της Αννέτας Παπαθανασίου «Η Τέχνη της Μνήμης», που παρουσιάζεται στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Άρτεμις Αλκαλάη διανύει μια εικαστική διαδρομή – άϋλο τόπο συνάντησης αγάπης και επούλωσης του τραύματος της Ιστορίας του Ολοκαυτώματος.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Στην ταινία «Η Τέχνη της Μνήμης», η εικαστικός Άρτεμις Αλκαλάη παρουσιάζει τα έργα της, αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς της και εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους συνειδητά ή ασυνείδητα, επεξεργάστηκε ανείπωτες οικογενειακές ιστορίες, το συλλογικό τραύμα και τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 13 Μαρτίου στις 18:00, στην Αίθουσα Τζον Κασαβέτης, και θα κάνει αθηναϊκή πρεμιέρα, στον Κινηματογράφο Δαναό, το Σάββατο 5 Απριλίου.

Η ίδια η Αλκαλάη διηγείται την ιστορία της οικογένειάς της και ξεδιπλώνει τους τρόπους με τους οποίους τα τελευταία 30 χρόνια έχει διεργαστεί εικαστικά το συλλογικό τραύμα, τις αποσιωπημένες οικογενειακές ιστορίες και τη μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων εβραίων. Στον τελευταίο σταθμό αυτής της αναζήτησης, η Αλκαλάη ταξιδεύει και συναντά τους τελευταίους εν ζωή Έλληνες εβραίους επιζώντες των στρατοπέδων του Άουσβιτς και του Μπέργκεν-Μπέλζεν. Τους φωτογραφίζει και τους καταγράφει με την κάμερά της. Κατορθώνει να καταγράψει 67 μαρτυρίες Ελλήνων εβραίων επιζώντων.

Μια εικαστική διαδρομή, ένας άϋλος τόπος συνάντησης αγάπης και επούλωσης του τραύματος της Ιστορίας του Ολοκαυτώματος

Με διαφορετικά υλικά, μαριονέτες, καμβάδες, τσαλακωμένα υφάσματα, υφαντά, κόκκινες κορδέλες, φωτογραφίες και βίντεο-ιστορίες, η Αλκαλάη δημιουργεί έναν άυλο τόπο συνάντησης αγάπης και επούλωσης του τραύματος της τραγικής αυτής Ιστορίας που σημάδεψε ανεξίτηλα την ανθρωπότητα.

Η σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου, φίλη από το σχολείο με την Άρτεμη Αλκαλάη, συνεργάζεται μαζί της και εισχωρεί σε έναν άγνωστο για αυτή κόσμο, τον κόσμο της τέχνης και τον κόσμο των επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Η ιστορία είναι γνωστή, όμως ο τρόπος που επικοινωνεί η Αλκαλάη με αυτό το ιστορικό γεγονός είναι εντελώς διαφορετικός, βαθιά προσωπικός και πρωτότυπος. Η Αλκαλάη φωτογραφίζει και κινηματογραφεί αυτούς τους ανθρώπους επιδιώκοντας την επαφή, με γλυκύτητα, ευαισθησία και αγάπη. Η ίδια ευαισθησία αποτυπώνεται και διαπνέει την ταινία. Αυτή ήταν άλλωστε η πρόκληση: να μην προδοθεί ο τρόπος προσέγγισης των επιζώντων των στρατοπέδων, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται το έργο της ηρωίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια πρεμιέρα για το «Εκτός Εαυτού»: Μία εκστατική κινηματογραφική εμπειρία από τον Τάσο Γκολέτσο στο 27ο ΦΝΘ12.09.2018

Η επιλογή των ιστοριών ήταν τόσο δύσκολη, όσο σχεδόν η ακρόαση τους. Η συγκίνηση, διάχυτη.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης | Πέμπτη 13 Μαρτίου | Ώρα: 18:00
Αποθήκη 1, Λιμάνι

Αθηναϊκή Πρεμιέρα
Κινηματογράφος Δαναός | 5 Απριλίου | Ώρα: 18.00
Προβολές στις: 5, 6, 7, 9 Απριλίου
Λ. Κηφισίας 109, Αθήνα

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Από τον Ted Lasso μέχρι το Outer Banks: Το μεγάλο binge του Αυγούστου ξεκινά
Cine News
Dracula ή Harry Potter; Όλα όσα αξίζει να δείτε στην TV αυτό το Σαββατοκύριακο
Cine News
Village Cinemas: Ένα δυνατό κινηματογραφικό καλοκαίρι σηματοδοτεί την επιστροφή των θεατών στη μεγάλη οθόνη
Cine News
Ραντεβού στα Σινεμά #4: Cinobo Μασκώτ, ή αλλιώς το θερινό που απέδειξε ότι το σινεμά δεν πεθαίνει
Cine News
Το superhero fatigue είναι αληθινό. Γιατί όμως ο Spider-Man δεν κουράζει ποτέ;
Cine News
Αύγουστος στην COSMOTE TV: Νέες σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις
Cine News
Αύγουστος στο ERTFLIX: Το αφιέρωμα «Έγκλημα και Τιμωρία» φέρνει στο φως υποθέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο
Cine News
Η ταινία «Ο Διάβολος Φοράει Prada 2» διαθέσιμη στο Disney+
Cine News
Movie Mondays στο Vertigo Rooftop Pool: Open Air Cinema κάτω από τα αστέρια
Cine News
Ο Κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Νόλαν – Τον συνεχάρη για την «Οδύσσεια»
Cine News
Η τρίτη σεζόν του Interview with the Vampire είναι πιο χαοτική, πιο camp, πιο Lestat από ποτέ
Cine News
«Δυο μαύρα πουκάμισα»: Το MEGA αποκαλύπτει νέες εικόνες από τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης σειράς