MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
03
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Silent Night: Η εικαστική δράση επιστρέφει στην οδό Βατσαξή με βίντεο-προβολές και live ηχητική performance

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Στη δεύτερη εκδοχή της εικαστικής δράσης «Silent Night», στην οδό Βατσαξή, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του NEON και του Onassis Air, τα έργα κινούμενης εικόνας χωρίς ήχο των Μανώλη Δ. Λεμού, Κατερίνας Κομιανού, Ελένης Μπαγάκη, Λουίζας Ντούρου, Ελένης Τωμαδάκη και Nicolas Cilins θα πλαισιωθούν από performance με τσέλο της Βίκυς Στείρη.

Φωτογραφία: © Νεφέλη Παπαϊωάννου
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Μανώλης Δ. Λεμός, η Κατερίνα Κομιανού, η Ελένη Μπαγάκη, η Λουίζα Ντούρου, η Ελένη Τωμαδάκη και ο Nicolas Cilins μοιράστηκαν με το κοινό όνειρα που είχαν, ή φαντάστηκαν, μέσα από νέα, κυρίως, έργα κινούμενης εικόνας χωρίς ήχο, τα οποία προβλήθηκαν σε λούπα, για μία ολόκληρη βραδιά, στην οδό Βατσαξή. Αυτές οι προσωπικές εμπειρίες θα παρουσιαστούν ξανά δημόσια, για τρεις ακόμη βραδιές. Πιο συγκεκριμένα, από την Τρίτη 28 έως και την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα.

Στο έργο Marni 25, Athens (2024) η Ελένη Μπαγάκη παρακολουθεί ηδονοβλεπτικά τα γειτονικά διαμερίσματα, ενώ στο βάθος προβάλλονται σκηνές από μια ξεχασμένη χολιγουντιανή ταινία, που βρήκε στα σκουπίδια. Ατμοσφαιρικές εικόνες ενός –ανοιχτού, αλλά άδειου– μπαρ της περιοχής, στο οποίο η επιθυμία συχνά αποκτά αγοραίο χαρακτήρα, συνοδεύονται από προσωπικούς στοχασμούς του Nicolas Cilins στο Billboard for S (2024). Ονειρευόμενη σε ασπρόμαυρο, η Κατερίνα Κομιανού αποτυπώνει τη δραματική σκηνή που ο Θησέας σώζει την Ιπποδάμεια από έναν μεθυσμένο κένταυρο, όπως αυτή παρουσιάζεται στο γλυπτό στην πλατεία Βικτωρίας, στο έργο της Αρπαγή (2024), που είναι γυρισμένο σε φιλμ Super 8.

Ένα όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς πουλιά που πετούν ελεύθερα στον καθαρό γαλάζιο ουρανό μεταμορφώνονται σε μαχητικά αεροσκάφη που ρίχνουν βόμβες, στο Strip Silence (2024) της Λουίζας Ντούρου. Στο έργο Vague Expressions (2020) ο Μανώλης Δ. Λεμός πραγματεύεται μια ομίχλη εγκεφάλου, ή, αλλιώς, μια θόλωση της συνείδησης, μέσα από συνεχώς μεταβαλλόμενα αφηρημένα τοπία που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη. Αυτά τα τοπία αντιπαραβάλλονται με τα σχεδιασμένα στο χέρι animations της Ελένης Τωμαδάκη στο Touch (2024), τα οποία εξετάζουν τη δυναμική της επαφής και της απόστασης, ενώ διερευνούν πώς η ταυτότητα διαμορφώνεται μέσα από τη συμβατότητα και τις εξωτερικές προσδοκίες.

Πέρα από τα βουβά έργα κινούμενης εικόνας, στη δεύτερη αυτή εκδοχή της δράσης, τα όνειρα θα διερευνηθούν και μέσα από τον ήχο. Άλλωστε, τα όνειρα δεν είναι εκ φύσεως βουβά· μπορούν να ενέχουν ηχητικά στοιχεία που συμβάλλουν στη συνολική αισθητηριακή εμπειρία. H συνθέτρια, τσελίστρια, πιανίστρια και καλλιτέχνιδα Βίκυ Στείρη θα διαμεσολαβήσει τα δικά της όνειρα, ζωντανά, μέσα από μία περφόρμανς με τσέλο, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 21:00.

Η δράση αντιμετωπίζει τη συχνά ήσυχη οδό Βατσαξή ως μια σκηνογραφία όπου οι προσωπικές διερευνήσεις ασυνείδητων εμπειριών ενσωματώνονται στο αστικό τοπίο. Συνδυάζοντας τα διαφορετικά συναισθήματα και τις ψυχικές καταστάσεις που βίωσε ο καθένας καλλιτέχνης και η καθεμία καλλιτέχνιδα, προσωπικά και ιδιωτικά, αν και σε κοντινή γεωγραφική απόσταση ο ένας / η μία από τον άλλο / την άλλη, το πρότζεκτ αναπτύσσει έναν υποκειμενικό και περιορισμένο χάρτη αυτής της περιοχής της πόλης κατά την παρούσα στιγμή.

Παράλληλα, σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας ανάμεσα στον Πάνο Φουρτουλάκη και στο 3 137 στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος του οργανισμού για την περίοδο 2024-2025. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα Where Time Becomes a Loop, σε επιμέλεια του Φουρτουλάκη, θα εμβαθύνει περαιτέρω σε αυτά τα ζητήματα, με έμφαση στην καλλιτεχνική πρακτική στο πεδίο της κινούμενης εικόνας – ενός μέσου που τα τελευταία χρόνια έχει υποεκπροσωπηθεί στην ελληνική εικαστική σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHuman After All: Έκθεση της Πόπης Τσουκάτου στην Gallery «7»12.09.2018

Υποστηρικτές

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα Where Times Becomes a Loop πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ. Η παραγωγή της σειράς προβολών Silent Night υποστηρίζεται από το Onassis AiR.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Καλλιτέχνες/-ιδες: Μανώλης Δ. Λεμός, Κατερίνα Κομιανού, Ελένη Μπαγάκη, Λουίζα Ντούρου, Βίκυ Στείρη, Ελένη Τωμαδάκη,
Nicolas Cilins

Επιμέλεια: Πάνος Φουρτουλάκης
(προσκεκλημένος επιμελητής του 3 137)

Βίντεο προβολές: Τρίτη 28 – Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025, 21:00–00:00

Ζωντανή ηχητική περφόρμανς της Βίκυς Στείρη: Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025, 21:00

Στην οδό Βατσαξή, 10438 Αθήνα

Οργάνωση παραγωγής: Κοσμάς Νικολάου
Επιμέλεια κειμένων: Σχήμα λόγου EG (Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Γκέλυ Μαδεμλή)
Φωτογραφική τεκμηρίωση: Νεφέλη Παπαϊωάννου
Υποστήριξη εκδήλωσης: Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Μετεώρημα Ι-II: Στα Κύθηρα, η ζωγραφική της Βασιλικής Κοσκινιώτου “συναντά” τoν Νίκο Καρούζο
Εικαστικά
Μουσείο Μπενάκη: Τέσσερις εκθέσεις που ξεχωρίζουν το φθινόπωρο του 2026
Art & Culture
Όσο κρατάει ο μπάλος, όσο κρατάει μια ζωή…
Εικαστικά
Τοπία της Ψυχής: Έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σπάρτη αφιερωμένη στο έργο του Wassili Lepanto
Εικαστικά
Θραύσματα και ορίζοντες: Σύγχρονες συναντήσεις με την κλασική αρχαιολογία στη Σάμο
Εικαστικά
ΕΜΣΤ: Στον Γαλλο-Λιβανέζο Valentin Noujaïm το πρώτο βραβείο Mediterranean Video Art Production Grant
Εικαστικά
Ανδρίων Έργα και Ημέρες: Μια φωτογραφική έκθεση μνήμης της Άνδρου στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη
Εικαστικά
Μουσείο Ακρόπολης: Πανσέληνος Αυγούστου με διερυρμένο ωράριο και ξενάγηση
Εικαστικά
Κάπρος 2026: Ένα φεστιβάλ που θα γεμίσει τέχνη τα πάνω Τσέρια Μεσσηνίας
Εικαστικά
Palaio Faliro – Athens Riviera Photo Festival: Το πρώτο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στο Παλαιό Φάληρο
Εικαστικά
Platforms Project 2026: Η γιορτή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής τον Σεπτέμβριο στο Καπνεργοστάσιο
Εικαστικά
Οι 32οι Πλόες επιστρέφουν στην Άνδρο με το “Το Αίνιγμα της Εικόνας”