MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
03
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
28 χρόνια μετά: Ο ναός των οστών
Avatar: Φωτιά και στάχτη
Divorce Me (με αγγλικούς υπότιτλους)
Father Mother Sister Brother
Greenland 2
How to Shoot a Ghost
In Search of an Audience
Kontinental ’25
Mankind’s Folly
Marty Supreme
Mountains on Stage – The Mountain Film Festival
SOS
Secret Movie Nights
Sirât
Super Paradise
Vampyr
Yunan
Έκλειψη
Ένα απλό ατύχημα
Ένα πράγμα με φτερά
Αγιος Παΐσιος
Αμαρτωλοί
Αμνετ
Αναπαράσταση
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Βαϊάνα 2 (μεταγλωττισμένη)
Βοήθεια!
Βουγονία
Γαλάζιο μονοπάτι
Γερτρούδη
Δεν υπάρχει κακό
Εκτός εαυτού
Επιστροφή στην πατρίδα
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αγγελία
Η αλήθεια
Η εσχάτη των ποινών
Η καρδιά του ταύρου
Η κραυγή που ακούς μπορεί να είναι δική σου
Η σειρήνα της Μαρτινίκα
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Θεώρημα
Κάρλα
Καμία άλλη επιλογή
Καποδίστριας
Κρέας
Μέρες οργής
Μήδεια
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η αναζήτηση του τετραγωνοπαντελονή (μεταγλωττισμένη)
Νυρεμβέργη
Ο Χόπερ και το μυστικό της μαρμότας (μεταγλωττισμένη)
Ο βασιλιάς των βασιλιάδων: Μια ιστορία από τον Κάρολο Ντίκενς (μεταγλωττισμένη)
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Ο θρύλος του κάστρου Σουράμ
Οι δικοί μου άνθρωποι
Οι φύλακες του χιονιού (μεταγλωττισμένη)
Πάρε το πράγμα και σφάξ’ το
Ρούφους – Ο θαλάσσιος δράκος που δεν ήξερε κολύμπι (μεταγλωττισμένη)
Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα
Σας πιστεύουμε
Σπασμένη φλέβα
Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς
Συναισθηματική αξία
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων
Τα κακά παιδιά 2 (μεταγλωττισμένη)
Τα ονειροζωάκια: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Τεμαχισμός
Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; Πρώτο Μέρος
Το Αριστερό μου Χέρι
Το αγόρι
Το καταφύγιο
Το χρώμα του ροδιού
Φρου-Φρου ο σκανδαλιάρης (μεταγλωττισμένη)

Αφιέρωμα στον Λευτέρη Ξανθόπουλο στην Ταινιοθήκη

Από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου η Ταινιοθήκης της Ελλάδος πραγματοποιεί αφιέρωμα στον αξέχαστο σκηνοθέτη και ποιητή Λευτέρη Ξανθόπουλο.

Monopoli Team

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφουκαι το Αρχείο της ΕΡΤ,τιμούν τον αξέχαστο σκηνοθέτη και ποιητή Λευτέρη Ξανθόπουλο με ένα αφιέρωμα στις ταινίες του.

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με την τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26/9 στις 18:00 – 20:00 στην Ταινιοθήκη (αίθουσα Α’), στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος Με τα μάτια ανοιχτά της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Θα προβληθούν ταμικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Λ.Ξανθόπουλου ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα (1978, 47’) και Στα Τουρκοβούνια (1982, 25’) και θα ακολουθήσουν αποσπάσματα από συνεντεύξεις όπου ο ίδιος μιλάει για το έργο του (Ο Λευτέρης μιλάει για τον Λευτέρη).

Το αφιέρωμα θα πλαισιώσουν με τις παρεμβάσεις τους η Πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού και ο σκηνοθέτης Κώστας Μαχαίρας, Διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού της ΕΡΤ. Συντονίζει ο Πρόεδρος της ΕΕN, Άγγελος Κοβότσος.
Είσοδος ελεύθερη.

Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης

Προβολές ταινιών

Το Σαββατοκύριακο 28-29/9 που ακολουθεί, στον Θερινό Κινηματογράφο Λαΐςτης Ταινιοθήκης της Ελλάδος, θα προβληθεί μια επιλογή από μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες ντοκιμαντέρ αλλά και μυθοπλασίας του Λευτέρη Ξανθόπουλου:

  • Το Σάββατο 28/9 στις 20:00θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης (1976, 30’) μαζί με την πρώτη μεγάλου μήκους δουλειά του Καλή πατρίδα, σύντροφε -Beloiannisz (1986, 90’).

Καλή πατρίδα, σύντροφε -Beloiannisz

  • Την Κυριακή 29/9 στις 20:00 θα παιχτείο Δραπέτης (1991, 105’), ενώ αμέσως μετά, στις 22:00, δύο Παρασκήνια του Λ.Ξανθόπουλου για την ΕΡΤ: Διαδρομές – Παύλος Ζάννας(1988, 50’) και Κληρονόμος πουλιών – Μίλτος Σαχτούρης (2004, 51’).
    Είσοδος: 6 ευρώ.

Σχετικά με τον Λευτέρη Ξανθόπουλο

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να δώσει πτυχιακές εξετάσεις. Στην Αγγλία σπούδασε κινηματογράφο, στη σχολή TheLondonFilmSchool. Έζησε για περισσότερο από δέκα χρόνια σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Σκηνοθέτησε ένα μεγάλο αριθμό ταινιών ντοκιμαντέρ (Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης, Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα, Στα Τουρκοβούνια, Επί Κολωνώ, Η μεγάλη πομπή, Παύλος Ζάννας, Ποιος είναι ο τρελός λαγός, Σκοτεινός συνωμότης,κ.α).

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Καλή πατρίδα, σύντροφε – Beloiannisz, γυρίστηκε το 1986 στην Ουγγαρία και τιμήθηκε με τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Μουσικής (Ελένη Καραϊνδρου) στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και με Ειδική Μνεία στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, ενώ η επόμενη, Ο Δραπέτης(1991), συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο 44ο Φεστιβάλ των Καννών. Επίσης, απέσπασε τα Βραβεία Β’ Ανδρικού Ρόλου (Γιώργος Νινιός), Φωτογραφίας (Ανδρέας Σινάνος) και Μουσικής (Νίκος Κηπουργός) στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας ΥΠ.ΠΟ. το 1992.

Τον Ιανουάριο του 1967, ποιήματά του βραβεύονται στον Γ’ πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό του περιοδικού Πανσπουδαστική. Το 1972 εκδίδεται η πρώτη του ποιητική συλλογή Αντίψυχα (β’ έκδοση 1992). Ακολουθούν: Περιπέτειες πλανόδιου σωματοφύλακα ονείρων, Το κόκκινο δωμάτιο, Σήκωσε το κεφάλι σου πατέρα, Η ορμή του νερού και των υδάτων, Άγγελος των πρώτων ημερών (πεζό), Γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν τη βροχή, Η έβδομη βροχή και Γάτες αλλού (μικρές ιστορίες).

Ανάμεσα στις πρόσφατες δουλειές του στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται οι τίτλοι: Η εποχή των κενταύρων – Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος (2009), Γεώργιος Ν. Παπανικολάου – Παπ τεστ(2008), Σπίτι δίπλα στη θάλασσα – Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος(2007), Ένας υπέροχος άνθρωπος – Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή(2006),Ο κήπος με τ’ αμέτρητα παράθυρα – Νίκος Εγγονόπουλος(2005), Κληρονόμος πουλιών – Μίλτος Σαχτούρης(2004), Πού το πάει ο καραγκιόζης(2013) και πολλά άλλα.

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Φεβρουάριος στην COSMOTE TV με την ταινία «Die My Love» και το talk-show «Last Week Tonight» τον Φεβρουάριο στην COSMOTE TV
Cine News
Το τελευταίο νησί: Ποιοι πρωταγωνιστούν στη νέα σειρά της ΕΡΤ;
Cine News
«Ο Διάβολος φοράει Prada 2» – Το trailer του πολυαναμενόμενου sequel
Cine News
Ο μήνας μπαίνει με Poor Things – Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Cine News
Το Σόι Σου: Ο Γιώργος Καπουτζίδης σε ρόλο – έκπληξη
Cine News
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οσκαρικό πάρτυ λήξης
Cine News
Υποψηφιότητες BAFTA 2026: Συνεχίζεται η μάχη ανάμεσα στο “One Battle After Another” και το “Sinners”
Cine News
Ο Brad Pitt έρχεται στην Ελλάδα για τη νέα του ταινία
Cine News
Poor Things: Σε ποιο κανάλι θα δούμε την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου;
Cine News
Το CINEphil_101 επιστρέφει για 2η χρονιά στο Ηράκλειο
Cine News
Όταν ο Ρέιφ Φάινς «πρόδωσε» τον νέο Βόλντεμορτ… κατά λάθος
Cine News
Ο Γιώργος Λάνθιμος κάνει ντεμπούτο στο Super Bowl – Η διαφήμιση που σκηνοθετεί (vid)