MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
24
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

5 χωριά για δροσερό καλοκαίρι στα ελληνικά βουνά

Από τη Φλώρινα μέχρι την Αρκαδία, πέντε γραφικά χωριά για εναλλακτικές καλοκαιρινές διακοπές.

Νυμφαίο, πηγή: shutterstock
Monopoli Team

Τα ορεινά χωριά δεν είναι μόνο για τον χειμώνα. Όταν οι ζέστες χτυπούν κόκκινο, μια βουνίσια απόδραση είναι μια καλή εναλλακτική ιδέα για όσους θέλουν να αναζητήσουν τη δροσιά μακριά από τις συνωστισμένες παραλίες. Στα ελληνικά βουνά θα βρείτε ηρεμία και πανέμορφα τοπία, θα χαλαρώσετε σε πέτρινα χωριά με τρεχούμενα νερά και πλατανοσκέπαστες πλατείες και θα δροσιστείτε σε πισίνες της φύσης, ποτάμια και καταρράκτες. Ιδού πέντε πανέμορφα χωριά για να πάρετε τα βουνά αυτό το καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ1ο Plastiras Lake Festival: Ένα καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Λίμνη των Τεσσάρων Εποχών12.09.2018

Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια

Τοπίο στο Μικρό Πάπιγκο (πηγή: Shutterstock)

Μπορεί να αποτελούν φημισμένο χειμερινό προορισμό, ωστόσο τα Ζαγοροχώρια είναι υπέροχα και το καλοκαίρι. Δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει το ομορφότερο χωριό. Διασημότερα είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, που απέχουν μεταξύ τους περίπου τρία χιλιόμετρα. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια αποκαλύπτει καλοδιατηρημένα σπίτια ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και πέτρινες κρήνες, ενώ οι επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας, που υψώνονται πάνω από τους οικισμούς, καθηλώνουν το βλέμμα. Αξιόλογες επιλογές διαμονής και φαγητού, αλλά και ευκαιρίες για συναρπαστικές πεζοπορικές διαδρομές, ελκύουν ταξιδιώτες που αναζητούν χαλάρωση, ατμόσφαιρα αλλά και περιπέτεια στη φύση.

Η βλάστηση στις Οβίρες σε συνδυασμό με τις μικρές λίμνες δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς (πηγή: Shutterstock)

Ακολουθήστε το μονοπάτι που ενώνει τους δύο οικισμούς για να βρεθείτε στις «Κολυμπήθρες» ή «οβίρες». Πρόκειται για κοιλώματα που σχηματίστηκαν από τη φυσική ροή του νερού και μοιάζουν με μικρές λιμνούλες. Το καλοκαίρι, οι κολυμπήθρες προσφέρονται για δροσιστικές βουτιές και ηλιοθεραπεία στις λείες σχιστολιθικές πλάκες. Για τους πιο περιπετειώδεις υπάρχει και η επιλογή για δραστηριότητες όπως rafting στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη, διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου, αλλά και πεζοπορία μέχρι τη Δρακόλιμνη της Τύμφης, μία από τις γνωστότερες αλπικές λίμνες της χώρας μας, η οποία βρίσκεται σε ένα οροπέδιο του ορεινού όγκου της Τύμφης σε υψόμετρο 2.050 μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ7 νησιά για διακοπές τον Ιούνιο12.09.2018

Μεγάλο Χωριό, Ευρυτανία

Το Μεγάλο Χωριό είναι χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος στις πλαγιές της Καλιακούδας (πηγή: Shutterstock)

Η Ευρυτανία έχει χαρακτηριστεί ως η «Ελβετία της Ελλάδας» και όχι τυχαία. Βουνά γεμάτα έλατα, φαράγγια, καταρράκτες, ορμητικά ποτάμια και μικρά χωριά σαν ζωγραφιά συνθέτουν ένα μαγικό κόσμο στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας, τον οποίο αξίζει να γνωρίσετε και τους θερινούς μήνες. Μόλις 13 χλμ. μακριά από το Καρπενήσι, το Μεγάλο Χωριό, χτισμένο μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα και σε υψόμετρο 720 μέτρων, αποτελεί ιδανική βάση για εκδρομές στην περιοχή. Πρόκειται για έναν από τους πιο γραφικούς και βολικούς για διαμονή οικισμούς, στη μέση της διαδρομής που ξεκινά από την πόλη του Καρπενησίου και καταλήγει στον Προυσό. Η πληθωρική φύση που το περιβάλλει, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οι επιλογές για διαμονή και φαγητό που προσφέρει, έχουν κάνει το Μεγάλο Χωριό ένα από τα πιο αγαπημένα των επισκεπτών της Ευρυτανίας.

Το φαράγγι Πάντα Βρέχει είναι ένα θαύμα της ευρυτανικής φύσης (πηγή: Shutterstock)

Με ορμητήριό σας το Μεγάλο Χωριό, μπορείτε να γνωρίσετε τα γύρω γραφικά χωριά και να επισκεφθείτε την ιστορική Μονή Προυσού, η οποία είναι λαξευμένη σε κάθετο βράχο μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς. Η επίσκεψη στον Προυσό μπορεί να συνδυαστεί με μια πεζοπορική διαδρομή μέχρι τη Μαύρη Σπηλιά που υπήρξε καταφύγιο για τους κατοίκους την περίοδο της Τουρκοκρατίας και κατά τη Γερμανική κατοχή. Επίσης, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να διασχίσετε -με τη βοήθεια πάντα έμπειρων οδηγών- το εντυπωσιακό φαράγγι Πανταβρέχει. Ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Πλατανάκι, στο στενότερο σημείο του Κρικελλοπόταμου, θα ανακαλύψετε έναν μαγικό τόπο με λίμνες, καταρράκτες, απότομα βράχια και άγρια βλάστηση.

Διαβάστε περισσότερα στο travelgo.gr.

Περισσότερα από Προορισμοί