MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Άρωμα που «μυρίζει» παιδική εργασία: Αποκαλυπτική έρευνα του BBC για μεγάλες εταιρείες καλλυντικών

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του BBC, παιδιά μαζεύουν συστατικά που χρησιμοποιούνται από προμηθευτές σε δύο μεγάλες εταιρείες καλλυντικών.

Monopoli Team

Άρωμα που μυρίζει παιδική εργασία

Η έρευνα του BBC για τις αλυσίδες εφοδιασμού των αρωμάτων του περασμένου καλοκαιριού διαπίστωσε ότι το γιασεμί που χρησιμοποιούσαν οι προμηθευτές της Lancôme και της Aerin Beauty επιλεγόταν από ανηλίκους.

Όλες οι μάρκες πολυτελών αρωμάτων ισχυρίζονται ότι έχουν μηδενική ανοχή στην παιδική εργασία.

Η L’Oréal, η ιδιοκτήτρια της Lancôme, δήλωσε ότι δεσμεύεται να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Estée Lauder, ιδιοκτήτρια της Aerin Beauty, είπε ότι επικοινώνησε με τους προμηθευτές της.

Το γιασεμί που χρησιμοποιείται στο Lancôme Idôle L’Intense – και στο Ikat Jasmine and Limone Di Sicilia για την Aerin Beauty – προέρχεται από την Αίγυπτο, η οποία παράγει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής λουλουδιών γιασεμιού – ένα βασικό συστατικό αρώματος.

Οι γνώστες του κλάδου είπαν στο βρετανικό δίκτυο ότι οι λίγες εταιρείες που κατέχουν πολλές μάρκες πολυτελείας έχουν ιδιαίτερα σφιχτούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα να πολύ χαμηλές αμοιβές. Οι Αιγύπτιοι συλλέκτες γιασεμιού ισχυρίζονται ότι αυτό τους αναγκάζει να εμπλέξουν παιδιά στην εργασία.

Και όχι μόνο αυτό: το BBC ανακάλυψε ότι τα συστήματα ελέγχου που χρησιμοποιεί η βιομηχανία αρωμάτων για τον έλεγχο των αλυσίδων εφοδιασμού είναι βαθιά ελαττωματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠάνω από 300 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα κακοποίησης κάθε χρόνο12.09.2018

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές δουλείας, Tomoya Obokata, είπε ότι ενοχλήθηκε από τα στοιχεία του BBC, τα οποία περιλαμβάνουν κρυφές βιντεοσκοπήσεις σε αιγυπτιακά χωράφια με γιασεμί κατά την περσινή περίοδο συγκομιδής.

«Στα χαρτιά, [η βιομηχανία] υπόσχονται τόσα πολλά καλά πράγματα, όπως η διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας. Βλέποντας αυτό το βίντεο, στην πραγματικότητα δεν κάνουν πράγματα που υποσχέθηκαν να κάνουν», τονίζει.

Η Χέμπα – που ζει σε ένα χωριό στην περιοχή Γκάρμπια, την καρδιά της περιοχής με τα γιασεμιά της Αιγύπτου – ξυπνά την οικογένειά της στις 03:00 για να αρχίσει να μαζεύει τα λουλούδια πριν τα βλάψει η ζέστη του ήλιου.

Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα