MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Παρέμβαση για την Παλαιστίνη στο ΕΜΣΤ: «Δεν υπάρχουν πια μουσεία στη Γάζα»

Με πανό και προσκλητήριο δολοφονημένων καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της αναδρομικής έκθεσης της Penny Siopis.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Με αφορμή τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης της Penny Siopis στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Παρασκευή 17 Μαΐου, δεκάδες καλλιτέχν(ιδ)ες και εργαζόμενοι/ες στον πολιτισμό ανάρτησαν πανό στην είσοδο της έκθεσης και διαμαρτυρήθηκαν, ζητώντας από το ΕΜΣΤ να καταγγείλει δημόσια τη γενοκτονία και την πολιτιστική καταστροφή που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, αναγνώστηκαν τα ονόματα των μουσείων και των πολιτιστικών χώρων που έχουν καταστραφεί στη Γάζα, καθώς και των μέχρι στιγμής δολοφονημένων καλλιτεχνών και συγγραφέων.

«Πώς γίνεται η σύγχρονη τέχνη να σιωπά;»

Τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές εγκαλούσαν τη σιωπή του κόσμου της τέχνης: «Πώς γίνεται η σύγχρονη τέχνη να σιωπά απέναντι σε μια σύγχρονη γενοκτονία;» «Καλλιτέχνες ενάντια στο Απαρτχάιντ» και «Δεν υπάρχουν πια μουσεία στη Γάζα».

Επιπλέον, οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν από το ΕΜΣΤ να εντάξει στον τρέχοντα προγραμματισμό του για τις γυναίκες, την αναγνώριση των 10.300 γυναικών που σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής στη Γάζα τους τελευταίους 7 μήνες, καλώντας σε πολιτιστικό μποϋκοτάζ και αποεπένδυση από το Ισραήλ.

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ μοίραζε στους επισκέπτες το ποίημα του Μαχμούντ Νταρουΐς «Να σκέφτεσαι τους άλλους», συνοδευόμενο από τη φωτογραφία του εμβληματικού έργου της Έμιλυ Ζασίρ «Εις μνήμην 418 παλαιστινιακών χωριών, τα οποία καταστράφηκαν, ερημώθηκαν και κατακτήθηκαν από το Ισραήλ το 1948», το οποίο ανήκει στη μόνιμη συλλογή του ΕΜΣΤ.

Περισσότερα από Εικαστικά