MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«Αστυγραφία»: Από τον καμβά στην οθόνη και από την Πινακοθήκη στην Ταινιοθήκη

Με αφορμή την περιοδική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης διοργανώνεται από την Πέμπτη 11 Απριλίου εβδομάδα προβολών ελληνικών και ξένων ταινιών με θέμα τους την πόλη και το αστικό βίωμα, με τίτλο «Αστυγραφίες στην οθόνη», στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων.

Monopoli Team

Εβδομάδα προβολών, συναυλία, διήμερη επιστημονική συνάντηση και, βέβαια, η ίδια η έκθεση συναποτελούν έναν ευρύ κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την Πέμπτη 11 Απριλίου με αφορμή και επίκεντρο την «Αστυγραφία», τη μεγάλη περιοδική έκθεση που φιλοξενεί μέχρι τις 12 Μαΐου η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Αστυγραφίες στην οθόνη

Καθώς η έκθεση «Αστυγραφία» βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, παρουσιάζει, από 11 έως και 17 Απριλίου, ένα πλούσιο κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Αστυγραφίες στην οθόνη», κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν ολόκληρες κάποιες από τις ταινίες, αποσπάσματα των οποίων παρουσιάζονται στην έκθεση.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν κι άλλες ταινίες, ελληνικές αλλά και ξένες, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, με θέμα την πόλη και την ανοικοδόμηση. Τις προβολές προλογίζουν άνθρωποι της τέχνης και του κινηματογράφου, ενώ θα διοργανωθεί και μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα σχολιάσει την αναπαράσταση του αστικού βιώματος μέσα από τη ματιά σημαντικών Ελλήνων πολεοδόμων.

Ελληνικές και ξένες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν οι ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους «Ο δράκος» (Νίκος Κούνδουρος), «Πικρό ψωμί» (Γρηγόρης Γρηγορίου), «Συνοικία το όνειρο» (Αλέκος Αλεξανδράκης), «Πρόσωπο με πρόσωπο» (Ροβήρος Μανθούλης), «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (Νίκος Τσιφόρος), «Ιωάννης ο βίαιος» (Τώνια Μαρκετάκη), «Οι απέναντι» (Γιώργος Πανουσόπουλος), «Ανοιχτή επιστολή» (Γιώργος Σταμπουλόπουλος), «Ναι μεν, αλλά…» (Παύλος Τάσιος), «Τα χρώματα της ίριδος» (Νίκος Παναγιωτόπουλος). Ακόμη, θα προβληθούν και οι ξένες ταινίες «Τα χέρια πάνω από την πόλη» (Φραντσέσκο Ρόσι), «Δυο-τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν» (Ζαν Λυκ Γκοντάρ), «Υπό κατασκευή» (Χοσέ Λουίς Γκερίν) και «Ο τελευταίος μαύρος άντρας στο Σαν Φρανσίσκο» (Τζo Τάλμποτ).

Ακόμη, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας» (Τάσος Λάγγης – Γιάννης Γαϊτανίδης), «Κοντραμπάντο – Αναζητώντας τη Μέλπω» (Βουβούλα Σκούρα), «Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί» (Γιάννης Σκοπετέας) και «Sinfonietta-πόλης, συνομιλία με τον Dziga Vertov» (Δημήτρης Θεοδωρόπουλος) και, τέλος, οι μικρού μήκους ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) «Εκπομπή» (Θόδωρος Αγγελόπουλος), «Τζίμης ο τίγρης» (Παντελής Βούλγαρης), «Η ρόδα» (Θόδωρος Αδαμόπουλος), «Ακρόπολις» (Εύα Στεφανή), «Από μπουζούκια σε μπουζούκια» (Πάνος Κουτρουμπούσης) και «Αθήνα, αγάπη μου» (Δημήτρης Κεχρής).
Συμβουλευθείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα των προβολών από την ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Συναυλίες της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στην Ταινιοθήκη

Στο πλαίσιο του αφιερώματος της Ταινιοθήκης, την Τρίτη 16 Απριλίου το μικρό σύνολο της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα δώσει δύο συναυλίες στον χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ερμηνεύοντας συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου, Γιάννη Σπανού, Ελένης Καραΐνδρου και Ευανθίας Ρεμπούτσικα από ελληνικές ταινίες. Οι συναυλίες θα παρουσιαστούν μετά την προβολή της ταινίας «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου (17.00) και πριν από την προβολή της ταινίας «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη (20.00).

Συνέδριο «Δημόσια τέχνη και αστικό βίωμα» στην Πινακοθήκη

Διήμερη επιστημονική συνάντηση με θέμα «Δημόσια τέχνη και αστικό βίωμα: Σύγχρονες πρακτικές και προκλήσεις» πραγματοποιείται, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Αστυγραφία», στις 11 και 12 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάσης», στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο του δημόσιου προγράμματος της έκθεσης, η διήμερη επιστημονική συνάντηση που διοργανώνεται από την ΕΠΜΑΣ θα διερευνήσει τη δημόσια τέχνη ως δυναμικό παράγοντα που συμβάλλει στη διαμόρφωση του αστικού βιώματος και τη νοηματοδότηση της δημόσιας σφαίρας. Στην εποχή μας ο ρόλος και η λειτουργία της δημόσιας τέχνης έχει εμπλουτιστεί με νέες διαστάσεις και πρακτικές, όπως είναι η περιβαλλοντική γλυπτική αστικού χώρου, οι εφήμερες εικαστικές παρεμβάσεις, οι περιοδικές εκθέσεις τέχνης, οι δημόσιες τοιχογραφίες και οι υβριδικές καλλιτεχνικές δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ έρχονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος12.09.2018

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σινε-αστυ-γραφία»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σινε-αστυ-γραφία», που πραγματοποιείται στο κεντρικό κτίριο της ΕΠΜΑΣ τις καθημερινές εκτός Τρίτης, φιλοδοξεί να φέρει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε επαφή με μια προσέγγιση που ενθαρρύνει τη συνομιλία ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο, ως διαφορετικά, συνομιλούντα ωστόσο, πεδία του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έρχονται σε επαφή με μερικούς από τους κορυφαίους δημιουργούς των τελών του 20ού αιώνα, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού εγγραμματισμού. Περιπλανιούνται στους δρόμους και τα στενά της «Αστυγραφίας», ανακαλύπτοντας, μέσα από ήχους και εικόνες, τη ζωή της πόλης κατά τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Παράλληλα, μέσα από εικαστικά έργα της εποχής, πίνακες, εγκαταστάσεις και αφίσες, αντιλαμβάνονται το σινεμά ως μέρος της δημοφιλούς κουλτούρας των περασμένων δεκαετιών. Τέλος, τα παιδιά καλούνται να αποτυπώσουν τα ίδια στιγμές από τη ζωή τους στην πόλη σε αυτοσχέδια φιλμικά καρέ, μαθαίνοντας βασικές αρχές της κινηματογραφικής αφήγησης.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b