MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
27
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ έρχονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Αγαπημένες συνθέσεις των Μ. Θεοδωράκη, Στ. Ξαρχάκου, Μ. Λοΐζου, Γ. Σπανού, Ε. Καραΐνδρου και Ευ. Ρεμπούτσικα από ελληνικές ταινίες θα παρουσιάσει, σε δύο συναυλίες, στην Ταινιοθήκη, το μικρό σύνολο της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Αστυγραφίες στην Οθόνη».

Monopoli Team

Την Τρίτη 16 Απριλίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με μεγάλη χαρά, θα υποδεχθεί στον χώρο της (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός), ένα μικρό σύνολο της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, για δύο συναυλίες με αγαπημένες συνθέσεις των Μ. Θεοδωράκη, Στ. Ξαρχάκου, Μ. Λοΐζου, Γ. Σπανού, Ε. Καραΐνδρου και Ευ. Ρεμπούτσικα από ελληνικές ταινίες.

Οι συναυλίες θα παρουσιαστούν σε κοινό πρόγραμμα με τις ταινίες «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη και «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος της Ταινιοθήκης και της Εθνικής Πινακοθήκης με τίτλο «Αστυγραφίες στην οθόνη» που ξεκινά την Πέμπτη και θα διαρκέσει μια εβδομάδα.

Το αφιέρωμα αυτό σηματοδοτεί την πρώτη σύμπραξη της Ταινιοθήκης με την Εθνική Πινακοθήκη και τη συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, μετά την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της αποκατεστημένης ταινίας Οι Απάχηδες των Αθηνών,  με την προσδοκία να ακολουθήσουν μελλοντικά νέες και εξίσου ενδιαφέρουσες συνέργειες.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Την Τρίτη 16/4 στις 8 μ.μ., το μικρό σύνολο της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα παρουσιάσει ένα απολαυστικό πρόγραμμα πριν από την προβολή της ταινίας «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη, με ενιαίο εισιτήριο 7 ευρώ (για το κοινό πρόγραμμα της συναυλίας και της ταινίας).

Οι μουσικοί θα ερμηνεύσουν τις συνθέσεις: «Φαίδρα», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» και «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη, «Χάθηκε το φεγγάρι», «Κόκκινα φανάρια», «Ο χορός του Σάκαινα», «Ένα πρωινό»  και «Άπονη ζωή» του Σταύρου Ξαρχάκου, «Εκείνος κι εκείνη» του Γιάννη Σπανού, «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» του Μάνου Λοΐζου, «Ταξίδι στα Κύθηρα» της Ελένης  Καραΐνδρου και «Πολιτική κουζίνα» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, στις 5 μ.μ., και μετά την προβολή της ταινίας «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου θα προηγηθεί μία ακόμα συναυλία της ΕΡΤ, σε κοινό πρόγραμμα με την ταινία. Είσοδος  μόνο με προσκλήσεις που θα προσφέρουν στους ακροατές τους οι μουσικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ –συντονιστείτε με το Δεύτερο Πρόγραμμα, το Τρίτο Πρόγραμμα και το Kosmos.

«Πρόσωπο με Πρόσωπο»

Rythm section Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

Μαέστρος: Γιώργος Αραβίδης
Πιάνο – ενορχήστρωση: Γιώργος Παπαχριστούδης
Κιθάρα: Απόστολος Βαλαρούτσος
Μπάσο: Δημήτρης Ντουτσούλης
Ακορντεόν: Μάνος Γρισμπολάκης
Ντραμς: Νίκος Κασσαβέτης
Μπουζούκι: Άρης Κούκος – Βαγγέλης Μαχαίρας

Αστυγραφίες στην Οθόνη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζουν ένα μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο «Αστυγραφίες στην Οθόνη» που περιλαμβάνει 24 ταινίες, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους, από την δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα, με θέμα την πόλη και την ανοικοδόμηση. Oι ταινίες θα προβληθούν στις δύο αίθουσες της Ταινιοθήκης στις 11 με 17 Απριλίου.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεργάζεται με την Εθνική Πινακοθήκη στην έκθεση «Αστυγραφία» που διερευνά εκδοχές του αστικού βιώματος στην ελληνική τέχνη κατά τις δεκαετίες 1950-1970 μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών. Η σύλληψη της έκθεσης, την οποία επιμελείται η διευθύντρια  της ΕΠΜΑΣ Συραγώ Τσιάρα, αντιμετωπίζει την πόλη ως εμπειρία και εξετάζει την αστικοποίηση, την ανοικοδόμηση και τη μετανάστευση στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που συνέβησαν μεταπολεμικά στην ελληνική κοινωνία (διάρκεια έκθεσης έως 12 Μαΐου).

«Ο Δράκος»

Η Ταινιοθήκη, συμπληρώνοντας και εμπλουτίζοντας την εμπειρία της έκθεσης στην Πινακοθήκη, θα παρουσιάσει στον χώρο της ένα πλούσιο κινηματογραφικό πρόγραμμα στο οποίο θα προβληθούν ολόκληρες κάποιες από τις ταινίες, αποσπάσματα των οποίων παίζονται στην έκθεση, ενώ θα παρουσιαστούν και κάποιες επιπλέον, ελληνικές αλλά και ξένες, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ -ορισμένες μάλιστα πρόσφατης παραγωγής.

Τις προβολές θα προλογίσουν εκλεκτοί προσκεκλημένοι ενώ θα διοργανωθούν επίσης μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την αναπαράσταση του αστικού βιώματος μέσα από τη ματιά σημαντικών Ελλήνων αρχιτεκτόνων και δημιουργών (Σάββατο13 Απριλίου στις 12 μ.μ.), καθώς και οι δύο συναυλίες σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ που θα παρουσιάσουν δημοφιλή μουσικά θέματα από ταινίες.

«Πρόσωπο με Πρόσωπο»

Θα προβληθούν οι ταινίες μεγάλου μήκους:

«Ο δράκος» (Ν. Κούνδουρος), «Πικρό ψωμί» (Γ.Γρηγορίου), «Συνοικία το όνειρο» (Α.Αλεξανδράκης), «Πρόσωπο με πρόσωπο» (Ρ.Μανθούλης), «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (Ν.Τσιφόρος), «Ιωάννης ο Βίαιος» (Τ.Μαρκετάκη), «Οι απέναντι» (Γ.Πανουσόπουλος), «Ανοιχτή επιστολή» (Γ.Σταμπουλόπουλος), «Ναι μεν, αλλά…» (Π.Τάσιος), «Τα χρώματα της ίριδος» (Ν.Παναγιωτόπουλος), «Τα χέρια πάνω από την πόλη» (Φρ.Ρόσι), «2 ή 3 πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν» (Ζ.Λ.Γκοντάρ), «Υπό κατασκευή» (Χ.Λ.Γκερίν) και «Ο τελευταίος μαύρος άντρας στο Σαν Φρανσίσκο» (Τζ.Τάλμποτ)

Τα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους:

«Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας» (Τ.Λάγγης, Γ.Γαϊτανίδης), «ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΝΤΟ – Αναζητώντας τη Μέλπω» (Β.Σκούρα), «Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί» (Γ.Σκοπετέας) και «Sinfonietta-πόλης», συνομιλία με τον Dziga Vertov (Δ.Θεοδωρόπουλος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕπιστροφή: Η μουσική παράσταση του Δημήτρη Μαραμή στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης12.09.2018

Και οι μικρού μήκους ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ):

«Εκπομπή» (Θ.Αγγελόπουλος), «Τζίμης ο τίγρης» (Π.Βούλγαρης), «Η ρόδα» (Θ.Αδαμόπουλος), «Ακρόπολις» (Ευ.Στεφανή), «Από μπουζούκια σε μπουζούκια» (Π. Κουτρουμπούσης), «the AfroGreeks» (Μ.Καραμαγγιώλης) και «Αθήνα, αγάπη μου» (Δ.Κεχρής).

Περισσότερα από Cine News