MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Facts για την ενυδάτωση αλλά και πότε το… παρακάνουμε

Πόσο νερό χρειαζόμαστε και γιατί είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας; Από την άλλη, τι συμβαίνει όταν πίνουμε περισσότερο νερό απ’ όσο χρειάζεται το σώμα μας;

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Για το νερό και την ανάγκη της επαρκούς ενυδάτωσης διαβάζουν συχνά συμβουλές. Και οι συμβουλές αυτές είναι σωστές και χρήσιμες, αφού το νερό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ευεξία και με την ίδια τη ζωή μας, αν το καλοσκεφτούμε, αφού περίπου το 70% του οργανισμού μας είναι υγρά! Τα παρακάτω facts και απαντήσεις για το νερό μπορεί να απαντήσουν σε κάποιες γενικές απορίες ή να μας δώσουν πρακτικές συμβουλές!

Η Νο1 επιλογή

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Παίζει βασικό ρόλο σε πολλές από τις λειτουργίες του σώματός μας, όπως η μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, η αποβολή αποβλήτων, η προστασία των αρθρώσεων και των οργάνων και η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

8, 10 ή παραπάνω ποτήρια τη μέρα;

Η ποσότητα νερού που πρέπει να πίνει κανείς ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητάς του, την υγεία του, το ύψος και το βάρος, το φύλο και άλλους παράγοντες. Οι παρακάτω είναι ορισμένες γενικές οδηγίες αλλά κάθε άνθρωπος θα πρέπει να εξειδικεύει με τη συμβουλή του διαιτολόγου ή του γιατρού του πόσο νερό χρειάζεται. Στους άντρες συνιστάται κατανάλωση περίπου 3 λίτρα νερό τη μέρα, ενώ για τις γυναίκες η ποσότητα είναι λίγο πάνω από τα 2 λίτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι 10 καλύτερες τροφές για λάμψη στο δέρμα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο12.09.2018

Φρούτα και λαχανικά αντί νερού

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε νερό συμβάλλει επίσης στην ημερήσια πρόσληψη νερού. Αντίστοιχα υπολογίζονται οι φυσικοί χυμοί, ροφήματα και σούπες.

Ο καφές ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη παρέχουν ενυδάτωση;

Η καφεΐνη βρίσκεται σε ποτά όπως ο καφές, ορισμένα τσάγια, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά. Ενώ μπορεί να ουρείτε περισσότερο μετά την κατανάλωση ενός καφεϊνούχου ποτού, η κατανάλωση αυτών των ποτών δεν σας προκαλεί απώλεια περισσότερων υγρών από αυτά που καταναλώσατε. Ωστόσο, η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και προβλήματα ύπνου σε ορισμένους ανθρώπους.

Είναι οκ να πιω το νερό που έχει μείνει στο αυτοκίνητο;

Σε υψηλές θερμοκρασίες, οι χημικοί δεσμοί στα πλαστικά μπουκάλια νερού διασπώνται. Αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να μπουν χημικές ουσίες στο νερό. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αυτή η ποσότητα χημικών ουσιών είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά μπορεί να αθροιστεί. Γενικά, φροντίζουμε το εμφιαλωμένο νερό όπως και τα άλλα είδη διατροφής. Αποφύγετε να αφήνετε τα πλαστικά μπουκάλια σε ζεστό αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ζέστης.

Μπορεί να το παρακάνω με το νερό;

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τι είναι η αφυδάτωση και πώς συμβαίνει. Είναι όμως δυνατή η υπερυδάτωση; Η υπερυδάτωση συμβαίνει όταν κάποιος πίνει μεγάλες ποσότητες νερού, γεγονός που μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στο σώμα, όπως το χλώριο, το νάτριο και το κάλιο. Η μη κατανάλωση αρκετών υγρών (αφυδάτωση) μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως δίψα, έξαψη, κόπωση και γρήγορη αναπνοή. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση υγρών (υπερυδάτωση ή υπερενυδάτωση) μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους, κράμπες, αδυναμία και σύγχυση. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αφυδάτωση αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν όμως ανησυχείτε ή έχετε συμπτώματα υπερυδάτωσης, μιλήστε με το γιατρό σας. Ρωτήστε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για το πόσο νερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς ανακάλυψα τον βιώσιμο εαυτό μου: Μία προσωπική, ψυχική και κυριολεκτική, διαδρομή12.09.2018

Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία σας

Όσες επιλογές ποτών και ροφημάτων κι αν έχουνε, το νερό παραμένει η πρώτη επιλογή για την καλύτερη ενυδάτωση. Κι αν το «βαριέστε» πειραματιστείτε προσθέτοντας φύλλα φρέσκου δυόσμου, λεμονάτης λουίζας, φέτες αγγουριού ή φέτες λεμονιού, φλούδες εσπεριδοειδών, κομμένες φράουλες ή άλλα φρούτα για να προσθέσετε γεύση και ποικιλία στο νερό σας ώστε να το απολαμβάνετε… στην υγειά σας!

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b