MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αυτές οι επιδραστικές καλλιτέχνιδες γράφουν τη δική τους ιστορία στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία

Η τελευταία χρονιά στον χώρο της μουσικής, ήταν γυναικεία υπόθεση. Ενώ μετράμε αντίστροφα για την Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας, συγκεντρώσαμε τις επιδραστικότερες γυναίκες που έγραψαν την δική τους ιστορία στην παγκόσμια μουσική.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 09.03.2024

Το 2023, για την μουσική βιομηχανία, ήταν μια χρονιά, η οποία κυριαρχήθηκε από το γυναικείο φύλο. Είτε υπολογίσουμε ποιά τραγούδια και άλμπουμ παρέμειναν στην κορυφή και στα Top 10 των chart, είτε ρίξουμε μια ματιά στο Tik Tok, που πλέον έχει οριστεί ως ο πιο δύσκολος και αληθινός κριτής, είτε ακόμα διαβάσουμε τη λίστα με τους νικητές των μεγάλων μουσικών διαγωνισμών, η πλειοψηφία των ονομάτων που θα δούμε είναι γένους θηλυκό.

Ποιές είναι, όμως, οι καλλιτέχνιδες που άσκησαν την μεγαλύτερη μουσική επιρροή τον τελευταίο χρόνο; Σε ποιές ανήκουν τα ηνία της μουσικής βιομηχανίας;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συγκεντρώσαμε τα 6 ονόματα που μας απασχόλησαν περισσότερο τον τελευταίο χρόνο στον χώρο της μουσικής. Εσείς ποιές ακούσατε περισσότερο;

#1 Taylor Swift

Το 2023 ήταν σίγουρα Taylor’s Version. Δεν χωράει αμφιβολία: η περασμένη χρονιά, αλλά και αυτή που διανύουμε προς το παρόν ανήκει δικαιωματικά στην Taylor. Από που να πρωτοξεκινήσω; Από το 2021, η Taylor έχει ξεκινήσει να επανα-ηχογραφεί τα πρώτα της album, προκειμένου να διατηρήσει ολοκληρωτικά τα δικαιώματα των τραγουδιών της, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσει τους πρωτότυπους δίσκους, από πρώην συνεργάτες που την εκμεταλλεύτηκαν στο ξεκίνημά της. Από τότε, δουλεύει πυρετωδώς –όπως διαπιστώνουμε-, καθώς σε διάστημα 12 μηνών περίπου κυκλοφορεί 1-2 άλμπουμ από την πρώιμη δισκογραφία της, καθώς και ένα καινούριο. Το περασμένο χρόνο, κυκλοφόρησε τα 1989 (Taylor’s Version) και Speak Now (Taylor’s Version), ενώ μόλις ανακοίνωσε την έλευση του ολοκαίνουριου δίσκου σε μερικούς μήνες.

View this post on Instagram

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Μέσα στο 2023, και κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης της περιοδείας «Eras Tour» (η οποία καλύπτει τις μεγαλύτερες επιτυχίες από όλες τις μουσικές και δισκογραφικές της περιόδους), κατάφερε να γίνει όχι μόνο δισεκατομμυριούχος, αλλά και η πρώτη γυναίκα που γίνεται δισεκατομμυριούχος αποκλειστικά και μόνο από τα έσοδα της μουσικής της, χωρίς επιπλέον επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Παγκόσμια Κορυφαία Καλλιτέχνις σε Spotify και Apple Music για το 2023, με έξι υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία Grammy, από τα οποία κέρδισε εκείνο του Καλύτερου Άλμπουμ της χρονιάς. Η pop star δεν είναι ξένη στην κατηγορία, αφού η νίκη αυτή σηματοδότησε το τέταρτο κατά σειρά Grammy της ίδιας κατηγορία που έφτασε στα χέρια της, γράφοντας την δική της ιστορία στην τελετή απονομής των βραβείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGrammy 2024: Η Taylor Swift γράφει ιστορία – Οι νικητές και τα highlights της λαμπερής βραδιάς12.09.2018

Εκτός από την σκληρή δουλειά και τις σπουδαίες αναγνωρίσεις που έλαβε για ακόμα μια χρονιά, το δυνατό χαρτί της είναι οι πιστοί θαυμαστές της. Η Taylor έχει μια από τις μεγαλύτερες βάσεις θαυμαστών, η οποία ολοένα και πληθύνεται. Είτε μας αρέσει η μουσική της, είτε όχι, εμείς της βγάζουμε το καπέλο, καθώς παρά τα πελώρια κύματα μίσους που έχει δεχτεί και συνεχίζει να δέχεται ανά τα χρόνια, εκείνη εστιάζει στην μουσική της. Σε έναν δρόμο που την έχει οδηγήσει στην κορυφή των κορυφών.

#2 Miley Cyrus

Αν σας ρωτήσουμε ποιο τραγούδι σας έχει μείνει από το 2023, τι θα απαντούσατε; Εάν είστε των social media, της pop και (φρέσκο)χωρισμένοι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακούσει την μεγαλύτερη pop επιτυχία της χρονιάς. Αναφέρομαι φυσικά στο Flowers και την Miley Cyrus. Μετά το απόλυτα ροκ Plastic Hearts, η Miley έκανε ένα αναπάντεχο comeback σε πιο pop και ξέγνοιαστα μονοπάτια. Με έναν αρκετά εξομολογητικό δίσκο, τόσο με το Flowers, το οποίο καθιερώθηκε ως ύμνος των χωρισμών, αλλά και το Used To Be Young, το οποίο αντικατοπτρίζει τα παιδικά, εφηβικά και κυρίως τα αλλοπρόσαλλα χρόνια μετά την Disney, απενοχοποιώντας την δεκαετία των 20.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMiley Cyrus: Από τη Hannah Montana στο πρώτο της Grammy12.09.2018

Το τραγούδι σκαρφάλωσε κατευθείαν στην κορυφή του Billboard παραμένοντας εκεί για οκτώ μη διαδοχικές εβδομάδες. Στο αποκορύφωμα, μετά από 17 χρόνια μιας καριέρας που τα είχε όλα (ή μάλλον μέχρι πρότινος σχεδόν όλα), η Miley κέρδισε το πρώτο της Grammy για τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς.

#3 Beyonce

Τα τελευταία χρόνια, η Beyonce εισέρχεται σταδιακά στο απόλυτο diva status της. Κρατάει χαμηλό, αλλά κομψό προφίλ σε δημόσια events, δεν δίνει πια συνεντεύξεις, ενώ τα μηνύματα και πιο προσωπικές της στιγμές που θέλει να μοιραστεί, μεταδίδονται αποκλειστικά μέσα από την μουσική της και τα περιστασιακά ντοκιμαντέρ από τις μεγαλοπρεπείς περιοδείες της. Στην τελετή απονομής των βραβείων Grammy του 2023, έγινε η γυναίκα καλλιτέχνις με τις περισσότερες υποψηφιότητες. Το υπέυθυνο άλμπουμ είναι το, το οποίο έβαλε φωτιά σε charts και βραβεία, με το CUFF IT, να μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε party anthem.

Τον προηγούμενο Ιανουάριο, η συναυλία της στο Dubai έγινε viral και όλοι μιλούσαν για ένα από τα καλύτερα σύγχρονα pop θεάματα. Μπορεί η συναυλία να ήταν πριβέ, όμως τα βίντεο των καλεσμένων δεν άργησαν να βγουν στο φως της δημοσιότητας, και χωρίς να το ξέρουμε τότε, προμήνυαν μια από τις πιο αξέχαστες και εμβληματικές περιοδείες της Queen Bey. To Renaissance Tour, καθώς και το ομώνυμο ντοκιμαντέρ που περιγράφει το χρονικό της περιοδείας, αποτέλεσαν μια από τις πιο εμβληματικές και επιδραστικές μουσικές στιγμές του 2023 και της ίδιας της Beyonce. Στο μαγικό ταξίδι αυτό, η τραγουδίστρια σύστησε και επίσημα επί σκηνής για πρώτη φορά την μεγαλύτερη κόρης της, Blue Ivy, η οποία την συνόδευσε ως εκκολαπτόμενη show woman ως το τέλος των εμφανίσεων της. Η 13χρονη Blue Ivy, λατρεύτηκε κατευθείαν από το κοινό της μητέρας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBeyoncé: Έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που κατέκτησε την «κορυφή» του Billboard’s Country songs12.09.2018

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ της, η πρώτη της βουτιά στην country μουσική, στο οποίο εξερευνά τις ρίζες της. Λίγους μήνες πριν, πήραμε μια πρώτη γεύση από το country era της Beyonce, μέσα από το Texas Hold ’em, το αναγνωριστικό της single, το οποίο την κατέταξε ως την πρώτη μαύρη γυναίκα που διεκδίκησε μια θέση στην ομώνυμη κατηγορία του Billboard.

#4 SZA

Τον Δεκέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε το άλμπουμ, SOS και από τότε βρίσκεται στην κορυφή της R&B μουσικής. Το 2023, ήταν η χρονιά που ακόμα κι εκείνη που δεν την ήξεραν ή δεν τους έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, κόλλησαν με τα τραγούδια της. Το Kill Bill και το Blind έγιναν δύο από τα πιο viral και iconic κομμάτια, κατακτώντας τις πρώτες θέσεις των chart.

Ήδη από το guest που είχε κάνει στον δίσκο anti της Rihanna, στο τραγούδι Consideration, ήταν εμφανές τόσο το ταλέντο της, όσο και η ατόφια φωνή που αντιπροσώπευε την R&B έπακρο. Το 2022, κέρδισε το πρώτο της Grammy, στο πλάι της Doja Cat, για το Kiss Me More. Φέτος, στα Grammy 2024, κέρδισε τρία βραβεία, μεταξύ των οποίων εκείνο για το καλύτερο R&B τραγούδι.

Πολλά υποσχόμενη και σταθερά εξελισσόμενη, η SZA κατάφερε να κατακτήσει σημαντικό έδαφος της R&B, κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

#5 Billie Eilish & Dua Lipa

Όχι, δεν έχετε χάσει επεισόδια, δεν ξεκίνησαν duo Billie Eilish & Dua Lipa, απλά θα τις βάλω στον ίδιο αριθμό. Για ποικίλους λόγους. Πρώτον και οι δύο αυτή τη στιγμή συγκαταλέγονται στις κορυφαίες τραγουδίστριες παγκοσμίως. Δεύτερον μας χάρισαν και οι δύο, δύο εθιστικά τραγούδια από το soundtrack της ταινίας Barbie. Τρίτον έχουν κατηγορηθεί και οι δύο πολλάκις, ότι απλώς ανακυκλώνουν το ίδιο τραγούδι ξανά και ανά, χωρίς να πρωτοτυπούν. Είτε συμφωνείτε, είτε όχι, εκείνες παραμένουν δύο ξεχωριστά φαινόμενα που κυριαρχούν με τον δικό τους τρόπο την παγκόσμια μουσική σκηνή.

Η Billie Eilish, παρόλο που έχει τρία χρόνια να κυκλοφορήσει δίσκο ή κάποιο άλλο τραγούδι, κατάφερε να κάνει τους πάντες να ακούν ξανά και ξανά το What Was I Made for?, μια τρυφερή μπαλάντα που έντυσε τρυφερά την ιστορία της Barbie. Το τραγούδι που συν-δημιούργησε με τον αδελφό της, Finneas, κατάφερε να αποτελέσει μουσική αίσθηση, να παίζεται παντού ακόμα και σήμερα, καθώς επίσης τους εξασφάλισε μια χρυσή σφαίρα και ένα βραβείο Grammy. Αναμένουμε για Oscar.

Η Dua Lipa, από την άλλη, παραμένει ένα από τα πιο επιτυχημένα pop icons της περιόδου που διανύουμε. Αυθεντία στα dance pop τραγούδια και την εκρηκτική διάθεση, μας έχει παρασύρει σε ξέφρενο χορό και φέτος. Μια με το Dance The Night Again, ένα από τα μεγαλύτερα hit σε soundtrack ταινίας, μια με τα καινούργια της single Houdini & Training Season, τα οποία προωθεί στα τελευταία βραβεία που έχει παρευρεθεί. Πριν από λίγες μέρες τα βρετανικά μουσικά βραβεία, Brit Awards την τίμησαν με το βραβείο του καλύτερου Pop Act.

+1… Lana Del Rey

Καλλιτέχνις, μουσικό είδος, συναίσθημα. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που προσδιορίζουν το φαινόμενο Lana Del Rey. Από το 2012 έως και σήμερα, μπορεί να μην κατακτά τα βραβεία και τις αναγνωρίσεις που της αξίζουν, όμως για πολλούς από εμάς, κατακτά την Νο. 1 θέση στην καρδιά μας. Από το Born To Die μέχρι και τον τελευταίο της δίσκο, Did you know that there’s a tunnel under the Ocean Blvd?, η μουσική της αποτελεί πλέον ένα ξεχωριστό μουσικό είδος, μια ιδιαίτερη και αιθέρια κατηγορία.

Είναι επίσης μια από τις πιο υποτιμημένες και αδικημένες από τα μεγάλα μουσικά βραβεία τραγουδίστριες στην μουσική βιομηχανία. Αυτό όμως δεν την σταματά από το να μας χαρίζει το ένα iconic hit μετά το άλλο. Κάθε της τραγούδι, παλιό και καινούριο, επικρατεί στα trends στο Tik Tok, σε σημείο που αναρωτιέσαι «Μα κι αυτό η Lana το έχει πει;».

Φέτος αγνοήθηκε για ακόμα μια φορά από τα Grammy, όχι όμως και από τα Billboard Women In Music Awards, όπου κέρδισε το Visionary Award και μοιράστηκε τον απόλυτο στόχο της, ο οποίος είναι να είναι ευτυχισμένη.

Η Lana παραμένει έως και σήμερα σταθερά, μια από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες στον χώρο της μουσικής. Η δραματική περσόνα, οι έξυπνοι και άκρως συναισθηματικοί στίχοι υπό τις μεθυστικές μελωδίες και ρυθμούς, ανήκουν στα στοιχεία που την καθιστούν μοναδική σε αυτό που κάνει. Και οι φανς της που δεν κουνούν από το πλευρό της το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b