MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Miley Cyrus: Από τη Hannah Montana στο πρώτο της Grammy

Η Miley Cyrus κέρδισε το πρώτο της Grammy στην 66η τελετή των βραβείων κι εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις στιγμές που την καθόρισαν από την Hannah Montana, μέχρι και τον δίσκο “Flowers”.

Photos: Disney/Instagram
author-image Ειρήνη Δερμιτζάκη

Μετά από μια εξαετή καριέρα ως μια από τις πιο iconic χαρακτήρες των εφηβικών σειρών του Disney Channel, οκτώ προσωπικά άλμπουμ και μερικά EPS, η Miley Cyrus κέρδισε επιτέλους την αναγνώριση που της άξιζε.

Αν ήσουν κι εσύ από τα παιδιά που μετά το σχόλασμα του σχολείου, συντονίζονταν στα κανάλια της ΕΡΤ για να μην χάσουν το επόμενο επεισόδιο από την πολυτάραχη ζωή της Hannah Montana, προετοιμάσου για τα κύματα νοσταλγίας που θα σε χτυπήσουν κατακέφαλα. Και η συνειδητοποίηση των χρόνων που έχουν μεσολαβήσει από τότε. Αλλά ας εστιάσουμε στη νοσταλγία.

Η ζωή και η καριέρα της, έχουν περάσει από σαράντα κύματα, όμως η ίδια αποδεικνύει επανειλημμένα πως δεν «μασάει». Σε κάθε άλμπουμ-περίοδο ανακαλύπτουμε και μια νέα πτυχή της. H μουσική της δεν απογοητεύει, ενώ οι στίχοι και τα τραγούδια που γράφει μας αποκαλύπτουν σκέψεις και καταστάσεις που ανά τα χρόνια έχουν παρεξηγηθεί από το ευρύ κοινό που δεν έχανε ευκαιρία να την λογοκρίνει και να υπογραμμίζει την προβληματική της συμπεριφορά.

Καλλιτεχνικά έχει αδικηθεί ουκ ολίγες φορές. Προσωπικά το διατυμπανίζω από το 2020 και το επικό Plastic Hearts, που εκτός όλων των άλλων μας χάρισε απίστευτα ντουέτα με τους ζωντανούς θρύλους, Billy Idol, Joan Jett, και Stevie Nicks, άξιζε πολύ περισσότερα. Από τα προεφηβικά της χρόνια και την πρώιμη επιτυχία, μέχρι και το πρόσφατο πρώτο της Grammy, η Miley Cyrus συνεχίζει να αποτελεί μια παθιασμένη καλλιτέχνιδα που παρά τις ατασθαλίες και τα σκαμπανεβάσματα, παρά τις αισθητικές αλλαγές, τα μαλλιά και τα ρούχα, βρίσκει πάντα τον δρόμο πίσω στο σπίτι. Πίσω στον εαυτό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHot or Not #101: Ο Καραθάνος στην ΕΛΣ, τα Grammy και όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα12.09.2018

Με αφορμή, λοιπόν, την επικείμενη νίκη στα Grammys, ρίχνουμε μια ματιά στις κυριότερες στιγμές μιας 17χρονης καριέρας που την πλαισίωσαν και την οδήγησαν έως εκείνη που πλάι στην Mariah Carey παρέλαβε την πρώτη της επίσημη μεγάλη αναγνώριση.

Τα ανέμελα χρόνια της Disney: Hannah vs Miley

Ποιος να το πίστευε πίσω στο 2011 και στην τελευταία σεζόν της Hannah Montana, όπου η 18χρονη Miley προετοίμαζε τον λόγο της για την απονομή των μουσικών βραβείων, ότι μετά από 13 χρόνια θα συνέβαινε στην πραγματικότητα. Κι όμως. Η Miley μας χάρισε τόσο ξεκαρδιστικές στιγμές στη σειρά, όσο και εθιστικά τραγούδια που (οι πραγματικοί OG) τραγουδάμε μέχρι και σήμερα!

Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην ίδια, δεν ήταν τόσο ιδανικός και παραμυθένιος όσο φαινόταν. Η ζωή ενός παιδιού-ηθοποιού, όπως έχει αποδειχθεί δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και η Miley, όπως έχει δηλώσει πολλάκις, ανήκει στην κατηγορία εκείνων που παρά την τεράστια επιτυχία πέρασαν δύσκολα. Η ίδια η φύση του κόνσεπτ της σειράς ήταν κατά πρώτης το πρώτο πρόβλημα για την ψυχοσύνθεσή της και την σχέση με τον εαυτό της. “Η ιδέα της σειράς είναι ότι όταν είσαι αυτός ο χαρακτήρας, όταν έχεις αυτό το alter ego, είσαι πολύτιμος. Έχεις εκατομμύρια θαυμαστές, είσαι ο μεγαλύτερος σταρ στον κόσμο. Στη συνέχεια, η ιδέα ήταν ότι όταν έμοιαζα με τον εαυτό μου … όταν δεν φορούσα πια την περούκα, κανείς δεν ενδιαφερόταν για μένα. Δεν ήμουν πια σταρ”. “Όπως, χωρίς να είσαι η Hannah Montana, κανείς δεν νοιάζεται για σένα”.

Η ίδια αναφέρει πως η όλη ιδέα χαράχτηκε στο μυαλό της και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις ενέργειές της μετά το τέλος της σειράς, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τον εαυτό της ως καλλιτέχνιδα από την family-friendly εικόνα που είχαν σχηματίσει όλοι για εκείνη. Η ίδια ασφυκτιώντας να χωρέσει σε συγκεκριμένα καλούπια που είχαν σχηματίσει άλλοι για εκείνη και να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών, πέρασε στην αντίπερα όχθη και σε μια σειρά από αμφιλεγόμενα video clip και προκλητικές συμπεριφορές στις δημόσιες εμφανίσεις της.

Το Wrecking Ball λειτούργησε λιγάκι πιο κυριολεκτικά από ό,τι επιθυμούσε…

Η περίοδος 2013-2015 ήταν μια σκοτεινή περίοδος στην καριέρα της Miley. Μετά τον χωρισμό της από τον πλέον πρώην σύζυγό της, Liam Hemsworth, αλλά και η επίμονη προσπάθειά της να διαφοροποιηθεί και να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό της, την οδήγησαν σε κάπως περίεργα και αμφιλεγόμενα μονοπάτια. Η ίδια πλέον παραδέχεται πως, όταν βγήκε από την συγκεκριμένη φάση, ένιωθε ντροπή και ενοχές για ό,τι είχε προκαλέσει που την ακολουθούσαν για πολύ καιρό. Το γνωστό σε όλους βίντεο κλιπ του Wrecking Ball, στο οποίο η τραγουδίστρια κάθεται γυμνή πάνω σε μια σφαίρα κατεδάφισης, μέχρι και σήμερα συγκαταλέγεται στα πιο «μισητά» βίντεο στο Youtube. Παρά την βροχή αρνητικών σχολίων και χαρακτηρισμών, το τραγούδι ανήκει στις πιο δυνατές της στιγμές και αππτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Αν το Can’t Be Tamed (το πρώτο άλμπουμ μετά την σειρά) δεν κατάφερε να βγάλει από πάνω της την ταμπέλα της παιδικής σταρ, το Wrecking Ball την έκανε κομμάτια.

Η στροφή προς το ροκ και η σταθερά ανοδική πορεία

Από τα πρώιμα χρόνια της, η Miley έδειχνε την συμπάθεια που έτρεφε προς την ροκ, με κάποιες διασκευές κλασικών ροκ κομματιών που έκανε στις πρώτες της μεγάλες περιοδείες. Ωστόσο, το ατόφιο ροκ στοιχείο μπήκε στην δική της δισκογραφία πολύ αργότερα. Το 2019, επαναφέροντας το χαρακτηριστικό μαλλί της Hannah (αποδεικνύοντας πως ακόμα αποτελεί σημαντικό μέρος της), κυκλοφόρησε το Mother’s Daughter, ένα δυναμικό single, του οποίου η αισθητική όδευε ξεκάθαρα προς την ροκ. Την ίδια περίοδο μας χάρισε πολυάριθμες διασκευές που έφερε στα δικά της μέτρα και απογείωσε, όπως το Zombie, Nothing Compares 2 U, Nothing Else Matters και φυσικά το Heart Of Glass.

Το Plastic Hearts ήρθε στα τέλη του 2020 και όλοι οι φανς αισθανθήκαμε μια δικαίωση. Ένα άλμπουμ κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, ολοκληρωτικά ροκ και με μια λίστα τραγουδιών χωρίς skip. Από εκεί και πέρα η Miley φαίνεται να βρίσκει το στυλ που της ταιριάζει χωρίς όμως να αναλώνεται σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική ταμπέλα. Το χαρακτηριστικό της πλέον γρέζι και η τραχιά χροιά της ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις του είδους και μας κάνει να πιστεύουμε πως είναι η επιτομή μιας σύγχρονης ροκ σταρ που χρειαζόμαστε στη ζωή μας.

Flowers, Grammys και η δικαίωση που άργησε, αλλά ήρθε
View this post on Instagram

A post shared by Miley Cyrus (@mileycyrus)

Ο τελευταίος της δίσκος, Flowers ήρθε κάπως αναπάντεχα και μας εξέπληξε όλους. Κάνοντας ένα βήμα πίσω από την ροκ, επανέρχεται στην ποπ, με αιχμηρούς, αλλά ελπιδοφόρους στίχους που σκοπό έχουν να τονώσουν την αυτοπεποίθηση καθένα από εκείν@ που πιστεύουν πως η ζωή τελειώνει μετά από το τέλος ενός μεγάλου έρωτα. Το lead single, Flowers, έγινε κατευθείαν hit, παίζοντας διαρκώς σε όλες τις πλατφόρμες, ενώ έσπασε το ρεκόρ των κορυφαίων τραγουδιών στην λίστα του Billboard, παραμένοντας Νούμερο 1 για 38 συνεχόμενες εβδομάδες.

Η υποψηφιότητα, αλλά και η νίκη της Miley ήταν μονόδρομος και έφερε επιτέλους την αναγνώριση που της άξιζε όλα αυτά τα χρόνια. Η ίδια επισφράγισε την μεγάλη της επιτυχία με μια εμβληματική ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού, μέσα σε ένα εντυπωσιακό silver φόρεμα και χτένισμα που παρέπεμπαν σε tribute στην σπουδαία Tina Turner. Γεγονός που φυσικά σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς, αλλά αν συμπεραίνουμε κάτι από την ιστορία της Miley είναι ότι ό,τι κι αν κάνεις, όποιος κι αν είσαι (όπως λέει και μια άλλη πολυβραβευμένη ψυχή)… haters gonna hate.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGrammy 2024: Συγκίνησαν τα tributes σε Tina Turner, Sinead O’Connor και Tony Bennett12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b