MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ/ΤΑΙΝΙΑ

Dune 2 και επιστροφή στον πλανήτη Αράκις: Όσα θέλεις να ξέρεις για το δεύτερο μέρος του sci-fi έπους

Από τις 29 Φεβρουαρίου μπορούμε επιτέλους να δούμε το «Dune: Μέρος Δεύτερο» του Denis Villeneuve στους κινηματογράφους από την Tanweer. Συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν το δείτε.

Φωτεινή Νικολίτσα | 28.02.2024

Τρία χρόνια μετά το “Dune: Part One” του Denis Villeneuve, επιτέλους ήρθε η στιγμή να απολαύσουμε στις αίθουσες το «Dune: Μέρος Δεύτερο», μια στιγμή που περιμέναμε καιρό και η οποία επρόκειτο να έρθει τον Νοέμβριο του 2023 και καθυστέρησε τέσσερις μήνες λόγω της SAG-AFTRA απεργίας, καθώς η Warner Bros. ήθελε οι ηθοποιοί να είναι διαθέσιμοι για την προώθηση της ταινίας. Μάλιστα, επρόκειτο να την δούμε στους κινηματογράφους στα μέσα Μαρτίου, αλλά τελικά μεταφέρθηκε νωρίτερα.

Για τους μεγάλους θαυμαστές του σπουδαίου σύμπαντος του Dune μέσα από τα βιβλία του Frank Herbert αλλά και για όσους λάτρεψαν την πρώτη ταινία κι ανυπομονούν για την συνέχεια, έφτασε η στιγμή. Ας δούμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν τη δείτε στην σκοτεινή αίθουσα -βασική προϋπόθεση ότι θα έχετε δει το πρώτο μέρος.

Σύνοψη & Cast

Σύνοψη: Το «Dune: Μέρος Δεύτερο» εξερευνά το συναρπαστικό ταξίδι του Paul Atreides, όταν  βρίσκεται ξανά με την Chani και τους Fremen, και ενώ πολεμά για να πάρει εκδίκηση από όσους συνωμότησαν για να καταστρέψουν την οικογένειά του. Διχασμένος -καθώς πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα της ζωής του και το πεπρωμένο του ορατού σύμπαντος- ο Paul θα αποτολμήσει να αλλάξει το φρικτό μέλλον που μόνο ο ίδιος μπορεί να προβλέψει.

Πρωταγωνιστούν: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Austin Butler, Florence Pugh, Dave Bautista, Christopher Walken, Stephen McKinley Henderson, Léa Seydoux, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Javier Bardem και Anya Taylor-Joy.

Η αφίσα για το «Dune: Μέρος Δεύτερο» του Denis Villeneuve

Η αφίσα για το «Dune: Μέρος Δεύτερο» του Denis Villeneuve

Γιατί γυρίστηκε δεύτερο μέρος;

Το δεύτερο μέρος του sci-fi έπους αποτελεί άμεση συνέχεια του πρώτου καθώς ο Villeneuve αποφάσισε να χωρίσει το πρώτο βιβλίο του 1965 σε δύο διαφορετικές ταινίες. Κι ακόμη και για την μεγάλη διάρκεια των δύο ταινιών (το «Dune: Μέρος Δεύτερο» είναι 2 ώρες και 46 λεπτά) ο ίδιος σχολίασε ότι εμπιστεύεται το κοινό και συμπλήρωσε λέγοντας «Αυτή η ιστορία είναι πολύ πυκνή. Δεν θα έκανα ποτέ το ‘Dune’ ως μια ταινία. Αυτός θα ήταν και ο μόνος τρόπος για να επιτύχω». Άλλωστε, να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν όσες ταινίες έγιναν (το “Dune”  του David Lynch το 1984) ή πήγαν να γίνουν (αυτή του Alejandro Jodorowsky τη δεκαετία του ’70), δεν είχαν επιτυχία. Οπότε, ίσως η συνταγή όντως να κρύβεται στο να χωριστεί το βιβλίο σε πάνω από μια ταινίες.

«Dune: Μέρος Δεύτερο» του Denis Villeneuve

«Dune: Μέρος Δεύτερο» του Denis Villeneuve

Πάντως, το να υπάρχει δεύτερο μέρος μπορεί να ήταν καθαρή πρόθεση του σκηνοθέτη -ο οποίος είναι μεγάλος θαυμαστής των βιβλίων- αλλά δεν ήταν το ίδιο ξεκάθαρη από την μεριά των studio. Η σκέψη ήταν να καθοριστεί από την απόδοση του πρώτου μέρους, το οποίο βέβαια, τόσο στον τίτλο -πρώτο μέρος- όσο και στον τρόπο που τελειώνει, μας παρέπεμπαν στην σίγουρη ύπαρξη δεύτερου μέρους. Τελικά, μόλις τέσσερις μέρες μετά την κυκλοφορία της ταινίας στις αμερικανικές αίθουσες, δόθηκε το πράσινο φως για το δεύτερο μέρος!

Ποιοι ηθοποιοί επιστρέφουν & ποιοι αποχωρούν

Εφόσον, λοιπόν, το «Dune: Μέρος Δεύτερο» είναι συνέχεια του ίδιου βιβλίου, οι βασικοί χαρακτήρες δεν αλλάζουν. Συναντάμε και πάλι τον Timothée Chalamet ως Paul Atreides, την Rebecca Ferguson ως Lady Jessica, δηλαδή την Bene Gesserit μητέρα του Paul αλλά και την Zendaya ως Chani, μια νεαρή Fremen πολεμίστρια, της οποίας ο ρόλος στην πρώτη ταινία ήταν πολύ μικρός κι εδώ διευρύνεται.

Η Rebecca Ferguson ως Lady Jessica

Η Rebecca Ferguson ως Lady Jessica

Επίσης, επιστρέφει ο Josh Brolin ως Gurney Halleck, μέντορας του Paul, ο Stellan Skarsgård ως Baron Vladimir Harkonnen, επικεφαλής του Οίκου Harkonnen και κύριος εχθρός του Οίκου Atreides, ο Dave Bautista ως Glossu Rabban Harkonnen, ανιψιός του Baron Vladimir Harkonnen, η Charlotte Rampling ως Gaius Helen Mohiam, μια Bene Gesserit Reverend Mother και ο Javier Bardem ως Stilgar, αρχηγός της φυλής των Fremen.

Αυτοί που δεν θα επιστρέψουν για το δεύτερο μέρος είναι προφανώς ο Oscar Isaac ως Duke Leto Atreides και ο Babs Olusanmokun ως Jamis, καθώς σκοτώθηκαν στο πρώτο μέρος. Αλλά ούτε και ο Jason Momoa θα επιστρέψει ως Duncan Idaho, παρόλο που δεν θα ήταν απίθανο να τον συναντήσουμε μελλοντικά.

Οι νέοι χαρακτήρες

Αλλά το δεύτερο μέρος μάς εισάγει και ορισμένους νέους χαρακτήρες και οι ηθοποιοί που τους υποδύονται ολοκληρώνουν ένα πολύ εντυπωσιακό χολιγουντιανό cast που μπορεί να συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή σε μια και μόνο ταινία!

Η Florence Pugh ως Princess Irulan

Η Florence Pugh ως Princess Irulan

Οι νέες προσθήκες περιλαμβάνουν τον Austin Butler ως Feyd-Rautha Harkonnen, νεότερο ανιψιό του Baron Vladimir Harkonnen και επερχόμενο διάδοχο του Οίκου Harkonnen, την Florence Pugh ως Princess Irulan, κόρη του Αυτοκράτορα, τον Christopher Walken ως Shaddam IV, Padishah Αυτοκράτορα του Known Universe και επικεφαλής του Οίκου Corrino, την Léa Seydoux ως Lady Margot Fenring, μια Bene Gesserit και κοντινή φίλη του Αυτοκράτορα και την Anya Taylor-Joy ως Alia Atreides, αγέννητη αδερφή του Paul, η οποία εμφανίζεται στα οράματά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕμφάνιση-έκπληξη για την Anya Taylor-Joy στο “Dune: Part Two”12.09.2018

Οι συνεργάτες του Denis Villeneuve που επιστρέφουν

Ως γνωστόν «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» και μετά την άκρως επιτυχημένη συνεργασία τους στο “Dune: Part One”, πολλοί επέστρεψαν στους ίδιους ρόλους. Αρχικά, επέστρεψε ο συν-σεναριογράφος του Villeneuve, Jon Spaihts αλλά και ο διευθυντής φωτογραφίας, Greig Fraser, ο οποίος κέρδισε Όσκαρ για τη δουλειά του στην πρώτη ταινία. Ακόμη, συναντάμε και πάλι τον καλλιτεχνικό σχεδιαστή, Patrice Vermette, τον μοντέρ, Joe Walker και τον υπεύθυνο οπτικών εφέ, Paul Lambert, οι οποίοι όλοι κέρδισαν Όσκαρ στην πρώτη ταινία.

Στα γυρίσματα του «Dune: Μέρος Δεύτερο» του Denis Villeneuve

Στα γυρίσματα του «Dune: Μέρος Δεύτερο» του Denis Villeneuve

Φυσικά, δεν γινόταν να λείπει και ο εξίσου κάτοχος Όσκαρ για το “Dune: Part One”, Hans Zimmer, ο οποίος και πάλι υπογράφει την μουσική της ταινίας. Μάλιστα, ο Zimmer συνέθεσε πάνω από 90 λεπτά μουσικής πριν ανακοινωθεί η ταινία, με σκοπό να δώσει έμπνευση στον Villeneuve να γράψει το σενάριο. Δύο από αυτά τα κομμάτια κυκλοφόρησαν στις 15 Φεβρουαρίου 2024 με τους τίτλους “A Time of Quiet Between the Storms” και “Harvester Attack” ενώ, ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ με το soundtrack κυκλοφόρησε στις 23 Φεβρουαρίου.

Η ερωτική ιστορία του Paul Atreides με την Chani

Καθώς ο Paul Atreides ενσωματώνεται στην φυλή των Fremen, θα γνωρίσει καλύτερα την Chani. Ο ίδιος ο Villeneuve έχει δηλώσει για αυτή την ερωτική ιστορία ότι «Στον πυρήνα υπάρχει μια ερωτική ιστορία ανάμεσα στον Paul και την Chani. Το πώς ο Paul θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της, πώς εκείνη θα του ανοίξει την καρδιά της και πώς θα βρουν έναν τρόπο να ελευθερώσουν τον κόσμο της Chani από τον έλεγχο των Harkonnen. Είναι μια πολύ συναισθηματική ταινία».

«Dune: Μέρος Δεύτερο» του Denis Villeneuve

«Dune: Μέρος Δεύτερο» του Denis Villeneuve

Η Zendaya έχει σχολιάσει πως «Ήταν αστείο το να προσπαθώ να καταλάβω πώς φλερτάρουν σε αυτήν την φουτουριστική διαστημική γλώσσα». Για τον Chalamet ο χαρακτήρας της Chani είναι κάτι σαν «ηθική πυξίδα» για τον χαρακτήρα που υποδύεται. Ακόμη, ο ίδιος έδωσε εύσημα στο παίξιμο της Zendaya, λέγοντας ότι «Φέρνει ακριβώς αυτό που έφερνε και στην πρώτη ταινία -το οποίο ήταν απίστευτο- αλλά σε αφθονία».

Ο ρόλος του Austin Butler

Ο Austin Butler υποδύεται τον Feyd-Rautha Harkonnen, επερχόμενο διάδοχο του Οίκου Harkonnen. Ο Denis Villeneuve περιέγραψε τον ρόλο αυτό ως «μια διασταύρωση ανάμεσα σε έναν ψυχοπαθή δολοφόνο, έναν ολυμπιονίκη μετρ του ξίφους, ένα φίδι και τον Mick Jagger». Ο τελευταίος είναι πιθανόν και μια αναφορά στο ότι ο ίδιος ο Jagger επρόκειτο να παίξει αυτόν τον ρόλο στην κινηματογραφική μεταφορά του Jodorowsky, που δεν έγινε ποτέ.

Ο ίδιος ο Butler μίλησε για την προσέγγισή του στον ρόλο: «Σίγουρα στο παρελθόν με τον ‘Elvis’ εξερεύνησα το να ζω μέσα σε αυτόν τον κόσμο για τρία χρόνια κι αυτό να είναι το μόνο πράγμα που σκέφτομαι μέρα-νύχτα. Με τον Feyd, ήξερα ότι αυτό θα ήταν ανθυγιεινό για την οικογένεια και τους φίλους μου…Οπότε πήρα μια συνειδητή απόφαση να έχω ένα όριο. Επέτρεψε μεγαλύτερη ελευθερία μεταξύ του action και του cut γιατί ήξερα ότι πρόκειται να προστατεύσω όλους τους άλλους πέρα από το πλαίσιο αυτού που κάναμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξαπλώνεται μέσα στη ζωή σου. Αλλά ήξερα ότι δεν θα έκανα κάτι επικίνδυνο έξω από αυτό το όριο και με έναν τρόπο που να μου επέτρεπε να πάει πιο βαθιά». 

Ο Austin Butler ως Feyd-Rautha Harkonnen

Ο Austin Butler ως Feyd-Rautha Harkonnen

Κι ο Villeneuve του σχολίασε για τον τρόπο που έπαιζε ότι «Όταν η κάμερα έτρεχε, ήταν λες και ήσουν δαιμονισμένος. Όταν η κάμερα σταματούσε, ήσουν ακόμη ίσως 25 ή 30% Feyd. Τόσο-όσο ώστε να είσαι ακόμη παρόν και συγκεντρωμένος αλλά αφαιρώντας αρκετό ώστε να μην σκοτώσεις κάποιον στο σετ».

Η τρίτη ταινία

Ίσως είναι κάπως νωρίς να συζητάμε για τρίτη ταινία μην έχοντας δει ακόμη τη δεύτερη. Ωστόσο, είναι τόσο σίγουρο ότι θα υπάρξει τρίτη ταινία που δεν γίνεται να το παραβλέψουμε. Η τρίτη ταινία θα βασίζεται στο δεύτερο βιβλίο με τίτλο “Dune Messiah” και θα έχει στόχο να δημιουργηθεί ένας επίλογος, μέσα από μια ολοκληρωμένη τριλογία. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης έχει δηλώσει πως θα ήθελε ένα διάλειμμα πριν προχωρήσει στην συνέχεια αυτού. «Οπωσδήποτε υπάρχει η επιθυμία για μια τρίτη ταινία αλλά δεν θέλω να το βιάσω. Ο κίνδυνος στο Χόλιγουντ είναι ότι οι άνθρωποι ενθουσιάζονται και σκέφτονται μόνο τις ημερομηνίες κυκλοφορίας, όχι την ποιότητα» δήλωσε ο Villeneuve.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Zendaya μεταμορφώθηκε σε couture robot για την πρεμιέρα του Dune: Part Two12.09.2018

Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε το «Dune: Μέρος Δεύτερο» στους κινηματογράφους από τις 29 Φεβρουαρίου από την Tanweer.

Δείτε το τρέιλερ

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b