MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

2ο Φεστιβάλ Kino Athens: Οι δωρεάν προβολές και οι εκδηλώσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, καθώς και του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος Μικρού Μήκους του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας Kino Athens θα προβληθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με δωρεάν είσοδο.

2ο Φεστιβάλ Kino Athens: Οι δωρεάν προβολές και οι εκδηλώσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Monopoli Team

Το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, καθώς και του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος Μικρού Μήκους του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας Kino Athens θα προβληθεί από τις 2 ως τις 10 Μαρτίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, υπό την Αιγίδα του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ελεύθερη είσοδο.

Παράλληλα, όπως είχε ανακοινωθεί, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 4 με 7 Μαρτίου, θα προβληθούν οι υποψήφιες ταινίες για το φετινό Βραβείο Κοινού LUX 2024, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη European Film Academy, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas.

Επιπλέον, η τελετή απονομής των βραβείων, όπου ειδική κριτική επιτροπή θα απονείμει τα Χρυσά Ελάφια Μεγάλου και Μικρού Μήκους, θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στις 19:00, ενώ αμέσως μετά στις 21:30, θα προβληθεί η ταινία που θα σημάνει τη λήξη του φετινού Kino Athens. Πρόκειται για την ταινία «Portrait of a Certain Orient» (Μια Ανατολή στον Αμαζόνιο), του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Marcelo Gomes, που θα προβληθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Όλες οι προβολές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έχουν ως εξής:

Σάββατο 2/3/2024

19.00 «Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος»

Σύνοψη: Μετά την τηλεοπτική δόξα που γνώρισε, ο Φάνης έχει πάρει για τα καλά την κατηφόρα. Το μόνο που χρειάζεται πλέον για να επανέλθει είναι ένα θεϊκό σημάδι. Ο Παύλος ζει στον τέλειο κόσμο. Εκείνο όμως που τον κρατάει μακριά από την καριέρα και την ιδανική οικογενειακή ζωή είναι η ίδια πραγματικότητα. Οι ζωές τους μπερδεύονται, όταν ένα σκυλάκι με το όνομα Μάφιν είναι πια νεκρό.

21.30 «Πάνω από τα σύννεφα»

Σύνοψη: Ο Ραμίρο είναι μάγειρας σε ένα μπαρ. Ο Ερνάν είναι άνεργος τεχνικός. Η Nora είναι νοσοκόμα σε δημόσιο νοσοκομείο. Η Lucía είναι υπάλληλος σε ένα βιβλιοπωλείο. Τέσσερις ιστορίες και μια ασπρόμαυρη πόλη με συννεφιασμένο ουρανό. Κανείς τους δεν γνωρίζεται μεταξύ τους, είναι απλώς κάτοικοι της ίδιας πόλης.

Κυριακή 3/3/2024

18.00 «ΕΔ Μικρού Μήκους»

20.00 «Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα»

Σύνοψη: Υπήρχαν στιγμές που έκλεινα την πόρτα και ερωτήματα πλημμύριζαν το μυαλό μου. Ένα από αυτά ήταν όσο ισχυρό χρειαζόταν για να ανοίξω την κάμερα. Αγαπιούνται; H Νότα και ο Ηλίας είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που ζει σε διαφορετικούς κόσμους. Το μόνο κοινό σε αυτούς τους κόσμους είναι η αργή και δύσκολη αποσύνθεση του μυαλού και του σώματος.

21.30 «Ο χειμώνας που έρχεται»

Σύνοψη: Το 2011, η παρατεταμένη ένοπλη σύγκρουση στη Χώρα των Βάσκων φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Μια νεαρή γυναίκα δραπετεύει με έναν ξεκάθαρο στόχο: να περάσει τα σύνορα, το “muga”. Γνωρίζει ότι αυτό θα την απομακρύνει από το σπίτι και τις ρίζες της, όπου δεν είναι πλέον ασφαλής. Κατά τη διαφυγή της, φτάνει στη Zubieta, ένα συνοριακό χωριό όπου αρχαίοι μύθοι και σύγχρονες συγκρούσεις μοιάζουν να συγκλίνουν. Κρυμμένη στη σοφίτα ενός από τα σπίτια της πόλης του χωριού, αρχίζει να παρατηρεί μια αμετάβλητη καθημερινότητα.

Δευτέρα 4/3/2024

19.00 «Το Ποταμόπλοιο»

Περίληψη: Το κέντρο ημερήσιας φροντίδας «Adamant» είναι μοναδικό στο είδος του: είναι πλωτό. Βρίσκεται στον Σηκουάνα, στην καρδιά του Παρισιού, και υποδέχεται ενήλικες που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, προσφέροντάς τους φροντίδα που τους προσγειώνει στο χρόνο και στο χώρο και τους βοηθά να αναρρώσουν ή να διατηρήσουν το ηθικό τους. Η ομάδα που διαχειρίζεται το κέντρο είναι μία από εκείνες που προσπαθούν να αντισταθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στην υποβάθμιση και την απανθρωποποίηση της ψυχιατρικής. Η ταινία μας προσκαλεί να επιβιβαστούμε σε αυτή την πλωτή δομή και να γνωρίσουμε τους ασθενείς και τους φροντιστές που καθημερινά της δίνουν ζωή.

21.30 «Peter Pan»

Σύνοψη: Ο Τζιμπρίλ είναι στις αρχές των είκοσι του, οι τσέπες του είναι άδειες, η γυναίκα που αγαπάει διέκοψε την εγκυμοσύνη της, έχει μια υπερβολικά αφοσιωμένη μητέρα, έναν πατέρα μιγά που δεν έφυγε ποτέ από την Αφρική για να τον συναντήσει, έντονες επιθυμίες και αβύσσους που τον στοιχειώνουν. Χωρίς προειδοποίηση, βάζει τέλος στη ρομαντική του σχέση και φεύγει στη Μασσαλία, όπου βρίσκει μια σύγχρονη Χώρα του Ποτέ.

Τρίτη 5/3/2024

19.00 «Στο γραφείο των καθηγητών»

Περίληψη: Η Carla Nowak, μια νεαρή καθηγήτρια που διδάσκει γυμναστική και μαθηματικά σε λύκειο, εμφανίζεται για το πρώτο της μάθημα στο καινούριο της σχολείο. Αυτό που διακρίνει πρωτίστως την Κάρλα από τους νέους συναδέλφους της είναι ο ιδεαλισμός της. Όμως μια σειρά ανεξιχνίαστων κλοπών μολύνει την ατμόσφαιρα ανάμεσα στους διδάσκοντες. Όταν ένας Τούρκος μαθητής κατηγορείται και καλείται ταπεινωτικά να εμφανιστεί μπροστά στον διευθυντή, η Carla αποφασίζει να το ψάξει. Με τη βοήθεια μιας κρυφής κάμερας και προς έκπληξη όλων, αποκαλύπτει τον δράστη: είναι άσημη γραμματέας του σχολείου, Friederike Kuhn. Η αποκάλυψή της όμως θέτει την Κάρλα μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο δίλημμα: Η Friederike Kuhn είναι η μητέρα του πιο ταλαντούχου μαθητή της, Oskar Kuhn. Η Carla χάνει σταδιακά αλλά σταθερά τον έλεγχο της κατάστασης. Από τη μία πλευρά, απομονώνεται όλο και περισσότερο από τους συναδέλφους της. Από την άλλη πλευρά, η Carla πρέπει να αντιμετωπίσει την ψυχολογική πίεση που έχει προκαλέσει στον Oskar, καθώς τα άλλα παιδιά αρχίζουν να τον αποκαλούν «γιο της κλέφτρας». Η διεύθυνση του σχολείου έχει μια απλή λύση για τέτοιες περιπτώσεις: ο Oskar θα πρέπει να πάει σε κάποιο άλλο σχολείο. Ο Oskar, απτόητος όπως και η μητέρα του που έχει πια αποβληθεί από το σχολείο, επικοινωνεί με τη σχολική εφημερίδα. Δημοσιοποιεί την άποψη της μητέρας του, γεγονός που πυροδοτεί μια έντονη συζήτηση γύρω από την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

21.30 «Η εφεύρεση του άλλου»

Σύνοψη: To «The invention of the Other» είναι ένα επικό, οικείο και διαδικαστικό ντοκιμαντέρ για μια από τις σημαντικότερες αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στα βάθη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Το έργο προσπαθεί να έρθει σε επαφή με μια ομάδα απομονωμένων ιθαγενών της εθνοτικής ομάδας Korubo που βρίσκεται σε ευάλωτη κατάσταση και προωθεί την επανένωση με ένα μέρος της οικογένειας. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Bruno Pereira, ο οποίος αργότερα θα δολοφονηθεί στην ίδια περιοχή και θα μετατραπεί σε διεθνές σύμβολο υπέρ των ιθαγενών και του δάσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Kino Athens: Δωρεάν προβολές των υποψήφιων για το Βραβείο Κοινού Lux 2024 ταινιών στο ΙΜΚ12.09.2018

Τετάρτη 6/3/2024

19.00 «Τα πεσμένα φύλλα»

Περίληψη: Jussi Vatanen) που συναντιούνται τυχαία μέσα στη νύχτα του Ελσίνκι και προσπαθούν να βρουν τον πρώτο, μοναδικό και απόλυτο έρωτα της ζωής τους. Η πορεία τους προς αυτόν τον αξιοσέβαστο στόχο επισκιάζεται από διάφορα προβλήματα: εκείνος είναι αλκοολικός, αριθμοί τηλεφώνου χάνονται, δεν ξέρουν ο ένας το όνομα του άλλου. Η ζωή έχει μια τάση να βάζει εμπόδια σ’ αυτούς που αναζητούν την ευτυχία. Η τρυφερή αυτή τραγικωμωδία, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ότι είχε χαθεί, είναι το τέταρτο μέρος της τριλογίας του Aki Kaurismäki για την εργατική τάξη («Shadows in Paradise», «Ariel» και «The Match Factory Girl»)

21.30 «Παταγονία»

Σύνοψη: Ο εικοσάχρονος Γιούρι ζει σε μια μικρή ιταλική πόλη με μια ηλικιωμένη θεία, που είναι η μόνη οικογένεια που γνώρισε ποτέ. Μια μέρα, συναντά τον πλανόδιο διασκεδαστή Αγκοστίνο, ο οποίος του υπόσχεται την ανεξαρτησία που ποτέ δεν συνειδητοποίησε ότι αναζητούσε. Ονειρευόμενοι την ελευθερία της Παταγονίας, οι δυο τους ξεκινούν ένα ταξίδι αυτοεπιβεβαίωσης που θα μετατραπεί σε εφιάλτη αιχμαλωσίας.

Πέμπτη 7/3/2024

19.00 «Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας»

Περίληψη: Κρυμμένη σε ένα καταπράσινο δάσος στη νότια Εσθονία, μια ομάδα γυναικών συναντιέται στο ασφαλές σκοτάδι μιας σάουνας καπνού για να μοιραστεί τις πιο μύχιες σκέψεις και τα μυστικά της. Τυλιγμένες μέσα στην πυκνή ζέστη της σάουνας, ξεγυμνώνονται για να αποβάλουν τους φόβους και τη ντροπή που έχουν παγιδευτεί στο σώμα τους και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.

21.30 «Άκαρδη»

Σύνοψη: Καλοκαίρι 1996, βορειοανατολική ακτή της Βραζιλίας. Η Tamara απολαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες στο ψαροχώρι όπου ζει πριν αναχωρήσει για τη Μπραζίλια για τις σπουδές της. Μια μέρα, ακούει για μια έφηβη που πήρε το παρατσούκλι Heartless από μια ουλή που έχει στο στήθος της. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ταμάρα νιώθει μια αυξανόμενη έλξη γι’ αυτό το μυστηριώδες κορίτσι.

Παρασκευή 8/3/2024

19.00 «Πένθος-Αυτοί που μένουν»

Σύνοψη: Μια καταβύθιση στον κόσμο του πένθους μέσα από τρεις ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία: τις στυγνές δολοφονίες του Shahzad Luqman, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου. Οι οικογένειες των θυμάτων συνομιλούν με τις απουσίες τους, υπερασπίζονται τη μνήμη των νεκρών, μεταμορφώνουν την οδύνη τους σε αγώνα για δικαιοσύνη.

21.30 «Gazoline rainbow»

Σύνοψη: Aφήνοντας πίσω τους το το λύκειο, πέντε έφηβοι από τη μικρή πόλη του Όρεγκον αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια τελευταία περιπέτεια. Μπαίνοντας σε ένα φορτηγάκι με σπασμένο φανάρι, η αποστολή τους είναι να φτάσουν σε ένα μέρος που δεν έχουν πάει ποτέ – την ακτή του Ειρηνικού, πεντακόσια μίλια μακριά. Το σχέδιό τους, στο σύνολό του: «Γάμα τα».

Σάββατο 9/3/2024

18.00 «ΕΔ Μικρού Μήκους ΙΙ»

19.30 «Μούσα»

 Σύνοψη: Η ερωτική ιστορία του Σίμου και του Μούσα. Μια κάθοδος στο σκοτάδι με οδηγό τον Σίμο. Ο Μούσα θέλει να φύγει. Στην προσπάθειά του να τον κρατήσει, ο Σίμος ανοιγοκλείνει την πόρτα που χωρίζει το όνειρο από την πραγματικότητα. Θα χάσει τον Μούσα; Τον εαυτό του; Ή τον εαυτό του μέσα στον Μούσα;

21.30 «Εικόνες φαντασμάτων»

Σύνοψη: Το «Picture of Ghosts» είναι ένα πολυδιάστατο ταξίδι στο χρόνο, τον ήχο, την αρχιτεκτονική και την κινηματογραφική δημιουργία, που διαδραματίζεται στο αστικό τοπίο του Ρεσίφε, της παραθαλάσσιας πρωτεύουσας της Βραζιλίας Περναμπούκο: ένα ιστορικό και ανθρώπινο έδαφος, που εξετάζεται μέσα από τις μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες που χρησίμευσαν ως χώροι συναναστροφής κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Συνδυάζοντας αρχειακό ντοκιμαντέρ, μυστήριο, αποσπάσματα ταινιών και προσωπικές αναμνήσεις, η ταινία είναι ο χάρτης μιας πόλης μέσα από τον φακό του κινηματογράφου.

Κυριακή 10/3/2024

19.00 Βραβεία

21.30 «Μια Ανατολή στον Αμαζόνιο»

Σύνοψη: Στο τέλος της δεκαετίας του 1940, ο Λίβανος ολισθαίνει προς μια καταστροφική σύγκρουση. Τα καθολικά αδέλφια Emilie και Emir αποφασίζουν να φύγουν για τη Βραζιλία. Στο πλοίο για τη νέα τους πατρίδα, η Emilie ερωτεύεται τον Omar, έναν μουσουλμάνο έμπορο. Για τον εξοργισμένο και ζηλιάρη Emir, η σχέση αυτή είναι ανυπόφορη. Καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται με φόντο το μαγευτικό τροπικό δάσος, οι πράξεις του Emir και η επιλογή που κάνει στη συνέχεια η Emilie οδηγούν σε καταστροφικές συνέπειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑKino Athens: Tο 2ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου έρχεται στην Αθήνα12.09.2018

Το Kino Athens πραγματοποιείται για 2η χρονιά από 1 έως 10 Μαρτίου 2024, υπό την Αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Τεχνόπολη και το Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Η διοργάνωση υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, του Athens Film Office και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Περιλαμβάνει ταινίες κάθε είδους, από όλο τον κόσμο, από το ανεξάρτητο σινεμά, με διαγωνιστικά τμήματα μικρού και μεγάλου μήκους, εργαστήρια, masterclasses, DJ sets και άλλες παράλληλες δράσεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Είσοδος Ελεύθερη σε όλες τις Προβολές.

Προκράτηση θέσεων εδώ.

Όλο το Πρόγραμμα Προβολών και Δράσεων του Kino Athens εδώ.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b