MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Πινόκιο: Παραστάσεις στο Εθνικό για όλη την οικογένεια σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας

Η παράσταση για παιδιά του Βασίλη Μαυρογεωργίου, «Πινόκιο», στο Εθνικό Θέατρο Rex – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», θα είναι, για δύο ημερομηνίες, προσβάσιμη για άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς και για Κ/κωφά και Βαρήκοα άτομα.

Πινόκιο: Παραστάσεις στο Εθνικό για όλη την οικογένεια με συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας
Monopoli Team

Το Εθνικό Θέατρο, η πρώτη σκηνή της χώρας, πιστεύει στην ισότητα και στο δικαίωμα όλων των ατόμων στην ανεμπόδιστη πρόσβαση σε παραστάσεις, αλλά και τη συμμετοχή τους με ίσες ευκαιρίες σε θεατρικές δράσεις. Η Alpha Bank, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για ισότιμη πρόσβαση όλων σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, αλλά και επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα προσβασιμότητας, συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο παραστάσεων σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας.

O «Πινόκιο» παρουσιάζεται από 15 Νοεμβρίου ’23 με μεγάλη επιτυχία σε μια διασκευή του έργου του Κάρλο Κολόντι από τον Κρις Κούπερ και σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου, στο  Θέατρο Rex-Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη». Οι παραστάσεις  θα είναι προσβάσιμες για άτομα με οπτική αναπηρία με Υπηρεσίες Απτικής Ξενάγησης πριν την έναρξη των παραστάσεων και Ακουστικής Περιγραφής κατά την διάρκειά τους, καθώς και για Κ/κωφά και Βαρήκοα άτομα με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και SDH Υπέρτιτλους. Οι προσβάσιμες  παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τις εξής ημέρες και ώρες: Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις  16:30 και Κυριακή 21 Απριλίου στις  15.00.

Trailer στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα:

Trailer με Ακουστική Περιγραφή εδώ:

Πινόκιο: Λίγα λόγια για το έργο

Ένα μαγικό κουτί γεμάτο εκπλήξεις και αναπάντεχα δώρα ανοίγει στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί την πολυαγαπημένη ιστορία του Κάρλο Κολόντι, Πινόκιο σε μια σύγχρονη εκδοχή της από τον Κρις Κούπερ, και μας οδηγεί σε μια μεγάλη περιπέτεια που τα πάντα αλλάζουν και τα πάντα είναι δυνατά!

Το κλασικό παραμύθι που ανέθρεψε και μάγεψε δεκαετίες τώρα γενιές μικρών και μεγαλύτερων θεατών αφηγείται τις περιπέτειες μιας ξύλινης μαριονέτας, του Πινόκιο. Η Αλεπού και ο Γάτος θα τον πείσουν να λοξοδρομήσει από τον σχολικό του δρόμο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αν τους ακολουθήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανεμελιά τον περιμένει. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως του υποσχέθηκαν και ο Πινόκιο θα αναγκαστεί να περάσει από χίλια κύματα, να αντισταθεί στους πειρασμούς, να αλλάξει, να δυναμώσει και να ωριμάσει για να καταφέρει στο τέλος να βρεθεί και πάλι μαζί με τον πατέρα του, τον Τζεπέτο.

Αν και γραμμένο προς τα τέλη του 19ου αιώνα (1883), οι κωμικό-τραγικές περιπέτειες του Πινόκιο φαντάζουν πιο επίκαιρες από πότε. Ζώντας μια σκληρή πραγματικότητα, σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν γρήγορα και καταλυτικά αναπόφευκτα τίθενται τα ερωτήματα: «Πώς ένα παιδί εντάσσεται στη σύγχρονη κοινωνία; Πώς μπορεί να χωρέσει στο πρότυπο του ενήλικα; Ποια κομμάτια της αθωότητάς του πρέπει να χάσει προκειμένου να επιβιώσει;», επισημαίνει σκηνοθέτης της παράστασης. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου έχοντας στο πλάι του έναν πολυπληθή θίασο νέων ταλαντούχων ηθοποιών και την ονειρική μουσική του Νίκου Κυπουργού στήνει ένα σκηνικό παιχνίδι προκειμένου να μιλήσει για ζητήματα εξόχως σοβαρά.

Στον κόσμο του Πινόκιο τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται: ένας κορμός ξύλου μετατρέπεται σε μαριονέτα, ένα φωτεινό λούνα παρκ μεταμορφώνεται σε σκοτεινή κοιλιά ενός επικίνδυνου θαλάσσιου κήτους, μια σκανδαλιάρα μαριονέτα σε ένα γελαστό στοργικό αγόρι. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και ακατάπαυστα μεταλλάσσεται, όπως ακριβώς το σκηνικό της Θάλειας Μέλισσα, το μόνο που μένει σταθερό είναι η πίστη στον εαυτόν μας και η δύναμη της φιλίας… γιατί όλοι έχουμε κοντά μας έναν γαλάζιο γρύλλο να μας προστατεύει και να μας βοηθά να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα… ακόμα και τα άπιαστα.

Τις υπηρεσίες προσβασιμότητας σχεδιάζει και υλοποιεί ο πολιτιστικός οργανισμός liminal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠινόκιο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου12.09.2018

Συντελεστές προσβασιμότητας

Ακουστική Περιγραφή: Μαρία Θρασυβουλίδη, Βανέσσα Καλπία
Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Θρασυβουλίδη
Απτική Ξενάγηση: Μαρία Θρασυβουλίδη
Διερμηνεία στην ΕΝΓ: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου, Τόνια Παπαντωνάκη
Υπέρτιτλοι για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα: Γρηγόρης Σταθόπουλος
Λογισμικό Υπερτίτλων: supertitles.gr
Ποιοτικός έλεγχος: Εύα Γκρίτζαλη, Σταυρούλα Κουστένη, Άννα Μαρία Φώσκολου
Συντονισμός: Χρίστος Παπαμιχαήλ
Σχεδιασμός υπηρεσιών προσβασιμότητας: liminal

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις  16:30 και Κυριακή 21 Απριλίου στις  15.00.

Τιμές εισιτηρίων: ΑμεΑ – Συνοδών: 5 ευρώ.

Εκδοτήρια: Εθνικό Θέατρο – REX, Πανεπιστημίου 48. Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2105288170-171, 2103305074, 2103301881. Από Τετάρτη έως Κυριακή και ώρες 09.30 – 21.00. Κρατήσεις μέσω email: [email protected]

Οι κρατήσεις μέσω τηλεφώνου και email είναι έγκυρες μόνο εφόσον αναφέρονται τα παρακάτω: ονοματεπώνυμο, αριθμός θέσεων, επιθυμητή παρεχόμενη υπηρεσία (Διερμηνεία, Υπέρτιτλοι, Ακουστική Περιγραφή, Απτική Ξενάγηση).

Οι αίθουσες του Εθνικού Θεάτρου είναι προσβάσιμες σε χρήστες-χρήστριες αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ οι σκύλοι-οδηγοί είναι ευπρόσδεκτοι. Για διευκόλυνση των κρατήσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal: [email protected] και 6993076378.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b