MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γαλλία: Μετά τη Μόνα Λίζα και ο Μονέ στόχος περιβαλλοντικών ακτιβιστών

Οι Ακτιβιστές της οργάνωσης «Riposte Alimentaire», λίγες εβδομάδες μετά την «επίθεση» τους στη Μόνα Λίζα, έριξαν σούπα στον πίνακα «Le Printemps» του Κλοντ Μονέ, θέλοντας να επιστήσουν την προσοχή στην κλιματική και κοινωνική κρίση που πλησιάζει.

Πηγή φωτογραφίας: «Riposte Alimentaire»/X
Monopoli Team

Ακτιβιστές για το περιβάλλον πέταξαν σούπα στο έργο του Κλοντ Μονέ, «Le Printemps», που στεγάζεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λυών. Αν και ο πίνακας προστατευόταν από γυαλί, ωστόσο χρειάστηκε επιθεώρηση από ειδικούς και αποκατάσταση. Η πράξη αυτή αποτελεί μέρος μιας διαμαρτυρίας που έχει ως αίτημα τις ριζικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.

«Αυτή η άνοιξη θα είναι η μόνη που θα μας απομείνει αν δεν αντιδράσουμε. Τι θα ζωγραφίσουν οι μελλοντικοί μας καλλιτέχνες; Τι θα ονειρευόμαστε αν δεν θα υπάρχει πια άνοιξη»; φώναξαν οι δύο ακτιβίστριες μπροστά από τον πίνακα.

Η γαλλική οργάνωση «Riposte Alimentaire» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ανάρτηση της στο X. Πρόκειται για ένα “κίνημα πολιτικής αντίστασης” που διεκδικεί το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη διατροφή για όλους. Χρησιμοποίησε αυτή τη δράση για να επιστήσει την προσοχή στην κλιματική και κοινωνική κρίση που πλησιάζει.

«Το όνομά μου είναι Ilona, είμαι 20 ετών και πριν από αρκετά χρόνια αποφάσισα να λάβω μέρος στο κίνημα πολιτικής αντίστασης. Για εμάς και για όλες τις επόμενες γενιές, πρέπει να δράσουμε τώρα, πριν να είναι πολύ αργά», γράφει η μια εκ των δύων ακτιβιστριών που συμμετείχε στη δράση.

Αμέσως μετά το περιστατικό, η αίθουσα όπου εκτίθεται ο πίνακας, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε το 1872, εκκενώθηκε και η αστυνομία συνέλαβε τις δύο ακτιβίστριες. Το μουσείο υπέβαλλε καταγγελία για βανδαλισμό. Σε ανάρτηση του, στο X, o Δήμαρχος της Λυών, Gregory Douchet, δήλωσε: «Λυπάμαι για την ενέργεια που έγινε σήμερα στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λυών εναντίον ενός πίνακα του Μονέ. Όλη μου η υποστήριξη στους υπαλλήλους, που αναγκάστηκαν να κλείσουν μέρος του μουσείου. Αλλά μπροστά στην κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η αγωνία είναι δικαιολογημένη. Ανταποκρινόμαστε σε αυτό με αποφασιστική δράση». 

Η ίδια ομάδα πραγματοποίησε άλλη μια “επίθεση”  με σούπα, τον Ιανουάριο, στη «Μόνα Λίζα», στο Μουσείο του Λούβρου. Οι εμπλεκόμενοι τότε ακτιβιστές καταδικάστηκαν σε εθελοντική εργασία για μια φιλανθρωπική οργάνωση. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που πίνακες του Μονέ γίνονται στόχος ακτιβιστών περιβαλλοντολόγων. Τον Οκτώβριο του 2022, ένας άλλος πίνακας δέχθηκε επίθεση στη Γερμανία. Τον Ιούνιο του 2023, ακτιβιστές στη Στοκχόλμη βανδάλισαν ένα ακόμη έργο του Μονέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜόνα Λίζα: Δεν υπέστη ζημιές ο πίνακας του Ντα Βίντσι μετά την επίθεση των ακτιβιστών12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b