MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Free City: 3 δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη για την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου

Κινηματογράφος, εκθέσεις και ντοκιμαντέρ στη σημερινή δωρεάν ατζέντα μας, για την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.

Monopoli Team

1. Προβολή ταινίας “Ο τελευταίος των αδίκων” στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Ethnofest (Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας) διοργανώνει ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη μνήμη των Θυμάτων του Εθνικοσοσιαλισμού. Στις 25 Ιανουαρίου θα προβληθεί η ταινία “Ο τελευταίος των αδίκων” (2013) του Claude Lanzmann. Τo 1975, ο Κλοντ Λανζμάν είχε κάνει γυρίσματα στη Ρώμη, για την ταινία Shoah, με τον Μπένγιαμιν Μούρμελσταϊν, τον μοναδικό επιζήσαντα “Πρεσβύτερο” (Judenältester) και τελευταίο πρόεδρο του Εβραϊκού Συμβουλίου στο Γκέτο του Τερεζίενστατ, αλλά δεν χρησιμοποίησε ποτέ αυτές τις λήψεις. Μέχρι τώρα. Η πολύωρη συνέντευξη με τον Μούρμελσταϊν θα υπερέβαινε τη σύλληψη της τανίας Shoah. Τώρα, ο Λανζμάν σκηνοθέτησε τις συνομιλίες με θέμα τον αμφιλεγόμενο ρόλο του Μούρμελσταϊν ως ηγετικής δύναμης, ρόλο που του επιβλήθηκε παρά τη θέλησή του, προσθέτοντας νέες λήψεις από τη Βιέννη, την Πολωνία, το Ισραήλ και το “γκέτο-βιτρίνα” Τερεζίενστατ. Η ταινία αποκαλύπτει την ασυνήθιστη προσωπικότητα του Μούρμελσταϊν, την εντυπωσιακή του ευφυΐα, το ακλόνητο θάρρος και το γερό μνημονικό του. Ο εκπληκτικός αφηγητής διηγείται με τρόπο ειρωνικό, σαρκαστικό και ειλικρινή ιστορίες που καλύπτουν τρεις περιόδους, από το Νίσκο της Πολωνίας στο Τερεζίενστατ και από τη Βιέννη στη Ρώμη.
25/01, 18:00 – 22:00
Ινστιτούτο Γκαίτε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Underground» στο Θέατρο Ακροπόλ12.09.2018

2. Αφιέρωμα στον Martin Scorsese στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, στις 19:00, η Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων της σειράς “Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες”, με την πρώτη εκδήλωση του χρόνου αφιερωμένη στον Martin Scorsese (Νέα Υόρκη, 1942 -). Ο Martin Scorsese είναι από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Ιστορίας του Αμερικανικού σινεμά, το οποίο υπηρετεί από την δεκαετία του 1960 και στο οποίο εξακολουθεί να έχει μεγάλη δραστηριότητα, όπως απέδειξε με την πρόσφατη επιτυχία του “Οι δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού”. Γεννημένος στην Νέα Υόρκη, πέρασε από αρκετά στάδια του κινηματογράφου πριν ασχοληθεί ο ίδιος με την σκηνοθεσία για να δώσει μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της δεκαετίας του 1970 (“Ο ταξιτζής”), του 1980 (“Οργισμένο είδωλο”, “Ο τελευταίος πειρασμός”), αλλά και του 2000 (“Ο πληροφοριοδότης” και “Ο Ιρλανδός”). Σε μεγάλο ποσοστό, το όνομα του Martin Scorsese έχει “ταυτιστεί” με τις ταινίες υποκόσμου, με ήρωες γκάνγκστερ της ιταλοαμερικανικής μαφίας, ένα περιβάλλον που βίωσε από παιδί μεγαλώνοντας στους σκληρούς δρόμους της Νέας Υόρκης. Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Scorsese και πάνω σ’ αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του και με το κοινό. Θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου, Γιάννης Ζουμπουλάκης και Κωνσταντίνος Καϊμάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μάκης Προβατάς.
25/01, 19:00
Ελληνοαμερικανική Ένωση

3. Εδουάρδος Σακαγιάν – Les Toits de Paris: Έκθεση στην Kalfayan Galleries

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση τoυ Εδουάρδου Σακαγιάν με τίτλο “Les Toits de Paris”. Τα εγκαίνια της έκθεσης “Les toits de Paris” θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024, 19.00-22.00. Η ζωγραφική του Εδουάρδου Σακαγιάν προκαλεί με την ειλικρίνεια και την ποιητικότητά της. Με το χαρακτηριστικό ζωγραφικό του ιδίωμα το οποίο διερευνά και διαρκώς πειραματίζεται με τα όρια της παραστατικότητας, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος με έδρα στην Αθήνα και το Παρίσι, προσκαλεί τους θεατές να περιηγηθούν στον δικό του μοναδικό ονειρικό κόσμο όπου παρελαύνουν θεατές, κλόουν, οδηγοί αυτοκινήτων και κολυμβητές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του καλλιτέχνη βρίσκεται όπως πάντα η μελέτη του φωτός, γεγονός που αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο και στη νέα σειρά με τίτλο “Les toits de Paris” (Οι Στέγες του Παρισιού) που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην γκαλερί Καλφαγιάν. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Μαρτίου 2024. Ωράρια λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 – 15.00 | Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00
25/01, 19.00 – 22.00
Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΆουγκουστ Στρίντμπεργκ: Η ζωή και το έργο ενός πρωτοποριακού δραματουργού12.09.2018

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b