MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Γιώργος Λάνθιμος: Όλα όσα ανέφερε για το “Poor Τhings”

Στο πλαίσιο της σύντομης συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Grande Bretagne ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε για την πολυσυζητημένη νέα ταινία του «Poor things» που θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες την 1η Ιανουαρίου.

@papadakispress 
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Λίγες μέρες πριν δούμε και στις ελληνικές αίθουσες την ταινία «Poor things» που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας και είναι υποψήφια για 7 Χρυσες σφαίρες, ο Γιώργος Λάνθιμος απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αποκαλύπτοντας ότι ήδη ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας του με τίτλο «Kinds of kindness».

O Γιώργος Λάνθιμος με τον Γιώργο Κρασσακόπουλο στη συνένετυξη Τύπου @papadakispress

Η σχέση του δημιουργού με το έργο του

Ο σκηνοθέτης παραδέχθηκε πως πρόθεσή του όταν ολοκληρώνει κάθε ταινία του είναι να «φεύγει» από τον ίδιο και να περνάει στον θεατή. Για αυτό προσπαθεί να φτιάχνει ταινίες «ανοιχτές σε διαφορετικές αναγνώσεις» ώστε να μπορούν να αγγίζουν πολλούς θεατές με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές εμπειρίες.

Για τις τυχόν «παρεμβάσεις» στο έργο του

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αποκάλυψε πως τόσο στην «Ευνοούμενη» (2018) όσο και στο «Poor things», τις δύο Χολιγουντιανές ταινίες του, είχε την απόλυτη ελευθερία έκφρασης από τους παραγωγούς. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση στη δουλειά του, για την οποία κρατά πάντοτε το final cut αλλά το ίδιο συνέβη και με την υπόλοιπη δημιουργική ομάδα του, που δούλεψε απερίσπαστη πάνω στο σχεδιασμό που είχαν κάνει εξ αρχής.

Για την αισθητική της ταινίας

Αναφορικά με την εικαστική προσέγγιση της ταινίας, ο Γιώργος Λάνθιμος αναφέρθηκε στην απόφαση του να ξεφύγει από το ρεαλιστικό πλαίσιο της βικτοριανής εποχής που περιγράφει το βιβλίο. Στόχος του ήταν να αφηγηθεί την ιστορία μέσα από τον τρόπο που βλέπει η ηρωίδα του Μπέλα Μπάξτερ – την οποία υποδύεται η Έμμα Στόουν– τον κόσμο που την περιβάλλει, κάτι που επίσης διαφοροποιεί την ταινία από το βιβλίο του σκοτσέζου Άλισντερ Γκρέι.

H Emma Stone σε σκηνή της ταινίας “Poor Things”

Για τη σκηνογραφία της ταινίας

Ο σκηνοθέτης επεσήμανε ότι έδωσε μεγάλη σημασία στα κοστούμια της ταινίας -που υπογράφει η ενδυματολόγος Χόλι Γουόλινγκτον- ως βασικό συστατικό της δραματουργίας αλλά και ως σημάδι ωρίμανσης της ηρωίδας του.

Για πρώτη φορά πρωτότυπη μουσική

Όπως παραδέχθηκε ο Γιώργος Λάνθιμος, η μουσική του Τζέρσκιν Φρέντιξ, με τον οποίο συνεργάζεται και στην επόμενη ταινία του, παιζει σημαντικό ρόλο στην ταινία. Να σημειώσουμε ότι ο σκηνοθέτης για πρώτη φορά χρησιμοποιεί πρωτότυπη μουσική αντί των αγαπημένων του θεμάτων και τραγουδιών, με τα οποία έχει «ντύσει» μουσικά τα προηγούμενα φιλμ του.

@papadakispress

Για τη διεθνή καριέρα του

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να γυριστεί το «Poor Things»στην Ελλάδα και αν τελικά ήταν σοφή η απόφασή του να φύγει από τη χώρα μας για να κάνει διεθνή καριέρα, απάντησε πως δεν θα μπορούσε να γίνει τότε, όταν πρωτοδιάβασε το βιβλίο το 2011-12, ένα φιλμ σαν αυτό στην Ελλάδα κυρίως για δύο λόγους. Λόγω των οικονομικών συνθηκών αλλά και επειδή πρακτικά δεν θα μπορούσε να στηριχτεί μια παραγωγή σαν αυτή. «Όταν ψάχναμε κατάλληλους χώρους για να φτιαχτεί το φιλμ, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επιλέξαμε αλλά δεν υπήρχαν τότε οι υποδομές για κάτι τέτοιο, ούτε η τεχνική γνώση της κατασκευής των σκηνικών που θέλαμε να δημιουργήσουμε. Κυρίως όμως έπρεπε να βρούμε πολύ μεγάλα στούντιο για να χρίσουμε την ταινία μας. Οπότε αναγκαστικά επιλέξαμε την Βουδαπέστη, που διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα στούντιο του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το «Poor things» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες την 1η Ιανουαρίου 2024 από την Feelgood.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b