MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
WEBINAR

“Μόνο Μαζί Μπορούμε”, το ηχηρό μήνυμα του Χαμόγελου του Παιδιού για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας παιδιών στο διαδίκτυο

Το Χαμόγελο του Παιδιού και το ICMEC, διοργάνωσαν ένα ενημερωτικό webinar με θέμα την «Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα» κι εδώ είναι όλα όσα μάθαμε.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 04.12.2023

Στα πλαίσια της στενής συνεργασίας του Χαμόγελου του Παιδιού με το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και τα Παιδιά θύματα Εκμετάλλευσης (International Centre for Missing and Exploited Children – ICMEC), αλλά και της ενεργούς κινητοποίησης του οργανισμού για ζητήματα πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης μέσω του διαδικτύου, ο Οργανισμός πραγματοποίησε μια διαδικτυακή συνάντηση κι εμείς «ήμασταν εκεί».

Με κεντρικό θέμα, την «Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα» και εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις εξειδικευμένων επιστημόνων, το webinar μας διαφώτισε για τις ενέργειες που λαμβάνονται σε ελληνικά και ευρωπαϊκά πλαίσια για την καταπολέμηση του ειδεχθούς φαινομένου.

Kelly Sikkema/Unsplash

Το καλωσόρισμα και τον γενικότερο συντονισμό της συνάντησης ανέλαβε η κυρία Zoé Colpaert, Διευθύντρια του Προγράμματος the HEROES/Europe στο ICMEC. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί εκ μέρους των Pilar Ramírez (Αντιπρόεδρος, Εθνική Ανάπτυξη Ικανοτήτων, Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και τα Παιδιά θύματα Εκμετάλλευσης), Benjamin Ousley Naseman (Γενικός Πρόξενος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα) και τον κύριο Κώστα Γιαννόπουλο, Πρόεδρο Δ.Σ., «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο κύριος Γιαννόπουλος, περιέγραψε περιεκτικά την μέχρι τώρα δράση του Οργανισμού όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα, προχωρώντας στις προσεχείς πρωτοβουλίες-πλατφόρμες που θα τεθούν υπό λειτουργία στην Ελλάδα, όπως το CyberTipline (Γραμμή αναφοράς περιστατικών παιδικής κακοποίησης). «Δεν έχουμε δυνατότητες, δεν υπάρχει οργάνωση, ωστόσο πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτά που έχουμε στα χέρια μας. Αν θέλουμε να αλλάξει το πρόβλημα στην Ελλάδα, πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη. Κι αυτό ακριβώς κάνει το Χαμόγελο του Παιδιού», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού.

Το έγκλημα πρέπει να έχει το σωστό όνομα

Στην εισαγωγική παρουσίαση της συνάντησης, η ανέλυσε τον ρόλο, τον σκοπό και τις προσπάθειες που καταβάλλει το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και τα Παιδιά θύματα Εκμετάλλευσης, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στις λέξεις με τις οποίες προσδιορίζουμε το συγκεκριμένο έγκλημα. «Οι λέξεις είναι πολύ σημαντικές, έτσι ώστε να μπορούμε να απεικονίσουμε το έγκλημα». Έτσι αντί του όρου της «Παιδικής Πορνογραφίας» που συναντάμε συχνότερα, η σωστότερη προσέγγιση είναι «Υλικό Σεξουαλικής Κακοποίησης παιδιού».

Photo by Mika Baymeister on Unsplash

Το τρίπτυχο: Πρόληψη | Παρέμβαση | Θεραπεία

Η κυρία Ιωάννα Χαρδαλούπα, Ψυχολόγος στο Κέντρο για τη Βία και τον Εκφοβισμό Bullying του Οργανισμού του Χαμόγελου του Παιδιού, αναφέρθηκε στον μείζονα ρόλο της πρόληψης μέσα από εκπαιδευτικές ενέργειες που αναλαμβάνει ο Οργανισμός σε παιδιά, νέους, γονείς και ειδικούς. Η έννοια του «Όχι», η έννοια του μυστικού, το «αντιδρώ-φωνάζω», η φράση «Μην αφήνεις κανένα να σε αγγίζει», καθώς και ο ρόλος του «Κακού Αγνώστου», αποτελούν τους κύριους άξονες των σεμιναρίων/εργαστηρίων/ομιλιών του Οργανισμού που σκοπεύουν ολοκληρωτικά στην ευαισθητοποίηση και στην οικειοποίηση των παιδιών με πιθανά σενάρια κακοποίησης, ώστε να μπορούν να προφυλαχθούν και να ζητήσουν βοήθεια.

Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων μειώνεται δραματικά, ενώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με βιντεοσκοπήσεις ακόμα και βρεφών. Photo by Ludovic Toinel on Unsplash

Η κυρία Σταυρούλα Σπυροπούλου, Ψυχολόγος στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, μας ενημέρωσε πλήρως για τη βαρύνουσα σημασία και τον σκοπό των Γραμμών Βοήθειας (1056, 116000 και 116111), αναφορικά με το στάδιο της πρόληψης και κυρίως της θεραπείας. «Το θεραπευτικό στάδιο θα πρέπει να αφορά τόσο τα νεαρά θύματα, όσο και τους νεαρούς θύτες και τις οικογένειες αμφότερων», υπογράμμισε, η Ψυχολόγος του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Ημέρας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κυρία Χριστίνα Ιωσηφίδου. Έφερε έτσι στο προσκήνιο, το ολοένα και αυξανόμενο φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, από ανήλικους. Καθώς το ηλικιακό φάσμα κακοποιημένων παιδιών μειώνεται δραματικά (μέχρι και βρεφικές ηλικίες), τα δραστικά μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝίκος Κακλαμανάκης: Από το όνειρο στον άθλο ενός σπουδαίου Ολυμπιονίκη12.09.2018

Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις εντείνουν τον κίνδυνο

Εκπροσωπώντας την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η κυρία Παναγιώτα Θεοδωρακοπούλου, ανέλυσε τρέχουσα κατάσταση και τις κυρίες προκλήσεις που ταλανίζουν ανήλικα άτομα που βρίσκονται απροστάτευτα στον απέραντο χώρο του διαδικτύου. Με την παρουσίαση δύο ενημερωτικών βίντεο, έθιξε τους κινδύνου των νέων τεχνολογικών τάσεων, της τεχνητής νοημοσύνης, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του cyberbullying.

Τα παιδιά δίνουν τις δικές τους προτάσεις

Εφόσον αποτελούν τα άμεσα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, είναι σημαντικό να δίνεται ο λόγος στα παιδιά, να ακούγονται και οι δικές τους φωνές, αλλά και ερμηνείες του προβλήματος.

Δύο μαθήτριες – εθελόντριες και μέλη της ομάδας δικαιωμάτων στο χαμόγελο του παιδιού πρότειναν τις δικές τους λύσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των παιδιών θυμάτων. “Το σημαντικότερο είναι η ευαισθητοποίηση των αθρώπων που μπορούν να φέρουν την αλλαγή”. Αμέσως μετά, η υποχρεωτικότητα ενός μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και συνακόλουθα η ανάλογη και απαραίτητη σοβαρότητα του καθηγητή που το διδάσκει. Και τέλος η προστασία ιδιωτικότητας του παιδιού, όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα από ΜΜΕ, διαδικτυακές πλατφόρμες και social media είναι υποχρέωση.

Photo by Thomas Park on Unspash

Ακριβώς στην ίδια πορεία σκέψης κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο καθηγητής Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, κύριος Παναγιώτης Αναστασιάδης. Περιέγραψε την εμπειρία 10 ετών του προγράμματος “Οδυσσέας”, μέσω του οποίου τα παιδιά οριοθετούν και ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο το έγκλημα, και σκέφτονται ιδέες για την αντιμετώπισή του.

Όταν 1/5 παιδιά στην Ευρώπη κακοποιούνται καθημερινά, η επαγρύπνηση και η συμβολή όλων μας στην καταπολέμηση και εξάλειψη του φαινομένου είναι απαραίτητη. Η Διαδικτυακή Συνάντηση που συνδιοργάνωσαν το Χαμόγελο του Παιδιού και το ICMEC, αλλά και οι ενέργειες που πραγματοποιούνται αδιάκοπα αποτελούν σίγουρα μια φλόγα ελπίδας, που όμως δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε πολλάκις από τους εισηγητές “Μόνο Μαζί Μπορούμε” να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα.

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
VIMA_WEB3b