MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
04
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι: H Tilda Swinton σε μια παράσταση-φόρο τιμής στον μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη στη Στέγη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Τίλντα Σουίντον σε μια τελετουργική περφορμανς, με πρωταγωνιστές τα κοστούμια από τις εμβληματικές ταινίες του Παζολίνι, από το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» και τις «Χίλιες και μία νύχτες» ώς το «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα», στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Monopoli Team

Η οσκαρική Tilda Swinton και ο ιστορικός μόδας Olivier Saillard έρχονται για πρώτη φορά στη Στέγη με το «Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι». Ένα τελετουργικό και απόλυτα ιδιοσυγκρασιακό έργο με πρωταγωνιστές τα κοστούμια των ταινιών του μεγάλου αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή, ποιητή και ακτιβιστή Πιερ Πάολο Παζολίνι.

«Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι»: Λίγα λόγια για την παράσταση

“Lacrimae rerum” («[υπάρχουν] δάκρυα για τα πράγματα»): τη σημασία αυτού του λατινικού ρητού έρχεται να μας θυμίσει η ιδιαίτερη παράσταση-σύγχρονη ιεροτελεστία “Embodying Pasolini”. Γιατί τα κοστούμια και τα αντικείμενα των ταινιών του αξέχαστου Πιερ Πάολο Παζολίνι, έτσι αντισυμβατικά όπως ανακαλύπτονται και αποκαλύπτονται μπροστά μας, είναι ικανά να φέρουν δάκρυα στα μάτια.

Τελετουργικό ντεφιλέ και, μαζί, ένας απόλυτα ιδιοσυγκρασιακός φόρος τιμής στον μεγάλο αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή, ποιητή και ακτιβιστή Πιερ Πάολο Παζολίνι που δολοφονήθηκε βάναυσα στα 53 του χρόνια, το 1975, είναι η πρωτότυπη παράσταση-ζωντανή εγκατάσταση που εμπνεύστηκαν ο Olivier Saillard και η Tilda Swinton, σταθεροί καλλιτεχνικοί συνεργάτες εδώ και χρόνια.

Η παράσταση-ζωντανή εγκατάσταση, με καμβά το ανδρόγυνο σώμα της Τίλντα Σουίντον, περιλαμβάνει μια συλλογή με περισσότερα από τριάντα κοστούμια και αντικείμενα που σχεδίαζε τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ο Danilo Donati και ετοίμαζε το ατελιέ Farani για τις ταινίες του Ιταλού σκηνοθέτη. Κοστούμια και αντικείμενα που είναι από μόνα τους έργα τέχνης: από το βιβλικό, εμπνευσμένο από τα καφτάνια των Βεδουίνων και βαμμένο σμαραγδί –σαν από πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου– κοστούμι του Ηρώδη στο «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του 1964 έως το χειροποίητο απ’ άκρη σ’ άκρη και διακοσμημένο με φτερά και όστρακα κοστούμι και στέμμα που φορούσε ως Ιοκάστη η Silvana Mangano στον «Οιδίποδα Τύραννο» του 1967 και από εκεί στα ρούχα και τα αντικείμενα του εξωτικού «Χίλιες και μία νύχτες» (1974) και του σαρωτικού «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα» (1975).

Μόνο που εδώ η ίδια η Σουίντον, σαν μια σιωπηλή κούκλα βιτρίνας, φορά ένα ένα τα κοστούμια, για να τα δουν όλοι. Αιχμαλωτισμένη στο ύφασμα, δεν ερμηνεύει τους ρόλους των ηθοποιών εκείνων που τα πρωτοφόρεσαν. Αντιθέτως, ο ρόλος της είναι ακριβώς η απουσία ρόλου, αναδεικνύοντας ένα ορφανό πλέον κοστούμι, αποκομμένο από το σώμα, από τους ηθοποιούς, από τις ταινίες. Ικανό να συγκινήσει, έτσι όπως εμφανίζεται απαστράπτον μέσα στην ιερατική μοναξιά του.

Ύφασμα ή κινητό γλυπτό; Κοινό ή μάρτυρες μιας νέας τελετουργίας; Το σίγουρο είναι ότι έτσι αντισυμβατικά όπως ανακαλύπτονται και αποκαλύπτονται τα κοστούμια του Πιερ Πάολο Παζολίνι  μπροστά μας, είναι ικανά να φέρουν δάκρυα στα μάτια – θυμίζοντάς μας το λατινικό ρητό “lacrimae rerum” («[υπάρχουν] δάκρυα για τα πράγματα»).

O Πιερ Πάολο Παζολίνι είναι γνωστός για τα αιρετικά του έργα, την ποιητική και ταυτόχρονα οξυδερκή ματιά του στην ανθρώπινη κατάσταση και τις κοινωνικοπολιτικές και θρησκευτικές ανησυχίες του. Στο πρόσωπο του Ντανίλο Ντονάτι βρήκε τον ιδανικό συνεργάτη, τα κοστούμια του οποίου προσέδιδαν αυθεντικότητα και ιστορική ακρίβεια στο κινηματογραφικό οικοδόμημα του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό πληγή σε γιορτή: To νέο πρόγραμμα της Στέγης συνομιλεί με την πραγματικότητα12.09.2018

Συζήτηση με Olivier Saillard & Tilda Swinton

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, μετά το τέλος της παράστασης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον Olivier Saillard και την Tilda Swinton στο -1 της Στέγης, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κοστούμια: Danilo Donati & Ateliers Farani, υπό τη διεύθυνση του Luigi Piccolo

Παίζουν: Olivier Saillard και Tilda Swinton

Διάρκεια: 100 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 5 — 40 €
Διάρκεια Παραστάσεων: 11 - 16.12.2023
Σενάριο: Olivier Saillard και Tilda Swinton
Πληροφορίες: Προπώληση: tickets.onassis.org
Παραστάσεις: Δευτέρα και Παρασκευή στις 20:00. Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο στις 18:00 και 21:00
Link Εισιτηρίων: https://tickets.onassis.org/showEventInformation.html?changeLanguageTo=el&idEvent=2005649&_gl=1*1btnwnf*_ga*MTQzMTg5NDU2OC4xNjc4MTkxNDM1*_ga_KKBZ14Q28D*MTcwMDU3NDQ2My4yNS4wLjE3MDA1NzQ0NjMuNjAuMC4w
Πληροφορίες Χώρου: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα. Τηλ: +30 210 900 5 800 (ΔΕ-ΠΑ 10:30 - 18:30). Ε: [email protected] | https://www.onassis.org/el/
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b