MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

10 παλιές πόλεις της Ελλάδας για αξέχαστες αποδράσεις

Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, οι παλιές πόλεις της Ελλάδας έχουν έναν μοναδικό τρόπο να σε ταξιδεύουν στο χρόνο.

Photo by Evangelos Mpikakis on Unsplash
Photo by Evangelos Mpikakis on Unsplash
Monopoli Team

Ατμοσφαιρικές καστροπολιτείες, λαβύρινθοι από λιθόστρωτα καλντερίμια, επιβλητικά φρούρια και παλάτια. Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, οι παλιές πόλεις της Ελλάδας έχουν έναν μοναδικό τρόπο να σε ταξιδεύουν στο χρόνο.

Το ταξίδι στις παλιές πόλεις της Ελλάδας είναι μια μοναδική εμπειρία όλες τις εποχές του χρόνου. Περπατώντας στους δρόμους τους, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα απέραντο υπαίθριο μουσείο. Είναι σαν να μπαίνεις μέσα σε μια χρονομηχανή και να χάνεσαι στην ιστορία του τόπου. Κάστρα και τείχη, λαβύρινθοι από λιθόστρωτα καλντερίμια, κτήρια σπάνιας ομορφιάς και αρχιτεκτονικής αξίας, επιβλητικά φρούρια και παλάτια, ξεχωριστές γωνιές γεμάτες ζωή, χρώματα και αρώματα, σε παρασύρουν σε ένα διαφορετικό ταξίδι. Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, ακολουθήστε μας σε μια βόλτα στις ομορφότερες παλιές πόλεις της Ελλάδας.

Κάστρο Μονεμβασιάς: Το «Γιβραλτάρ της Ανατολής»
Photo by Evangelos Mpikakis on Unsplash

Photo by Evangelos Mpikakis on Unsplash

Μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας, η Μονεμβασιά, στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας, μοιάζει βγαλμένη από τη φαντασία. Η ζωντανή καστροπολιτεία με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες και τα δαιδαλώδη καλντερίμια της, απλώνεται νωχελικά προς το Μυρτώο πέλαγος. Εδώ νιώθεις ότι ο χρόνος είναι σταματημένος σε άλλες εποχές. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική, γεμάτη ρομαντισμό και Ιστορία. Στον βράχο της Μονεμβασιάς φτάνετε διασχίζοντας μια γέφυρα. Αφήνετε το αυτοκίνητο μπροστά στην κεντρική πύλη και αρχίζετε το σεργιάνι στον άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό. Λιθόστρωτα καλντερίμια, παλιά αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακούς ξενώνες, δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια και καφέ. Στην κεντρική πλατεία με το φημισμένο κανόνι που σημαδεύει προς τη θάλασσα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα δείτε και τον περίφημο ναό του Ελκόμενου Χριστού, με σπάνιες εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης. Στην Πάνω Πόλη, η σιωπή της ερειπωμένης πολιτείας ενώνεται με τις μυρωδιές από τα άγρια βότανα. Στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε το 12ο αιώνα. Από εδώ η θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της είναι καθηλωτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ“Αν μπορείς να δεις, κοίτα και αν μπορείς να κοιτάξεις, παρατήρησε”: Όσα μάς έμαθε ο Ζοζέ Σαραμάγκου12.09.2018

Παλιά Πόλη Ναυπλίου: Ραντεβού με την Ιστορία
Photo by Uta Scholl on Unsplash

Photo by Uta Scholl on Unsplash

Η «Νάπολη της Ανατολής» των Ενετών, η πρώτη επίσημη πρωτεύουσα της Ελλάδας, παραμένει αρχοντική. Ενετικά κάστρα, πανέμορφα νεοκλασικά, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα στενά και λουλουδιασμένα μπαλκόνια φτιάχνουν ένα ρομαντικό σκηνικό στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου – μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Η λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος περιτριγυρίζεται από ιστορικά κτήρια, όπως την ενετική Αποθήκη του Στόλου, όπου στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικό, πρώην τζαμί του Αγά-πασά, και το άλλοτε Αλληλοδιδακτικό σχολείο, γνωστό στα νεότερα χρόνια ως Τριανόν. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας), ο ναός του Αγίου Γεωργίου (με σημαντικές εικόνες και τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Ντα Βίντσι), η Πλατεία Τριών Ναυάρχων με το Δημαρχείο, το Κυβερνείο ή Παλατάκι, καθώς και η Πλατεία Φιλελλήνων. Για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, ανεβείτε τα σκαλοπάτια μέχρι το Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο. Από την Παλιά Πόλη μπορείτε να περάσετε απέναντι στο Μπούρτζι, ενώ οι πιο ρομαντικοί θα ενθουσιαστούν με τον περίπατο στο μονοπάτι της Ακροναυπλίας.

Διαβάστε περισσότερα στο TravelGo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠρεμιέρες: Μεγάλες επιστροφές σπουδαίων ονομάτων12.09.2018

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b