MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το τέλος του γκλίτερ: Τι αλλάζει στη βιομηχανία της ομορφιάς μετά την απαγόρευσή του από την ΕΕ

Το γκλίτερ όπως το γνωρίζαμε έως σήμερα αλλάζει, αλλά η λάμψη μπορεί να παραμείνει στη ζωή μας με μια εναλλακτική προσέγγιση.

Monopoli Team

Άραγε αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι άλλο, πέρα από το γκλίτερ που να μπορεί να προσθέσει με τόσο απλό τρόπο λίγη από τη λάμψη που πράγματι χρειαζόμαστε στη ζωή! Καθώς επίσης, πόσο δύσκολο είναι να απαλλαγούμε από αυτό, τώρα που ξέρουμε πόσο μαγικά αλλάζει κάτι όταν υπάρχει στο προσκήνιο έστω και ως μικρή λεπτομέρεια. Ωστόσο, το γκλίτερ είναι ένα υλικό βλαβερό για το περιβάλλον, δεδομένου ότι είναι συνήθως μια μορφή μικροπλαστικού: PET ή PVC επικαλυμμένο με αλουμίνιο και πλαστική μεμβράνη.

Όλα τα πλαστικά είναι ρυπογόνα για τον πλανήτη και την υγεία μας και σε μεγάλο ποσοστό καταλήγουν στις υδάτινες οδούς μας. Δεν βιοδιασπώνται – απλώς διασπόνται σε όλο και μικρότερα κομμάτια, καθιστώντας αδύνατο τον «καθαρισμό» ή την «ανακύκλωση» με οποιονδήποτε τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον επιβάλει την απαγόρευση του πλαστικού γκλίτερ που δεν είναι διαλυτό ή βιοδιασπώμενο, ως μέρος της ευρύτερης πολιτικής της για τα μικροπλαστικά, που αρχίζει αυτόν τον μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕνίσχυσε την ένταση και τη διάρκειά του αρώματός σου, με αυτές τις πολύτιμες συμβουλές12.09.2018

Από το 2027, θα απαγορευθούν επίσης τα rinse-off καλλυντικά που περιέχουν πλαστικό γκλίτερ, ενώ τα καλλυντικά που θα παραμείνουν στα ράφια των καταστημάτων πρόκειται να απαγορευθούν από το 2029. Εν τω μεταξύ, το γκλίτερ στα ρούχα, όπου η διακόσμηση θεωρείται δευτερεύουσα σε σχέση με το design, δεν περιλαμβάνεται στην απαγόρευση (ενώ περιλαμβάνεται για παράδειγμα ένα καπέλο για πάρτι καλυμμένο με γκλίτερ).

«Τα περισσότερα γκλίτερ από πλαστικό εμπίπτουν στην κατηγορία των δυνητικά επιβλαβών μικροπλαστικών», επισήμανε μέσω email ο Virginijus Sinkevičius, Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία. «Μπορούν εύκολα να εισέλθουν σε συστήματα νερού, όπου καταπίνονται από τη θαλάσσια ζωή, οδηγώντας σε εσωτερική σωματική βλάβη. Καθώς αυτά τα σωματίδια ανεβαίνουν στην τροφική αλυσίδα, οι άνθρωποι, που βρίσκονται στην κορυφή πολλών τροφικών αλυσίδων, ενδέχεται να καταπιούν έμμεσα αυτά τα μικροπλαστικά με επακόλουθη βλάβη στην ανθρώπινη δημόσια υγεία».

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b