MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Συγκάτοικοι με ημερομηνία λήξης: Το νέο βιβλίο της Elena Armas που μάς έκλεψε την καρδιά

Διαβάσαμε το νέο μυθιστόρημα της Elena Armas, “Συγκάτοικοι με ημερομηνία λήξης”, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διόπτρα, και μπήκαμε σε ρομαντική διάθεση.

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Μία νέα λογοτεχνική προσθήκη με άκρως ρομαντικό χαρακτήρα μάς περιμένει από τις αρχές του Οκτωβρίου στα βιβλιοπωλεία. Ο λόγος για το “Συγκάτοικοι με ημερομηνία λήξης” από τις Εκδόσεις Διόπτρα και την πένα της Elena Armas, της Ισπανίδας συγγραφέως που έγινε πριν από λίγα χρόνια το talk of the town του λογοτεχνικού κόσμου, και κυρίως των φαν των rom-coms, με το βιβλίο-ντεμπούτο της “Από την Ισπανία με απάτη”, και αυτό μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και βραβευμένο από το κοινό με βραβείο Goodreads το 2021.

Έχοντας διαβάσει λοιπόν και το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως, οι προσδοκίες μου για το δεύτερο δημιούργημά της ήταν αρκετά μεγάλες και η αλήθεια είναι ότι επιβεβαιώθηκαν. Ας δούμε όμως πρώτα την πλοκή του νέου αυτού ρομαντικού μυθιστορήματος, που θα ξετρελάνει αναμφισβήτητα τους αθεράπευτα ρομαντικούς βιβλιοφάγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBookTok #1: 5 viral στο TikTok βιβλία που ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις Διόπτρα12.09.2018

Από άγνωστοι, συγκάτοικοι… με ημερομηνία λήξης

Όσοι έχουν διαβάσει το “Από την Ισπανία με απάτη”, στο νέο μυθιστόρημα της Armas θα δουν κάποια γνώριμα πρόσωπα, μιας και η πλοκή του αφορά τη Ροζαλίν Γκράχαμ, κολλητή φίλη της Λίνα Μαρτίν– πρωταγωνίστριας του πρώτου βιβλίου- και τον Λούκας Μαρτίν, ξάδερφο της Λίνας. Στο “Συγκάτοικοι με ημερομηνία λήξης” πάντως, η Λίνα έχει παντρευτεί τον καλό της και έχουν φύγει ταξίδι του μέλιτος, ενώ η Ρόζαλιν έχει παραιτηθεί από την καλά αμειβόμενη δουλειά της, για να κυνηγήσει το όνειρό της, τη συγγραφή rom-com μυθιστορημάτων.

Αυτό το νέο της βήμα δεν το έχει μοιραστεί με κανέναν, πέρα από την κολλητή της φυσικά, και αυτό της προκαλεί ένα επιπλέον άγχος. Μακάρι όμως αυτό να ήταν το μόνο της πρόβλημα, καθώς το τελευταίο διάστημα η τύχη δε φαίνεται να της χαμογελά ιδιαίτερα, αφού μέσα σε λίγες μόλις μέρες, έχει “χάσει” τόσο το διαμέρισμα, όσο και την έμπνευσή της, και μάλλον το σπίτι της κολλητής της στο οποίο βρήκε άρον-άρον καταφύγιο, πέφτει θύμα ληστείας.

Ο φερόμενος ως κλέφτης παρόλα αυτά, της είναι αρκετά γνώριμος. Πολύ περισσότερο από ότι θα ήθελε να παραδεχθεί, για να είναι ειλικρινής. Πίσω από την πόρτα του διαμερίσματος, την οποία τελικά προσπαθεί να ανοίξει και όχι να διαρρήξει, βρίσκεται ο Λούκας Μαρτίν, ξάδερφος της Λίνας και… επίσημος καλεσμένος της να μείνει στο διαμέρισμα, για όσο χρειαστεί μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Ισπανία.

Για αποφυγή παρεξηγήσεων, η Λίνα δε γνώριζε πως στο ασφυκτικά μικρό διαμέρισμά της θα έμενε ήδη η Ρόζι, για αυτό και το πρόσφερε στον Λούκας ως επιλογή. Και μάλλον, το κάρμα κάτι ήξερε που ένωσε τον δρόμο αυτών των δυο. Ο Λούκας πάντως, σέρφερ στο επάγγελμα, μέχρι πριν λίγο καιρό τουλάχιστον, βρίσκεται εξίσου σε προσωπικό τέλμα, για αυτό και «γυρίζει» την Αμερική. Τώρα που έχει επιλέξει να περάσει τις τελευταίες εβδομάδες του ταξιδιού του στην Νέα Υόρκη πάντως, ίσως αυτό που θα τον κάνει να ξεχαστεί να είναι η παρέα της κολλητής της ξαδέρφης του, για την οποία έχει ακούσει τόσα πολλά, αλλά δεν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει νωρίτερα.

“Μπορώ να σε διαβάσω σαν να ήσουν το αγαπημένο μου βιβλίο, Ρόζι”

Με τα πολλά, οι δυο τους θα αποφασίσουν να συγκατοικήσουν για το επόμενο διάστημα και η Ρόζι θα ανακαλύψει πως για να γράψει το δεύτερο επιτυχημένο της μυθιστόρημα και να ξανά βρει την έμπνευσή της, θα χρειαστεί τη βοήθεια του νέου της φίλου, ο οποίος τελικά θα αποδειχθεί ανέλπιστα ιπποτικός, όμορφος και πολύ καλός… μάγειρας.

Μαζί λοιπόν, προσπαθώντας να ξυπνήσουν τον λογοτεχνικό οίστρο της Ρόζι από τον λήθαργο και να γεμίσουν και πάλι την πένα της με ρομαντισμό, θα κάνουν μία περίεργη συμφωνία, και κάπως… ριψοκίνδυνη. Θα κανονίσουν 4 πειραματικά ραντεβού, και μέσα στις 6 εβδομάδες που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι να επιστρέψει ο Λούκας στην Ισπανία, θα προσπαθήσουν να καλύψουν όλα τα βασικά βήματα της πλοκής ενός κλασικού ρομαντικού μυθιστορήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ queer εφηβική λογοτεχνία στα καλύτερά της: 7 βιβλία για να γνωρίσετε την Alice Oseman12.09.2018

Βασική προϋπόθεση, να μην χαλάσει η φιλική σχέση που έχουν αρχίσει ήδη να χτίζουν με γερά θεμέλια. Ένας όρος αρκετά δύσκολος να τηρηθεί, αφού ο Λούκας αποδεικνύεται πως είναι, πέρα από αστείος και γοητευτικός, μία ρομαντική αποκάλυψη! Όπως είναι λογικό, δε θα είναι καθόλου εύκολο για τη Ρόζι να κρατήσει τα συναισθήματά της σε ένα καθαρά φιλικό επίπεδο, και μάλλον το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να αφεθεί και να ζήσει αυτό που λαχταρά πιο πολύ από όλα, έναν έρωτα δηλαδή παρόμοιο με αυτόν των πρωταγωνιστών της.

Ακόμα και ο χρόνος όμως είναι αντίπαλός της, καθώς της απομένουν λίγες μόνο εβδομάδες για να παραδώσει το μυθιστόρημά της, και ακόμα λιγότερες για να τις περάσει μαζί με τον Λούκας και να γνωρίσει πιθανώς την απόλυτη αγάπη. Το αν τελικά κατάφερε να κάνει και τα δύο όμως, δε θα το μάθετε από εμένα, αλλά θα το ανακαλύψετε στις συναρπαστικές σελίδες του “Συγκάτοικοι με ημερομηνία λήξης“!

Ένα βραδύκαυστο rom-com, που έχει όλα όσα οι λάτρεις του είδους αγαπάμε

Τί εκτιμούν περισσότερο από όλα οι λάτρεις των ρομαντικών μυθιστορημάτων; Ένα αισιόδοξο, συγκινητικό και ακαταμάχητα ρομαντικό τέλος, διανθισμένο με εξίσου ρομαντικές και όμορφες στιγμές μέσα στην πλοκή, που σε κάνουν να χαμογελάς ασυναίσθητα. Η Elena Armas φαίνεται να το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, καθώς δημιούργησε ένα ακόμα μυθιστόρημα που περιέχει όλα τα παραπάνω, και επιπλέον, ακαταμάχητους πρωταγωνιστές– ο Λούκας, ή αλλιώς ο σύγχρονος σύντροφος-πρότυπο, θα μπει σίγουρα στο top 5 των αγαπημένων σας πρωταγωνιστών σε ρομαντικά μυθιστορήματα- και ευφάνταστους διαλόγους μεταξύ τους.

Αλλά αυτό που κάνει την ανάγνωση του ακόμα πιο συναρπαστική, είναι η σταδιακή εξέλιξη της πλοκής, που σε κάνει να θες με αγωνία να μπεις μέσα στο βιβλίο και να… κάνεις μία πολύ σοβαρή συζήτηση με τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι- όπως σε κάθε ρομαντικό μυθιστόρημα που σέβεται το είδος του- αντιμετωπίζουν χίλια δυο εμπόδια και δεύτερες σκέψεις, μέχρι να καταλάβουν πως είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλον. Προς το τέλος της πλοκής πάντως, η Armas δίνει τον απαραίτητο χώρο στο spicy στοιχείο της υπόθεσης, χωρίς υπερβολικές βέβαια περιγραφές, που θα κινδύνευαν να φλερτάρουν με ένα άλλο λογοτεχνικό είδος.

Το στοιχείο του ρομαντισμού φυσικά, είναι αισθητά διάχυτο στις σελίδες του βιβλίου, το οποίο θα κάνει την καρδιά των αθεράπευτα ρομαντικών να σκιρτήσει πιο δυνατά, και αυτούς που είχαν αρνηθεί την πίστη τους στο ρομαντισμό, να ξανά σκεφτούν αυτή τους την επιλογή.

Για ακόμα μία φορά λοιπόν, η συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει μία άκρως ρομαντική και διασκεδαστική ιστορία, η οποία παρότι απλώνεται σε 535 σελίδες- τις οποίες δεν τις λες και λίγες για το συγκεκριμένο είδος- διαβάζεται πολύ εύκολα και απολαυστικά. Και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, χωρίς όμως ίχνος υπερβολής, το “Συγκάτοικοι με ημερομηνία λήξης” είναι με βεβαιότητα από αυτά τα βιβλία που μόλις τα πιάσεις στα χέρια σου, δύσκολα θα θες να τα αφήσεις!

Αν θέλετε να πάρετε μία γεύση από το βιβλίο, μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSebastian Fitzek: 5 συναρπαστικά βιβλία για τους fans των ψυχολογικών θρίλερ12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το νέο ρομαντικό μυθιστόρημα της Elena ArmasΣυγκάτοικοι με ημερομηνία λήξης” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Σελίδες: 552
Τιμή: 15,93€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b