MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

BookTok #1: 5 viral στο TikTok βιβλία που ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις Διόπτρα

Πέντε βιβλία από τις Εκδόσεις Διόπτρα που έκαναν “πάταγο” στο BookTok και αξίζει να τα διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι.

Ειρήνη Μωραϊτη | 16.07.2023

Τα τελευταία χρόνια, το TikTok έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και ευτυχώς για τους βιβλιοφάγους, μάς έχει συστήσει και έχει κάνει επιτυχίες δεκάδες βιβλία μέσα από το γνωστό σε όλους τους λάτρεις της λογοτεχνίας BookTok.

Τί είναι όμως αυτό το #BookTok, για το οποίο όλοι οι αναγνώστες μιλούν και με βάση το οποίο επιλέγουν τα επόμενα βιβλία τους; Με λίγα λόγια, είναι η βιβλιοφιλική πλευρά του TikTok, στην οποία οι χρήστες μοιράζονται τις γνώμες τους για βιβλία που έχουν διαβάσει, και φυσικά κάνουν viral κατά καιρούς δεκάδες νέες κυκλοφορίες, οι οποίες όπως μας υπόσχονται αξίζουν μία θέση βιβλιοθήκη μας.

Ας δούμε λοιπόν τις 5 καλύτερες επιλογές του γνωστού BookTok που μπορούμε να βρούμε στις εκδόσεις Διόπτρα, ιδανικές για να μας “δροσίσουν” λογοτεχνικά και να μας κάνουν παρέα φέτος στις διακοπές μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 “ολόφρεσκα” βιβλία που θα πάρουμε μαζί φέτος στις διακοπές12.09.2018

Άνθρωποι που διαβάζουν στην παραλία – Emily Henry

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Ένα ακόμα βιβλίο μάς σύστησε στις αρχές του Ιουνίου η συγγραφέας των επίσης viral επιτυχιών «Άνθρωποι που συναντάμε στις διακοπές» και «Άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία», Emily Henry. Με τίτλο «Άνθρωποι που διαβάζουν στην παραλία» αυτή τη φορά, η νέα ιστορία της συγγραφέως δε χρειάστηκε και πολλά για να γίνει viral στο BookTok και να μιλούν σχεδόν όλοι για αυτό. Η αλήθεια είναι βέβαια πως αυτός ο ντόρος έγινε δικαιολογημένα, καθώς για ακόμα μια φορά η Henry εμπνεύστηκε μία άκρως ρομαντική και ξεχωριστή ιστορία, ιδανική για το καλοκαίρι, και για τους… ανθρώπους που διαβάζουν στην παραλία. Ωραία bonus πινελιά που κάνει το βιβλίο αυτό ξεχωριστό, είναι οι ερωτήσεις «τροφή για σκέψη» πάνω σε συγκεκριμένα σημεία της πλοκής, που βρίσκουμε στο τέλος του.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Η Τζένιουαρι και ο Γκας είναι δύο συγγραφείς των οποίων η προσωπική ζωή θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει καταρρεύσει, και αυτό απειλεί να καταστρέψει και την επαγγελματική τους πορεία. Η έλλειψη έμπνευσης που βιώνουν, θα τους ενώσει ξαφνικά και θα τους βοηθήσει όχι μόνο να βάλουν τις σκέψεις τους σε τάξη και να γράψουν το επόμενο best-seller τους, αλλά και να θυμηθούν πως στη ζωή πρέπει να ζουν στο έπακρο όλες τις στιγμές ευτυχίας, ακόμα και αν το τέλος τους δεν φαίνεται πάντα να είναι υπέροχο. Εξάλλου, κάθε ιστορία έχει το τέλος που επιλέγουμε, συνειδητά ή ασυνείδητα, να της δώσουμε εμείς.

Το ημερολόγιο της Βέριτι – Colleen Hoover

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Το τελευταίο διάστημα, ένα όνομα κυριαρχεί στο #BookTok, και αυτό δεν είναι άλλο από της Colleen Hoover. Η συγγραφέας των συνεχόμενων best-seller συστήθηκε στο ευρύτερο κοινό μέσω της πλατφόρμας του TikTok και αμέσως τα βιβλία της έγιναν παγκοσμίως ανάρπαστα. Στην Ελλάδα μάλιστα, ξεκίνησαν να έρχονται το 2021 από τις εκδόσεις Διόπτρα, και έκτοτε συνεχίζουν σταθερά να γεμίζουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Η αλήθεια είναι πως διαβάζοντας το πρώτο και πιο δημοφιλές βιβλίο της «Τελειώνει με εμάς» στην πρωτότυπη του έκδοση στα αγγλικά, απογοητεύτηκα από τη γραφή της. Όμως, όταν ήρθε στα χέρια μου το μεταφρασμένο από την Νέλλα Γιατράκου και τις εκδόσεις Διόπτρα “Βέριτι”, μπορώ να πω πως άλλαξε αμέσως η γνώμη μου για τη συγγραφέα προς το καλύτερο. Για αυτό μπορεί να οφείλεται βέβαια τόσο η καλή και προσεγμένη μετάφραση, όσο και η αλλαγή της προσέγγισης της ιστορίας από την Hoover, μιας και το συγκεκριμένο βιβλίο πρόκειται για το πρώτο θρίλερ της, και είναι πραγματικά από τα βιβλία που δεν θα απογοητεύσουν τους αναγνώστες, ακριβώς το αντίθετο μάλιστα.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Όταν η υγεία της επιτυχημένης συγγραφέως Βέριτι Κροφορντ απειλεί να βάλει φρένο στην καριέρα της, η συγγραφέας Λόουεν Άσλι θα κληθεί να παρέμβει και να ολοκληρώσει ένα best-seller έργο. Όπως λένε, για να κατανοήσεις κάποιον συγγραφέα θα πρέπει κα μπεις στο μυαλό του, όμως για την Λόουν αυτή η διαδικασία θα γίνει εφιαλτική, όταν ανακαλύψει το προσωπικό ημερολόγιο της συγγραφέως και διαβάσει κάποια τραγικά μυστικά που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμα και τις καλύτερες ιστορίες μυθοπλασίας. Τότε θα αρχίσει να αμφισβητεί όσα ήξερε μέχρι τότε για τη ζωή της ξακουστής Βέριτι. Ποιος είναι όμως ο ρόλος του γοητευτικού συζύγου της, Τζέρεμι Κρόφορντ, στην εξίσωση, και ποια η λεπτομερής τραγική ιστορία των παιδιών τους; Ίσως κάποια πράγματα να μην είναι τελικά όπως φαίνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑστυνομική λογοτεχνία: 12 νέα βιβλία που αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας12.09.2018

Μίσος και αίμα για καλά κορίτσια – Holly Jackson

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Τον Νοέμβριο του 2022, γνωρίσαμε ένα βιβλίο πολύ ανατρεπτικό και καθηλωτικό, το οποίο άνοιγε τον δρόμο για μία αξέχαστη όπως φαίνεται τριλογία. Ο λόγος για το «Οδηγός φόνων για καλά κορίτσια» της Holly Jackson, το οποίο φέτος απέκτησε το «αδερφάκι» του, το «Μίσος και αίμα για καλά κορίτσια». Η συνέχεια της ιστορίας της Πιτ έχει για ακόμα μία φορά έξυπνη πλοκή αλλά και απολαυστικά «διαδραστική» διάρθρωση, για αυτό και αποτελεί μία από τις «must» λογοτεχνικές επιλογές για τους λάτρεις του νεανικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Μη ξεχάσετε όμως πως αποτελεί στην ουσία μέρος μίας τριλογίας, οπότε θα πρέπει να έχετε διαβάσει το πρώτο βιβλίο της σειράς για να το απολαύσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη!

Λίγα λόγια για την πλοκή: Η Πιτ λατρεύει το μυστήριο. Αυτό της το πάθος την οδήγησε πριν από έναν χρόνο στην εξιχνίαση μίας δολοφονίας αλλά και σε ένα viral podcast. Φέτος βέβαια, ιδανικά θα ήθελε να κάνει «διακοπές» από τον άτυπο ρόλο της ως ντετέκτιβ, όμως η εξαφάνιση του αδερφού ενός καλού της φίλου θα αναζωπυρώσει το πάθος της και φυσικά η δραστήρια έφηβη δε θα αργήσει να πάρει μέρος στην έρευνα της υπόθεσης, με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Αυτός ο τρόπος προϋποθέτει, για παράδειγμα, τη δημιουργία ενός λογαριασμού στο Tinder, μιας και κανείς δεν είπε πως η Πιτ είναι επαγγελματίας ντετέκτιβ, είναι πάντως σίγουρα καλύτερη από την αστυνομία του Λιτλ Κίλτον.

Άτλας Έξι – Olivie Blake

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Πριν 3 περίπου χρόνια, σχεδόν όλοι οι «βιβλιοφάγοι» του TikTok παραληρούσαν με το «Άτλας Έξι» της Olivie Blake, το οποίο έφτασε και στην Ελλάδα πριν από κάποιους μήνες από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της «μαγικής» σειράς «Άτλας» που φαίνεται πως θα μας απασχολεί λογοτεχνικά για αρκετό καιρό! Βέβαια, πέρα από την ξεχωριστή ιστορία του που θα αγαπήσουν οι λάτρεις του φανταστικού και της μαγείας, ένας ακόμα λόγος για να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη είναι το εκπληκτικό σκληρόδετο εξώφυλλό του αλλά και οι μοναδικές λεπτομέρειες που του χάρισε η εικονογράφος Little Chmura.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Η στιγμή που όλοι οι μάγοι περιμένουν έχει επιτέλους φτάσει, και στην μυθική Αλεξανδρινή Λέσχη έχουν ανοίξει κάποιες θέσεις που περιμένουν τους νέους κατόχους τους. Οι υποψήφιοι για αυτές τις θέσεις είναι 6 πολύ ξεχωριστοί και ικανοί μάγοι, ο καθένας εξαιρετικός στον τομέα του, και έχουν μόλις ένα χρόνο να αποδείξουν πως αξίζουν να κερδίσουν τον πολυπόθητο τίτλο του Αλεξανδρινού. Άραγε, πόσο δύσκολο θα είναι να τον αποκτήσουν τελικά και να κατακτήσουν τότε την απόλυτη γνώση.

Εδώ Σαμ – Dustin Thao

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Με ένα αρκετά συγκινητικό μυθιστόρημα κλείνουμε τη λίστα των #BookTok βιβλίων από τις Εκδόσεις Διόπτρα που αξίζει να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας. Ο λόγος για το «Εδώ Σαμ» του Dustin Thao, μία εξαιρετικά ταιριαστή ιστορία για όσους αγαπούν τις ρομαντικές ιστορίες και δεν τους πειράζει να κουβαλούν στις διακοπές τους επιπλέον χαρτομάντιλα για τα… δάκρυά τους κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης!

Λίγα λόγια για την πλοκή: Η 17χρονη Τζούλι είχε βάλει σε τάξη την ενήλικη ζωή της από νωρίς. Ήξερε που θα σπουδάσει, τί θα κάνει όταν μεγαλώσει και πάνω από όλα με ποιον θα περάσει την υπόλοιπη ζωή της. Στα σχέδια της βέβαια δεν είχε υπολογίσει την τραγική τροπή που επιφύλασσε η μοίρα στο μέλλον της. Διαλυμένη πλέον και η ίδια από τις εξελίξεις, η Τζούλι θα πρέπει να μάθει να ζει ξανά, αλλά αυτή τη φορά σε έναν κόσμο χωρίς το στήριγμα της, χωρίς τον Σαμ. Μία σειρά τηλεφωνημάτων όμως θα φέρει για ακόμα μία φορά τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά της, αλλά ίσως τελικά αυτό ήταν που χρειαζόταν για να λυτρωθεί και να κλείσει έναν κύκλο γεμάτο αγάπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 αγαπημένα βιβλία της queer λογοτεχνίας που αξίζει να διαβάσετε12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα. Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Άνθρωποι που διαβάζουν στην παραλία

Σελίδες: 464
Τιμή: 15,93€

Το ημερολόγιο της Βέριτι

Σελίδες: 392
Τιμή: 15,93€

Μίσος και αίμα για καλά κορίτσια

Σελίδες: 456
Τιμή: 15,93€

Άτλας Έξι

Σελίδες: 520
Τιμή: 19,98€

Εδώ Σαμ

Σελίδες: 368
Τιμή: 14,94€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b