MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Η queer εφηβική λογοτεχνία στα καλύτερά της: 7 βιβλία για να γνωρίσετε την Alice Oseman

Εχθές γιόρτασε τα γενέθλιά της η Alice Oseman, μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς εφηβικής queer λογοτεχνίας της Βρετανίας κι εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να “ξεψαχνίσουμε” όλα τα βιβλία της που μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά.

Ειρήνη Μωραϊτη | 17.10.2023

Η Alice Oseman γεννήθηκε στο Κεντ της Αγγλίας, στις 16 Οκτωβρίου του 1994. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής της είχε ανακαλύψει το ταλέντο της στο σχέδιο, κάνοντας σκίτσα και περνώντας πολλές δημιουργικές ώρες ζωγραφίζοντας.

Βέβαια, μεγαλώνοντας, ανακάλυψε πως η δημιουργικότητα της απλωνόταν εξίσου και στον τομέα της λογοτεχνίας, κι έτσι αποφάσισε στα 19 της χρόνια να ενώσει και επίσημα τις δυνάμεις της και να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο, το Solitaire.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η αβίαστη, συχνά ρομαντική και πάντα συμπεριληπτική πένα της Alice Oseman εκτιμήθηκε από το κοινό, το οποίο της χάρισε πολλά βραβεία και φυσικά την εμπιστοσύνη του, την οποία η συγγραφέας απολαμβάνει μέχρι και σήμερα.

Η Oseman, γνωστή για το πάθος της να υπάρχει στον κόσμο της λογοτεχνίας εκπροσώπηση στη διαφορετικότητα, μάς έχει συστήσει μέχρι και σήμερα 12 έργα, τα οποία υπάγονται στον τομέα της queer ρομαντικής λογοτεχνίας- με τα περισσότερα από αυτά να είναι graphic novels, εικονογραφημένα από την ίδια-, ενώ στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί ήδη 7 από αυτά, από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Με αφορμή τα γενέθλιά της λοιπόν, σας παρουσιάζουμε τα μεταφρασμένα στα ελληνικά βιβλία της Alice Oseman που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία, και τα οποία προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις των νεανικών ρομαντικών μυθιστορημάτων αλλά και της queer λογοτεχνίας, φυσικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSebastian Fitzek: 5 συναρπαστικά βιβλία για τους fans των ψυχολογικών θρίλερ12.09.2018

Heartstopper

Μπορεί η σειρά graphic novel με τίτλο «Heartstopper» να είναι πλέον η πιο γνωστή δημιουργία της Alice Oseman, είναι όμως στην πραγματικότητα από τις τελευταίες της λογοτεχνικές προσπάθειες, η οποία ξεκίνησε το 2018 και θα ολοκληρωθεί πιθανώς το 2024, με τον 6ο τόμο της σειράς. Όσοι βέβαια είχαν παρακολουθήσει από την αρχή τη λογοτεχνική πορεία της συγγραφέως, γνώριζαν ήδη κάποιους από τους πρωταγωνιστές που… έκαψαν αργότερα παγκοσμίως τις καρδιές των αναγνωστών, καθώς η Oseman τους είχε αναφέρει από το πρώτο κιόλας βιβλίο της- το οποίο βέβαια, δεν υπάρχει μεταφρασμένο στα ελληνικά. Ξεκινώντας το ταξίδι του το 2018, το Heartstopper αποκτούσε σταθερά κάθε χρόνο και από μία συνέχεια, και παράλληλα κέρδιζε και το φανατικό κοινό του, ώσπου το 2022 έλαβε μία θέση στην “οικογένεια” του Netflix, αποκτώντας τη δική του σειρά, η οποία γνώρισε αμέσως την αγάπη των χρηστών. Στην συνδρομητική πλατφόρμα υπάρχουν ήδη διαθέσιμες οι 2 πρώτες σεζόν της σειράς, ενώ η τρίτη αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι του 2024.

Όσον αφορά στην πλοκή του Heartstopper, από το 1ο μέχρι και το 4ο βιβλίο της σειράς που έχουν μεταφραστεί μέχρι τώρα από τις εκδόσεις, οι αναγνώστες θα γνωρίσουν από την πρώτη της στιγμή τη σχέση ανάμεσα στον Νικ και τον Τσάρλι, δύο συμμαθητές που θα γνωριστούν τυχαία όταν αναγκαστούν να κάτσουν μαζί σε ένα μάθημα. Από την πρώτη ματιά, μέχρι και το πρώτο σκίρτημα της καρδιάς τους, και από την αρχή μίας άκρως ρομαντικής σχέσης, μέχρι και την αντιμετώπιση όποιων εμποδίων προκύπτουν στην πορεία, η συγγραφέας καταφέρνει με τον δικό της μοναδικό τρόπο να χωρέσει σε μία ιστορία αγάπης, έννοιες όπως η εξερεύνηση και αποδοχή του εαυτού και της διαφορετικότητας σε όλους τους τομείς και να τονίσει την αναγκαιότητα απομάκρυνσης της κάθε κοινωνίας από προκαταλήψεις και φοβίες. Η σειρά Heartstopper εξυμνεί την αγάπη στην πιο ταπεινή της μορφή και αποτελεί ένα must-read για όλους, χωρίς ηλικιακό όριο.

Νικ και Τσάρλι

Αν και το συγκεκριμένο graphic novel της Oseman τοποθετείται 1 χρόνο μετά το 4ο βιβλίο της σειράς Heartstopper, η αλήθεια είναι πως το “Νικ και Τσάρλι” εκδόθηκε το 2015, 3 χρόνια δηλαδή πριν ανακαλύψουμε την αρχή της δυναμικής αυτής σχέσης.

Στη συγκεκριμένη νουβέλα, έχουν φαινομενικά περάσει κάποια χρόνια, και πλέον ο Νικ και ο Τσάρλι μοιάζουν να έχουν παρασυρθεί για τα καλά στον θυελλώδη, και υποδειγματικό για πολλούς, έρωτά τους. Η πραγματικότητα θα τους ταρακουνήσει όμως σύντομα, καθώς ο Νικ θα πρέπει να φύγει για σπουδές, και ο Τσάρλι να μείνει πίσω για να συνεχίσει το σχολείο, μιας και είναι ένα χρόνο μικρότερος. Αυτή η νέα συνθήκη φαίνεται να τρομάζει τους δύο έφηβους και να αφήνει το μέλλον της σχέσης τους μετέωρο. Τελικά όμως, όταν η απόσταση μεταξύ τους αρχίσει να μεγαλώνει, η σχέση τους θα βαλτώσει ή θα γίνει πιο δυνατή από ποτέ; Εξάλλου, πολλοί υποστηρίζουν πως οι εφηβικοί έρωτες δεν κρατάνε για πάντα. Αν και οι δυο τους, θα ήθελαν πολύ να είναι η εξαίρεση του κανόνα.

Ο κόσμος του Heartstopper

Μένοντας στο ίδιο λογοτεχνικό “σύμπαν”, βρίσκουμε ένα διαφορετικό βιβλίο από αυτά που έχουμε συνηθίσει, αλλά εξίσου ενδιαφέρον, και ιδανικό για τους… πραγματικούς λάτρεις του Heartstopper. Ο λόγος για το “Ο κόσμος του Heartstopper“, ένα επετειακό βιβλίο με σκοπό να ζωντανέψει το σύμπαν του Νικ και του Τσάρλι και να μας φέρει πιο κοντά στα μυστικά του!

Στο yearbook αυτό, οι αναγνώστες θα βρουν αποκλειστικό υλικό και έγχρωμες εικονογραφήσεις δια χειρός πάντα της Alice Oseman, ενώ στις πολύχρωμες σελίδες του θα ανακαλύψουν ένα νέο mini-comic με την Τάρα και την Ντάρσι, αλλά και την ιστορία της δημιουργίας του Heartstopper, μαζί με αναλυτικές λεπτομέρειες για τους αγαπημένους χαρακτήρες της σειράς.

Χωρίς έρωτα

Το αφιέρωμα αυτό δε θα μπορούσε να μην κλείσει με το “Χωρίς έρωτα” της Alice Oseman. Έχοντας αποσπάσει το YA Book Prize του 2021, η συγκεκριμένη ιστορία πραγματεύεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας έφηβος στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και την πραγματική και μονάκριβη σημασία και διάσταση μίας φιλικής σχέσης στη ζωή του ανθρώπου.

Αυτή τη φορά, η συγγραφέας μάς συστήνει την Τζόρτζια, η οποία έχει μόλις ξεκινήσει τις σπουδές της και κατά συνέπεια ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της, όμως νιώθει έντονα πως κάτι της λείπει. Αυτό που τελικά συνειδητοποιεί πως μέχρι τώρα στη ζωή της δεν έχει βιώσει ποτέ, όσο περίεργο και αν ακουστεί σε κάποιους, είναι ο έρωτας. Δε θυμάται ποτέ τον εαυτό της να “κολλάει” με κάποιον άνθρωπο, να χάνει το μυαλό της και να νιώθει πεταλούδες στο στομάχι της. Εδώ που τα λέμε, ούτε ένα μικρό ενδιαφέρον δεν θυμάται να έχει νιώσει ποτέ για κάποιον. Αυτή η συνειδητοποίηση την σοκάρει και, παρέα με τους φίλους της, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει αν η… μοίρα της είναι να μην ερωτευτεί ποτέ ή αν τόσο καιρό απλά έψαχνε σε λάθος μέρος για να βρει την πραγματική της αγάπη. Μήπως τελικά, βρισκόταν ήδη δίπλα της, κρυμμένη σε πρόσωπα που δε θα φανταζόταν καν; Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι πως μέσα από αυτό το ταξίδι αναζήτησης της σεξουαλικότητάς της, η Τζόρτζια- και όσοι επιλέξουν να διαβάσουν την ιστορία της- θα ανακαλύψουν κάτι πολύ πιο σημαντικό και πολύτιμο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 αγαπημένα βιβλία της queer λογοτεχνίας που αξίζει να διαβάσετε12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όλα τα βιβλία της Alice Oseman κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα. Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα αυτών των βιβλίων, εδώ.

Heartstopper Series (1-4)

Σελίδες: 288/320/384/384
Τιμή: 12,92€

Νικ και Τσάρλι

Σελίδες: 144
Τιμή: 9,99€

Ο κόσμος του Heartstopper

Σελίδες: 168
Τιμή: 12,92€

Χωρίς έρωτα

Σελίδες: 536
Τιμή: 15,93€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b