MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

Βενέμπρα: Ένα έργο για φωνή, βιόλα και κιθάρα σε σκηνοθεσία Κωστή Καλλιβρετάκη στο ΠΛΥΦΑ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

«Βενέμπρα», ένα έργο για φωνή, βιόλα και κιθάρα, με την Κλεοπάτρα Μάρκου, τον Μιχάλη Καταχανά και τον Βασίλη Τζαβάρα, επαναλαμβάνεται, για 6 μόνο παραστάσεις, από 1 ως 16 Νοεμβρίου, στο ΠΛΥΦΑ.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Η ηθοποιός Κλεοπάτρα Μάρκου, ο βιολίστας Μιχάλης Καταχανάς και ο κιθαρίστας Βασίλης Τζαβάρας συμπράττουν με τον Κωστή Καλλιβρετάκη προσεγγίζοντας τους μύθους των γυναικών που με τη φωνή και τα τραγούδια τους έσπερναν (ή προέβλεπαν;) το θάνατο, μέσα από την performance «Βενέμπρα», ένα έργο για φωνή, βιόλα και κιθάρα, που παρουσιάζεται, 1-16 Νοεμβρίου 2023, στο ΠΛΥΦΑ.

Αφετηρία, το διήγημα του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη «Γυναίκες που τραγουδούν αποχαιρετισμούς».

Βενέμπρα: Λίγα λόγια για την παράσταση

Η Βενέμπρα είναι μια γυναίκα που απλώνει με τη φωνή της παράδοξες μελωδίες και σκοπούς γλυκούς, μα συνάμα θανατερούς. Γεννημένη μέσα στην δίνη ενός πολέμου, κατάφερε να επιβιώσει από αυτόν, στιγματισμένη όμως από την ανάσα του θανάτου, η σκιά του οποίου παρέμεινε ο μοναδικός πραγματικός της σύντροφος και οικογένεια. Μια γυναίκα καταδικασμένη να μην βρίσκει πραγματική γαλήνη ανάμεσα στους ζωντανούς, όντας μια δυσαρμονική πλην γοητευτική παραφωνία για την ύπαρξή τους.

Βενέμπρα: Ένα έργο για φωνή, βιόλα και κιθάρα σε σκηνοθεσία Κωστή Καλλιβρετάκη στο ΠΛΥΦΑ

Η περφόρμανς «Βενέμπρα», ένα έργο για φωνή, βιόλα και κιθάρα, εμπνέεται από το διήγημα «Γυναίκες που τραγουδούν αποχαιρετισμούς» του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη, το οποίο βρίσκεται στη συλλογή με διηγήματα του ίδιου και χαρακτικά του Φώτη Βάρθη «Γυναίκες που επιστρέφουν» (εκδόσεις Αντίποδες, 2020). Κοινή αφετηρία και των δύο δημιουργών αποτελούν εννέα παραλογές της δημοτικής παράδοσης, εννέα πρόσωπα γυναικών που βρίσκονται σε οδυνηρές καταστάσεις, απειλητικές και απόκοσμες δημιουργώντας «μια νέα αφήγηση του πόνου των γυναικών που υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν». Έτσι και η ιδέα για το αρχικό διήγημα προήλθε από την παραλογή της Προποντίδας «Κοράσιν ετραγούδαγε» και από την μυθολογική αχλή γυναικών που το τραγούδι τους είναι θανάσιμο (Σειρήνες, Banshees).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌλγα Βενέτη: Είναι όνειρο ζωής το να ενσαρκώσω τη Δαλιδά12.09.2018

Η «Βενέμπρα» έρχεται να προσδώσει στο αρχικό διήγημα ήχο και πνοή μέσα από τρία όργανα(φωνή, κιθάρα, βιόλα) και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς που άλλοτε συμπορεύονται και άλλοτε συγκρούονται με τις λέξεις, πότε τις εγκαταλείπουν, πότε τις επιτρέπουν να επανακάμψουν και πότε τις μεταμορφώνουν σε τραγούδια-είτε πιο σαφή κι ευδιάκριτα, είτε σαν μνήμες θολές και απόηχους σβησμένους. Ένα τοπίο ήχων από χορδές, ανθρώπινες και μη, που πάλλονται αποζητώντας να αποτινάξουν από πάνω τους την ταυτότητα του οιωνού αποκαλύπτοντας τα μύχια και ανείπωτα, ξορκίζοντας την προδιαγεγραμμένη μοίρα.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Δραματουργία: Κωστής Καλλιβρετάκης
Σκηνοθεσία: Κωστής Καλλιβρετάκης


Παίζουν: Φωνή: Κλεοπάτρα Μάρκου. Βιόλα: Μιχάλης Καταχανάς. Κιθάρα, λούπες: Βασίλης Τζαβάρας.

Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ, τιμή early bird 12 ευρώ (ισχύει για αγορά μέχρι 17 Οκτωβρίου), μειωμένο 10 ευρώ (φοιτητές-συνταξιούχοι), μειωμένο 5 ευρώ (άνεργοι-καλλιτέχνες)
Διάρκεια Παραστάσεων: 1-16 Νοεμβρίου 2023
Πληροφορίες: Προπώληση: Αποκλειστικά στο More.com (δεν θα υπάρχει δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων στην είσοδο των χώρων)
Παραστάσεις: 1,2,8,9,15,16 Νοεμβρίου στις 21.00
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/venebra-ena-ergo-gia-foni-viola-ke-kithara/
Πληροφορίες Χώρου: Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α, Κορυτσάς 39, Βοτανικός.
Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Το Καταραμένο Παιδί, του Honoré de Balzac για 2η χρονιά στο Θέατρο Arroyo
ΘΕΑΤΡΟ
Νεφέλωμα Ωμέγα, από την ομάδα Κι όμΩς κινείται στο Θέατρο Ροές
Θεατρικά Νέα
Άλεξ/ Αλέξανδρος: Ο Πάνος Βλάχος σε μια μικρή ιστορία για τη βία
ΘΕΑΤΡΟ
Love Me: Μια παράσταση χορού για όσα συμβαίνουν μετά την πρώτη ματιά
ΘΕΑΤΡΟ
Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου: Το μουσικοθεατρικό έργο των Θοδωρή Γκόνη – Φώτη Σιώτα στη Μικρή Επίδαυρο
Θεατρικά Νέα
Κόκκαλο: Η παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη σε παγκόσμια περιοδεία με τελευταίο σταθμό την Αθήνα
ΘΕΑΤΡΟ
Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα: Ο μονόλογος με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη στο Θέατρο «Άννα Συνοδινού»
ΘΕΑΤΡΟ
16 & 17: Το πρωτοποριακό TAO Dance Theater στην Πειραιώς 260 με ένα χορευτικό δίπτυχο
ΘΕΑΤΡΟ
Τι σχέση έχουν οι Χασάπηδες με τον χασάπικο χορό; To “Butchers” της Gloria Dorliguzzo απαντά στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Four Walls and a Roof: Οι βραβευμένοι Ραμπί Μρουέ και Λίνα Ματζνταλανί στην Πειραιώς 260 με μια πολιτική παράσταση
ΘΕΑΤΡΟ
The Corridor: Η χοροθεατρική παράσταση του Φώτη Νικολάου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
«Βάκχες» του Javor Gardev: Σε καλοκαιρινή περιοδεία η παράσταση με τους Tiger Lillies