MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: 5+1 σχετικά βιβλία που αξίζει όλοι να διαβάσουμε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ζητήσαμε από 3 αγαπημένους εκδοτικούς οίκους να μάς προτείνουν 6 βιβλία που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε προτεραιότητα στην πολύτιμη ψυχική μας ευημερία.

Ειρήνη Μωραϊτη | 10.10.2023

Στην καθημερινότητά μας, σκεφτόμαστε πολύ συχνά την ευημερία μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρούμαστε υγιείς. Αθλούμαστε, κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν, περνάμε χρόνο με τις παρέες μας. Πόσο χρόνο όμως αφιερώνουμε μέσα στη μέρα για την βελτίωση της ψυχικής μας υγείας, η οποία είναι εξίσου σημαντική;

Δυστυχώς, οι άνθρωποι τείνουμε να ξεχνάμε πως πέρα από το σώμα μας, πρέπει να φροντίζουμε εξίσου και την ψυχή μας, καθώς μόνο όταν αυτά τα δύο καλλιεργηθούν ταυτόχρονα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία ισορροπημένη ζωή. Ίσως αυτή η «λήθη» βέβαια να οφείλεται στο γεγονός ότι, για το σώμα μας, η γυμναστική είναι μία εύκολη λύση, για το μυαλό μας όμως, δεν υπάρχει κάποιο γυμναστήριο να γραφτούμε!

Αντί γυμναστηρίου βέβαια, στο δύσκολο ταξίδι της αυτοβελτίωσης μπορεί να μας βοηθήσει- πέρα από τους ειδικούς ψυχικής υγείας φυσικά, στους οποίους πάντα μπορούμε, και πρέπει, να καταφεύγουμε όταν αισθανόμαστε πως χρειαζόμαστε βοήθεια- και η λογοτεχνία, η οποία συμβάλει με τον τρόπο της ως πολύτιμος αρωγός και δάσκαλος, προσφέροντας στους αναγνώστες δεκάδες βιβλία αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης, τα οποία προάγουν τη σημασία της ψυχικής υγείας, και ταυτόχρονα παρέχουν πολύτιμους τρόπους βελτίωσης της φροντίδας του εαυτού μας, σε όλα τα επίπεδα.

Μία μέρα σαν και αυτή λοιπόν, που τιμούμε όπως κάθε χρόνο την Ψυχική Υγεία, ζητήσαμε από 3 αγαπημένους εκδοτικούς οίκους να μάς προτείνουν τα 6 καταλληλότερα βιβλία τους, που θα μάς βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, και αξίζουν αναμφισβήτητα μία θέση σε κάθε βιβλιοθήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα ebooks “γιορτάζουν”: 4 εκδοτικοί οίκοι μάς προτείνουν τα αγαπημένα τους12.09.2018

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαλυμένο κορίτσι – Kathleen Glasgow

Πρώτο στη λίστα μας βρίσκουμε ένα πολύ συγκινητικό μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το οποίο αναφέρεται στο «τέρας» της κατάθλιψης, και τονίζει τη σημασία της φροντίδας της ψυχικής μας υγείας. Ο λόγος για το «Διαλυμένο κορίτσι» της Kathleen Glasgow, η οποία έχοντας δώσει και η ίδια την προσωπική της πάλη με το άγχος και την κατάθλιψη,  κατάφερε να δημιουργήσει με τον τρόπο της μία λυτρωτική ιστορία, που έχει αγγίξει μέχρι και σήμερα χιλιάδες αναγνώστες και έχει ρίξει φως στην πραγματική υπόσταση των ψυχικών διαταραχών, οι οποίες όπως τονίζει η συγγραφέας, δεν είναι ελαττώματα ούτε ατέλειες των ανθρώπων, αλλά συναισθήματα, όπως όλα τα άλλα.

Στο βιβλίο της Glasglow πάντως, γνωρίζουμε την Τσάρλι, ένα ψυχικά βασανισμένο κορίτσι που ψάχνει τα δικά του πατήματα στον σκληρό αυτόν κόσμο, χωρίς να τα βάζει κάτω. Μία σπαρακτική αλλά ταυτόχρονα ελπιδοφόρα ιστορία για τις δυσκολίες που υπάρχουν στο ταξίδι της ανάρρωσης από μία ψυχική ασθένεια αλλά και μία χειροπιαστή απόδειξη για το πείσμα και την δύναμη που κρύβουμε μέσα μας όλοι οι άνθρωποι, και αρκεί μόλις μία απόφασή για να τα «ενεργοποιήσουμε» και να ακολουθήσουμε το φως, βρίσκοντας έτσι τον δρόμο μας. Πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια ο οδηγός συζήτησης που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου, με ερωτήσεις αυτογνωσίας και βιωματικές ασκήσεις σχετικές με την πλοκή.

Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς – Μάριος Μάζαρης

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο δίνουν έμφαση και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των μικρών αναγνωστών, μιας και η ψυχική ενδυνάμωση δεν αποτελεί μέλημα μόνο των ενηλίκων, αλλά αντιθέτως, είναι μία συνεχής διεργασία που ιδανικά πρέπει να ξεκινά από την παιδική μας ηλικία. Μας προτείνουν λοιπόν το «Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς», του Μάριου Μάζαρη, γνωστού και ως Schoolmarius στα social media, ένα βιβλίο γεμάτο με χρήσιμες δραστηριότητες για την ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών, και κατ’ επέκταση την ομαλή ανάπτυξή τους.

Μέσα από 52 βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια, ο καινοτόμος εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μάριος Μάζαρης καταφέρνει να ανοίξει τον δρόμο στα παιδιά, τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς, για έναν κόσμο γεμάτο έμπνευση και ιδέες, που μπορούν να υλοποιηθούν με απλά βήματα είτε στη σχολική τάξη είτε στο σπίτι, και να βοηθήσουν κάθε παιδί να ανακαλύψει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Το βιβλίο μάλιστα, χωρίζεται σε δέκα ενότητες, οι οποίες φωτίζουν τα πιο σημαντικά «όπλα» για την προσωπική ενδυνάμωση παιδιών και εφήβων, όπως είναι η ενσυναίσθηση, η θετική εστίαση, η αυτοπεποίθηση και η αποδοχή.

Εκδόσεις Διόπτρα

Η δύναμη της προσήλωσης – Dandapani

Σύμφωνα με τις εκδόσεις Διόπτρα, ένας από τους πιο σημαντικούς αρωγούς στο ταξίδι της ψυχικής μας υγείας, αξίζει να γίνει ο Dandapani με το βιβλίο του «Η δύναμη της προσήλωσης». Η εντυπωσιακή πορεία του ίδιου του συγγραφέα είναι ενδεικτική όσων παραθέτει στο βιβλίο του. Επιχειρηματίας ο ίδιος, έγινε μοναχός και παρέμεινε σε μοναστήρι για δέκα χρόνια, προτού επιστρέψει στον έξω κόσμο για να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να βρουν τον δρόμο τους και να ζήσουν ευτυχισμένοι.

Στη «Δύναμη της προσήλωσης» του λοιπόν, μας μαθαίνει πώς μέσω ασκήσεων θα καταφέρουμε να ενσωματώσουμε τη δεξιότητα της εστίασης στην καθημερινότητά μας και πως με την απόλυτη συγκέντρωση μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να αποφύγουμε το περιττό άγχος και τους φόβους που μας κρατούν πίσω και συχνά μπορούν να μας προκαλέσουν ακόμα και σοβαρές σωματικές παθήσεις.

Βάλε τα όριά σου – Nedra Glover Tawwab

Το δεύτερο βιβλίο που προτείνουν οι εκδόσεις αφορά τα όρια, τη σημασία των οποίων στη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας πολλές φορές ξεχνάμε. Και η αλήθεια είναι πως κανείς μας δεν θέλει να χαλάει χατίρι, και δε στους αγαπημένους του ανθρώπους, όμως πολλές φορές πρέπει να βάζουμε μπροστά τα δικά μας θέλω και να μη δίνουμε προτεραιότητα μόνο στις ανάγκες των άλλων.

Στη δύσκολη αυτή διαδικασία της οριοθέτησης έρχεται να μας βοηθήσει το «Βάλε τα όριά σου» της θεραπεύτριας Nedra Glover Tawwab, το οποίο μάς υπενθυμίζει πως το να δίνουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας και να αφήνουμε στην άκρη τα θέλω των άλλων, δεν είναι καθόλου εγωιστικό, αλλά αντιθέτως, είναι αναγκαίο για την διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Για αυτό, η θεραπεύτρια και ειδική στις διαπροσωπικές σχέσεις Nedra Glover Tawwab μάς προτείνει απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να βάλουμε υγιή όρια σε κάθε τομέα της ζωής μας και κατά συνέπεια να ζήσουμε επιτέλους μια πιο ολοκληρωμένη, αυθεντική και χαρούμενη ζωή!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Τα χρώματα που εσείς μου μάθατε – Δρ. Άννα Κανδαράκη

Η πρώτη επιλογή των εκδόσεων Ψυχογιός αφορά ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης που καταφέρνει με τον τρόπο του να «βουτήξει» στην ανθρώπινη ψυχή, με τη βοήθεια της κλινικής ψυχολογίας και της πολύτιμης εμπειρίας της συγγραφέως, Δρ. Άννας Κανδαράκη, πάνω σε αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, στο «Τα χρώματα που εσείς μου μάθατε», με πολύτιμο εργαλείο τα πορίσματα της κλινικής ψυχολογίας και την προσωπική της εμπειρία στον τομέα της ψυχοθεραπείας, η συγγραφέας παρουσιάζει όλα τα πολύπλοκα αλλά και πολύχρωμα γνωρίσματα της ανθρώπινης ψυχής και ρίχνει φως στις πιο σημαντικές πτυχές της, ψάχνοντας τόσο το υπόβαθρο για κάποιες συμπεριφορές, αλλά κάνοντας και τις απαραίτητες συνδέσεις. Ένα βιβλίο στο οποίο όλοι θα δούμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας, και θα αναθεωρήσουμε όσα χρειάζεται, για να βρούμε ξανά τον εαυτό μας και να λυτρωθούμε από τις σκέψεις που μας κρατούσαν πίσω. Εξάλλου, όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα δικά μας μοναδικά χρώματα, και πρέπει να μάθουμε να τα αγαπάμε.

 Πώς να ξανά βρεις τον ύπνο σου – Δρ. Γουέντι Τρόξελ

Σε ένα από τα ίσως πιο σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητάς μας, το οποίο μάλιστα συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση της γενικότερης υγείας του ανθρώπινου σώματος, αναφέρεται η δεύτερη πρόταση των εκδόσεων. Φυσικά και μιλάμε για τον ύπνο, ο οποίος αν δεν είναι σωστός και ισορροπημένος, δεν είμαστε ούτε και εμείς.

Σκεπτόμενη αυτή ακριβώς την πραγματικότητα, η δρ. Γουέντι Τρόξελ, αποφάσισε να συνδέσει στοιχεία τόσο από τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες όσο και από τη βαθιά γνώση της για τη φύση των ανθρώπινων σχέσεων, και να μας τα παρουσιάσει στο βιβλίο «Πώς να ξανά βρεις τον ύπνο σου», έναν πολύ χρήσιμο οδηγό για όσους θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους και κατ’ επέκταση, να δημιουργήσουν μία ιδανική σχέση με τον σύντροφό τους, μιας και ο καλός «κοινός» ύπνος οδηγεί σε μία καλή κοινή ζωή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑJo Nesbo: 5 νέα βιβλία του “βασιλιά” του αστυνομικού που αξίζει να διαβάσουμε12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς – Μάριος Μάζαρης

Σελίδες: 160
Τιμή: 12,96€

Διαλυμένο κορίτσι – Kathleen Glasgow

Σελίδες: 536
Τιμή: 16,92€

Εκδόσεις Διόπτρα

Βάλε τα όριά σου – Nedra Glover Tawwab

Σελίδες: 408
Τιμή: 14,94€

Η δύναμη της προσήλωσης -Dandapani

Σελίδες: 440
Τιμή: 15,93€

Εκδόσεις Ψυχογιός

Τα χρώματα που εσείς μου μάθατε – Δρ. Άννα Κανδαράκη

Σελίδες: 160
Τιμή: 12,96€

Πώς να ξανά βρεις τον ύπνο σου – Δρ. Γουέντι Τρόξελ

Σελίδες: 320
Τιμή: 16,92€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b