MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

BookTok #3: 5 viral στο TikTok βιβλία που ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ακόμη πέντε βιβλία, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο αυτή τη φορά, που έκαναν “πάταγο” στο BookTok και αξίζει να τα διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι.

Ειρήνη Μωραϊτη | 30.07.2023

Οι λάτρεις της ανάγνωσης έχουν ξανά βρει τον… εαυτό τους αλλά και πολλές νέες προτάσεις βιβλίων, χάρη στο TikTok, και πιο συγκεκριμένα το BookΤok, το οποίο μας έχει συστήσει δεκάδες βιβλία-φαινόμενα τα τελευταία χρόνια.

Ας θυμηθούμε όμως για μία τελευταία φορά, τί είναι αυτό το BookΤok, για το οποίο όλοι οι αναγνώστες μιλούν και με βάση το οποίο επιλέγουν τα επόμενα βιβλία τους. Με λίγα λόγια, είναι η βιβλιοφιλική πλευρά του TikTok, στην οποία οι χρήστες μοιράζονται τη γνώμη τους για βιβλία που έχουν διαβάσει, και φυσικά κάνουν viral κατά καιρούς δεκάδες νέες κυκλοφορίες, οι οποίες, όπως μας υπόσχονται, αξίζουν μία θέση στη βιβλιοθήκη μας.

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο πάντως, φαίνεται πως αγαπούν πολύ τις BookTok προτάσεις και προσπαθούν να μεταφράζουν πολύ συχνά βιβλία που έχουν αγαπηθεί από το βιβλιοφιλικό κοινό του TikTok. Για αυτό και εμείς ξεχωρίσαμε τις 5 καλύτερες BookTok καλοκαιρινές επιλογές που μπορεί κανείς να βρει αυτήν την περίοδο στις εκδόσεις, και σας τις προτείνουμε χωρίς καμία επιφύλαξη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 “ολόφρεσκα” βιβλία που θα πάρουμε μαζί φέτος στις διακοπές12.09.2018

Μία τελευταία στάση – Casey McQuinston

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Η Casey McQuinston μάς συστήθηκε το 2019 με το βιβλίο «Κόκκινο, Λευκό και Βασιλικό Μπλε», το οποίο σχεδόν αμέσως έγινε viral στο TikTok και η ίδια αναδείχτηκε η πλέον αγαπημένη συγγραφέας της queer λογοτεχνίας, καθώς όλοι «παραληρούσαν» με την ευφάνταστη και γεμάτη χιούμορ ιστορία αγάπης ανάμεσα στον γιο της πρώτης γυναίκας Προέδρου των ΗΠΑ και σε έναν πρίγκιπα της Αγγλίας. Λίγα χρόνια αργότερα, η συγγραφέας έγραψε ακόμα μία queer ιστορία, με τίτλο «Μία τελευταία στάση» και φυσικά, οι BookTokers δεν άργησαν να την ανακαλύψουν και να την κάνουν viral στη στιγμή, χωρίς βέβαια να απορούμε καθόλου για την επιτυχία και αυτού του πλέον αγαπημένου βιβλίου της συγγραφέως, το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Η αναζήτηση της αληθινής αγάπης είναι πράγματι δύσκολη υπόθεση, και αν είσαι queer, μπορεί να γίνει κάπως πιο απαιτητική διαδικασία. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Όγκουστ, την οποία πολλοί θα χαρακτήριζαν ως κυνική και από επιλογή εξαιρετικά μοναχική. Εξάλλου, πως θα μπορούσε να είναι αισιόδοξη, όταν δουλεύει σε ένα μέτριο εστιατόριο και η μόνη της «βόλτα» είναι η διαδρομή που κάνει κάθε μέρα με το μετρό. Εκεί βέβαια, είναι που η τύχη θα… βάλει το χεράκι της και θα αποδείξει στην Όγκουστ πως εκτός από την αληθινή αγάπη, την ύπαρξη της οποίας φανερά αμφισβητεί, υπάρχει και η μαγεία, και τα δύο αυτά μαζί μπορεί να τα βρει στη μυστηριώδη πανέμορφη κοπέλα που συναντά στο βαγόνι της μία μέρα ξαφνικά, και από τότε αλλάζει η ζωή της, προς το καλύτερο φυσικά.

Διαλυμένο κορίτσι – Kathleen Glasgow

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Συνεχίζουμε τις BookTok προτάσεις μας με ένα άκρως συγκινητικό και βαθιά λυτρωτικό βιβλίο. Ο λόγος για το «Διαλυμένο κορίτσι», βιβλίο-ντεμπούτο της Kathleen Glasgow, η οποία κατάφερε να θίξει αρκετά δύσκολα και βαριά θέματα, με ιδιαίτερο τρόπο εξιστόρησης, αλλά πάντα με την αρμόζουσα ευαισθησία και χωρίς να καταφύγει στην εύκολη επιλογή της ωραιοποίησης τους με περιττές λογοτεχνικές φανφάρες. Είναι ένα βιβλίο όσο πρέπει σκοτεινό, για να δώσει τη θέση που αρμόζει στο φως που όλοι μάς ψάχνουμε ανά καιρούς να βρούμε, και συχνά σπαρακτικό, αλλά πάντα αισιόδοξο, καθώς όπως μας υπενθυμίζει, όταν κάποιος πάρει την απόφαση να λάμψει και να αναδυθεί από τα σκοτάδια και να βρει από την αρχή τον εαυτό του, τίποτα και κανείς δεν μπορεί πραγματικά να τον σταματήσει. Πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια ο οδηγός συζήτησης για το βιβλίο, με ερωτήσεις αυτογνωσίας και βιωματικές ασκήσεις.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Για κάποιους ανθρώπους, η μοίρα επιφυλάσσει μία ζωή βγαλμένη από παραμύθια, και για άλλους από εφιάλτες. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η Τσάρλι, η οποία μεγάλωσε σε έναν πραγματικό εφιάλτη και πλέον βρίσκεται στο δωμάτιο μίας κλινικής για εφήβους με αυτοκαταστροφικές και αυτοκτονικές συμπεριφορές, διαλυμένη, όμως αποφασισμένη να φτάσει κάποια στιγμή στο προσωπικό της φως. Ακόμα και αν η διαδρομή που διάλεξε δεν είναι εύκολη, δε θα επιτρέψει στο παρελθόν της να την κάνει να νιώσει αδύναμη ξανά και θα χτίσει τη ζωή της από την αρχή, αναγνωρίζοντας με θάρρος όλα τα σημάδια της και επουλώνοντας τα μια και καλή.

Φίλησα τη Σάρα Γουίλερ – Casey McQuinston

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Είναι η πρώτη φορά σε αυτή τη σειρά αφιερωμάτων στα αγαπημένα μας βιβλία του BookTok, που συναντάμε ένα ακόμα βιβλίο της ίδιας συγγραφέως στη λίστα, και αυτό σημαίνει ότι πραγματικά η γραφή της Casey McQuinston έχει αγαπηθεί από τους αναγνώστες και κάτι μας λέει πως αυτή η αγάπη θα συνεχίζεται με κάθε νέα κυκλοφορία της, όπως έγινε και με το βιβλίο της «Φίλησα τη Σάρα Γουίλερ», με επίκεντρό της ιστορίας το απαιτητικό ταξίδι αναζήτησης της σεξουαλικότητας των εφήβων, η οποία έγινε άκρως viral και για ένα πολύ μεγάλο διάστημα όλοι μιλούσαν μόνο για αυτή. Εξάλλου, η συγγραφέας καταφέρνει κάθε φορά να γράφει συμπεριληπτικές ρομαντικές ιστορίες, γεμάτες έντονα συναισθήματα και όμορφες εικόνες, συνεπώς, είναι σχεδόν αδύνατο θα λέγαμε να μην τις λατρέψουν οι αναγνώστες και να μην γίνουν τα βιβλία αυτά BookTok sensation σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Η Κλόι Γκριν γνωρίζει πολύ καλά πως η εφηβεία είναι μία από τις δυσκολότερες περιόδους προσαρμογής, για αυτό και προσπαθεί να «επιβιώσει» τα τελευταία χρόνια στην Χριστιανική Ακαδημία Γουίλογκροβ όπου πηγαίνει σχολείο. Εκεί, την καθημερινότητά της έκανε πάντα πιο δύσκολη η φαινομενικά τέλεια Σάρα Γουίλερ, όμως τον τελευταίο μήνα το κλίμα στο σχολείο είναι αρκετά χειρότερο. Και αυτό επειδή η Σάρα αποφάσισε να φιλήσει την Κλόι. Όχι βέβαια ότι πήγε κάτι λάθος με το φιλί, αλλά η Σάρα δεν παρέλειψε να φιλήσει ακόμα δύο άτομα και μετά να εξαφανιστεί, αφήνοντας πίσω της διάφορα αινιγματικά στοιχεία για το που μπορεί να βρίσκεται και κάποιους αρκετά μπερδεμένους με τη συμπεριφορά της ανθρώπους που παλεύουν να την βρουν, και να ανακαλύψουν ταυτόχρονα τον εαυτό τους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBookTok #2: 5 viral στο TikTok βιβλία που ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις Ψυχογιός12.09.2018

Πανέξυπνα πλάσματα – Shelby Van Pelt

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Ένα ακόμα βιβλίο που έγινε viral μέσω του BookTok και αξίζει αναμφίβολα μία θέση σε κάθε βιβλιοθήκη είναι το «Πανέξυπνα πλάσματα» της Shelby Van Pelt. Πρόκειται για μία πολύ όμορφη, αισιόδοξη και συγκινητική ιστορία, για τις μικρές ακτίνες ελπίδας που μπορεί κανείς να βρει στα πιο απίθανα μέρη.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Θα μπορούσε ποτέ άραγε να υπάρξει φιλία ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα χταπόδι; Στην περίπτωση της Τόβα, μίας μεσήλικης  καθαρίστριας του ενυδρείου του Σόουελ Μπέι, και του Μάρκελο, ενός χταποδιού του Ειρηνικού που δηλώνει ασφυκτικά παγιδευμένο στο συγκεκριμένο ενυδρείο, η απάντηση είναι φυσικά και ναι! Το ιδιαίτερο αυτό θαλάσσιο πλάσμα, που λατρεύει να το σκάει από την δεξαμενή του και να εξερευνά τον χώρο, θα προσπαθήσει να βοηθήσει, πριν να είναι αργά, τη νέα του φίλη να ξεπεράσει τον πόνο και τον θρήνο που έχουν εδώ και χρόνια εγκλωβιστεί στην ψυχή της, από τότε που η θάλασσα της «έκλεψε» μυστηριωδώς τον γιο της, τριάντα χρόνια πριν. Μία θεραπευτική και αισιόδοξη ιστορία για το μακρύ αλλά συνάμα λυτρωτικό ταξίδι της απώλειας.

Ένα καλοκαίρι χωρίς κανόνες – K. L. Walther

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Η τελευταία BookTok επιλογή από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα βιβλίο που θα έπρεπε όλοι οι λάτρεις της Τέιλορ Σουίφτ να έχουν στη βιβλιοθήκη τους. Η συγγραφέας του, K. L. Walther, άντλησε την έμπνευσή της για το «Ένα καλοκαίρι χωρίς κανόνες» από στίχους αγαπημένων τραγουδιών της λατρεμένης από πολλούς Αμερικανίδας τραγουδίστριας, και το αποτέλεσμα ήταν μία πολύ ευχάριστη, γλυκόπικρη και σίγουρα ξεχωριστή αναγνωστική εμπειρία, στην οποία ακολουθούμε με αρκετό ενδιαφέρον την ιστορία ενός κοριτσιού που μαθαίνει να ξεπερνά το πένθος και να ζει ξανά μακριά από τη θλίψη.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Η Κλερ λάτρευε το παιχνίδι Assassin που παραδοσιακά διοργάνωνε η οικογένειά της την εβδομάδα πριν από κάθε γαμήλια τελετή. Η αδερφή της Μέρεντιθ όμως, όχι και τόσο. Αυτή τη φορά βέβαια, θα πάρει μέρος στην ιδιαίτερη παράδοση της οικογένειάς της με σκοπό όχι απλά να παίξει, αλλά να κερδίσει και να αφιερώσει τη νίκη στην αγαπημένη της Κλερ, που δεν είναι πλέον κοντά τους. Όταν βέβαια ο έρωτας τής χτυπήσει απροειδοποίητα την πόρτα, ο στόχος που είχε βάλει για τις οικογενειακές διακοπές, ίσως κινδυνεύσει να μετατοπιστεί. Μέσα από αυτές τις περιπετειώδεις, διαφορετικές και έμμεσα διανθισμένες με τη μουσική της Τέιλορ Σουίφτ διακοπές πάντως, η Μέρεντιθ θα μάθει να απολαμβάνει και πάλι τη ζωή και να πορεύεται συμφιλιωμένη με την απώλεια και όσα αυτή φέρνει στους ανθρώπους που τη βιώνουν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBookTok #1: 5 viral στο TikTok βιβλία που ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις Διόπτρα12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Μία τελευταία στάση – Casey McQuinston

Σελίδες: 560
Τιμή: 16,92€

Διαλυμένο κορίτσι – Kathleen Glasgow

Σελίδες: 536
Τιμή: 16,92€

Φίλησα τη Σάρα Γουίλερ – Casey McQuinston

Σελίδες: 480
Τιμή: 16,92€

Πανέξυπνα πλάσματα – Shelby Van Pelt

Σελίδες: 520
Τιμή: 16,92€

Ένα καλοκαίρι χωρίς κανόνες – K. L. Walther

Σελίδες: 432
Τιμή: 15,93€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b