
Monopoli Team
27.09.2023
A
A
Όποιος- ενδεχομένως κατά τύχη- βρεθεί στο νησί Σαχαλίνη, το οποίο ανήκει στη Ρωσία, αν τολμήσει να το εξερευνήσει, σίγουρα θα πέσει πάνω στο… «αεροδρόμιο φάντασμα».
Έναν διάδρομο 2,5 χλμ., είκοσι περίπου αεροπορικές εγκαταστάσεις από τον πάλαι ποτέ «Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Στρατό», αλλά και δύο παρατημένα αεροσκάφη. Το όλο σκηνικό μοιάζει κάπως με θρίλερ, με ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά έχει μακρά ιστορία!
Όπως διαβάζουμε στη Μηχανή του Χρόνου, η Σαχαλίνη, που βρίσκεται στο Βόρειο Ειρηνικό ωκεανό, είναι το μεγαλύτερο νησί της Ρωσίας και μία από τις πλουσιότερες περιφέρειές της. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αλλά και 20ου αιώνα δεν διεκδικήθηκε μόνο από τους Ρώσους αλλά και από τους Ιάπωνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑEditor’s choice: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της χρονιάς12.09.2018
Αρχικά, κατοικήθηκε από Ιάπωνες αλιείς και το 1853, μετοίκησαν οι πρώτοι Ρώσοι στο βόρειο τμήμα της. Αποτέλεσμα; το 1855 το νησί μοιράστηκε μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας. Το 1875 η Ρωσία αντάλλαξε το νησί, για να περάσει όλο στην κυριότητά της, δίνοντας τις Κουρίλες νήσους. Μετά το Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο και τη συνθήκη Πόρτσμουθ το 1905, η Ιαπωνία έλαβε το νότιο τμήμα της Σαχαλίνη το οποίο και ονόμασε Καραφούτο.
Το 1918 μετά τη Ρωσική Επανάσταση, οι Ιάπωνες ανακατέλαβαν ολόκληρη τη νήσο από την οποία όμως αποχώρησαν το 1924. Τον επόμενο χρόνο εκδιώχθηκαν οι Λευκορώσοι από το βόρειο τμήμα της. Η ιαπωνική κυριαρχία στο νότιο τμήμα της νήσου διήρκεσε μέχρι το 1945. Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση επανέκτησε την περιοχή και οι Ιάπωνες εκδιώχθηκαν οριστικά, αν και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να διεκδικούν τέσσερα νησιά από τις Κουρίλες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
A
A
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρες καθημερινά στο email σου τα πιο δημοφιλή θέματα του Monopoli.gr και ό,τι καλύτερο συμβαίνει στην πόλη!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Σέρρες: Πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο στον ANT1 – Η ιστορία συνεχίζεται
Ανακαινισμένο και εύκολα προσβάσιμο ξεκινά τη νέα σεζόν το Θέατρο Άλφα Ληναίος Φωτίου
«Porto Leone: Στη γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια» – Η νέα σειρά του Alpha μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών της
31ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις στην Αθήνα με την νέα του ταινία
Το πρώτο πλωτό μουσείο του κόσμου «δένει» στον Πειραιά
Oι Iron Maiden επιστρέφουν στην Ελλάδα το 2026 – Με εντυπωσιακό show για τα 50 χρόνια τους
Σκληρές Αλήθειες: 54′ λεπτά με την Επιστημονική Κοινότητα στο Olvio
Το Κύμα, του Τοντ Στράσερ επιστρέφει για 2η σεζόν στο Θέατρο Λαμπέτη
Σταυρός του Νότου: Νέα σεζόν με πλούσιο πρόγραμμα και γιορτινή διάθεση
Αυτές οι νύχτες (που) μένουν δεν θα είναι οι τελευταίες για τις Νύχτες Πρεμιέρας – παρά την αδιαφορία της Πολιτείας