MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Idles + ακόμα 10 λόγοι που δεν χάνεται το Plissken Festival 2023

Το συναυλιακό καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμα – τουλάχιστον όχι για όλους εμάς που περιμέναμε τους Idles και το Plissken Festival 2023 για να κλείσει η σεζόν με τον πιο δυναμικό τρόπο.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 27.09.2023

Σε λίγες ημέρες αποχαιρετάμε και επισήμως το συναυλιακό καλοκαίρι – ένα καλοκαίρι που υπήρξε το λιγότερο επεισοδιακό για τους μουσικόφιλους, που είχαν να δουν τόσα συναρπαστικά acts μαζεμένα από την προ-covid εποχή (μόνο στο πλαίσιο του Plissken Festival είδαμε τους Os Mutantes, τους Vodka Juniors με τους Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs και τους αξεπέραστους Melvins και φυσικά τον Nils Frahm στο Ηρώδειο για να σας φρεσκάρω τη μνήμη).

Το καλύτερο όμως έμεινε σίγουρα για το τέλος. Και νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς, που είχαμε δει την πρώτη εμφάνιση των Idles στη χώρα μας να ακυρώνεται από την πανδημία, κάπως δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Κι όμως, αυτή τη φορά είναι γεγονός και θα γίνει πραγματικότητα: Οι Idles έρχονται στην Ελλάδα, όχι για ένα, αλλά για δύο back-to-back shows στο Θέατρο Βράχων, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου.

Από το επικό σετ των Idles στο περσινό Glastonbury, Photo: Phoebe Fox

Από το επικό σετ των Idles στο περσινό Glastonbury, Photo: Phoebe Fox

Τα λόγια μάλλον είναι περιττά – αλλά και πάλι θα προσπαθήσω να μεταφέρω όσο γίνεται τον ενθουσιασμό μου. Μία από τις πιο συναρπαστικές ροκ μπάντες των τελευταίων ετών, οι Idles έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στη σκηνή, με μία παρουσία που δεν έχουμε συνηθίσει στον χώρο: στίχους που κατακεραυνώνουν την τοξική αρρενωπότητα και τους απανταχού “συντηρητικούς” και δήθεν τύπους, σούπερ (επι)θετικά vibes, ειρωνεία και κυνικότητα να δίνουν τη θέση τους στην ευαισθησία (και το αντίστροφο).

Αν χάσεις, λοιπόν, την (διπλή) ευκαιρία που έχεις να τους απολαύσεις live στο φετινό Plissken Festival κάτι μου λέει ότι θα το μετανιώσεις. Και αυτό γιατί τους Idles πλαισιώνουν 9 ακόμα άχαστα acts, που αποτελούν το κάθε ένα και από ένα λόγο που ανυπομονούμε για το προσεχές διήμερο.

Ας δούμε αυτούς τους λόγους έναν-έναν:

#1 Alice Glass

Η Καναδή Alice Glass μπήκε στις ζωές μας πριν από περίπου δύο δεκαετίες ως ένα από τα δύο μέλη των Crystal Castles. Το 2014 εγκατέλειψε τον Ethan Kath και τη μπάντα τους – αργότερα έκανε γνωστή την εκμετάλλευση που υπέστη από εκείνον – και τότε ήταν που άρχισε η “χρυσή εποχή” της. Το 2017 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο EP της “Alice Glass,” που περιλάμβανε τα “Without Love” και “Forgiveness”, ενώ την περασμένη χρονιά ακούσαμε τον πρώτο ολοκληρωμένο studio δίσκο της, με τίτλο “Prey//IV”. Πάντα ανυπομονούμε να ακούσουμε γυναίκες καλλιτέχνιδες που έχουν δώσει τη δική τους πινελιά στην emo-punk σκηνή.

#2 Grandmas House

Από το Bristol, την πόλη όπου σχηματίστηκαν οι Idles πριν από 14 χρόνια, έρχεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα post-punk συγκροτήματα της νέας γενιάς, το all-female σχήμα των Grandmas House. Έχουν κυκλοφορήσει αρκετά EP από το 2018 – και όλα τους χαρακτηρίζονται από τον γεμάτο ενέργεια, ωμό ήχο τους, ο οποίος προβλέπεται ακόμα πιο συναρπαστικός live.

#3 Ultra Sunn

Μίνιμαλ, ατμοσφαιρικός, σκοτεινός, σχεδόν υπνωτιστικός, ο ήχος των Γάλλων David Serra και Gael Moissonier, δηλαδή του duo με βάση τις Βρυξέλλες, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεχωριστός. Οι Ultra Sunn υπόσχονται να μας ταξιδέψουν με τα σχεδόν απόκοσμα tracks τους και νομίζω ότι αποτελούν μια πολύ ταιριαστή προσθήκη στο line-up της Παρασκευής – ιδανική για όσους αποζητούν μία πιο αφαιρετική μουσική εμπειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Bryan Adams στην Ελλάδα για δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη12.09.2018

#4 Mykki Blanco

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα acts του φετινού Plissken Festival. Rapper, ποιητ@, performance artist, ακτιβιστ@ για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, πρωτοπόρ@ της αμερικανικής underground hip-hop και ηλεκτρονικής σκηνής, τ@ Mykki Blanco έχει πολλές ιδιότητες και ακόμα περισσότερα ενδιαφέροντα. Από τους μουσικούς που πιέζουν όρια και δεν φοβούνται να προσεγγίσουν έννοιες όπως η ταυτότητα, το φύλο, η σεξουαλικότητα. Αυτή δεν είναι η πρώτη τ@ εμφάνιση στην Ελλάδα, είναι όμως η πιο πολυαναμενόμενη χάρη στο τελευταίο τ@ δίσκο “Stay Close to Music” (2022).

#5 Pillow Queens

Αγαπάμε τα girl bands – ειδικά όταν προσεγγίζουν το indie rock/pop με τον τρόπο που το κάνουν οι Ιρλανδές Pillow Queens. Στα συνήθως πολύ προσωπικά κομμάτια τους, μιλούν για την ταυτότητα, τις σχέσεις, τις εμπειρίες τους – κάνουν και την αυτοκριτική τους. Αγαπημένο μας κομμάτι το “Gay Girls” που όπως και οι Pillow Queens είναι fun, αυθεντικό, τολμηρό.

#6 Tempers

Tempers by Jessica Hallock

Πολυαναμενόμενο act και οι Tempers (Jasmine Golestaneh και Eddie Cooper), που θα φέρουν στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων το πολύ ιδιαίτερο synth-pop ήχο τους, πάντα διανθισμένο με house, techno, post-punk αποχρώσεις και με τις επιρροές των Fleetwood Mac, Kraftwerk και Joy Division να είναι ξεκάθαρες. Αν περιμένουμε κάτι αυτό είναι σίγουρα να χορέψουμε με το “Strange Harvest”.

#7 Mazoha

Το μοναδικό εγχώριο act του διημέρου είναι ο Mazoha και σίγουρα του αξίζει μια θέση σε αυτό το line-up. Όσοι δεν τον έχετε δει μέχρι τώρα live, να προετοιμαστείτε για πολύ (πολύ!) χορό. Εμείς ανυπομονούμε να ακούσουμε τα «Ψυχολογικά Τραύματα Social Club», «Δεν Πειράζει», «Φρίκες», «Αποσμητικό», «Τώρα Χορός», «Αρρενοτίποτα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Λυκαβηττός που θυμάμαι: 9 guru των live ανακαλούν θρυλικές στιγμές στην ιστορία του θεάτρου12.09.2018

#8 Cakes da Killa

Από την Νέα Υορκη μας έρχεται και ο Rashard Bradshaw, aka Cakes Da Killa – άλλος ένας πρωτοπόρος του queer hip-hop που θα δούμε στο Plissken. Εδώ και μία δεκαετία κυκλοφορεί ολόφρεσκα tracks, που μιλούν για όλα όσα απασχολούν έναν μαύρο queer καλλιτέχνη του σήμερα, δίνοντας μία ακόμα ώθηση στην ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

#9 Rhumba Club

Το project του Λονδρέζου Tom Falle, aka Rhumba Club, είναι από εκείνα τα acts που μας έχουν εξάψει την περιέργεια. Στη λίστα του BBC One και του CQ για τους ανερχόμενους καλλιτέχνες που αξίζουν να παρακολουθήσουμε το 2021, σίγουρα επιβεβαίωσε τις προσδοκίες, με το πιο πρόσφατο δεύτερο άλμπουμ του, “Love Apokalypto”, που περιλαμβάνει το άκρως κολλητικό  Video Game.

#10 Ένα ιδανικό συναυλιακό φινάλε

Αδιαμφισβήτητα οι Idles θα μας χαρίσουν το καλύτερο συναυλιακό φινάλε μιας πολύ δυνατής χρονιάς, σε μία περίοδο που οι περισσότεροι από εμάς έχουν ανάγκη να “ξεφύγουν” για λίγο από την (οριακά δυστοπική) πραγματικότητα των ημερών – και λέω να ξεφύγουν και όχι να ξεχάσουν/αδιαφορήσουν, αυτό θα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο από την νοοτροπία των Idles.

Και μπορεί αυτό να είναι ένα ανεπίσημο “αντίο” στο καλοκαίρι, εννοείται όμως ότι η μουσική δεν σταματά ποτέ. Από Οκτώβριο περιμένουμε με ανυπομονησία την επιστροφή των EDEN Parties του Plissken Festival, που προβλέπονται ακόμα πιο συναρπαστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPlissken 2023: Οι Idles για πρώτη φορά στην Αθήνα – Και δεύτερη ημέρα στο Θέατρο Βράχων12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Plissken Presents Idles @ Θέατρο Βράχων

Το πρόγραμμα του διημέρου:

29 Σεπτεμβρίου 2023

Main Stage
I D L E S 22:10
ALICE GLASS 20:45
GRANDMAS HOUSE 19:25
ULTRA SUNN 18:10

Republic Stage
MAZOHA 21:40
CAKES DA KILLA 20:15
RHUMBA CLUB 18:55

30 Σεπτεμβρίου 2023

Main Stage
I D L E S 22:10
MYKKI BLANCO 20:45
PILLOW QUEENS 19:25
TEMPERS 18:10

Republic Stage
MAZOHA 21:40
CAKES DA KILLA 20:15
RHUMBA CLUB 18:55

Εισιτήρια εδώ

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b