MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

1ο Be-Hive Theatre Festival: Το θεατρικό φεστιβάλ της ομάδας Μήδεια και του Θεάτρου Δρόμος είναι γεγονός

Το Θέατρο Δρόμος και η Θεατρική Ομάδα Μήδεια παρουσιάζουν το 1ο Be-Hive Theatre Festival.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Η Medea Pictures και το Θέατρο Δρόμος παρουσιάζουν το 1o Be-Hive Theatre Festival 2023 από 15 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

“Για το Θέατρο Δρόμος και για την Θεατρική Ομάδα Μηδεια, η συγκολλητική ουσία μιας Κυψέλης είναι η τέχνη. Η μόνιμη επωδός της ανθρώπινης κατάστασης, η καθαρότερη αντανάκλαση της φύσης μας, η παρηγοριά και η έμπνευση και το πάθος και ο σκοπός και το καταφύγιό μας” διαβάζουμε στην ανακοίνωση των διοργανωτών. “Αισιοδοξούμε με αυτή την διοργάνωση να βρούμε παρέα την διαδρομή για το κοινό μας σπίτι, να αποκαταστήσουμε τον κοινό μας προσανατολισμό, να χαράξουμε συλλογικά την πορεία μας. Κι αν δεν τα καταφέρουμε να βρούμε τον δρόμο, τουλάχιστον θα έχουμε χαθεί μαζί. Κι εκεί μπορούμε να χτίσουμε την νέα μας Κυψέλη”.

Το 1o Be-Hive Theatre Festival 2023 εκτός από το διαγωνιστικό του μέρος θα παρουσιάσει θεατρικές προτάσεις που ξεχώρισαν εκτός διαγωνιστικού τμήματος, διαλέξεις, εργαστήρια και μουσική.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και σε όλους τους επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες, να παρακολουθήσουν τις προτάσεις του φεστιβάλ και να γίνουν μέτοχοι ενός γόνιμου, δημιουργικού διαλόγου πάνω σε νέες προκλήσεις, νέες θεματικές και ανοιχτές φόρμες.

“Προσπαθήσαμε να χτίσουμε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα από τις προτάσεις που αιτήθηκαν για να διαγωνιστούν. Όπως είμασταν ανοιχτοί σε κάθε σκηνική μορφή έκφρασης, έτσι και το πρόγραμμα διαμορφώθηκε με την αρχική μας θεματική. Διαμορφώθηκε σαν μια Κυψέλη που εσωκλείει το δράμα και την κωμωδία, τον μονόλογο και τον πειραματισμό, το χοροθέατρο και την μουσική” αναφέρει η διοργάνωση.

Τελικός στόχος του φεστιβάλ του Θεάτρου Δρόμος είναι να εδραιωθεί ως θεσμός, να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, να βελτιώνεται και να αναπτύσσεται σταδιακά με καλεσμένους καλλιτέχνες εντός και εκτός συνόρων, ως χώρος, τόπος και τρόπος συνάντησης, συνεύρεσης, συνύπαρξης. Για μία ΝΕΑ Κυψέλη.

Σημείωμα καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ

“Τι να σου κάνει ένα Θέατρο όταν ο Κόσμος χάνεται; Τι να το κάνεις το “καλό” έργο όταν όλα γύρω σου φαντάζουν χαοτικά και αβέβαια; Τι να βρεις σε ένα Φεστιβάλ, που δεν σου το προσφέρουν οι πάρα πολλές σκηνές της Αθήνας; Τι να έχει να σου πει μια ή ένας σκηνοθέτης για τη ζωή και τους προβληματισμούς σου που να είναι καλύτερο από τις συμβουλές των “αγαπημένων” σου youtuber, twitcher ή TikToker;

Ίσως να βρεις τον πολιτισμό και τον άνθρωπο που έχασες μέσα σου, χτίζοντας μια ολοκληρωμένη Κυψέλη για την εξέλιξή της, για την ανατροπή, για την ελεύθερη έκφραση, για μια νέα οπτική που πιθανών να μπουν οι κατάλληλες βάσεις για μια καλύτερη κοινωνία για έναν καλύτερο κόσμο.

Ας δώσουμε όλοι ραντεβού στο 1ο Be-Hive Theatre Festival 2023 και όλοι μας μπορεί να καταφέρουμε να γίνουμε οι μέλισσες μιας αισιόδοξης επόμενης μέρας.
Σας Ευχαριστούμε!”

Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Καλλιτεχνικός Δ/ντης του Φεστιβάλ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

15/09 – 19:30 – Τελετή έναρξης

Ποιος πάει σε κηδεία με τέτοιο καιρό (Ομάδα Γιώργου Δουργούτη Θέατρο – Κωμωδία)

18/09 στις 19:00, 19/09 στις 21:15

Διαγωνιστικό

Ένα χωριό του Πηλίου, λίγο πριν τη μεγάλη Κακοκαιρία, πέντε κάτοικοι του χωριού θα τρέξουν στο μικρό παντοπωλείο να αγοράσουν τις τελευταίες προμήθειες. Μία εξ αυτών θα βρεθεί νεκρή και όλα δείχνουν ότι κάποιος την δηλητηρίασε. Οι τέσσερις πελάτες (μία πλούσια κυρία, μία μαγείρισσα που βγήκε δεύτερη στο “Master Chef”, ένας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, μία Ουκρανή υπηρέτρια) και ο υπάλληλος του παντοπωλείου είναι ύποπτοι για τον φόνο της κυρίας Ιουλίας. Όλοι την μισούσαν. Όλοι είχαν λόγο να την σκοτώσουν.
Διάρκεια: 75min
Κείμενο: Βαγγέλης Δουκουτσέλης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Δουργούτης
Παίζουν: Ντιάννα Βασιλείου, Ιάσωνας Λαγουτάρης, Τζίνα Ντέγκα, Μάρκος Στεφάνου, Ειρήνη Τζαβάρα και η Βάσω Γουλιελμάκη

Εκ Προμελέτης (Ομάδα ΛΕΜΒΟΣ Θέατρο – Δράμα)

18/09 στις 21:15, 19/09 στις 19:00

Διαγωνιστικό
Στο έργο ξετυλίγεται η ιστορία της Γεωργίας, μιας 55χρονης γυναίκας μητέρας τριών παιδιών. Η Γεωργία μας διηγείται τη ζωή της, λίγο πριν εγκαταλείψει τον άντρα της. Μας περιγράφει πως κύλησε η ζωή της, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε, την κακοποίηση που έχει υποστεί… Κακοποίηση συναισθηματική, ψυχολογική, οικονομική και τέλος σωματική… Εξηγεί πως τελικά κατάφερε μέσα της να τον «σκοτώσει» και να αποφασίσει να φύγει, να τον εγκαταλείψει, να εγκαταλείψει το όνειρο της συντροφικότητας και της ευτυχισμένης οικογένειας που θέλησε να ζήσει… Όμως ο άντρας της τυχαία γυρνάει πιο γρήγορα απ’ τη δουλειά, την προλαβαίνει και… Την σκοτώνει…
Διάρκεια: 65min
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Μαρία Χασιώτη
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νατάσα Σουρλαντζή, Χρήστος Δεδεηλίας

Θηλειά Ρήσις (Έλενα Λύτρα – Performance)

20/09 στις 19:00, 28/09 στις 21:00

Εκτός Διαγωνιστικού

Ένα έργο σε εξέλιξη (work in progress) για την Θηλυκή Ενέργεια, την αναγνώριση, αποδοχή και συγχώρεση του εαυτού ως Ολότητα. Με αναχρονισμούς σε παρελθόν – παρόν – μέλλον, το ψυχοσωματικό βίωμα ζωντανεύει μέσα από αρχέτυπα του συλλογικού ασυνείδητου και την κατάδυση στο σκιώδη εαυτό. Η δημιουργός Έλενα Λύτρα εμπνέεται από τη βαθιά ψυχοθεραπευτική δουλειά με τον εαυτό και αφιερώνει το έργο της στην Αλήθεια της Ύπαρξης, τη Θεραπεία και την εξελικτική πορεία της Ψυχής.
Διάρκεια: 40min
Σύλληψη,Συγγραφή, Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Έλενα Λύτρα

“Το Δρόμος είχε το δικό του παραμύθι” Μουσική Παράσταση με τον Γιώργο Λιάκο & τον Γιάννη Φίλια

20/09 στις 20:30

Εκτός Διαγωνιστικού

Δρόμο παίρνω δρόμο αφήνω και προχωρώ. Άλλοτε δρόμος ίδιος, άλλοτε δρόμος φιδίσιος. Να φτάσω θέλω μα αργώ. Άλλοτε περπατητό κι άλλοτε τρεχαλητό. Άλλοτε μες στ’ αγκάθια κι άλλοτε μες σε φως και στάχυα. Να φτάσω θέλω μα αργώ. Κι έτσι αλλάζω το σκοπό κι απολαμβάνω το ρυθμό…
Διάρκεια: 70min

Ψηφίζουμε Μαρία Αντουανέτα (Ομάδα 2510 Θέατρο – Σάτυρα – Μονόλογος)

21/09 στις 19:00, 22/09 στις 21:15

Διαγωνιστικό

Το έργο είναι κωμική σάτιρα που τοποθετείται χρονικά στον 18ο αιώνα, όπου η πρωταγωνίστρια Μαρία Αντουανέττα, βασίλισσα της Γαλλίας, σε έναν κωμικό σαρκαστικό και αυτοσαρκαστικό μονόλογο εξωτερικεύει τις σκέψεις της και τα συναισθήματά της (με πρόζα και τραγούδι), σχετικά με τον τρόπο που αναδεικνύονται και εγκαθιδρύονται οι εξουσίες στις διάφορες εποχές, τα σκοτεινά κίνητρα και τις μεθόδους των μοναρχών, τη χειραγώγηση των υπηκόων – ψηφοφόρων, την κατ’ επίφαση δημοκρατία.
Διάρκεια: 60min

Οι Γυναίκες της Κυριακής (Ομάδα Under Contraction Θέατρο – Δράμα)

20/09 στις 21:00, 22/09 στις 19:00

Διαγωνιστικό

Τρεις γυναίκες. Οι τρεις όψεις της Σελήνης. Ενέργεια – Ύλη – Πνεύμα. Μια γυναίκα. Τρία πρόσωπα. Από τα πολλά. Το έργο θα μπορούσε να λέγεται, η Κυριακή των Γυναικών. Η ιδέα ξεκίνησε από ένα άρθρο σε μια εφημερίδα, που έλεγε ότι “οι ξυλοδαρμοί (των γυναικών) αυξάνονται κατακόρυφα κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου”. Αυτές οι τρεις γυναίκες λοιπόν, η Άννα, η Μαρία και η Ουρανία (Ενέργεια – Ύλη – Πνεύμα), κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας Κυριακής, αποφασίζουν να εξοντώσουν τους άντρες που ασκούν βία εναντίον τους.
Διάρκεια: 60min
Κείμενο: Χρίστος Θεσσαλονικεύς
Σκηνοθεσία: Αποστολία Σωτηρίου
Ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Μπαούση Γεωργία Πιλιτσίδου Αλεξάνδρα Ραβάνη

23/09 – 19:00 – Ημερίδα Θεάτρου

Ομιλητής: Δημήτρης Φίλιας.
ΘΕΜΑ: Γύρω από το σύγχρονο Γαλλικό και Γαλλόφωνο θέατρο

Μαριάννα Σολωμονίδου “Birding” (Performance)

Photo by Marianna Bolano

23/09 στις 21:00, 24/09 στις 19:00

Εκτός Διαγωνιστικού

Αν πάρετε τα κιάλια σας και καθίσετε αναπαυτικά, θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε το θαύμα μιας γέννησης; Πώς ψηλαφίζεται η πραγματικότητα τη στιγμή που ένα πούπουλο αιωρείται; Η Μαριάννα Σολομωνίδου μέσα από την solo performance ‘Birding’ διαπραγματεύεται τη γέννηση και τον αποχωρισμό στον αέναο κύκλο τους. Η μουσική του Βαγγέλη Ξυπόλυτου τυλίγει το σώμα με ήχο και μας κουρδίζει στο ονειρικό τοπίο του ‘Birding’.
Διάρκεια: 60min
Δημιουργία – Ερμηνεία: Μαριάννα Σολομωνίδου

Primo Gradu “γυναία γραφ-Οίδα” (Performance)

24/09 στις 21:15, 27/09 στις 19:00

Εκτός Διαγωνιστικού

Μια performance εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο των Ελληνίδων ζωγράφων, ακολουθώντας τη διαδρομή τους σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο. Πώς μέσα από το σώμα και τη φωνή ζωντανεύει ένας πίνακας; Πώς πέντε ηθοποιοί βουτάνε στα άδυτα της ζωής τους, συνθέτοντας την καλλιτεχνική τους πορεία; Μια περιπλάνηση στο σύμπαν τους.
Διάρκεια: 50min
Θεατρική ομάδα, σκηνοθεσία: Primo Gradu

Φτου Και Βλέπω (Ομάδα ARTICT Θέατρο – Δράμα)

25/09 στις 19:00, 26/09 στις 21:15

Διαγωνιστικό

Ο Μανού και η Άλια, δύο φίλοι, ακροβατούν σε ένα κόσμο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ζωής και θανάτου. Ο καθένας προσπαθεί να θυμηθεί τη δική του ιστορία, η οποία θα τους οδηγήσει στην αρχή του τέλους τους. Ένα συνονθύλευμα από κοινωνικά στερεότυπα και ταμπού, παίρνουν μορφή και γίνονται εικόνες εφιαλτικές για τους δύο φίλους. Βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, όταν μία παρέα τραμπούκων, άρχισε να τους συμπεριφέρεται με τρόπο ανάρμοστο και μετά από μια έντονη λογομαχία τους επιτέθηκαν και τους τραυμάτισαν. Δεν μπορούσαν να δεχτούν τη διαφορετικότητα τους, την ομοφυλοφιλική σχέση του Μανού με τον Στεφάν και την ιδεολογία της Άλιας υπέρ των ζώων. Ενώ οι δύο νέοι βρίσκονται σε κώμα το Γκάμπι ως φύλακας άγγελος του Μανού, βοηθάει τους δύο φίλους να βρουν τον δρόμο τους. Η Λήδα, φίλη των παιδιών, όπου και τους περιέθαλψε μα και ο Στεφάν, θα γίνουν η πυξίδα τους μέσα στον σκοτεινό λαβύρινθο της μνήμης. Ως τις δώδεκα τα μεσάνυχτα θα πρέπει να περάσουν από όλα τα επίπεδα μιας δοκιμασίας, ώστε να θυμηθούν πως κατέληξαν στο μέρος αυτό. Κάθε αποκάλυψη και μια ιστορία. Η λύση βρίσκεται στο παρελθόν τους. Θα βρουν όμως την δύναμη να έρθουν αντιμέτωποι με αυτό και να ελευθερωθούν;
Διάρκεια: 65min
Κείμενο: Αλεξάνδρα Στεργίου, Μάνος Σφυράκης
Ηθοποιοί: Ελεωνόρα Γιόκοτα, Χρήστος Λοΐζος, Δημήτρης Πνευματικός, Άντζελα Σπυροπούλου, Αλεξάνδρα Στεργίου, Μάνος Σφυράκης

Breaking the Borders (Ομάδα TRANCE ΜΟΙΡΟΛΟΪ Performance)

25/09 στις 21:15, 26/09 στις 19:00

Διαγωνιστικό

Η performance “Breaking The Borders” της ομάδας “Trance Moiroloi” συνδυάζει αρχαίες αισθητικές με την σύγχρονη τεχνολογία, υπερβαίνοντας τον χωροχρόνο. Μέσα από την κινησιολογία τα πολυμέσα και το τραγούδι, επιτύγχανε η ανατροπή των παραδοσιακών ορίων, εξερευνώντας την ανθρώπινη σχέση με την τεχνολογία. Καταλυτικός παράγοντας η ανθεκτικότητα των γυναικών, η αυτογνωσία και η απελευθέρωση. Μέσα από συμβολισμούς του ανθρώπινου σώματος, αναδεικνύεται η σύνδεση διαφορετικότητας-ενότητας. Αντλώντας έμπνευση από την αρχαία τραγωδία “Τρωάδες” του Ευριπίδη, το πένθος μετατρέπεται σε γιορτή, συμβολίζοντας έτσι την απελευθέρωση-ανθεκτικότητα. Η performance ενθαρρύνει την αυθεντικότητα, προβάλλοντας ένα μέλλον χωρίς σύνορα αναδεικνύοντας την μεταμορφωτική δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.
Διάρκεια: 45min
Ομάδα: Trance Moiroloi (Δανάη Γκανάσου, Φανή Λύκου, Ιόνυ Μοσχοβάκου, Ειρήνη Πετράκη)

“Το Τανγκό της Αθήνας” Μουσική Παράσταση με την Ζανέλ

27/09 στις 20:30

Εκτός Διαγωνιστικού

Για μία μουσική βραδιά του Σεπτέμβρη (Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου) γεμάτη ρετρό ηχοχρώματα, η Ζανέλ, το κορίτσι με τη βελούδινη φωνή και την άκρως ρετρό αισθητική μας προσκαλεί να ακούσουμε το νέο και ανανεωμένο της πρόγραμμα με ερωτικά κυρίως τραγούδια, σε μια εκλεπτυσμένη μουσικά εποχή χαρίζοντας μας ένα γλυκό ταξίδι στο χωροχρόνο, στο Θέατρο Δρόμος, στα πλαίσια του 1ου BE – HIVE FESTIVAL 2023. Το υπέροχο πρόγραμμά της αποτελεί ένα αφιέρωμα στα highlights της εποχής του ελαφρού τραγουδιού και στους μεγάλους δημιουργούς. Στο πιάνο, ο μαέστρος Χρήστος Κουμούσης
Διάρκεια: 120min

Microtopia

29/09 στις 19:00, 30/09 στις 18:00

Eργαστήριο (ερευνα, διδασκαλία, performance). Εισηγητής: Παναγιώτης Σδούκος

Το σεμιναριακό εργαστήρι ξεκινά με μία σύντομη αναφορά στη βιβλιογραφία γύρω από θέματα, που άπτονται της Ανθρωπολογίας της Επιτέλεσης, της Θεατρολογίας, της Εθνομουσικολογίας και της Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας. Συγκεκριμένα, ο εισηγητής θα αναφερθεί στις επιτελεστικές εθιμοτυπικές δράσεις (δρώμενα) παραδσσιακών κοινοτήτων προκειμένου να καταλήξει στην ερμηνεία και εκτέλεση του παραδοσιακού τραγουδιού μέσω του χοροτράγουδου αλλά και στην επιτόπια σύλληψή του ως την κύρια πηγή θεατρικής δραματουργίας. Θα ακολουθήσει η επιτόπια δημιουργία εργαστηρίου διδασκαλίας παραδοσιακού τραγουδιού με εποπτικό υλικό, το οποίο ο εισηγητής θα έχει επιμεληθεί.
Διάρκεια: 180min

30/09 – 13:00 – Θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων του Θεάτρου ΔΡΟΜΟΣ

Ανοιχτή ενημέρωση, μάθημα και παρουσίαση εργαστηρίου, προγράμματος και καθηγητών.

30/09 – 21:15 – Πρεμιέρα το Τέλος του Κόσμου

Ταινία Μικρού Μήκους
Σενάριο – Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος
Με τους: Μαριάνθη Σοντάκη, Μαίρη Σαουσοπούλου, Χρήστος Δερβεντζής, Ζωή Κουσάνα
Εκτός Διαγωνιστικού
17:48min

01/10 – 19:30 – Τελετή Λήξης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συντονισμός: Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ
Τεχνικό Προσωπικό: Γεωργία Ηλιοπούλου, Δήμητρα Αλεξανδράκου, Γεωργία Τσακιρίδου, Μαρίτα Κωστοπούλου
Art Director: Ρένα Σανταμούρη
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Εμμανουήλ Μαύρος
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Ειρήνη Λαγουρού
Παραγωγή: Medea Pictures

Κριτική Επιτροπή του 1o BE – HIVE THEATRE FESTIVAL 2023:

Michael Seibel – Σκηνοθέτης
Θοδωρής Γκόγκος – Ηθοποιός
Κώστας Λεϊμονής – Θεατρικός Συγγραφέας
Δάφνη Μαρκάκη – Ηθοποιός/Χορογράφος
Ειρήνη Δρίβα – Δημοσιογράφος/Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b