MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
30
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Μεσογειακοί Διάλογοι: 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Καρλόβασι Σάμου με δωρεάν είσοδο

Ένα νέο Φεστιβάλ αφιερωμένο στο Μεσογειακό Ντοκιμαντέρ, οι «Μεσογειακοί Διάλογοι» ανάβει φέτος τους προβολείς του, στο Καρλόβασι της Σάμου, με 40 ταινίες από 6 χώρες και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Μεσογειακοί Διάλογοι: 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Καρλόβασι Σάμου με δωρεάν είσοδο
Monopoli Team

Με συμμετοχή 40 ντοκιμαντέρ από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και την Τουρκία, το «1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ–Μεσογειακοί Διάλογοι» θα πραγματοποιηθεί στο Καρλόβασι της Σάμου, από τις 15 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσία Ελλήνων και ξένων δημιουργών και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε όλες τις προβολές και τις εκδηλώσεις.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων ΕΡΜΕΙΑΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Σάμου και τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στόχοι του Φεστιβάλ

Στόχοι της διοργάνωσης του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της κινηματογραφικής τέχνης του ντοκιμαντέρ αλλά και της συμβολής του συγκεκριμένου αυτού κινηματογραφικού είδους ως πολιτισμικού εργαλείου, στην ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του «Ερμεία», σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα ώστε να εκφραστεί έμπρακτα η αντίληψη ότι η Μεσόγειος δεν είναι μια θάλασσα που χωρίζει τους κατοίκους των χωρών που την περιβάλλουν, αλλά το στοιχείο που τις ενώνει πολιτισμικά. Επιδίωξη των διοργανωτών είναι αυτό το μη διαγωνιστικό Φεστιβάλ-ευκαιρία διαλόγου μεταξύ των καλλιτεχνών και των διανοουμένων των χωρών της Μεσογείου, να καταστεί πολιτιστικός θεσμός που θα αγκαλιαστεί από την κοινωνία της Σάμου, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τους σκηνοθέτες των χωρών της Μεσογείου αλλά και σημείο αναφοράς στα πολιτισμικά γεγονότα, στο σταυροδρόμι του χρόνου και του Μεσογειακού χώρου, εκεί που το ελεύθερο βλέμμα των δημιουργών συναντά τον Κόσμο.

Μεσογειακοί Διάλογοι: 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Καρλόβασι Σάμου με δωρεάν είσοδο

«Γιάννης Ρίτσος» του Κώστα Αριστόπουλου

40 ντοκιμαντέρ – 6 Μεσογειακές χώρες

Στην πρώτη αυτή διοργάνωση του Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ – Μεσογειακοί Διάλογοι θα προβληθούν 40 ντοκιμαντέρ από 6 χώρες της Μεσογείου, 40 άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες με συναρπαστική κινηματογράφηση που αναπαριστούν καλλιτεχνικά την πραγματικότητα, ενώ θα υπάρχουν αφιερώματα στο Κυπριακό και το Τουρκικό ντοκιμαντέρ, σε ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί στη Σάμο ή αφορούν στο νησί, αλλά κι ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Μάνο Ευστρατιάδη.

Οι προβολές θα γίνονται στον θερινό κινηματογράφο (Κτίριο Προβατάρη του Πανεπιστημίου Αιγαίου) στο Λιμάνι Καρλοβάσου και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Δυτικής Σάμου στο Νέο Καρλόβασι.

Μεσογειακοί Διάλογοι: 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Καρλόβασι Σάμου με δωρεάν είσοδο

«Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» του Λάκη Παπαστάθη

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τους «Μεσογειακούς Διαλόγους» και ζωντανεύουν τις συναντήσεις. Σ’ αυτές εντάσσονται:

Η εκδήλωση στη μνήμη του Λάκη Παπαστάθη (Παρασκευή 15/9, ώρα 18:00, αίθουσα Δημαρχείου), στον οποίο οι διοργανωτές αφιερώνουν το φετινό, πρώτο στη σειρά, Φεστιβάλ και στην οποία θα συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης, οι ιστορικοί Χρίστος Λάνδρος και Δημήτρης Θρασυβούλου και η σύντροφος και συνοδοιπόρος του Λάκη Παπαστάθη στη ζωή και την τέχνη, κα Υβόννη Μαλτέζου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Λ. Παπαστάθη «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» το οποίο ο ίδιος είχε επιλέξει να προβληθεί στο Φεστιβάλ.

Μεσογειακοί Διάλογοι: 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Καρλόβασι Σάμου με δωρεάν είσοδο

«Κοσμικό Ανατομείο» του Βασίλη Βαφέα

Η συναυλία της Γιώτας Βέη με τίτλο «Μα εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», με τραγούδια από τις δύο πλευρές του Αιγαίου (Σάββατο 16/9 ώρα 22.00, στον προαύλιο χώρο της Πορφυριάδας Σχολής του Καρλοβάσου), που πραγματοποιείται με αφορμή την προβολή της ταινίας «Του τραγουδιού… τα μάγια» σε σκηνοθεσία Στάθη Ρέππα η οποία αφορά στη ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή της Γιώτας Βέη, αυτής της τόσο σημαντικής ερμηνεύτριας των παραδοσιακών μας τραγουδιών.

Κομβικό σημείο της διοργάνωσης και με βλέμμα στο μέλλον, θα αποτελέσει και η παρουσίαση της συνεργασίας ανάμεσα στο Φεστιβάλ «Μεσογειακοί Διάλογοι» και το Διεθνές Φεστιβάλ «Film O’ Clock», το οποίο έχει ήδη 4 χρόνια ζωής και συμμετέχει στους Μεσογειακούς Διαλόγους με δύο ταινίες ντοκιμαντέρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔιεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας 2023: Το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου12.09.2018

Υποστηρικτές

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των Δικαιωμάτων των Ηθοποιών «Διόνυσος», του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Αρχείου της ΕΡΤ, της Samos Steamship Co, του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου και των ξενοδοχείων του Καρλοβάσου Aegean hotel, Anema by the Sea Guesthouse, Merope hotel & Samaina hotels/ Samaina Inn.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ «Μεσογειακοί Διάλογοι»:

Παρασκευή 15/9/2023 | Θερινός Kινηματογράφος

Εναρκτήρια Εκδήλωση | 20.00

Σάμος το Νησί των Μακάρων (Ελλάδα) | 21.00

Σενάριο: Δημήτρης Βαλής
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βαλής

Σύνοψη: Μια ευαίσθητη ματιά του σημαντικού καλλιτέχνη-φωτογράφου της Σάμου, στο νησί και τους ανθρώπους του, γυρισμένη σε φιλμ 16mm το οποίο ψηφιοποιήθηκε από τον ΟΣΔ ΕΡΜΕΙΑ σε mp4, για να παραμείνει ως πολύτιμη παρακαταθήκη του Δημήτρη Βαλή για τους νεότερους.
*Προλογίζουν: Τα παιδιά του Δημήτρη Βαλή.

Γιάννης Ρίτσος (Ελλάδα) | 21.30

Σκηνοθεσία: Κώστας Αριστόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Γαρδέλης
Μοντάζ: Γιάννης Κριαράκης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης- Χρήστος Λεοντής
Αφήγηση: Αλέκα Παΐζη
Παραγωγή: Γιώργος Σγουράκης
Δ/νση Παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη
Έτος Παραγωγής: 1984
Διάρκεια: 80΄

Σύνοψη: Η κινηματογραφική ταινία «Γιάννης Ρίτσος- Αυτοβιογραφία» αποτελεί μαρτυρία-ντοκουμέντο για τη ζωή και το έργο ευρύτερα του ποιητή, ο οποίος αφηγείται την περιπετειώδη ζωή του και διαβάζει ποιήματά του. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν το 1984 σε όλους τους τόπους και χώρους που έζησε και δημιούργησε ο ποιητής : Μονεμβασιά, Γύθειο, Καρλόβασι Σάμου, Αθήνα, στο σπίτι του στην Αθήνα, καθώς και στις εξορίες Κοντοπούλι Λήμνου, Αη Στράτης, Μακρόνησος και Γυάρος.
*Προλογίζει: Έρη Ρίτσου

Μεσογειακοί Διάλογοι: 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Καρλόβασι Σάμου με δωρεάν είσοδο

Hatirlamak… 16 Mart /Θυμήσου …Στις 16 Μαρτίου

Hatirlamak… 16 Mart /Θυμήσου …Στις 16 Μαρτίου (Τουρκία) | 22.50

Σενάριο : Enis Riza – Ebru Şeremetli
Σκηνοθεσία :  Enis Rıza, Ebru Şeremetli
Παραγωγή:  VTR Yapım Nalan Sakızlı, www.vtryapim.com
Έτος παραγωγής:  2014
Διάρκεια : 62΄

Σύνοψη: Στις 16 Μαρτίου 1978, μπροστά από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, έγινε μια φονική βομβιστική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 και να τραυματιστούν 41 φοιτητές. Οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ και οι φάκελοι έκλεισαν.

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα σύντομο σημείωμα για την αντιμετώπιση της άρνησης, την κάλυψη των κενών μνήμης και την αντιπαράθεση.
*Προλογίζουν: Enis Riza & Ebru Şeremetli

Παρασκευή 15/9/2023 | Αίθουσα Δημαρχείου

Εκδήλωση Λάκη Παπαστάθη, 18:00

Οι διοργανωτές αφιερώνουν το φετινό, πρώτο στη σειρά, Φεστιβάλ στη μνήμη του. Την εκδήλωση προλογίζει ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας.

Ακολουθεί πάνελ συζήτησης που θα συντονίσει ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης και στο οποίο θα συμμετέχουν ως ομιλητές οι ιστορικοί Δημήτρης Θρασυβούλου και Χρίστος Λάνδρος και η σύντροφος και συνοδοιπόρος του Λάκη Παπαστάθη στη ζωή και την τέχνη, κα Υβόννη Μαλτέζου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Λ. Παπαστάθη «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου», το οποίο ο ίδιος είχε επιλέξει να προβληθεί στο Φεστιβάλ.

Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου (Ελλάδα) | 18:00

Σενάριο: Λάκης Παπαστάθης
Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Έτος παραγωγής: 2012
Διάρκεια: 66΄

Σύνοψη: Στο επεισόδιο της σειράς της ΕΡΤ «Παρασκήνιο» που είναι αφιερωμένο στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος» (1956), ο Νίκος Κούνδουρος θυμάται πώς ξεκίνησε η ιδέα για την ταινία, τις συζητήσεις με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τη συμμετοχή του Ντίνου Ηλιόπουλου, ο οποίος δεν αγάπησε και δεν πίστεψε ποτέ σε αυτή την ταινία φοβούμενος ότι θα καταστρέψει την καριέρα του, αλλά ο Κούνδουρος κατάφερε να του αποσπάσει μεγαλειώδεις υποκριτικές στιγμές. Μιλούν επίσης για τις εξαιρετικές ερμηνείες της Μαργαρίτας Παπαγεωργίου, του Γιάννη Αργύρη και του Θανάση Βέγγου.

Συζητούν για την παραγωγή, τις δυσκολίες, το ντουμπλάζ ως επιλογή του Κούνδουρου και ξεχωρίζουν τις σκηνές της ανάκρισης στο αστυνομικό τμήμα, της γιορτής στο καμπαρέ πριν την επιχείρηση και τον άτσαλο τελευταίο χορό του Ντ. Ηλιόπουλου, ως ενδεικτικές μερικών από τους λόγους που η ταινία αυτή έχει συγκαταλεγεί στις 100 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες όλων των εποχών.

Πάνελ συζήτησης / Ομιλίες | 19.10
  • Μάνος Ευστρατιάδης, Δημήτρης Θρασυβούλου, Χρίστος Λάνδρος, Υβόννη Μαλτέζου
    Η εκδήλωση ολοκληρώνεται στις 20.00
Μεσογειακοί Διάλογοι: 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Καρλόβασι Σάμου με δωρεάν είσοδο

«Μάρκος Βαμβακάρης» του Νίκου Κανάκη

Άνεμοι (Ελλάδα) | 20.00

Σενάριο: Απόστολος Κρυωνάς
Σκηνοθεσία: Απόστολος Κρυωνάς
Παραγωγή: Απόστολος Κρυωνάς
Μουσική: Τάκης Σαμαράς
Δ/νση φωτογραφίας : Συρράκος Δανάλης
Έτος παραγωγής: 1967
Διάρκεια: 14΄

Σύνοψη: Κινηματογραφική διασκευή ενός παλιού ξεχασμένου εθίμου των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των νησιών του Βοσπόρου που έχει να κάνει με τη μετανάστευση. O αποχαιρετισμός των μανάδων προς τα νεαρά αγόρια τους που θα έπρεπε να περιμένουν υπομονετικά για χρόνια να τα ξαναδούν, ήταν μια τελετουργία προσευχών, ευλογιών και τελετών για να διασφαλιστεί η καλοσύνη της θάλασσας. Η κάμερα, με τον δέοντα σεβασμό προς την ελληνική λαογραφία, επιχειρεί να αναπαραστήσει το παρελθόν σαν ένα μνημόσυνο σε περασμένες εποχές.
*Προλογίζει: Απόστολος Κρυωνάς

Τα Μοναστήρια της Σάμου (Ελλάδα) | 20.15

Σενάριο: Άννα Κεσίσογλου
Σκηνοθεσία: Άννα Κεσίσογλου
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Έτος παραγωγής: 1986
Διάρκεια : 25΄

Σύνοψη: Ένα αφιέρωμα στα «Μοναστήρια της Σάμου», που μας ξεναγεί σε όμορφες και δασώδεις περιοχές, όπου βρίσκονται κτισμένες η Μονή Ζωοδόχου Πηγής, το Μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας, η Αγία Τριάδα, η Μονή του Τιμίου Σταυρού και η Μονή Βροντά. Mοναχοί και μοναχές μιλούν για την ασκητική ζωή, και για την ιστορία του κάθε μοναστηριού. Το καθένα συνδέεται με μια σειρά από δυσκολίες και αντίξοες καταστάσεις, καθώς και με πρόσωπα που πρόσφεραν πάρα πολλά, με μοναδικό στόχο τη συντήρηση των μοναστηριών μέσα από το πέρασμα του χρόνου και την ορθή λειτουργία τους.

Μάρκος Βαμβακάρης (Ελλάδα) | 20.40

Σενάριο: Νίκος Κανάκης
Σκηνοθεσία: Νίκος Κανάκης
Διεύθυνση φωτογραφίας : Αλέξης Γρίβας
Παραγωγή: Υπουργείο Πολιτισμού
Έτος παραγωγής: 1989
Διάρκεια:  47΄

Σύνοψη:  Ένα ντοκιμαντέρ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Κανάκη με αφήγηση του Αντώνη Αντωνίου. Πρόκειται για μια βιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη και ταυτόχρονα μια εξαιρετική ταξική ανάλυση για την εποχή που το ρεμπέτικο και οι λαϊκοί καλλιτέχνες του ήταν στο περιθώριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑTo 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ έφτασε στη Χίο – Δείτε το πρόγραμμα12.09.2018

Παράσταση Για Ένα Ρόλο  (Ελλάδα) | 21.30

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Τριανταφύλλου
Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος
Αφήγηση: Τάκης Βουτέρης
Παραγωγή:  Διονύσης Γρηγοράτος
Έτος παραγωγής: 1978
Διάρκεια: 176΄

Σύνοψη: Ένας συλλέκτης Εικόνων και Ήχων σε «ρόλο-«φάντασμα» όπως και κάποιοι απ’ αυτούς που φαντάζεται και αφουγκράζεται, προσπαθεί να συνθέσει όσο μπορεί αντικειμενικά, με αντιπαράθεση ντοκουμέντων ένα «παζλ» από ενέργειες και παρεμβάσεις που πλήγωσαν τη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Και «πέφτει» στον Οδικό Χάρτη της περιοχής και στο ρόλο του ξένου Παράγοντα. Και φυσικά στις Πολιτικές Ελίτ της Χώρας και της Ομογένειας που τον ανέχθηκαν και όχι μόνον.

Επιστρατεύοντας Κινηματογραφικό Αρχειακό υλικό –και ανέκδοτο- και προσθέτοντας σύγχρονες λήψεις και σκηνικές παρεμβάσεις προσπαθεί να προσεγγίσει τα αίτια που οδήγησαν στις τρεις από τις μεγαλύτερες συμφορές του Ελληνισμού: Μικρασιατική καταστροφή, Εμφύλιος και Κυπριακό, μια τραγωδία που συνεχίζεται ακόμα.

Μεσογειακοί Διάλογοι: 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Καρλόβασι Σάμου με δωρεάν είσοδο

Ecumenopolis Ucu Olmayan Şehir/ Ecumenopolis: Μια Πόλη Χωρίς Όρια

Σάββατο 16/9, ώρα 12.00 | Αίθουσα Δημαρχείου

Συνέντευξη Τύπου  για το Φεστιβάλ «Μεσογειακοί Διάλογοι» και παρουσίαση της συνεργασίας του με το Διεθνές Φεστιβάλ Film O’ Clock. Tο Διεθνές Φεστιβάλ «Film O’ Clock»έχει ήδη 4 χρόνια ζωής και συμμετέχει στους Μεσογειακούς Διαλόγους με δύο ταινίες ντοκιμαντέρ.

Σάββατο 16/9/2023 | Θερινός Kινηματογράφος

Τα Παιδιά της Ρώμης Ανοχύρωτης Πόλης (Ιταλία) | 20.30

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Laura Muscardin
Διεύθυνση Φωτογραφίας  : Maria Teresa Punzi
Διανομή: Nuvola Film
Έτος παραγωγής: 2005
Διάρκεια: 53΄

Σύνοψη: 60 χρόνια μετά τα γυρίσματα της αριστουργηματικής ταινίας του Ρομπέρτο Ροσελίνι «Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη» επιστρέφουμε στα μέρη που γυρίστηκε η ταινία και ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο και τις αναμνήσεις, με οδηγό τον Βίτο Ανικιάρικο, που υποδυόταν στην ταινία τον γιο της Άννα Μανιάνι.

Ecumenopolis Ucu Olmayan Şehir/ Ecumenopolis: Μια Πόλη Χωρίς Όρια | (Τουρκία) | 21.30

Σενάριο: Imre Azem
Σκηνοθεσία: Imre Azem
Παραγωγή: Gaye Gunay
Σενάριο: Imre Azem
Σκηνοθεσία: Imre Azem
Παραγωγή: Gaye Gunay
Έτος παραγωγής: 2011
Διάρκεια: 90΄

To ντοκιμαντέρ Ecumenopolis αφηγείται την ιστορία της Κωνσταντινούπολης στη νεοφιλελεύθερη πορεία της προς την καταστροφή. Παρακολουθούμε την ιστορία μιας οικογένειας μεταναστών από την κατεδάφιση της γειτονιάς τους μέχρι τον συνεχιζόμενο αγώνα τους για τα δικαιώματα στέγασης. Η ταινία ρίχνει μια ματιά στην πόλη σε μακροοικονομικό επίπεδο και μέσα από τα μάτια των ειδικών, πηγαίνοντας από τις κορυφές των ουρανοξυστών που ξεφυτρώνουν διαρκώς μέχρι τη σιδηροδρομική σήραγγα, βαθιά κάτω από το στενό του Βοσπόρου και από τις ιστορικές γειτονιές στο νότο μέχρι τα δάση στο βορρά. Πρόκειται για μια Κωνσταντινούπολη που από τα 15 εκατομμύρια κατοίκων οδεύει στα 30 εκατομμύρια και τον αριθμό των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην πόλη να αυξάνονται από 2 σε 8 εκατομμύρια. Πρόκειται για την  Κωνσταντινούπολη του μέλλοντος που σύντομα θα «καταπιεί» ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Μια Κωνσταντινούπολη που δεν έχετε ξαναδεί.
*Προλογίζει: Imre Azem (Ίμρε Αζέμ)

Μεσογειακοί Διάλογοι: 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Καρλόβασι Σάμου με δωρεάν είσοδο

«Εν Μυτιλήνη » του Μάνου Ευστρατιάδη

Σάββατο 16/9/2023 | Αίθουσα Δημαρχείου

Ταξιδεύοντας με την Ευαγγελίστρια (Ελλάδα) | 17.30

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ντίνος Κατσουρίδης
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Έτος παραγωγής: 1983
Διάρκεια: 30΄

Σύνοψη: Μια περιήγηση στα νησιά του Αιγαίου, στην καθημερινότητα των ψαράδων, στην καθημερινότητα των ανθρώπων του. Μια ποιητική ματιά στα καρνάγια και τα νεογέννητα σκαριά.
*Προλογίζει: Μανούσος Μανουσάκης

Του Τραγουδιού…Τα Μάγια (Ελλάδα) | 18.00

Σενάριο: Στάθης Ρέππας
Σκηνοθεσία: Στάθης Ρέππας
Παραγωγή: Γιώτα Βέη
Έτος παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 62΄

Σύνοψη: Σημαντικές στιγμές, σταθμοί, της μεγάλης ερμηνεύτριας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μιλούν για τη ΓΙΩΤΑ ΒΕΗ: Αιμιλία Υψηλάντη (ηθοποιός), Νότης Μαυρουδής (συνθέτης), Γιώργος Μονεμβασίτης (κριτικός μουσικών δημιουργιών), Μιχάλης Νικολούδης (συνθέτης-παραγωγός) και ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας. Μια διαδρομή με συνέπεια και ήθος!
Προλογίζει: Στάθης Ρέππας

Εν Μυτιλήνη  (Ελλάδα) | 19.00

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μάνος Ευστρατιάδης
Παραγωγή: Μάνος Ευστρατιάδης
Έτος παραγωγής: 1973
Διάρκεια: 14΄

Σύνοψη: Εικόνες, ήχοι και μοτίβα ζωής, απαθανατισμένα στην πρωτεύουσα ενός πολυσήμαντου επαρχιακού κόσμου πριν από πενήντα ακριβώς χρόνια. Μια «φωτογραφία στιγμής» τραβηγμένη ένα χρόνο πριν από τη μεταπολίτευση.
*Προλογίζει: Μάνος Ευστρατιάδης

Μεσογειακοί Διάλογοι: 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Καρλόβασι Σάμου με δωρεάν είσοδο

«Ταξιδεύοντας με την Ευαγγελίστρια» του Μανούσου Μανουσάκη

Πεθαίνοντας στα Κερδύλια (Ελλάδα) | 19.15

Σενάριο: Μάνος Ευστρατιάδης – Βασίλης Τζανακάρης
Σκηνοθεσία: Μάνος Ευστρατιάδης
Παραγωγή: ΕΡΤ (στη σειρά Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα) – Παραγωγός: Χρ. Χριστοδούλου
Έτος παραγωγής: 1980
Διάρκεια: 26΄

Σύνοψη: Στις 17 Οκτωβρίου 1941, 230 άνδρες ηλικίας από 15 έως 60 ετών, εκτελέστηκαν από τους Ναζί στα Άνω και Κάτω Κερδύλια του Νομού Σερρών.  39 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, ένα κινηματογραφικό συνεργείο καταγράφει για πρώτη φορά τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των κατοίκων που επέζησαν, για το άγνωστο, μέχρι τότε, γεγονός.
*Προλογίζει: Μάνος Ευστρατιάδης

Το Κρυμμένο Πρόσωπο (Ελλάδα) | 19.40

Σενάριο: Μάνος Ευστρατιάδης
Σκηνοθεσία: Μάνος Ευστρατιάδης
Παραγωγή: ΕΡΤ (Στη Σειρά Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα) – Παραγωγός: Χρ. Χριστοδούλου
Έτος παραγωγής: 1988
Διάρκεια: 25΄

Σύνοψη: Το «εσωτερικό» οδοιπορικό ενός Ελλαδίτη στην Κύπρο, 14 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Αφετηρία η Λάρνακα. Ενδιάμεσος σταθμός η διχασμένη Λευκωσία. Προορισμός -ύστερα από μια διαδρομή, δίπλα στη «Γραμμή Ατίλλα» – η Μονή Κύκκου στο όρος Τρόοδος. Εκεί, το κρυμμένο, σύμφωνα με την παράδοση, πρόσωπο της Παναγίας της Κυκκώτισσας, αποκτά μια απρόσμενη αναλογία με την απρόσιτη εικόνα της κατεχόμενης Κύπρου.
*Προλογίζει: Μάνος Ευστρατιάδης

Εμφύλιος Λόγος  (Ελλάδα) | 20.05

Σενάριο: Διαμάντης Λεβεντάκος
Σκηνοθεσία: Διαμάντης Λεβεντάκος
Παραγωγή: Σινετίκ- Δ. Λεβεντάκος
Έτος παραγωγής: 1979
Διάρκεια: 70΄

Σύνοψη: Ο Εμφύλιος Λόγος είναι ένα κινηματογραφικό δοκίμιο πάνω στην ιδεολογία της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης. Αντιπαραθέτοντας τους σχετικούς λόγους της Δεξιάς και της Αριστεράς, παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης της λογικής των δύο λόγων αλλά και γενικότερα του τρόπου σκέψης των δύο ιδεολογιών κι ακόμα τη φυσιογνωμία της ίδιας της ιδεολογίας μέσα από τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο λόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ46ο Φεστιβάλ Δράμας: Όλα όσα θα δούμε στη φετινή διοργάνωση12.09.2018

Συναυλία Γιώτας Βέη, ώρα 22.00
Προαύλιος χώρος Πορφυριάδας Σχολής

Συναυλία της Γιώτας Βέη με τίτλο «Μα εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», με τραγούδια από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Η συναυλία πραγματοποιείται με αφορμή την προβολή της ταινίας «Του τραγουδιού… τα μάγια» σε σκηνοθεσία Στάθη Ρέππα η οποία αφορά στη ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή της Γιώτας Βέη, αυτής της τόσο σημαντικής ερμηνεύτριας των παραδοσιακών μας τραγουδιών.

«Musicalementautre»

Κυριακή 17/9/2023 | Θερινός Kινηματογράφος

Musicalementautre (Γαλλία) | 20.45

Σενάριο: Nicolas MOÏSSAKIS
Σκηνοθεσία:  Nicolas MOÏSSAKIS
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος ΝΙΚΟΛΑÏΔΗΣ
Παραγωγή:  GRADISCA
Έτος παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 91΄

Η απίστευτη διαδρομή δύο εξαιρετικών μουσικών. Ο Jean Pierre Dussert είναι αυτιστικός, σχιζοφρενής και βιρτουόζος πιανίστας. Ο Γιώργος Νικολαΐδης είναι φιλάνθρωπος, Διευθυντής Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, Διευθυντής Μουσικής Ακαδημίας στο Παρίσι και …λαμπρός φλαουτίστας.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τον αγώνα του Γιώργου Νικολαΐδη να βγάλει τον Jean Pierre από μια περίοδο 27 χρόνων εγκλωβισμού σε ψυχιατρεία και να τον βοηθήσει μέσα από τη μουσική να επιστρέψει σε μια «κανονική» ζωή.
*Προλογίζουν: Nicolas Moissakis & Γιώργος Νικολαΐδης

Πράσινη Γραμμή – Τα Δάκρυα της Αντιγόνης (Κύπρος) | 22.15

Σενάριο: Διομήδης Νικήτα
Σκηνοθεσία: Διομήδης Νικήτα
Παραγωγή: Artvision, LooksFilm, ARTE
Έτος παραγωγής: 2004
Διάρκεια: 26’

Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ αυτό ασχολείται με την πράσινη γραμμή στην Κύπρο. Ένα κτίσμα απομόνωσης και ανελευθερίας που απλώθηκε από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, μετά την Τούρκικη εισβολή και παραμένει μέχρι σήμερα ένα βίαιο σύμβολο. Κάτι σαν το τείχος του Βερολίνου, η Πράσινη Γραμμή, αυτό το αδιέξοδο, σταματούσε τους Ελληνοκύπριους, για 3 δεκαετίες, να πάνε στην άλλη άκρη του νησιού για να επισκεφτούν τα σπίτια τους, τα εδάφη τους, τις περιουσίες τους. Όπως τον σκηνοθέτη Διομήδη Νικήτα, που το ταξίδι του τον έφερε πέρα από τα οδοφράγματα στις οικογενειακές του ρίζες. Για αυτήν την ταινία παίρνει τους γονείς του πίσω, στην άλλη πλευρά, ύστερα από 30 χρόνια. Το ντοκιμαντέρ σχολιάζει την επίδραση της πράσινης γραμμής στη συλλογική μνήμη και στην επικοινωνία του παρόντος με το παρελθόν…

Η ταινία ήταν μία από τις 10 ταινίες ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν και προβλήθηκαν παγκόσμια στο πλαίσιο εορτασμών ένταξης των 10 νέο-ενταχθεισών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Μάλτα και Κύπρος).
*Προλογίζει: Διομήδης Νικήτα

Κάποτε την Κυριακή (Κύπρος) | 22.40

Σενάριο-σκηνοθεσία: Νίνος Μικελίδης
Μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης

Σύνοψη: Δύο διαφορετικές ματιές πάνω στην Αθήνα την Κυριακή:

  • Η μία το 1966-67 με τα μπάνια στο μολυσμένο Φάληρο, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες κ.λπ., αλλά και στις διαδηλώσεις ενάντια στους Αποστάτες και την επικείμενη δικτατορία.
  •  Η άλλη το 2007 με τα σημερινά μικρά και σημαντικά γεγονότα.
    *Προλογίζει: Νίνος Μικελίδης

«Το Τείχος Μας»

Το Τείχος Μας  (Κύπρος) | 22.45

Σενάριο: Πανίκκος Χρυσάνθου, Niyazi Kizilyurek
Σκηνοθεσία: Πανίκκος Χρυσάνθου
Παραγωγή: Das Kleine Fernsehspiel ZDF, Πανίκκος Χρυσάνθου, Niyazi Kizilyurek, Thomas Balkenhol
Έτος παραγωγής: 1993
Διάρκεια: 105΄

Σύνοψη: Ένα ταξίδι στην πρόσφατη ιστορία και στους ανθρώπους της Κύπρου πραγματοποιούν στο «Τείχος μας» δυο «εχθροί»: ο Ελληνοκύπριος Πανίκκος Χρυσάνθου και ο Τουρκοκύπριος Niyazi Kizilyurek. Το ταξίδι τους είναι ένας διάλογος, που λειτουργεί σαν ένας πικρός στοχασμός πάνω στη εμπειρία της σύγκρουσης και του διαχωρισμού. Ανακαλεί οπτικά ντοκουμέντα κι αφήνει ανθρώπους, που η ιστορία πέρασε πάνω από τη ζωή τους σαν οδοστρωτήρας, να μοιραστούν με τον θεατή την εμπειρία τους. Είναι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, χωρισμένοι σε μια διχοτομημένη Κύπρο, αλλά ενωμένοι στον ίδιο πόνο.

Έλεγαν οι δυο συνεργάτες σε κοινή ανακοίνωσή τους στην πρώτη προβολή της ταινίας: «Η απόφασή μας να φτιάξουμε από κοινού μια ταινία ήταν μια προσπάθεια να ξεκινήσουμε ένα διάλογο αναμεταξύ μας. Ν’ ανταλλάξουμε μνήμες, ν’ ακούσουμε χωρίς προκαταλήψεις ο ένας τον άλλο, να νιώσουμε τον πόνο του. Ήταν όμως και κάτι παραπάνω: Πιστέψαμε ότι, αν θέλαμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας κι αναμεταξύ μας, αν θέλαμε πράγματι να καλλιεργήσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσά μας, θα έπρεπε ν’ αγγίξουμε τις πληγές μας, να παραδεχτούμε τα λάθη και τις “αμαρτίες” μας. Και το επιχειρήσαμε».
*Προλογίζει: Πανίκκος Χρυσάνθου

Κυριακή 17/9/2023 | Αίθουσα Δημαρχείου

Ταξιδεύοντας με την Ευαγγελίστρια ΙΙ (Ελλάδα) | 17.00

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ντίνος Κατσουρίδης
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Έτος παραγωγής: 1983
Διάρκεια: 30΄

Σύνοψη: Μια περιήγηση στα νησιά του Αιγαίου, στην καθημερινότητα των ψαράδων, στην καθημερινότητα των ανθρώπων του. Μια ποιητική ματιά στα καρνάγια και τα νεογέννητα σκαριά.
*Προλογίζει: Μανούσος Μανουσάκης

Αναμονή | (Ελλάδα) | 17.30

Σενάριο: Κώστας Σφήκας
Σκηνοθεσία: Κώστας Σφήκας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Τάκης Γεωργόπουλος
Μοντάζ: Δημήτρης Σταύρακας
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Τορνές
Παραγωγή: Άννα Σφήκα
Έτος παραγωγής: 1962
Διάρκεια: 22’

Σύνοψη: Ένας ασπριτζής περιμένει στην πλατεία Δημαρχείου από το πρωί ως το βράδυ πελάτη. Η Αναμονή είναι η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του Κώστα Σφήκα, στην ίδια θεματολογία με τα Εγκαίνια, αυτή της σκληρής καθημερινής ζωής.  Με κυρίαρχα τα στοιχεία του ντοκιμαντέρ, ο Σφήκας παρακολουθεί το σκηνικό μιας πλατείας (Πλατεία Κοτζιά) όπου διαδραματίζεται καθημερινά μια τραγωδία. Η τραγωδία των οικοδόμων που πηγαίνουν κάθε πρωί να πουλήσουν τη δουλειά τους -τον εαυτό τους κατά τον Σφήκα-και να βρουν δουλειά στα γιαπιά.

Στο κέντρο αυτής της ζωής, ένας γιγαντόσωμος οικοδόμος. Από μακριά φαντάζει μεγαλειώδης ανθρώπινη φιγούρα αλλά η κάμερα, όταν τον πλησιάζει, μας τον αποκαλύπτει ετοιμόρροπο. Πέθανε τον επόμενο χρόνο και τον έθαψαν με έρανο. Αν η ιδεολογική ματιά του Σφήκα παραμένει ακόμα στα κοινωνικά της πλαίσια και στα διδάγματα του νεορεαλισμού, αυτό που στην Αναμονή προοιωνίζει -έστω και ελάχιστα- την κατοπινή προβληματική του σκηνοθέτη πάνω στην κινηματογραφική φόρμα, είναι τα μεγάλα σε διάρκεια πλάνα (Γιάννης Σολδάτος, Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου).
*Προλογίζουν:  Παναγιώτης Σασλίδης, παραγωγός του Κώστα Σφήκα & η εγγονή του Βασιλική

«Ο Χορός των Αλόγων» του Χρήστου Βούπουρα

Ο Χορός των Αλόγων (Ελλάδα) | 17.55

Σενάριο: Χρήστος Βούπουρας
Σκηνοθεσία: Χρήστος Βούπουρας
Παραγωγή: Χρ. Βούπουρας, Κ. Γκίκας, ΕΚΚ, Δήμος Λουτροπόλεως Θέρμης Λέσβου, Υπουργείο Αιγαίου
Έτος παραγωγής: 2001
Διάρκεια: 64΄

Σύνοψη: Ένα πανάρχαιο δρώμενο: Η θυσία στους θεούς, που επιζεί ακόμη σε χωριά της Λέσβου κοιταγμένο από τα μάτια ενός μικρού παιδιού καθοδηγούμενο από τις αφηγήσεις της γιαγιάς του.
*Προλογίζει: Χρήστος Βούπουρας

Κρήτες Ολυμπιονίκες (Ελλάδα) | 19.00

Σενάριο: Λευτέρης Χαρωνίτης
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Προκόπης Δάφνος
Μοντάζ: Γιώργος Διδυμιώτης
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Γιάννης Σακελλαράκης, Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη
Παραγωγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου
Μουσική: Χρήστος Λεοντής
Αφήγηση: Γρηγόρης Βαλτινός, Μαρία Τζομπανάκη
Έτος παραγωγής: 2004
Διάρκεια: 60΄

Σύνοψη: Βασικό στοιχείο του μινωικού πολιτισμού ήταν ο αθλητισμός. Από την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων το 776 π.Χ. στην Ολυμπία μέχρι και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια η προσωπική έρευνα του σκηνοθέτη αποκάλυψε πολλούς Κρήτες αθλητές οι οποίοι πήραν μέρος και νίκησαν στους μεγάλους αγώνες στη Νεμέα, τα Ίσθμια, τους Δελφούς και την Ολυμπία. Η ταινία γυρίστηκε σε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και αποκαλύπτει με ποιητικό τρόπο το άγνωστο αυτό κεφάλαιο του αρχαίου κρητικού πολιτισμού.

«Κρήτες Ολυμπιονίκες»

Ξερολιθιά – Σμιλεύοντας τοπία στις αιμασιές του Αιγαίου (Ελλάδα) | 20.00

Σενάριο: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Παραγωγή: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Έτος παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 30΄

Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη σχέση μεταξύ τοπίου και αρχιτεκτονικής, ακολουθώντας τις αναβαθμίδες, έργο ανώνυμων ανθρώπων, μεγαλειώδες, φτιαγμένο με τα ταπεινότερα υλικά του Αιγαίου, που υποστήριξε τη ζωή αμέτρητων γενιών σε τόπο άγονο και ξερό, σε νησιά απομονωμένα, που κράτησε τη ζωή στα ψηλά και, μαζί με το πολύτιμο χώμα και το βιαστικό βρόχινο νερό, αποτέλεσε τον γενέθλιο χώρο του πολιτισμού του Αιγαίου. Από το 2018, η UNESCO έχει εγγράψει την ξερολιθιά στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Μονόγραμμα: Νίνος Μικελίδης (Ελλάδα) | 20.30

Σενάριο: Βασίλης Κεσίσογλου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεσίσογλου
Δημοσιογραφική έρευνα: Ιωάννα Κολοβού
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης
Μοντάζ: Τζανέτος Κομηνέας
Έτος παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 27΄

Σύνοψη: Ο γνωστός δημοσιογράφος, κριτικός του κινηματογράφου, ποιητής και συγγραφέας Νίνος Μικελίδης μιλάει για τη ζωή και το έργο του, καθώς και για το Φεστιβάλ “Πανόραμα του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου” που ίδρυσε και διευθύνει ανελλιπώς εδώ και 35 χρόνια.

Η Σαμιακή Πολιτεία (Από τη σειρά Δημοκρατία Κέκληται, Ελλάδα) | 21.00

Σενάριο: Τάινα Γρηγοριάδου-Τάκης Κάμπρας
Σκηνοθεσία: Τάινα Γρηγοριάδου
Παραγωγή: Βουλή – Τηλεόραση
Έτος παραγωγής: 2018-2019
Διάρκεια: 67΄

Σύνοψη: Η ιδιοτυπία του καθεστώτος της Σάμου συντέλεσε στην ανάπτυξη θεσμών διαφορετικών από τα άλλα νησιά του Αιγαίου, που είχαν παραμείνει εκτός των συνόρων του ελληνικού κράτους. Η μη συμπερίληψη, το 1830, της νήσου στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, είχε ως συνέπεια την ίδρυση της «Σαμιακής Πολιτείας», που είχε δική της σημαία και πλήρη εσωτερική αυτονομία, με αναγνώριση της ελληνικής καταγωγής, της γλώσσας και της θρησκείας των κατοίκων, ενώ τελούσε υπό την εγγύηση και προστασία των ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Την ταραγμένη περίοδο 1881-1912, ακολούθησε η ανάδειξη του Θεμιστοκλή Σοφούλη στο πολιτικό προσκήνιο, το τέλος της επικυριαρχίας των Οθωμανών και η ένωση με την Ελλάδα, που επισφραγίσθηκε από την κατάπλευση, τον Μάρτιο 1913, του ελληνικού στόλου στο νησί.
*Προλογίζει: Τάκης Κάμπρας

«Μονόγραμμα: Νίνος Μικελίδης»

Δευτέρα 18/9/2023 | Θερινός Kινηματογράφος

Το Υπεσχημένο (Αίγυπτος) | 20.30

Σκηνοθεσία: Ahmed Elghoneimy
Έτος παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 19΄

Σύνοψη: Μέσα και γύρω από τα ιστορικά ερείπια του Fustat στο παλιό Κάιρο, σιγοβράζουν εντάσεις μεταξύ των διορισμένων από την κυβέρνηση για τη φύλαξη του χώρου και των κατοίκων ενός κοντινού άτυπου οικισμού, του al-Izba. Οι φύλακες εκδιώκουν εκείνους που κάνουν πλιάτσικο στο χώρο και κατάσχουν τον εξοπλισμό τους ενώ οι ντόπιοι τους εξοργίζουν καθώς περνούν από τον αρχαιολογικό χώρο για να κόψουν δρόμο κάνοντας πού και πού κανένα τσιγάρο. Για τους φύλακες είναι πιο εύκολο τελικά να κρατήσουν το χώρο κλειστό μέχρι νεοτέρας.

Κοσμικό Ανατομείο (Ελλάδα) | 20.50

Σενάριο: Βασίλης Βαφέας
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Κώστας Γκίκας
Μοντάζ: Χρήστος Βούπουρας
Μουσική: Δημήτρης Παπαγγελίδης, Στέφανος Βασιλειάδης
Παραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ, ΣΙΓΜΑ ΦΙΛΜ
Παίζουν: Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Νεφέλη Ανθοπούλου, Νέλλη Σεμιτέκολο, Βασίλης Βαφέας
Έτος Παραγωγής: 1993
Διάρκεια: 60΄

Σύνοψη: Μια σουρεαλιστική ποιητική ταινία που αντιπαραθέτει τους δύο κόσμους, αυτόν ενός πρωτοποριακού καλλιτέχνη, του Γρηγόρη Σεμιτέκολο, με τον κόσμο των κατοίκων ενός παραμεθόριου νησιού όπου ο πρώτος αποφασίζει να παρουσιάσει ένα εικαστικό δρώμενο. Αυτοί οι δύο κόσμοι, αν και φαινομενικά είναι αντίθετοι, μέσα από τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης συνυπάρχουν και εναρμονίζονται.
*Προλογίζει: Βασίλης Βαφέας

Ο Τρόμος της Ύλης (Ελλάδα) | 21.50

Σενάριο: Βασίλης Μαζωμένος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος
Παραγωγή: Βασίλης Μαζωμένος
Έτος παραγωγής: 2005
Διάρκεια: 50΄

Σύνοψη: Μια ομάδα μαύρων προσφύγων που μόλις «ξέβρασε» η θάλασσα, αναπαριστούν το θείο δράμα. Μια θρησκόληπτη νοσοκόμα επιχειρεί να απαλύνει τον πόνο ενός ασθενούς ποιητή. Ένας γιάπης αφηγείται τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του σε ένα spa.

H ταινία αποτέλεσε το βασικό υλικό για την ταινία «Λόγοι και Αμαρτήματα». Επιχειρεί ένα τραγικό σχόλιο για τον σημερινό υλικό πολιτισμό και τη σύγκρουση πίστης και ύλης. Τις εικόνες διανθίζουν σημαντικά γεγονότα του 20ου αιώνα μέσα από υλικά αρχείου καθώς επίσης και τηλεοπτικές διαφημίσεις της εποχής.

«Ο Τρόμος της Ύλης»

Πρώτη Ύλη (Ελλάδα) | 22.40

Σενάριο: Νατάσα Σέγκου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Καρακέπελης
Παραγωγή: CLPRODUCTIONS FALYRO HOUSE,E.K.K, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΚΕΠΕΛΗΣ
Έτος παραγωγής:2011
Διάρκεια: 78΄

Σύνοψη: Τα όνειρα μεγάλων χαλυβουργιών για σχεδόν τζάμπα scrap και το δυτικό όνειρο μιας στρατιάς παράνομων μεταναστών συναντιούνται σε μια σειρά από παραγκουπόλεις στη σκιά του Παρθενώνα. Ποιο απ’ όλα συντρίβεται; Τρεις Romaαπό την Αλβανία, δύο Ινδοί, ένας Τούρκος και ένας μόνο ΄Έλληνας, ανάμεσα τους και ένα παιδί, δείγμα μόνο της απέραντης στρατιάς των desperados που ανακυκλώνουν τα μέταλλα μιας ολόκληρης χώρας, είναι οι ήρωες της «Πρώτης ύλης» και πρώτη ύλη οι ίδιοι, πρωτόγονοι τροφοσυλλέκτες στην καρδιά μας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Η «Πρώτη ύλη» είναι η καταγραφή του μόχθου τους μέσα στην πόλη, μέσα στον φυσικό κύκλο των εποχών και μέσα στον φρενήρη κύκλο της παγκόσμιας οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Κολωνού: Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο12.09.2018

Δευτέρα 18/9/2023 | Αίθουσα Δημαρχείου

Ταξιδεύοντας με την Ευαγγελίστρια ΙΙΙ (Ελλάδα) | 17.00

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ντίνος Κατσουρίδης
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Έτος παραγωγής: 1983
Διάρκεια: 30΄

Σύνοψη: Μια περιήγηση στα νησιά του Αιγαίου, στην καθημερινότητα των ψαράδων, στην καθημερινότητα των ανθρώπων του. Μια ποιητική ματιά στα καρνάγια και τα νεογέννητα σκαριά.
*Προλογίζει: Μανούσος Μανουσάκης

Ξύπνησα 18 (Ελλάδα) |17.30

Σενάριο: Βέρα Ιόνα Παπαδοπούλου
Σκηνοθεσία: Βέρα Ιόνα Παπαδοπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Παλαιολόγου και Θοδωρής Νικολάου
Παραγωγή: Solidarity now
Έτος παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 13΄

Σύνοψη: Η ταινία «Ξύπνησα 18» παρουσιάζει, μέσα από τις ιστορίες των έξι νεαρών πρωταγωνιστών της, τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ασυνόδευτα παιδιά μόλις γίνουν 18 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων ανηλίκων, το 2022 ο εκτιμώμενος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 2.224. Η Ελλάδα μεριμνά γι’ αυτά προσφέροντας στέγαση σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη και πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Όταν τα παιδιά «ξυπνήσουν 18» όμως, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους, καλούνται να μεταβούν στην αυτόνομη ενήλικη ζωή, χάνοντας ξαφνικά φροντίδα, ασφάλεια και υποστηρικτικό πλαίσιο. Έτσι, αναιρούνται οι προηγούμενες προσπάθειες ένταξής τους και πολλές φορές τα παιδιά στερούνται την πρόσβαση σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η υγεία, η εργασία και η εκπαίδευση.

Η παραγωγή της ταινίας έγινε από την οργάνωση Solidarity now στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος UACfutures | “Building Futures, Sharing Good Practice: Migrant Children’s Transition to Adulthood-UACFutures”.

Εικόνα  (Ελλάδα) |17.45

Σενάριο: Θάνος Κουτσανδρέας, Λάμπρος Γεωργόπουλος
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Γεωργόπουλος
Παραγωγή: Βασίλης Μαζωμένος – Ορμή
Έτος παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 11΄

Σύνοψη: Ένα απομονωμένο χωριό στην Ελλάδα ζει κάτω από το Λόγο του Θεού.

«Καλάβρυτα – Γκερνίκα»

Καλάβρυτα – Γκερνίκα (Ελλάδα) | 18.00

Σενάριο: Ισμήνη Σακελλαροπούλου
Σκηνοθεσία: Ισμήνη Σακελλαροπούλου
Παραγωγή: Zinebi International Festival of Documentary and ShortFilm of Bilbao, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Έτος παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 20΄

Σύνοψη: Τα Καλάβρυτα ήταν μια ελεύθερη, πολύ ανεπτυγμένη για την εποχή της κωμόπολη, με φιλαρμονική, κινηματογράφο και έντονη κοινωνική ζωή. Αποτελεί μέχρι και σήμερα συμβολικό μέρος της έναρξης της ελληνικής επανάστασης του 1821. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 ο Αδόλφος Χίτλερ την κατάστρεψε ολοσχερώς.  Η Γκερνίκα-Λούνο ήταν μια κωμόπολη που από τον μεσαίωνα αποτελούσε σύμβολο των νόμων και των ελευθεριών, την οποία τον Απρίλιο του 1937 την κατάστρεψε ολοσχερώς.

Και στις δύο περιπτώσεις εξοντώθηκε άμαχος πληθυσμός. Δύο ιστορικές, ελεύθερες πόλεις που προσπάθησε να αφανίσει ο πόλεμος. Όμως δεν του έκαναν την χάρη, τα δάκρυά τους έγιναν στυλοβάτες της ελευθερίας και είναι θαύμα που εξακολουθούν και υπάρχουν μέχρι σήμερα. Στη Γκερνίκα χάθηκαν παιδιά και γυναίκες που οι κραυγές τους έφτασαν μέχρι τον Πικάσο και έφτιαξε την περίφημη «Γκουέρνικα». Στα Καλάβρυτα άνδρες 13 χρονών και πάνω εκτελέστηκαν με τον πιο φρικιαστικό τρόπο δίνοντας την χαριστική βολή στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Νησιά στην Άκρη – Θύμαινα (Ελλάδα) |18.20

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαβόγλου-Διονυσία Κοπανά
Έρευνα-Αφήγηση: Διονυσία Κοπανά
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Μισουρίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Χριστίνα Τσακμακά
Μουσική τίτλων: Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου
Πρωτότυπη Μουσική: Μιχάλης Τσιφτσής
Μοντάζ: Γιώργος Τσιφτσής
Παραγωγή: ΕΡΤ-3
Έτος παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 27΄

Σύνοψη: Στο Ανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο, βρίσκεται ένα μικρό νησάκι. Η Θύμαινα. Είναι πρωί και όπως κάθε μέρα τα παιδιά του γυμνασίου φεύγουν με τη Σπυριδούλα, το καΐκι του Καπετάν Λευτέρη για τους Φούρνους. Από την ανοιχτή πόρτα του δημοτικού σχολείου ακούγονται γλυκές φωνές από τους τρεις μαθητές και τη δασκάλα τους. Στον κάμπο, στο αυτοσχέδιο συνεργείο του Μαστρογιώργου μαζεύονται οι άντρες του νησιού για να βρουν λύσεις με πατέντες σε τεχνικά ζητήματα αλλά και για κουβέντα και παρέα.

Η κυρά Γραμματική, ακολουθώντας τη δύσκολη ανηφόρα μοιράζει τους άρτους για το μνημόσυνο στα σπίτια. Στον απάνεμο κόλπο της Κεραμιδούς, εκεί που βρίσκουν καταφύγιο καΐκια και μικρές βάρκες, βρίσκει την ηρεμία και την εσωτερική του γαλήνη στο τροχόσπιτό του ο κύριος Γιώργος που ήρθε εδώ από τη Σάμο. Τα βράδια, όταν παρέλθει η θερινή περίοδος, τα δύο καφενεία του νησιού εκ περιτροπής ψήνουν σουβλάκια μια φορά την εβδομάδα και εκεί μαζεύεται όλο το νησί. Συχνά ο Γιώργος, με τον γιο του τον Στέλιο και τον μπάρμπα του τον Αριστείδη, πηγαίνουν για κυνήγι, πιο πολύ για να απολαύσουν το βουνό παρά να φέρουν πέρδικες. Η Θύμαινα, αν και είναι μια μικρή κουκίδα γης στο χάρτη του Αιγαίου, έχει το δικό της ιδιαίτερο χρώμα και ρυθμό.

Μητέρα Ξανά  (Ελλάδα) | 18.50

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Αναστασιάδου
Παραγωγή: Άρτεμις Αναστασιάδου
Έτος παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 17΄46΄΄

Σύνοψη: Μια νέα γυναίκα επανασυνδέεται με τα παιδιά της μετά από την αποφυλάκισή της και το πρόγραμμα επανένταξης και αποτοξίνωσης. Η ταινία παρακολουθεί λίγες από τις πρώτες μέρες της νέας τους κοινής ζωής, τις προκλήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα αυτής της γυναίκας, καθώς καλείται να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της ως μητέρα.

«Ζωή στην Πλάτη»

Ζωή στην Πλάτη (Τουρκία) | 19.10

Σενάριο: Yeşim Ustaoğlu
Σκηνοθεσία: Yeşim Ustaoğlu
Παραγωγή: Ustaoğlu Film Yapım, Silkroad Production
Έτος παραγωγής: 2004
Διάρκεια: 39΄

Σύνοψη: Χωρικοί ενός ορεινού χωριού της Μαύρης Θάλασσας μετακινούνται στα υψίπεδα με τα κοπάδια τους για το καλοκαίρι, περνώντας από άγρια μονοπάτια που στη μια τους πλευρά βρίσκονται μόνον τρομακτικά βράχια. Ο απίστευτος αγώνας των γυναικών που αψηφούν ασταμάτητα τη βροχή, την ομίχλη και τα άγρια βουνά στις μαγευτικές κορυφές των βουνών Kaçkar. Τις βλέπουμε πρώτα στο οροπέδιο Komati σε υψόμετρο 2000 μέτρων και στη συνέχεια στο οροπέδιο Büyük Kaçkar σε υψόμετρο 3500 μέτρων και ύστερα, με τις βροχές του φθινοπώρου, στη γεμάτη θλίψη επιστροφή τους από τον ίδιο δρόμο. Το ντοκιμαντέρ «Ζωή στην πλάτη» παρακολουθεί αυτές τις γυναίκες και τις ζωές τους, καθώς συνεχίζουν αυτές τις δύσκολες διαδρομές και τη ζωή στα βουνά, σηκώνοντας για αιώνες, τα βάρη στις πλάτες τους.
*Προλογίζει: Yesim Ustaoğlu (Γιεσίμ Ουστάογλου)

Crossroads (Τουρκία) |20.20

Σενάριο: Sınan Yusufoğlu
Σκηνοθεσία: Mahmut Fazıl Coşkun
Παραγωγή :Bulut Reyhanoğlu – Vanessa Medini
Διάρκεια: 65΄
Έτος παραγωγής: 2022

Σύνοψη:  Τέσσερις σύγχρονοι Τούρκοι καλλιτέχνες που υπηρετούν διαφορετικές μορφές τέχνης, οι Seçkin Pirim, Gülay Semercioğlu, Candaş Şişman και Sinan Longie, είναι ευρέως αναγνωρισμένα, εξέχοντα ονόματα της τουρκικής μοντέρνας τέχνης. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της μοναδικής τους οπτικής γωνίας και των προσωπικών τους ταξιδιών στην καθημερινή τους ζωή στην πόλη- την Κωνσταντινούπολη- που τους εμπνέει, τους ενθουσιάζει και τους προκαλεί να δημιουργήσουν την τέχνη τους.

Τα έργα τους, που δημιουργήθηκαν στα ατελιέ τους σε διάφορες γωνιές της Κωνσταντινούπολης, μιας πόλης με παρελθόν, παρόν και μέλλον, κράμα διαφορετικών πολιτισμών, γλωσσών και μορφών τέχνης, παρουσιάζονται σε μαγευτικούς παράδρομους που δεν είναι δυνατό να τους εντοπίσεις σε ένα απλό τουριστικό ταξίδι. Το Crossroads καταγράφει επίσης την καλλιτεχνική μεταμόρφωση αυτών των τεσσάρων καλλιτεχνών, όπως ακριβώς μεταμορφώνεται αενάως και η ίδια η Κωνσταντινούπολη.
Προλογίζει: Mahmut Fazıl Coşkun (Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑνοιχτά Πανιά: Ξεκινάει το πολιτιστικό φεστιβάλ του Δήμου Χανίων – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων12.09.2018

Mimaroğlu: Ο Ροβινσώνας Του Μανχάταν (Τουρκία) | 21.30

Σκηνοθεσία: Serdar Kökçeoğlu
Παραγωγή: Dilek Aydın, Esin Uslu
Συμπαραγωγή: S. Buse Yıldırım
Διεύθυνση φωτογραφίας: Levent Türkan
Μοντάζ: Eytan İpeker
Μουσική διεύθυνση: Erdem Helvacıoğlu
Έτος παραγωγής: 2020
Διάρκεια : 76΄

Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ “Mimaroğlu: The Robinson of Manhattan Island” αφηγείται την ιστορία δύο ελεύθερων πνευμάτων: του θρυλικού συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής İlhan Mimaroğlu και της γεμάτης παλμό και ζωντάνια συζύγου του Güngör, που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Χρησιμοποιώντας τα προσωπικά αρχεία του ζευγαριού, το ντοκιμαντέρ καταγράφει την καριέρα του İlhan ως ευφυούς καλλιτέχνη και τη δύναμη της σχέσης του με την σύντροφο του Güngör, η οποία ξεκίνησε μέσα σε ένα οικογενειακό δράμα.  Η ταινία, δομημένη σε πολλά επίπεδα, μιλάει για τη μετανάστευση, τη μουσική, την αγάπη και την απογοήτευση.

Αποχαιρετιστήριο Πάρτι – Farewell Party | 24.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μεσογειακοί Διάλογοι –  1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ

Καρλόβασι Σάμου

15-18 Σεπτεμβρίου 2023

Προβολή 40 ντοκιμαντέρ: Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Τουρκία

Όλα τα ντοκιμαντέρ προβάλλονται υποτιτλισμένα στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Θερινός κινηματογράφος, κτίριο Προβατάρη Παν/μίου Αιγαίου, Λιμάνι Καρλοβάσου

https://goo.gl/maps/6VTq1aVd5AfmqUE97

Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Δυτικής Σάμου, Νέο Καρλόβασι

https://goo.gl/maps/Lkg58ZVX7aprGFaE9

 Παράλληλες εκδηλώσεις

  • Μνήμη Λάκη Παπαστάθη (15/9, 18:00, αίθουσα Δημαρχείου)
  • Συναυλία Γιώτας Βέη (16/9, 22:00, Προαύλιος χώρος Πορφυριάδας Σχολής Καρλοβάσου)

https://goo.gl/maps/76Ws7Xm4QXSMSxYN9

  • Παρουσίαση συνεργασίας: Φεστιβάλ «Μεσογειακοί Διάλογοι» – Διεθνές Φεστιβάλ «Film O’ Clock» (18/9, 20.00, Θερινός κιν/φος, κτίριο Προβατάρη Παν/μίου Αιγαίου)
Περισσότερα από Cine News