MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΧΟΡΟΣ

Η ανάσα του κόσμου, από την ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco στο Αρχαίο Θέατρο Δίον

Το νέο χορογραφικό έργο της Μαριέλας Νέστορα / YELP danceco. εστιάζει στην αναπνοή ως τη βιωματική σχέση του σώματος με τον κόσμο.

Monopoli Team

Το νέο χορογραφικό έργο «Η ανάσα του κόσμου» της Μαριέλας Νέστορα  και της ομάδας σύγχρονου χορού YELP danceco παρουσιάζεται στις 22 και 23 Αυγούστου 2023, στο Αρχαίο Θέατρο Δίον.

Λίγα λόγια για το έργο

Το νέο χορογραφικό έργο της Μαριέλας Νέστορα / YELP danceco. εστιάζει στην αναπνοή ως τη βιωματική σχέση του σώματος με τον κόσμο. Σε έναν κλιματικά μεταβαλλόμενο κόσμο, τα φυτά είναι οι πιο σημαντικοί μας συνκάτοικοι. Βρισκόμαστε σε μια σχέση καθολικής αμοιβαιότητας μαζί τους. Εισπνέουμε το οξυγόνο που εκπνέουν και εισπνέουν το διοξείδιο που εκπνέουμε. Πώς μπορούμε να ανακινήσουμε τις οικολογικές συγγένειες που καλλιεργούν τις έννοιες της φροντίδας και της αμοιβαιότητας;

Τρεις χορευτές και τρεις μουσικοί συνυφαίνουν τη δημιουργία που αναδεικνύει την αναπνοή ως κόμβο βιολογικό, ψυχολογικό, υπαρξιακό και πνευματικό καθώς διερευνά τρόπους συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών σωμάτων. Η ανάσα του κόσμου συντονίζεται χρονικά με τη δύση του ηλίου, ευαισθητοποιεί την ενσυναίσθηση και υπογραμμίζει το μοναδικό της αντίληψης του κάθε θεατή. Ο εφήμερος ‘οργανισμός’ της παράστασης γίνεται αντιληπτός, ως μέρος ενός άλλου-μεγαλύτερου οικοσυστήματος και η Η ανάσα του κόσμου ενεργοποιείται ως εμπειρία αλλά και ως σύναξη διαφορετικών ειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘήβα: A Global Civil War, του Παντελή Φλατσούση στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου12.09.2018

Λίγα λόγια για την ομάδα χορού YELP danceco

Η ομάδα χορού YELP danceco. ιδρύθηκε το 2000 με έδρα την Αθήνα. Με χορογράφο τη Μαριέλα Νέστορα έχει στο ιστορικό της πάνω από 22 παραγωγές, και συνεργασίες: Φεστιβάλ Αθηνών (Das (ist) ein…, Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό, Rapidly becoming), Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Lebenswelt), Διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας (Α-Μ Ι), MIR festival (Erosions). Με σταθερή παρουσία στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καβάλα, Βόλο, Χανιά, Ύδρα) και στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Εστονία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία), έργα της επιλέχθηκαν από τις Πλατφόρμες Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και από το Σύστημα Αθήνα. Έχει υποστηριχθεί με επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού (2002- 5, 2008, 2019, 2020, 2021) και αναθέσεις από ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Στέγη Γραμμάτων και τεχνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌταν ο χορός συναντά τη ζωγραφική: 10 διάσημοι πίνακες που ύμνησαν την τέχνη του χορού12.09.2018

Η ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco. εξελίσσει το καλλιτεχνικό της έργο μέσα από συνομιλία θεωρίας και πράξης. Εξερευνά την συνάντηση του χορού και της χορογραφίας με διαφορετικά πεδία γνώσης κυρίως φιλοσοφία, βιολογία, θεωρία παραστατικών τεχνών, φυσικές επιστήμες. Διαμορφώνει τις ανάλογες πρακτικές και χορογραφικά εργαλεία για κάθε διαδικασία δημιουργίας, προσεγγίζοντας πάντα το σώμα ως όλον – κίνηση, αντίληψη, παρουσία και ενεργή σκέψη. Πειραματίζεται συχνά με την συνθήκη θέασης: ανανεώνοντας την προκαθορισμένη μετωπική σχέση με το κοινό, επιλέγοντας μη θεατρικούς χώρους ή το δημόσιο χώρο για τις παραστάσεις της και προσκαλώντας τη συμμετοχή των θεατών. Πρόθεση είναι η δημιουργία εμπειρίας που θέτει ερωτήματα, μετατοπίζει οπτικές και ευαισθητοποιεί την αντίληψη του σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023: 140 δωρεάν εκδηλώσεις σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία12.09.2018

Οι εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023» προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ανάσα του κόσμου

22 και 23 Αυγούστου 2023
Αρχαίο Θέατρο Δίον

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα
Συν-δημιουργία/ Ερμηνεία: Ιωάννα Τουμπακάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Παγώνα
Μπουλμπασάκου
Σχεδιασμός ήχου/ Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ανάργυρος Δενιόζος & δύο μουσικοί επί σκηνής
Κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου-DIGITARIA
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
Σχεδιασμός αφίσας: Μαρία Έλενα Μύρκα
Εκτέλεση Παραγωγής: KART productions, Μαίρη Ξανθοπουλίδου, Αναστασία Καβαλλάρη

Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική στα https://digitalculture.gov.gr και https://www.nationalopera.gr/.

 

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b