MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
11
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Alexis Gritchenko: Η «Ελληνική Περιπέτεια» του Ουκρανού πρωτοπόρου στο MOMus
Από 22/11/2025 έως 30/04/2026
Life, Death and Everything in Between: Έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin στην Τεχνόπολη
Από 28/02/2026 έως 12/03/2026
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Από 10/02/2026 έως 07/03/2026
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Από 22/01/2026 έως 07/03/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
Why Look at Animals?: Η νέα διεθνής ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ ζητά δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή
Από 15/05/2025 έως 15/02/2026
«65+ Η εφηβεία μιας εικαστικής επιμέλειας»: Το MOMus δίνει φωνή στην τρίτη ηλικία
Από 08/01/2026 έως 15/03/2026
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
Από 15/01/2026 έως 28/02/2026
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 06/12/2025 έως 11/04/2026
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
Από 30/01/2026 έως 27/02/2026
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Από 14/01/2026 έως 27/04/2026
Ήχος από Φως, Χαρτί και Αιθέρα: Οι απαρχές της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής στο MOMus
Από 20/12/2025 έως 30/04/2026
ΑΦΗγήματα: 100 Χρόνια Γεννάδειος Βιβλιοθήκη με έκθεση της ΑΦΗ collective
Από 02/12/2025 έως 08/03/2026
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 20/09/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Εθνική Πινακοθήκη: Δύο αιώνες ζωγραφικής στα Επτάνησα
Από 21/12/2025 έως 22/03/2026
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο - 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Από 08/11/2025 έως 03/05/2026
Λυδία Δαμπασίνα: Με μια «Κόκκινη γραμμή» στα Χανιά
Από 13/12/2025 έως 19/04/2026
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 06/02/2026 έως 31/05/2026
Μικρή αναδρομή: Η εικαστική διαδρομή του Τάσου Δήμου στη Sotiropoulos Art Gallery
Από 10/02/2026 έως 28/02/2026
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
Από 01/02/2026 έως 19/04/2026
Ο λόγος και ο τόπος: Έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Από 27/11/2025 έως 28/02/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 20/09/2026
Χώρα της Αμφιλογίας: Η πρώτη ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Σακελλαρίου στην Kourd Gallery
Από 10/02/2026 έως 04/04/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 20/09/2026
Διάφορα

Μυστήριο 3 Ελευσίνα Mon Amour: Η κεντρική έκθεση σύγχρονης τέχνης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Μια κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου πεδίου παρουσιάζεται μέσα από την ομαδική διεθνή έκθεση, «Μυστήριο 3 Ελευσίνα Mon Amour», στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας και το X-Bowling Art Center, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ.

Monopoli Team

Από τις 7 Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την διεθνή ομαδική έκθεση «Μυστήριο 3 Ελευσίνα Mon Amour: Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο», σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), με τη συμμετοχή 16 καλλιτεχνών από εννέα χώρες, η πλειοψηφία των οποίων έχουν δημιουργήσει νέα έργα για την έκθεση.

Μυστήριο 3 Ελευσίνα Mon Amour: Λίγα λόγια για την έκθεση

Η έκθεση προτείνει μια κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου πεδίου, εμπνευσμένη από το βιβλίο «Storming the Gates of Paradise: Landscapes for Politics» (2008) της συγγραφέα, ιστορικού, περιβαλλοντολόγου και ακτιβίστριας Rebecca Solnit, η οποία προσεγγίζει την πολιτική μέσω της κοινωνικής ανάλυσης του τόπου και του τοπίου. Η έκθεση λαμβάνει επίσης υπόψη της το ιστορικό παρελθόν, το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά στη σημερινή ταυτότητα της πόλης. Συρράπτει μνήμη και εμπειρία, χώρο και χρόνο, παρελθόν και παρόν και προτείνει επιπλέον μια ψυχογεωγραφική ανάλυση της πόλης.

Πολλοί από τους καλλιτέχνες της έκθεσης εξερευνούν συγκεκριμένα κεφάλαια της ιστορίας και του παρόντος –δημόσιου αλλά και ιδιωτικού– της Ελευσίνας και πραγματεύονται τα τραύματα και τις προσδοκίες της, και το πώς αυτά συχνά συνδέονται μεταξύ τους. Αν και τα περισσότερα έργα έχουν ως αφετηρία τον ίδιο τον τόπο της Ελευσίνας, το νόημα και η σημασία τους δεν περιορίζεται σε αυτόν, αλλά σχετίζεται με ευρύτερα σύγχρονα κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και γεωπολιτικά ζητήματα και διαδικασίες που αφορούν τόπους σε μετάβαση και μετασχηματισμό αλλά και την σημερινή παγκοσμιοποιημένη συνθήκη. Η πόλη της Ελευσίνας, χαρακτηριστική μεταβιομηχανική περίπτωση, είναι ιδανικό μέρος για να διερευνηθούν μερικές από τις σημαντικότερες σύγχρονες παγκόσμιες διαδικασίες και μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας: από την οικονομική αναδιάρθρωση, τις ραγδαίες αλλαγές στην παραγωγική οικονομία και την εργασία, μέχρι το οικολογικό-περιβαλλοντικό ζήτημα, τη μετανάστευση, την πολιτειότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και την πολιτιστική ταυτότητα. Το Μυστήριο 3 Ελευσίνα Mon Amour στόχο έχει –όπως αναφέρει και η Solnit στο βιβλίο της– να αποκαλύψει “την ομορφιά στο πιο σκληρό τοπίο και τον πολιτικό αγώνα στη φαινομενικά πιο γαλήνια θέα”, συνδέοντας την πολιτική, την ποιητική και την αισθητική.

Παραλλάσσοντας τον τίτλο της εμβληματικής ταινίας «Hiroshima Mon Amour» (Χιροσίμα αγάπη μου, 1959) του Alain Resnais, η έκθεση κοιτάζει προς αλλά και πέρα από την προφανή κληρονομιά μιας καταστροφής –στην περίπτωση της Ελευσίνας, όχι από τον πόλεμο όπως στην ταινία του Resnais, αλλά από τη βαριά βιομηχανία– και φέρνει επίσης στο προσκήνιο εκδηλώσεις ανθεκτικότητας, αλληλεγγύης, ελπίδας, αναγέννησης και συγκρότησης κοινοτήτων.

Τα ερωτήματα που θέτει η ταινία του Resnais είναι πάντα θεμελιώδη και υπό διαρκή διαπραγμάτευση: πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν για να προχωρήσουμε στο μέλλον; Ή μήπως πρέπει να αναμετρηθούμε με το παρελθόν για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον; Η Ελευσίνα, με τα στρώματα της ιστορίας της και τη μελλοντική βιομηχανική αρχαιολογία της, μοιάζει το ιδανικό μέρος για να θέσει κανείς αυτά τα ερωτήματα. Αν η ταινία Hiroshima Mon Amour διερευνούσε έναν συναισθηματικά εύθραυστο μεταπολεμικό κόσμο, η έκθεση Μυστήριο 3 Elefsina Mon Amour στρέφει το βλέμμα σε έναν μεταβιομηχανικό κόσμο σε μετάβαση, μετέωρη αβεβαιότητα και προσμονή.

Έκθεση μέσα στην έκθεση

Μέσα στην έκθεση θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα μια αρχειακή έκθεση, σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου, με τίτλο «Αισχύλεια: Ένα Αρχειο Μνήμης» που εστιάζει στη σύνδεση του φεστιβάλ Αισχυλείων με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία από την ίδρυση του μέχρι και το 2016, χρονιά που η Ελευσίνα ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μέσα από αρχειακό υλικό, αναδεικνύεται η πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και παράδοση που άφησε ο θεσμός των Αισχυλείων στην Ελευσίνα και στους κατοίκους της και υπογραμμίζεται η σημαντικότητα του θεσμού ως προάγγελος της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κατερίνα Αποστολίδου / Βαγγέλης Βλάχος / Μαρίνα Γιώτη / Αναστασία Δούκα / Mahdi Fleifel / Ιgor Grubic / Aglaia Konrad / Ναταλία Μαντά / Adrian Paci / Serban Savu / Sphinxes (Ιωάννα Τσάκαλου & Μάνος Φλέσσας) / Μαρία Τσάγκαρη / Δημήτρης Τσουμπλέκας / Μαριάννα Χριστοφίδου / Maarten Vanden Eynde

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕικόνες του άλλου μας εαυτού: Η ζωή στην πόλη μέσα από τα μάτια των ανθρώπων της “Σχεδίας” στο Τελλόγλειο12.09.2018

Συντελεστές:

Καλλιτεχνική διεύθυνση & επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου
Βοηθός επιμελήτρια: Δώρα Βασιλάκου
Σύμβουλος έρευνας: Γιώργος Σκιάνης
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιώργος Ευσταθουλίδης – Constructivist Exhibitions & Αντωνία Χαντζή
Συντονισμός έργου: Ζωή Μoυτσώκου – Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης 2023 Ελευσίς, Αναστασία Τσοπελάκη – αρχιτέκτων

Μία παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Με την υποστήριξη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλόπουλου 1, Ελευσίνα και X-Bowling Art Center, Χαριλάου 12, Ελευσίνα / ατομική παρουσίαση του έργου της Aglaia Konrad.
Διάρκεια Έκθεσης: Από 7 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2023.
Είσοδος: Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες Χώρου: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλόπουλου 1, Ελευσίνα. Τηλ: 21 0556 5613 και X-Bowling Art Center, Χαριλάου 12, Ελευσίνα. Τηλ: 21 0554 7646 | https://2023eleusis.eu/
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Η Barbara Kruger στην πρώτη ατομική έκθεσή της στην Ελλάδα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μικρή αναδρομή: Η εικαστική διαδρομή του Τάσου Δήμου στη Sotiropoulos Art Gallery
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Στάθης Λογοθέτης – Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Χώρα της Αμφιλογίας: Η πρώτη ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Σακελλαρίου στην Kourd Gallery
Εικαστικά
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin
Εικαστικά
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Εικαστικά
Denise Ελευθερίου: Σύγχρονα ρούχα – γλυπτά σε μια παραδοσιακή Νηματουργία
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»