MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
14
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Athens Photo Festival 2026: Η μεγάλη διεθνής συνάντηση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη
Από 10/06/2026 έως 26/07/2026
Convivial Gestures: Η έκθεση σύγχρονης τέχνης του Thermia Project στην Κύθνο
Από 04/07/2026 έως 19/07/2026
FORMA | Objects in Conversation: Έκθεση στο Uni.versus Art Room
Από 18/06/2026 έως 18/07/2026
Maria La Callas: Τα κοστούμια της ταινίας του Pablo Larraín σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Από 27/05/2026 έως 13/09/2026
Midsummer Party: Ένα εικαστικό συμπόσιο από νέους καλλιτέχνες στη Roma Gallery
Από 07/07/2026 έως 08/08/2026
South by Southeast: Η νέα έκθεση του ΕΜΣΤ ξαναχαρτογραφεί την Ελλάδα πέρα από τα όρια της Δύσης
Από 11/06/2026 έως 08/11/2026
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
Από 12/10/2026 έως 30/11/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
«Τα Ημερολόγια»: Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Χρήστου Μποκόρου, στο Φουγάρο Art Center του Ναυπλίου
Από 19/06/2026 έως 31/10/2026
Έμπνευση: Το αποτύπωμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης στην Ιταλία στο Μουσείο Ακρόπολης
Από 16/06/2026 έως 30/08/2026
Αναδρομικά: Νέα έκθεση στο Μουσείο Βορρέ επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της συλλογής του
Από 25/04/2026 έως 25/04/2027
Αναπλάθοντας τη Μοίρα: Μια σύγχρονη έκθεση γλυπτικής φοιτητών της ΑΣΚΤ στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά
Από 07/05/2026 έως 26/07/2026
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Από 04/06/2026 έως 31/01/2027
Γεννάδειος 100: Ένας αιώνας ζωής και έμπνευσης σε μια επετειακή έκθεση
Από 01/04/2026 έως 26/07/2026
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 08/11/2026
Γιατί Κελαηδά το πουλί στο κλουβί: Το Just Art Project στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων με μια ομαδική έκθεση
Από 30/06/2026 έως 13/09/2026
ΔΕΣΤΕ: Αναζητώντας την «ξεχασμένη» Γενιά Χ
Από 18/06/2026 έως 26/11/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής για πρώτη φορά στην Αθήνα
Από 14/06/2026 έως 31/07/2026
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Η Εισβολή της Αρχαιότητας: Το εικαστικό σύμπαν της Aleksandra Waliszewska στο Μουσείο Μπενάκη
Από 03/06/2026 έως 27/09/2026
Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις: Έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Από 16/05/2026 έως 04/10/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Στο ένδοξο αλωνάκι: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου σε μια έκθεση στην ΕΒΕ
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Τοπία της Μνήμης: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 20/05/2026 έως 04/10/2026
Υφαίνοντας Όνειρα: Ιστορικά κιλίμια από το Γεράκι Λακωνίας στο Μουσείο Μπενάκη
Από 23/04/2026 έως 26/07/2026
Φωνές απο τα σύνορα: Έκθεση φωτογραφιας στο Goethe-Institut Athen
Από 16/06/2026 έως 17/07/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Διάφορα

Σε γνωρίζω ἀπό την ὄψι: Τα Πρόσωπα του ’21 στην ανθρώπινη τους διάσταση σε μια ομαδική έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Στο πλαίσιο των 200 χρόνων από τη συγγραφή του «Ὕμνου εἰς τήν Ἐλευθερίαν», το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο προτάσσει μια νέα οδό προσέγγισης των πρωταγωνιστών της Επανάστασης, μέσα από την ομαδική έκθεση «Σε γνωρίζω ἀπό την ὄψι: Πρόσωπα του ’21».

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο εγκαινιάζει την έκθεση  «Σε γνωρίζω ἀπό την ὄψι: Πρόσωπα του ’21» σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού και Παναγιώτας Παναρίτη. Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο των 200 χρόνων από τη συγγραφή του έργου «Ὕμνος εἰς τήν Ἐλευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού.

«Σε γνωρίζω ἀπό την ὄψι: Πρόσωπα του ’21»: Λίγα λόγια για την έκθεση

Συνηθισμένοι άνθρωποι σε ασυνήθιστες καταστάσεις, θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος και η απεικονιστική αναζήτηση της παρούσας έκθεσης, που επιχειρεί να επανασυστήσει τα πρόσωπα του ’21 και να τα επανατοποθετήσει στην ανθρώπινη διάστασή τους. Οι αγωνιστές-πρωταγωνιστές και οι δευτεραγωνιστές-άνθρωποί τους, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα παιδιά, οι επιφανείς μα και οι αφανείς καθημερινοί ήρωες που εκλήθησαν λόγω των ειδικών συνθηκών να υπερβούν τον εαυτό τους, υποδέχονται τους επισκέπτες συνενώνοντας θραύσματα χαρακτηριστικών, ενδυμάτων εποχής, αντικειμένων, ανθρώπων και ηρώων, και γίνονται οι αναβλύζουσες πηγές για τα σύγχρονα έργα της έκθεσης.

Έργα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου – ιστορικά πορτρέτα γνωστών και αγνώστων Ελλήνων της εποχής του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, όπλα, προσωπικά αντικείμενα κ.λπ.– τοποθετούνται σε κοινή εγκατάσταση με δημιουργίες σύγχρονων διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, προτείνοντας από κοινού μια νέα οδό προσέγγισης των φυσικών πρωταγωνιστών του ’21, πέρα και πίσω από την τυποποιημένη εικόνα τους. Πυρήνα της έκθεσης αποτελούν τα σύγχρονα πορτρέτα πρωταγωνιστών και μη της Ελληνικής Επανάστασης που ο κάθε συμμετέχων εικαστικός επέλεξε να φιλοτεχνήσει, προτάσσοντας την ανθρώπινη διάσταση εκείνων που έδωσαν καταγεγραμμένες και αφανείς μάχες στο όνομα ενός Έθνους.

Στην έκθεση η ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, με την κραταιά εικονοπλαστική της δύναμη, έρχεται να νοηματοδοτήσει τα εκθέματα και να καταδείξει την ανεξίτηλη επίδραση του σολωμικού λόγου στη νεοελληνική ποίηση. Η ανθολόγηση αποσπασμάτων νεότερων και σύγχρονων ποιητών αναδεικνύει την άρρηκτη σύνδεση της ποίησης με την ιστορία και τη διαχρονική λειτουργία της ως μέσου αναστοχασμού του ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας σε μεταγενέστερες περιόδους.

Συνοψίζοντας, η έκθεση επιδιώκει να συγκεντρώσει σύγχρονα ζωγραφικά και γλυπτά πορτρέτα ανδρών, γυναικών και παιδιών που πολέμησαν, βρίσκοντας συχνά σκληρό θάνατο ή πεθαίνοντας σε ένδεια. Αρκετά από τα συμμετέχοντα έργα βασίζονται σε γνωστά εικονολογικά πρότυπα, φέροντας ωστόσο το βάρος της εικαστικής προσωπικότητας και των επιδιώξεων του δημιουργού τους. Άλλα, ωστόσο, επινοήθηκαν εξαρχής, ακολουθώντας μια ιστορική σημείωση, μια αρχειακή επιστολή, ένα ποίημα, μια προφορική αφήγηση, ένα αταύτιστο πορτρέτο ανδρός, γυναικός ή μικρού παιδιού σε κάποιο χαρακτικό παλαιού βιβλίου ή αίθουσα μουσείου. Τα αποσπάσματα των ποιημάτων και των κειμένων έρχονται με τη σειρά τους να φωτίσουν τις προσωπικότητες των προσώπων, και να θέσουν προβληματισμούς στον επισκέπτη σχετικά με το αποτύπωμα της Ελληνικής Επανάστασης στο σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPlasmata ΙΙ: Μια εικαστική νησίδα στη λίμνη των Ιωαννίνων12.09.2018

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι:

Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Γιώργος Ανδρούτσος, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Αλέξης Βερούκας, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή Έλενα Βότση, Βασίλης Βρεττός, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Φραγκίσκος Δουκάκης, Σταμάτης Ζάννος, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Γωγώ Ιερομονάχου, Γιώτα Ιωαννίδου, Τζουλιάνο Καγκλής, Σταυρούλα Καζιάλε, Σοφία Καλογεροπούλου, Κορίνα Κνιθάκη, Βασιλική Κολιπέτσα, Ανδρέας Κοντέλλης, Θέμης Κοντογούρης, Βαγγέλης Κύρης & Anatoli Georgiev, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Μαρία Κώτσου, Λούλα Λεβέντη, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Μηνάς Μαυρικάκης, Τάσος Μισούρας, Μάνος Μπατζόλης, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Ρούλη Μπούα, Ανδρέας Νικολάου, Μίλτος Παντελιάς, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Ηλίας Παπαηλιάκης, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μαρία Παπανικολάου, Παναγιώτης Πασάντας, Στέλιος Πετρουλάκης, Βασίλης Πούλιος, Ράνια Ράγκου, Γεώργιος Ρόρρης, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δημήτρης Σαρασίτης, Ιφιγένεια Σδούκου, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Στέφανος Σουβατζόγλου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Παναγιώτης Τούντας, Αντώνης Τσακίρης, Στέφανος Τσιόδουλος, Μανώλης Χάρος, Νικόλας Χριστοφοράκης και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Αθήνα.
Διάρκεια Έκθεσης: Από 19 Ιουνίου έως 13 Αυγούστου 2023 | Εγκαίνια: Δευτέρα 19/6, 19:30
Πληροφορίες Χώρου: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Αθήνα. Τηλ: 210-3237617. | https://www.nhmuseum.gr/
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Midsummer Party: Ένα εικαστικό συμπόσιο από νέους καλλιτέχνες στη Roma Gallery
Εικαστικά
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Γιατί Κελαηδά το πουλί στο κλουβί: Το Just Art Project στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων με μια ομαδική έκθεση
Εικαστικά
Convivial Gestures: Η έκθεση σύγχρονης τέχνης του Thermia Project στην Κύθνο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Soft Prints: Έκθεση κοσμημάτων της Χρυσάνθης Κουμιανάκη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΔΕΣΤΕ: Αναζητώντας την «ξεχασμένη» Γενιά Χ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Love Transcends All»: Μια πολυαισθητηριακή εξερεύνηση της αγάπης στο T.A.F./ the art foundation
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Φωνές απο τα σύνορα: Έκθεση φωτογραφιας στο Goethe-Institut Athen
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
FORMA - Objects in Conversation: Ένας "διάλογος" ανάμεσα στη Μαριλένα Μιχοπούλου και τη Δώρα Χαραλαμπάκη στο Uni.versus
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Έμπνευση: Το αποτύπωμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης στην Ιταλία στο Μουσείο Ακρόπολης
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Τι μένει όταν το έκτακτο γίνεται κανονικότητα; Η νέα έκθεση του Poka-Yio στην Upper Ankyle
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Finding Balance: Έκθεση του Σταύρου Καπετάνιου στο Living Room