MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Φρέντρικ Μπάκμαν: 5 must-read βιβλία του συγγραφέα, που αξίζουν μία θέση στη βιβλιοθήκη σας

Σήμερα γιορτάζει τα 42α γενέθλιά του ο επιτυχημένος Σουηδός συγγραφέας, Φρέντρικ Μπάκμαν και εμείς ανατρέχουμε στα 5 καλύτερα βιβλία του, που πλέον αποτελούν «κλασικές» προσθήκες σε κάθε βιβλιοθήκη.

Φρέντρικ Μπάκμαν. Photo Credits: Linnéa Jonasson Bernholm/Appendixfotografi
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Σήμερα, 2 Ιουνίου, κλείνει τα 42 του χρόνια ο Φρέντρικ Μπάκμαν, ένας από τους πιο επιτυχημένους σύγχρονους Σκανδιναβούς συγγραφείς, που έχει καταφέρει να χαρίσει στο λογοτεχνικό κοινό κάποια από τα καλύτερα μυθιστορήματα της τελευταίας δεκαετίας!

Χαρακτηριστικά στοιχεία των μυθιστορημάτων του είναι το ιδιαίτερο χιούμορ αλλά και η συγχρόνως συγκινητική ατμόσφαιρα που χαρίζει στις ιστορίες του, οι οποίες συστήνουν στους αναγνώστες κάθε φορά και από μία πρωτότυπη και ευφάνταστη περιπέτεια. Το πιο όμορφο από όλα όσα κάνουν τη γραφή του ξεχωριστά όμως, είναι τα κύματα χαράς, αισιοδοξίας αλλά και εσωτερικής αναζήτησης που δημιουργούν όλα του τα βιβλία, μόλις φτάσουν στο τέλος τους.

Όλα του τα βιβλία έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως και φαίνεται πραγματικά αδύνατο όποιος τα διαβάσει να μην τα αγαπήσει όλα, το καθένα φυσικά για διαφορετικούς λόγους. Στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα περισσότερα από τα βιβλία του με τη βοήθεια των Εκδόσεων Κέδρος, ενώ μία ακόμα αγαπημένη στο εξωτερικό ιστορία του συγγραφέα είναι στα σκαριά και αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Ο λόγος για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Μπιέρνσταντ», μίας τριλογίας- ωδής στα συναισθήματα και τα όνειρα, με φόντο μία επαρχιακή πόλη γεμάτη ελπίδες αλλά και σκοτεινά μυστικά.

Από τη γιαγιά που μας χαιρετά και εύχεται σε όσους πλήγωσε συγγνώμη ακόμα και μετά τον θάνατό της, μέχρι τη συγκινητική ιστορία καθημερινών ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό το άγχος και ενός μεσήλικα που μαθαίνει να αγαπάει ξανά τη ζωή, αυτά είναι τα 5 καλύτερα μυθιστορήματα του Φρέντρικ Μπάκμαν, που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος και έχουν βρει τη θέση τους σε κάθε βιβλιοθήκη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ7 μικρά βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας που αξίζει να εξερευνήσεις12.09.2018

Άνθρωποι με άγχος (2019)

Το αφιέρωμα αυτό δε θα μπορούσε να μην ξεκινήσει με το «Άνθρωποι με άγχος», το τρίτο πιο πρόσφατο βιβλίο του συγγραφέα και ένα από τα προσωπικά αγαπημένα μας βιβλία γενικότερα! Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Μπάκμαν είναι το ταλέντο του να συνδυάζει τόσο αρμονικά την κωμωδία με την τραγωδία, που τα περισσότερα βιβλία του μπορούν να κάνουν τους αναγνώστες να γελάνε, την ώρα που κλαίνε. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι φυσικά ένα από αυτά και παρότι το κύριο μέρος της πλοκής αφορά μία αποτυχημένη ληστεία και μία ακόμα πιο αποτυχημένη κατάσταση ομηρίας, τα μηνύματα που διδάσκει είναι πολλά περισσότερα και πραγματικά είναι ένα βιβλίο που αξίζει μία θέση σε κάθε βιβλιοθήκη.

Πιο συγκεκριμένα, όταν η ανάγκη οδηγεί μία γυναίκα να ληστέψει μία τράπεζα χωρίς… λεφτά και οι αναποδιές την αναγκάζουν να κρατήσει όμηρους τους ανυποψίαστους υποψήφιους αγοραστές ενός διαμερίσματος, θα καταλάβει πως κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι κρύβουν στην ψυχή τους οι συνάνθρωποί του, και θα έρθει σε επαφή με τη δύναμη της συγχώρεσης, της αγάπης και της αισιοδοξίας.

Ένας άντρας που τον λένε Ούβε (2012)

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, το οποίο πρόσφατα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον Τομ Χανκς στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελεί και αυτό μία από τις καλύτερες και πιο αγαπημένες κωμικές και συγκινητικές ταυτόχρονα ιστορίες του συγγραφέα. Μας συστήνει τον Ούβε, έναν μεσήλικα και αρκετά περίεργο άντρα, η ήρεμη καθημερινότητα του οποίου διαταράσσεται όταν μία οικογένεια με παιδιά μετακομίζει δίπλα στο σπίτι του. Ο Μπάκμαν καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία να συγκινήσει ξανά τους αναγνώστες, καθώς θα γίνονται μάρτυρες της «απόψυξης» μίας πληγωμένης και γεμάτης πίκρας από το παρελθόν καρδιάς και το χτίσιμο μίας νέας κοσμοθεωρίας.

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη (2013)

Ένα από τα πρώτα άκρως επιτυχημένα βιβλία του Φρέντρικ Μπάκμαν και το πρώτο που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κέδρος και τον Γιώργο Μαθόπουλο, είναι το κάπως μεταφυσικό και εξίσου συγκινητικό μυθιστόρημά του «Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη». Είναι ένα πνευματώδες και ανατρεπτικό μυθιστόρημα που προσπαθεί να απενοχοποιήσει τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου και το δικαίωμα όλων μας να ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο, ακόμα και αν κάποιοι θεωρούν τις επιλογές μας λιγάκι… τρελές.

Η ξεχωριστή αυτή ιστορία αφορά την εφτάχρονη Έλσα, η οποία έχει βρει στο πρόσωπο της γιαγιάς της τον καλύτερο φίλο που θα μπορούσε να έχει. Παίζουν μαζί, κάνουν διασκεδαστικές σκανταλιές και μιλούν για ιστορίες βγαλμένες από παραμύθια που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. Όταν όμως το αγαπημένο της αυτό πρόσωπο μία μέρα φύγει από τη ζωή, η Έλσα θα πρέπει να ξεκινήσει ένα ταξίδι διαφορετικό από όλα τα άλλα και να βοηθήσει τη γιαγιά της να κλείσει κάποιους παλιούς λογαριασμούς, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα το πραγματικό νόημα της ζωής.

Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ (2014)

Επόμενο στη λίστα μας βρίσκεται το «Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ», ένα μυθιστόρημα αφιερωμένο στις δεύτερες ευκαιρίες που πρέπει όλοι να δίνουμε κάποιες φορές στην ίδια τη ζωή. Σε μία ακόμα από τις ευφάνταστες ιστορίες του Μπάκμαν, θα συναντήσουμε ξανά την Μπριτ-Μαρί, μετά το σύντομο πέρασμα της στο βιβλίο «Η γιαγιά μου σας χαιρετά και σας ζητά συγνώμη». Πλέον, η περίεργη και ελάχιστα ψυχωτική με την καθαριότητα και την τάξη πρωταγωνίστρια αποφασίζει να αλλάξει περιστάσεις μετά από ένα απροσδόκητο γεγονός και να ταξιδέψει στο Μποργ, όπου θα βρεθεί σε μία απολύτως βρώμικη και ακατάστατη συγκυρία, την οποία όμως θα μάθει να αγαπά.

Συμφωνία Ζωής (2017)

Εκτός από μυθιστορήματα, ο Φρέντρικ Μπάκμαν έχει γράψει και 3 νουβέλες, σχεδόν αυτοβιογραφικές όμως πάντα με μία δόση φαντασίας, όπως αυτός πάντα ξέρει να προσθέτει. Από αυτές ξεχωρίζει η «Συμφωνία Ζωής», μία τρυφερή ιστορία εκτίμησης της ίδιας της ζωής, την οποία αν αφήσουμε να μας ξεφύγει δεν γυρνάει πίσω. Μέσα από μία μικρή αλλά έντονη ιστορία ζωής και θανάτου, ο συγγραφέας θέτει ένα σημαντικό ερώτημα. Θα επιλέγαμε να πεθάνουμε για να σώσουμε κάποιον άλλον;

Αν όμως με αυτή την επιλογή διαγραφόταν ολόκληρη η ύπαρξη μας μία για πάντα, θα συμφωνούσαμε ακόμα; Αυτό θα χρειαστεί να το μάθει με τον δύσκολο τρόπο ο πρωταγωνιστής της ιστορίας και να αναμετρηθεί με τους προσωπικούς του δαίμονες για το αν είναι πιο σημαντική η ζωή ενός μικρού παιδιού από την υστεροφημία του. Και όλα αυτά, ενώ ανατρέχει στις επιλογές του παρελθόντος του, ζυγίζοντας τες και θυμίζοντας σε εμάς τους αναγνώστες πόσο σημαντικές είναι οι στιγμές που περνάμε με ανθρώπους που αγαπάμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑστυνομική λογοτεχνία: 12 νέα βιβλία που αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όλα τα βιβλία του Φρέντρικ Μπάκμαν κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.

Άνθρωποι με άγχος

Σελίδες: 416
Τιμή: 13,18€

Ένας άντρας που τον λένε Ούβε

Σελίδες: 384
Τιμή: 12,75€

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη

Σελίδες: 512
Τιμή: 14,11€

Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ

Σελίδες: 424
Τιμή: 12,75

Συμφωνία ζωής

Σελίδες: 88
Τιμή: 5,94€

Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα αυτών των βιβλίων, εδώ.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b