MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ

Όντρεϊ Χέπμπορν: Η θλίψη πίσω από την “τέλεια” εικόνα της σταρ

Σαν σήμερα, στις 4 Μαΐου το 1929, γεννήθηκε η εμβληματική σταρ του σινεμά Όντρεϊ Χέπμπορν κι εμείς κοιτάμε πίσω από την “τέλεια” εικόνα της.

Monopoli Team

Σαν σήμερα, στις 4 Μαΐου το 1929, γεννήθηκε η εμβληματική σταρ του σινεμά Όντρεϊ Χέπμπορν. Βραβευμένη με Όσκαρ, Τόνυ, Έμμυ και Γκράμι πρωταγωνίστησε σε αμέτρητες παραγωγές του θεάτρου, του κινηματογράφου και του Μπρόντγουεϊ με τεράστια επιτυχία. Σήμερα θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κινηματογράφου, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου είναι η τρίτη μεγαλύτερη γυναίκα σταρ όλων των εποχών.

Μπορεί να βίωσε τεράστια επιτυχία και την απόλυτη δόξα κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η πραγματικότητα όμως δεν ήταν τόσο λαμπερή. Εμείς με αφορμή τη γέννησή της κοιτάμε πίσω από την “τέλεια” εικόνα της και αναζητούμε την πραγματική Όντρεϊ Χέπμπορν μέσα από ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της.

Όπως είχαμε αναφέρει, το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελεί έργο της ομάδας που ήταν πίσω από το υποψήφιο για BAFTA «McQueen». To ντοκιμαντέρ με τίτλο «Audrey» έδωσε περισσότερο έμφαση στην ψυχοσύνθεση της ηθοποιού και όχι στην εικόνα της. Μάλιστα, πρόκειται για το πρώτο ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει τη συγκατάθεση της οικογένειάς της, αλλά και συνεντεύξεις τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εγγονή της Όντρεϊ Χέπμπορν “το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της ήταν ότι ήταν τόσο θλιμμένη”. Και αυτό ακριβώς πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ, βασισμένο σε συνεντεύξεις της ηθοποιού, και πληροφορίες από την οικογένειά της.

Το γεγονός που την τραυμάτισε ψυχολογικά

Σε μία συνέντευξη, που ηχογραφήθηκε από το περιοδικό Life το 1992 και προβλήθηκε για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ, η Χέπμπορν μίλησε για το βαθύ τραύμα που της προκάλεσε το διαζύγιο των γονιών της, όταν ήταν μόλις έξι ετών. “Η εγκατάλειψη μας από τον πατέρα μου ήταν το πρώτο “χτύπημα”, ήταν ένα τραύμα που με στιγμάτισε, και με άφησε ανασφαλή για όλη την υπόλοιπη ζωή μου” αποκάλυψε η ηθοποιός. “Εξαφανίστηκε μια μέρα, και η μητέρα μου δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει”.

Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε επίσης την προσπάθεια της Όντρεϊ Χέπμπορν να βρει τον πατέρα της, 25 χρόνια μετά την τελευταία τους επικοινωνία. Ο πατέρας της συμμετείχε στο φασιστικό κίνημα στην Βρετανία, όταν τους εγκατέλειψε στην Ολλανδία. Η Χέπμπορν τελικά τον βρήκε μέσα από τον Ερυθρό Σταυρό και τον επισκέφτηκε στην Ιρλανδία. Η εμπειρία αυτή όμως ήταν ψυχρή και την άφησε πληγωμένη.

“Η έννοια της οικογένειας είναι πολύ σημαντική. Η εξαφάνιση του πατέρα μου με απέλπισε” λέει η Χέπμπορν στην ταινία. “Αν τον έβλεπα πιο συχνά θα ένιωθα ότι με αγαπούσε και ότι έχω πατέρα. Αυτό προσπάθησα να αποφύγω για τα παιδιά μου. Έγινα απίστευτα ανασφαλής με την τρυφερότητα και υπερβολικά ευγνώμων για αυτή, με τεράστια επιθυμία να την δώσω” κατέληξε.

Η πραγματικότητα πίσω από την “τέλεια” εικόνα

Η Έλενα Κόαν, η σκηνοθέτις που ερευνούσε τη ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν επί τρία χρόνια, δήλωσε στην Guardian ότι είχε σοκαριστεί με την αντίθεση ανάμεσα στην “εικόνα” της ηθοποιού και την αλήθεια για τις πιο σκοτεινές ημέρες της.

“Θεωρείται αυτό το είδωλο της τελειότητας και της ομορφιάς, η ταινία όμως θέλει να δείξει το άτομο πίσω από αυτά. Υπέφερε απίστευτα με τις ανασφάλειες για την εικόνα της και για τους άντρες, και το να την ακούς να τα συνδέει αυτά με την σχέση της με τον πατέρα της και τα θέματα εγκατάλειψης που είχε, είναι πολύ περίεργο. Είναι τόσο διαφορετικό για κάποιον που ήταν πάντα τόσο κλειστός άνθρωπος” είπε η Κόαν.

Μετά από εκατοντάδες ώρες έρευνας, λοιπόν, η Κόαν συγκέντρωσε υλικό για να δείξει μία λιγότερη γνωστή πλευρά της Χέπμπορν. “Το σημαντικότερο σημείο της ταινίας είναι όταν αποκαλύπτει πόσο πολύ δυσκολεύτηκε να βρει την αγάπη” αναφέρει η σκηνοθέτις.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν με τον πρώτο της σύζυγο, Μελ Φέρρερ, και το παιδί τους, Σον

Η Όντρεϊ Χέπμπορν με τον πρώτο της σύζυγο, Μελ Φέρρερ, και το παιδί τους, Σον

Από την μία, οι γάμοι της ήταν αποτυχημένοι. Ο πρώτος της σύζυγος, ο ηθοποιός Μελ Φέρερ, ήταν σκληρός και απαιτητικός. Ο δεύτερος σύζυγός της, ο ψυχίατρος Αντρέα Ντότι την απατούσε συστηματικά. “Η Όντρεϊ υπέφερε στα χέρια του” δήλωσε η Κόαν.

Από την άλλη, κατά τη δεκαετία του ’60, η αγαπημένη ηθοποιός υπέφερε από απανωτές αποβολές. “Παρ’ όλες τις δυσκολίες, όμως, η Χέπμπορν γνώριζε τη δύναμη της ως διασημότητα και την πλατφόρμα που της έδινε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑWes Anderson: “Βουτιά” στον πολύχρωμο, συμμετρικό κόσμο των ταινιών του12.09.2018

Έτσι, η αγαπημένη ηθοποιός αφιερώθηκε στις φιλανθρωπίες, που της έδωσαν την χαρά που της είχαν στερήσει όλα αυτά τα ψυχικά τραύματα.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b