MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Την μπανάνα του Maurizio Cattelan έφαγε επισκέπτης του μουσείου της Σεούλ

Ένας Νοτιοκορεάτης φοιτητής Τέχνης έφαγε τη μπανάνα που αποτελούσε μέρος της εγκατάστασης του καλλιτέχνη Maurizio Cattelan, ισχυριζόμενος ότι ήταν «πεινασμένος» αφού δεν είχε φάει πρωινό.

Monopoli Team

Πρόκειται για το έργο τέχνης «Comedian», μέρος της έκθεσης του Maurizio Cattelan με την ονομασία «WE», το οποίο περιλαμβάνει μια ώριμη μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο στο Leeum Musuem of Art της Σεούλ. 

Αφού έφαγε την μπανάνα, που αποτελούσε μέρος της εγκατάστασης, ο φοιτητής κόλλησε τη φλούδα στον τοίχο, ενώ όλο το περιστατικό καταγράφηκε από φίλο του.

Το  Μουσείο Τέχνης Leeum τοποθέτησε αργότερα μια νέα μπανάνα στο ίδιο σημείο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο σύμφωνα με δήλωσή του δεν σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημίωση από τον φοιτητή.

Ο ίδιος ο φοιτητής μίλησε αργότερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι βλέπει το έργο του Cattelan ως μια εξέγερση ενάντια σε μια συγκεκριμένη αρχή. «Θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη μια εξέγερση ενάντια στην εξέγερση. Το να βλάψεις ένα έργο τέχνης θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως έργο τέχνης, σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον… Δεν είναι κολλημένο εκεί για να το τρώνε;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Η μάχη της μπανάνας»: Σε δικαστική διαμάχη οι Μόρφορντ και Κατελάν για το ποιος κόλλησε πρώτος φρούτο στον τοίχο12.09.2018

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η μπανάνα του έργου του Cattelan καταναλώνεται από επισκέπτες του μουσείου, με την εκτιθέμενη μπανάνα, μάλιστα, να αντικαθίσταται κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

Πίσω στο 2019, ο καλλιτέχνης David Datuna τράβηξε την μπανάνα από τον τοίχο και την έφαγε, αφού το έργο πουλήθηκε για 120.000 δολάρια στο Art Basel στο Μαϊάμι. Η μπανάνα αντικαταστάθηκε γρήγορα και δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια.

Με πληροφορίες από BBC. 

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Στο Μουσείο Βορρέ, η τέχνη βρίσκει χώρο να αναπνεύσει
Εικαστικά
Ελληνικός Κόσμος: Δωρεάν διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας
Εικαστικά
Τα δέντρα της Ζιζής Μακρή στον Λόφο της Κυψέλης
Εικαστικά
Ο Νίκος Κυριακόπουλος παρουσιάζει τo artist’s book «Πειρατές» στο Art Project Space
Εικαστικά
Ο Καβάφης επιστρέφει στην Αθήνα: Το γλυπτό-δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στον Δήμο Αθηναίων
Δραστηριότητες
Ελληνικός Κόσμος: Εκπαιδευτικά προγράμματα Μαΐου για παιδιά 3-8 ετών
Εικαστικά
Raíces de mi Patria: Διεθνής έκθεση από Μεξικανούς καλλιτέχνες στην CL Art Gallery
Εικαστικά
Μια κατάδυση στον δυστοπικό κόσμο του Γιώργου Καστάνη
Art & Culture
Η έκθεση “Athens:AM Extended” με το βλέμμα των δημιουργών της
Εικαστικά
Η Tilda Swinton στη Στέγη: Έκθεση, περφόρμανς, θερινό σινεμά και masterclass σε ένα πολυδιάστατο αφιέρωμα
Εικαστικά
Υφαίνοντας Όνειρα: Ιστορικά κιλίμια από το Γεράκι Λακωνίας στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
ATHENS:AM Extended – Μια εμβυθιστική διαδρομή στη νυχτερινή Αθήνα