Νηστίσιμα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα από το food blog Elpida’s Little Corner
Πανεύκολα νηστίσιμα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, με οικονομικά υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι, από το food blog Elpida’s Little Corner.
1300 γρ Αλεύρι Κούλα ή αλεύρι για τσουρέκι
500 γρ Νερό χλιαρό
450 γρ Ζάχαρη
260 γρ Ηλιέλαιο
250 γρ Πολτό Πορτοκαλιού
50 γρ Μαγιά Νωπή
1 κ.σ. Κακουλέ
1 κ.σ. Μαχλέπι
1 κ.σ. Μπέϊκιν Πάουντερ
½ κ.σ. Αλάτι Μεσολογγίου
1 κ.γ. Υγρή Βανίλια ή όποια άλλη θέλετε
2 κ.σ. Ζάχαρη Καστανή
2 κ.σ. Νερό
Σουσάμι
Βάζουμε στο μούλτι και πολτοποιούμε τα πορτοκάλια, εγώ έβαλα δύο.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, το ηλιέλαιο και τον πολτό πορτοκαλιού, να είναι χλιαρά (κατεβάζουμε από τη φωτιά και ελέγχουμε να είναι χλιαρό και όχι καυτό).
Προσθέτουμε την μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
Συνεχίζουμε και προσθέτουμε στο μείγμα τα μυρωδικά και λίγο λίγο το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι ή μια μαρίζ μέχρι να καθαρίσει το μπολ. Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα απλά τη διπλώνουμε, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να γίνει τριπλάσια.
Εγώ ζεσταίνω τον φούρνο και την αφήνω εκεί, σε 1 ώρα περίπου είναι έτοιμη.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη διπλώνουμε να ξεφουσκώσει και συνεχίζουμε.
Λαδώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε τη ζύμη, λαδώνουμε και τα χέρια μας, χωρίζουμε και πλάθουμε όπως θέλουμε τα τσουρέκια μας, μικρά ή μεγάλα.
Τα αραδιάζομαι σε λαμαρίνες με λαδόκολλα και σκεπάζουμε να φουσκώσουν. Ο χλιαρός φούρνος πάλι βοηθάει πολύ, μετά από 40 λεπτά περίπου είναι έτοιμα.
Περνάμε τα τσουρέκια με ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, ανάλογα το μέγεθος τα μεγάλα 25-30 λεπτά και τα μικρά 10-15 λεπτά, μην τα παραψήσετε.
Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές στο Elpida’s Little Corner