MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, 6 Απριλίου, ξεκινά η ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα

Συμπληρώνονται σήμερα 82 χρόνια από τη ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα. Από την ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα χτύπησαν τις ελληνικές θέσεις κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Από την ημέρα που ξεκίνησε μια νύχτα η οποία κράτησε τέσσερα χρόνια.

Monopoli Team

«Πρωία 6ης Απριλίου 1941. Από τις 05.15 ώρας της σήμερον, ο εν Βουλγαρία ευρισκόμενος γερμανικός στρατός, προσέβαλεν απροκλήτως τα ημέτερα στρατεύματα της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους». Αυτό ανέφερε το υπ’ αριθμ. 162 Πολεμικό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Γενικό Στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού. Κάπως έτσι ξεκίνησε μια νύχτα που κράτησε 4 ολόκληρα χρόνια.

«Επιχείρηση Μαρίτα»

Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε καταφέρει εν μέσω του ελληνοϊταλικού πολέμου να διατηρήσει μια καλή διπλωματική επαφή με την Ελλάδα και την κυβέρνηση του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Την επαφή αυτή την έκανε ακόμα καλύτερη η άρνηση του Τσόρτσιλ να δώσει στη χώρα μας αντιαεροπορικά και αντιαρματικά πυροβόλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιώργος Λάνθιμος και Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπέρ της διάσωσης των ιστορικών σινεμά της Αθήνας12.09.2018

Ήταν η εποχή που σε ένα διπλωματικό σκάκι στο οποίο συμμετείχαν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία του Φράνκο προετοιμαζόταν το έδαφος προκειμένου να φτάσουμε σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να επιστρέψει σε καθεστώτος ουδετερότητας.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς ο Μεταξάς δεν ήταν αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική, ωστόσο, αυτό που έκανε ήταν να προσπαθεί να την καθυστερήσει καθώς την ίδια ώρα στο πολεμικό μέτωπο ο ελληνικός στρατός πετύχαινε τη μια νίκη μετά την άλλη κάτι που, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, τον καθιστούσε πολύ πιο ισχυρό στις όποιες διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΖωή: Η Μαρία Καβογιάννη συγκινεί στη νέα σειρά του ANT1+12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b